ستاره ها، این نیروگاههای تماشایی، محدوده ی وسیعی از رنگها و اندازهها را شامل می شوند. بسیاری خورشید ما را ناچیز و کوچک می دانند، اما سوال اینجاست که غول پیکرترین ستاره کدام است؟ برای تعیین این ستاره ابتدا باید تعریف دقیقی از غول پیکر ارائه دهیم. منظور از غولپیکر چیست؟ منظور ستارهای است که بزرگترین شعاع را داراست یا بیشترین جرم را؟
بزرگترین ستارۀ یافت شده (Stephenson 2-18) |
![](https://s4.uupload.ir/files/egwqotwxoac2qre-768x464_a6fi.jpg)
شعاع بزرگترین ستارهی یافت شده که استیفنسن ۱۸-۲ نام دارد حدود ۲۱۵۰ برابر خورشید است و حجم آن ۱۰ میلیارد برابر خورشید است. اگر این ستاره جایگزین خورشید در منظومه شمسی شود، تا مدار زحل پیشروی میکند. برای درک بهتر بزرگی این ستاره، این طور میتوان گفت که حتی نور با وجود سرعت بالایی که دارد برای چرخش یک دور حول ستاره به ۹ ساعت زمان احتیاج دارد.
این ستاره که از نوع غول سرخ است ۲۰ هزار سال نوری با زمین فاصله دارد و در صورت فلکی سپر واقع شده است. هچنین این ستاره به عنوان یکی از پرنورترین ستارههای غول سرخ شناخته میشود. دمای سطح آن ۳۲۰۰ درجه کلوین، حدود ۴۴۰۰۰۰ برابر پرنورتر از خورشید ماست. به گفتۀ محققان این ستاره در آستانه از دست دادن لایههای بیرونی خود قرار دارد و در حال تبدیل شدن به یک متغیر آبی درخشان است.
![](https://s4.uupload.ir/files/image-20150206-28618-18cuf3x_xrp7.jpg)
ستارۀ بزرگ بعدی، UY Scuti نام دارد، ستارۀ ابرغولی که در صورت فلکی سپر قرار دارد. این ستاره در فاصلۀ ۹۵۰۰ سال نوری از زمین واقع شده و از عناصری مانند هیدروژن، هلیوم و سایر عناصر شیمیایی سنگین شبیه به آنچه در خورشید یافت میشود، تشکیل شده است. این ستاره همچنین شعاعی ۱۷۰۸ برابر بزرگتر از خورشید دارد.
در نتیجه این ستاره شعاعی در حدود ۱.۲ میلیارد کیلومتر و محیطی برابر ۷.۵ میلیارد کیلومتر دارد. برای درک بهتر بزرگی این ستاره، این طور میتوان گفت که دور زدن کل این ستاره با هواپیماهای معمولی موجود، ۹۵۰ سال زمان می برد. حتی نور با وجود سرعت بالایی که دارد برای طی کردن این مسیر به ۶ ساعت و ۵۵ دقیقه زمان احتیاج خواهد داشت. اگر این ستاره جایگزین خورشید میشد، جایی بین مدارهای سیارههای مشتری و زحل قرار گرفته و لازم به گفتن نیست که زمین به طور کلی بلعیده میشد.
ستاره R136a1 ، سنگین ترین ستاره ی جهان |
![](https://s4.uupload.ir/files/2-whatisthebig-768x461_4yi9.jpg)
ستاره R136a1، کرهای از هیدروژن، هلیوم و عناصر سنگین- تقریبا به اندازه ی نیمی از آنچه در خورشید وجود دارد- است. با اینکه شعاعی تنها ۳۵ برابر شعاع خورشید را داراست، اما جرمش ۲۶۵ برابر بیشتر از خورشید است- قابل ذکر است که این ستاره در طول ۱.۵ میلیون سال از عمرش، ۵۵ درصد از جرمش را از دست داده است-. این ستاره که جز ستارگان ولف-رایه به شمار می آید بسیار ناپایدار است، و به صورت یک کره ی آبی رنگ که مرز مشخصی به دلیل وجود بادهای عظیم و نیرومند ستارهای در سطحش ندارد، دیده میشود. این بادهای ستارهای سرعتی برابر ۲۶۰۰ کیلومتر بر ثانیه – ۶۵ برابر بیشتر از سرعت کاوشگر جونو یعنی سریعترین شئی که انسان ساخته است- دارند.
![](https://s4.uupload.ir/files/eso_eso1030a_6000-1024x359_si8d.jpg)
ستارۀ R136a1، در مجموعهای متراکم از ستاره ها قرار دارد که در فاصله ۱۶۵ هزار سال نوری از زمین قرار گرفته است