هم خوب هم بد. شاید همین یک جمله بهترین توصیف برای پروسه نقل و انتقالات دوران حضور سرمربی نروژی در تائاتر رویاها باشد. سالن تئاتری که سالهاست دیگر جز چند نوار کاست از فیلم های قدیمی آن هم به کارگردانی سرالکس فرگوسن نمایش جذاب و جدیدی برای هواداران و دوستداران تیم اول شهر منچستر ندارد.
وضعیت بغرنج است و نتایجی که تیم اوله گونار سولسشر از انتهای فصل اخیر تا همین یکشنبه گذشته گرفته است، غیر قابل دفاع و شاید بتوان گفت افتضاح است. حالا می توان گفت اوله گونار سولسشر بر روی لبه تیغ حرکت میکند جایی که هیچ زمانی تا این اندازه به آن نزدیک نبوده است. اخبار در مورد آینده نیمکت منچستر ضد و نقیض است. اما ما در این یادداشت صرفا قصد بررسی عملکرد نقل و انتقالاتی کادر فنی اوله گونار سولشر را داریم. بر کسی پوشیده نیست که در این دوران سه ساله بر حسب اطمینان بسیار زیاد سران باشگاه به سولسشر لیست نقل و انتقالاتی اوله گونار سولسشر خریداری شده است. دیر یا زود داشته است ولی به هر صورت بازیکنان مد نظر او به تئاتر رویاها آمده اند.
هزینه کلی نقل و انتقالاتی تیم از زمان ورود مرد نروژی:
سیصد و دوازده میلیون پوند هزینه خالص تیم اوله گونار سولسشر بوده است. بالاتر از هر تیم دیگر لیگ برتری در این بازه زمانی! رقم سرسام آور است آن هم در دورانی که بیش از نیمی از دوران مربیگری اوله در پاندمی کرونا بوده است و باشگاه ها با مشکلات مالی بسیاری دست و پنجه نرم میکنند. اما این 312 میلیون پوند چه طور و چگونه خرج شده است؟ در ادامه به آن می پردازیم.
تابستان 2019
دنیل جیمز
اولین ورودی تیم اوله گونار سولسشر دنیل جیمز وینگر جوان ولزی باشگاه سوانزی سیتی بوده است. او با مبلغ 17.80 میلیون یورو و در حالی که در آستانه انتقال به لیدز یونایتد قرار داشت به منچستر یونایتد پیوست. دوران حضور او در منچستریونایتد موفقیت آمیز نبود و سر انجام او در تابستان 2021 با مبلغی به ارزش 29.10 میلیون یورو یونایتد را به مقصد رقیب سنتی یعنی لیدز یونایتد ترک کرد.
از این انتقال می شود به عنوان یک انتقال خنثی و تا حدی سود آور نیز برای منچستریونایتد یاد کرد. فارغ از عملکرد دنیل جیمز زیر نظر اوله سولشر میتوان از مزایا و معایب این انتقال بنا بر دلایلی چشم پوشی کرد و درمورد آن صحبت نکرد.
آرون ون بیساکا
مدافع راست جوان تیم کریستال پالاس در ازای مبلغی رکورد شکن و به ارزش 55 میلیون یورو از کریستال پالاس به منچستریونایتد پیوست. با توجه به مبلغ پرداخت شده برای این بازیکن انتظار هواداران منچستریونایتد بسیار بیشتر از نمایشی است که او طی این مدت، از زمان ورودش به نمایش گذاشته است. آماری فاجعه بار در حمله و قابل اتکا در دفاع و دوئل های یک در برابر یک را میتوان خلاصه ای از عملکرد آرون ون بیساکا نامید.
انتقاد بزرگ به سولسشر و کادر فنی او این است که چه طور زمانی که ژائو کانسلو که تطابق بسیار بیشتری با فلسفه و سبک هجومی او داشته است و در آن تابستان در دسترس بوده است با مبلغی کمتر و در ازای معاوضه با دنیلو به منچسترسیتی می پیوندد؟ این انتقال یک ضعف بزرگ برای او به شمار می رود و مربی بعد اگر می خواهد فولبکی هجومی داشته باشد، نمی تواند روی توانایی های هجومی آرون ون بیساکا حساب باز کند.
هری مگوایر
فاجعه مطلق در فصل جاری بهترین توصیف برای گران قیمت ترین مدافع تاریخ فوتبال است. هری مگوایر در اولین پنجره تابستانی زیر نظر سولسشر پس از کش و قوس های فراوان در ازای مبلغ رکورد شکن 87 میلیون یورو به منچستریونایتد پیوست. عملکرد این مدافع در دو فصل اول حضورش در تئاتر رویاها کاملا قابل دفاع و اتکاست اما در این فصل به معنای واقعی کلمه یاد و خاطره کریس اسمالینگ را برای هواداران منچستریونایتد زنده کرده است.
البته بسیاری از کارشناسان در کیفیت فنی هری مگوایر تردیدی ندارند و بیشتر تاکتیک های ضعیف و ناقص دفاعی سولشر را مسئول این عملکرد هری مگوایر میدانند اما با ادامه چنین روندی طولی نمی کشد که هری مگوایر زیر باد انتقادات هواداران منچستریونایتد خرد شود. از او انتظار بسیار بیشتری در فصل جاری می رود. در نهایت اگر بخواهیم این انتقال را بررسی کنیم با توجه به رقم انتقال می توان آن را یک انتقال متوسط از سمت سولسشر و کادر فنی او نامید.
زمستان 2020
برونو فرناندز
یک سوپر انتقال در دنیای فوتبال!
او را باید فرشته نجات سولسشر بنامیم. بدون شک اگر برونو فرناندز نبود اوله سولشر ماه ها پیش از هدایت منچستریونایتد برکنار می شد. آمار خیره کننده او در سه فصل گذشته در منچستریونایتد نشان می دهد او بهترین خرید چند سال اخیر پرمیرلیگ بوده است. اما ناگفته نماند که سیستم هجومی سولشر به گونه ای است که برونو فرناندز در آن به چنین سطحی رسیده است. او در فصل جاری تا بدین جا 4 گل و 6 پاس گل ثبت کرده است و در فصل گذشته نیز آمار خارق العاده 28 گل و 17 پاس گل را در تمامی رقابت ها به ثبت رسانده است.
اما به نظر می رسد اوضاع برای فرناندزی که در ژانویه 2019 با مبلغ 63 میلیون یورو به منچستریونایتد پیوست در این روز ها خوب پیش نمی رود. نا امیدی فرناندز از تاکتیک های اوله در هفته های اخیر مشهود است. اگر این ناامیدی صحت داشته باشد می توان گفت سولسشر باید خود را در پایان راه ببیند. این انتقال به قدری فوق العاده است که بدون شک مثبت ترین نقطه دوران مربیگری اوله در یونایتد انتقال فرناندز به تئاتر رویا ها بوده است.
اودیون ایگالو
در ژانویه 2019 و در لحظات پایانی اودیون ایگالو در ازای مبلغ 12 میلیون یورو به صورت قرضی از شانگهای شنهوا به منچستریونایتد پیوست. او در 20 بازی تعداد 2 گل را به ثبت رساند اما به دلیل همه گیری کرونا و تعویق بازی ها با پایان قراردادش به تیم سابق برگشت و اصولا خرید تاثیرگذاری نبود.
تابستان 2020
دونی فن دبیک
بدون شک فاجعه بارترین خرید سولسشر و کادر فنی اش خرید دونی فن ده بیک پسر خوش فکر هلندی و مغز متفکر تیم اریک تن هاخ است. او در تابستان 2020 در ازای مبلغ 39 میلیون یورو از آژاکس آمستردام به منچستریونایتد پیوست. ایده سولسشر در آن زمان این بود که در صورت مصدومیت پوگبا و فرناندز آنها باید جایگزین مناسب داشته باشند اما حتی در دورانی که این دو مصدوم شده اند نیز هیچ گونه فرصتی به فن ده بیک نرسیده است.
گفته می شود او در صدد است تا در همین زمستان یونایتد را به مقصد تیم دیگری ترک کند. عصبانیت فن ده بیک در هفته گذشته و اعتراض او به سولسشر اختلاف میان او و کادر فنی را بیش از پیش نشان می دهد. این انتقال یکی از نقاط تاریک دوران حضور سولشر در یونایتد است.
فن ده بیک در دوران حضور سولسشر با 39 میلیون یورو پول نقد در یک گونی بر روی نیمکت تئاتر رویاها حضور داشته و هیچ تاثیری در عملکرد ترکیب سولسشر نداشته است. حال فرض کنید چنین خریدی را مورینیو، فن خال یا هر مربی دیگری می داشت! تصور اینکه نویل، اسکولز و فردیناند با او چه می کردند، در خود جالب توجه است. فراموش نکنید او مصونیت دارد!
الکس تلس
در تابستان 2020 و در روز های پایانی الکس تلس دفاع چپ پورتو در ازای مبلغ 15 میلیون یورو به منچستریونایتد پیوست. از اواسط فصل گذشته تا به امروز الکس تلس فرصت زیادی برای بازی کردن نداشته است.
از لحاظ تهاجمی او در سطح بالایی قرار دارد اما در دفاع مهره قابل اتکایی نیست هر چند در تیم فعلی سولشر دفاع کردن واژه غریبه ای است. انتظارات از تلس در ابتدای ورود هم زیاد نبود و رقابت او با لوک شاو سطح این بازیکن انگلیسی را ارتقا داد. در کل الکس تلس یکی دیگر از خرید های متوسط سولشر در دوران حضور در یونایتد است.
ادینسون کاوانی
مرهم نقل و انتقالات فاجعه بار 2020
پس از عدم توافق مهاجم قاتل اروگوئه ای با ناصر الخلیفی برای تمدید قرار داد با پاری سن ژرمن این مهاجم به صورت آزاد راهی منچستریونایتد شد. علی رغم مصدومیت هایی که گریبان او را در فصل گذشته گرفت او موفق شد آمار 17 گل و 6 پاس گل را در تمامی رقابت ها برای منچستریونایتد به ثبت برساند که آمار خوبی بود.
با ورود کریستیانو رونالدو فوق ستاره ی پرتغالی به منچستریونایتد جایگاه او متزلزل شده است اما هنوز هم او با ورود به زمین بازی تاثیر خود را میگذارد. در مجموع انتقال این ببر اروگوئه ای خوب ارزیابی می شود و در خیلی از مواقع گل های او عصای دست اوله بوده است.
آماد دیالو
از سری دیگر خریدهای فاجعه اوله گونار سولشر در منچستریونایتد خرید آماد دیالو وینگر جوان ساحل عاجی آتالانتا بوده است او در ازای مبلغ سنگین 21.3 میلیون یورو راهی شیاطین سرخ شد اما به غیر از گل در برابر میلان در دور رفت مرحله حذفی لیگ اروپا توفیق دیگری به دست نیاورده است.
فاکوندو پلیستری
فاکوندو نیز یکی دیگر از خرید های نامناسب اوله سولشر در منچستریونایتد است بازیکنی که یکبار هم برای شیاطین سرخ به میدان نرفت و در نهایت در انتقالی قرضی به دپورتیوو آلاوز پیوسته است. گفته می شود سران منچستریونایتد به دنبال قرض دادن او به تیم دیگری هستند تا فاکوندو بیشتر بازی کند. او در ازای مبلغ 8.50 میلیون یورو از پنارول اروگوئه به اولدترافورد آمد.
دیگو فورلان و رومن ریکلمه معتقدند از این وینگر اروگوئه ای در آینده چیز های زیادی خواهیم شنید. در هر صورت بدون توجه به آینده نگری ها او نیز یک خرید نامناسب برای منچستریونایتد در دوران سولشر به حساب می آید.
تابستان 2021
جیدون سانچو
سر انجام پس از سر و صدا های فراوان و کش و قوس های دو ساله جیون سانچو با مبلغی گزاف به ارزش 85 میلیون یورو به منچستر یونایتد پیوست. آمار خیره کننده او طی سه سال گذشته در بروسیا دورتموند سولشر را مجاب کرده بود تا با به خدمت گرفتن او به ضعف 8 ساله منچستریونایتد در پست وینگر راست پایان دهد.
اما نکته جالب این است که در فصل جاری سولسشر هنوز هم از میسون گرینوود در پست وینگر راست استفاده می کند و به سانچو فرصت چندانی برای خود نمایی داده نشده است. به نظر می رسد که دوران حضور سانچو زیر نظر سولشر کوتاه خواهد بود و باید دید این ستاره انگلیسی زیر نظر مربی بعدی چه خواهد کرد.
رافائل واران
ماشین حمل جام فرانسوی!
رافائل واران مدافع پر افتخار فرانسوی سابق رئال مادرید با کسب تمامی جام های ممکن و در ازای مبلغ 40 میلیون یورو به منچستریونایتد پیوست. او که در حال حاضر با مصدومیت دست و پنجه نرم می کند در بازیهای ابتدایی یکی از بهترین بازیکن های تیم بوده است.
انتظارات از این مدافع سرعتی و با تجربه بسیار بالاست و هواداران منچستریونایتد امیدوارند تا با حضور این ستاره فرانسوی خط دفاع منچستریونایتد به آرامش نسبی برسد. در مجموع این انتقال هم مثبت ارزیابی می شود.
کریستیانو رونالدو
فرزند منچستریونایتد
انتقال پر سر و صدای فوق ستاره پرتغالی یوونتوس به منچستر یونایتد نیز از دیگر جذابیت های سالیان اخیر سرخ ها در پنجره نقل و انتقالاتی بوده است. رونالدو با زدن گل های تاثیر گذار در برابر ویارئال، آتالانتا و همچنین وستهم و نیوکاسل به سولسشر کمک کرده است تا بیش از این در فصل جاری افتضاح به بار نیاید. او با مبلغ 15 میلیون یورو از یوونتوس به تئاتر رویاها آمد.
انتظارات از ستاره پرتغالی در هر سنی بالاست، اما با توجه به اینکه مدت زمان زیادی از حضور مجدد کریستیانو در یونایتد نگذشته است، قضاوت او کمی زود به نظر می رسد. بله قاتل به صحنه جرم بازگشته است.
پرسش ها، نقدهایی که بر اوله گونار سولسشر وارد است و نتیجه گیری کلی
هدف ما از این بررسی ابتدایی این است که مخاطب نگاه اجمالی از خرید های اوله گونار سولسشر در حدود سه سال گذشته پیدا کند اما پاسخ پرسش های زیادی باقی مانده است.
اولین پرسش این است که پس از گذشت سه سال از حضور مرد نروژی بر روی نیمکت منچستریونایتد و 312 میلیون پوند هزینه چرا هنوز یک هافبک دفاعی مطمئن خریداری نشده است؟ در کدام یک از تیم های بزرگ لوییز فرد و اسکات مکتومینای می توانند فیکس شوند؟ آیا بایرن، رئال و چلسی و سیتی و پاریسی ها حاضر هستند این دو را حتی بر روی نیمکت خود بنشانند؟ دلیل این همه اصرار بر استفاده از این زوج چیست؟
دومین پرسش این است که مبلغ گزافی که برای سانچو و فندبیک پرداخت شده است آیا بهتر نبود صرف ترمیم خط هافبک علی الخصوص هافبک دفاعی می شد تا ترمیم نیمکت های اولدترافورد؟
پرسش سوم این است حال که سانچو خریداری شده است، چه اصراری بر حضور گرینوود در وینگر راست و هم چنین حضور سانچو در وینگر چپ هست؟ گویا خود سولسشر هم نمی داند می خواهد چه کار کند. این کلاف سر در گم چیزی جز سر درد برای هواداران منچستریونایتد نداشته است.
پرسش چهارم این است که دلیل تمدید با جونز و مارسیال با مبلغ گزاف و فروش لوکاکو و اعتماد به مارسیال فرانسوی در دوران حضور سولسشر چه بوده است؟
اما سوال پنجم کمی تامل برانگیز است و آن اینکه چرا پوگبا پس از آن حاشیه های عجیب و غریب قبل از بازی با لایپزیش در آلمان هنوز هم در هوای اولترافورد نفس می کشد؟ و سولسشر قصد دارد او را با ضرب و زور در ترکیب بگذارد حتی به قیمت بازی دادن به او در وینگر چپ؟
سوال ششم دلیل عدم فروش لینگارد چه بوده است؟ بله درست فهمیدید با شاهکار سولسشر و کادر مدیریتی لینگارد احتمال زیاد رایگان از جمع شیاطین سرخ جدا خواهد شد!
سوال هفتم این است که چرا در زمان حضور اوله در اولدترافورد یک مهاجم جوان قابل اتکا خریداری نشده است تا پس از رفتن کاوانی در فصل آتی و با توجه به سن بالای رونالدو باز هم باشگاه به دنبال جذب یک مهاجم جوان و گلزن نباشد؟
با این وجود مربی بعدی منچستریونایتد باید سریعا برای خرید یک دفاع راست هجومی جوان، یک هافبک دفاعی کامل و یک مهاجم گلزن اقدام کند. کاری که سولشر می توانست با مبالغی که صرف خرید فندبیک، دیالو و پلیستری و سانچو نیمکت نشین کرده است انجام دهد.
با تمام این اوصاف به نظر می رسد مرد نروژی میراث چندان مناسبی را هم برای مربی بعدی به جای نمی گذارد و او کار ساده ای را در مواجهه با مشکلات ندارد. به هر صورت پس از باخت تحقیر آمیز پنج گله برابر لیورپول در اولدترافورد به نظر می رسد دوران مربی نروژی در یونایتد به پایان رسیده است. هر چند قابل توجه است که زمستان شیاطین سرخ پس از سولسشر کمی گرم تر از زمستان پس از رفتن ژوزه مورینیو باشد.
مدیریت یونایتد در این بین در جستجوی یک مربی کاربلد و مطابق با فلسفه باشگاه است. شما می گوئید تن هاخ، کونته، زیدان، انریکه و لوو. ولی من می گویم هیچکدام!
باید عیسی مسیحی پیدا شود تا در کالبد مرده این باشگاه بدمد و او را دوباره زنده کند...
ارسالی سید احمدرضا محمدی برای طرفداری