اختصاصی طرفداری - دو قدرت بزرگ اسپانیا، بارسلونا و رئال مادرید دو الگو برای تیمداری محسوب میشوند. رئال مادرید سعی دارد با خرید ستارگان بزرگ تیمی قدرتمند تشکیل دهد و بارسلونا بر آکادمی قوی خود تکیه کرده است و ضعفهای محصولات آکادمی را با خرید چند ستاره پوشش میدهد. شاید بزرگان زیادی به تمجید از سیاست بارسلونا پرداخته باشند ولی هر دو سیاست در صورت اجرای صحیح میتواند باعث موفقیت یک تیم شود.
شاید اگر دو سال پیش در مورد تیم منچسترسیتی میخواستم صحبت کنم از آنها به عنوان تیمی که قدم در راه رئال مادرید برداشته است یاد میکردم. آنها تلاش میکنند که تا حد توان خود با جذب ستارگان نامدار فوتبال جهان تیمی قدرتمند را تشکیل دهند و اکنون حداقل در سطح لیگ برتر میتوانند خود را یک مدعی بدانند، گرچه تاکنون نتوانستهاند در اروپا در سطح نام ستارگان خود ظاهر شوند.
مالک عرب این باشگاه تقریبا بودجه بینهایت برای تقویت این تیم به کار برده است. ولی اکنون به نظر میرسد که این هزینههای گزاف تیم منچسترسیتی تنها برای کوتاه مدت است و مدیران این تیم برای آینده باشگاه برنامهای دیگر دارند. آنها میخواهند از بودجه بینهایت خود برای الگوبرداری از فلسفه باشگاه بارسلونا استفاده کنند. آنها در تابستان فران سوریانو، نایب رییس مالی سابق بارسلونا را به کادر مدیریت خود اضافه کردند و وی از زمان پیوستن به منچسترسیتی تلاش زیادی انجام داده است که اقداماتی که بارسلونا را به جایگاه موفق فعلی رسانده است را در این تیم انگلیسی پیاده کند.
سوریانو، عضو کادر مدیریت لاپورتا در زمان ریاست وی در باشگاه بارسلونا، در مورد سیاستهای منچسترسیتی میگوید: ”باید بر روی آکادمی و تیم اصلی همزمان تمرکز کرد و هماهنگی بین هزینههای این دو بخش رعایت شود. به دلیل اهمیت این موضوع ما میخواهیم از بهترین افراد کمک بگیریم. آینده درازمدت باشگاه به توانایی و قابلیتهای ما در پرورش و پیشرفت بازیکنان جوان و رساندن آنها به تیم اصلی بستگی دارد.“
بدون شک بارزترین ویژگی باشگاه بارسلونا آکادمی قدرتمند این باشگاه به نام لاماسیا است که به اعتقاد همه بزرگان جهان در حال حاضر قدرتمندترین آکادمی فوتبال جهان محسوب میشود و موفقیتهای تیمهای جوانان این باشگاه نشان از درستی این ادعا دارد. در حال حاضر 68% تیم اصلی بارسلونا از محصولات آکادمی تشکیل شده است که این آمار برای تیمی که در تمام مسابقات یکی از مدعیان اصلی قهرمانی محسوب میشود آمار خیرهکنندهای است. ستارگانی مانند پپ گواردیولا، پویول، ژاوی، اینیستا، بوسکتس، مسی و ... نشان از قدرت این آکادمی دارد. تاثیر این سیاست باشگاه بارسلونا در قهرمانیهای این تیم در حدی است که تیمهای زیادی در سراسر جهان به الگوبرداری از این باشگاه پرداختهاند.
اکنون منچسترسیتی بیش از 100 میلیون پوند برای ساخت مجهزترین و پیشرفتهترین آکادمی جهان طی 2 سال آینده کنار گذاشته است که زیر نظر سوریانو ساخته خواهد شد تا از اصول آکادمی آبیاناریها طبعیت کند. در آکادمی بارسلونا هیچ رازی برای موفقیت وجود ندارد. همه چیز در استعدادیابهای قوی باشگاه و پرورش مناسب این استعدادها خلاصه میشود و اکنون مدیران سابق باشگاه تجربههای خود را به منچسترسیتی میبرند تا آنها نیز بتوانند در الگوبرداری از این فلسفه موفق عمل کنند.
آخرین قدم منچسترسیتی در این راه جذب تیکی بگیریستاین، مدیر ورزشی بارسلونا در زمان لاپورتا است، مردی که در کنار لاپورتا و سوریانو و سایر افراد مجموعه توانستند بهترین تیم تاریخ بارسلونا را تشکیل دهند. وی پس از دریافت سمت مدیر ورزشی در منچسترسیتی گفت: ”من خوشحالم که چنین موقعیتی را کسب کردم. من در پی این هستم که تیم و فلسفهای را بسازم که منچسترسیتی را در آینده به یکی از قطبهای بزرگ فوتبال جهان تبدیل کند.“
با پیوستن این دو مدیر به این باشگاه و با در نظر گرفتن سیاستهای منچسترسیتی دور از انتظار نیست که در آینده افراد دیگری نیز از باشگاه بارسلونا به منچسترسیتی بپیوندند. در ماههای اخیر صحبتهایی در مورد بوسکتس و فابرگاس مطرح بود که بارسلونا به شدت نسبت به این اخبار واکنش نشان داد و در پی آن مسئولان منچسترسیتی صحت این اخبار را رد کردند.
با در نظر گرفتن تمام این حقایق، هیچ بعید نیست که پپ گواردیولا را در فصل آینده روی نیمکت سرمربیگری منچسترسیتی ببینیم. مربی سابق کاتالانها در حال حاضر دور از چشم رسانهها در نیویورک اوقات خوشی را میگذراند ولی نمیتوان انتظار داشت که در مورد آینده خود فکر نکرده باشد و با وجود بعد مسافت، شایعات و اخبار فراوانی در مورد تیم آینده وی مطرح میشود و بارها روزنامهها او را به میلان، اینتر، بایرن، چلسی و حتی دو تیم شهر منچستر انتقال دادهاند.
تا کنون در تیم منچسترسیتی از روبرتو مانچینی کاملا حمایت شده است، ولی دور از انتظار نیست که تیکی و سوریانو تلاش خود را برای اضافه کردن پپ به این باشگاه انجام دهند، البته این که پپ چنین مسئولیتی را بپذیرد موضوع جداگانهای است. ولی چیزی که احتمال آن بیشتر از حضور گواردیولا در منچسترسیتی است، تلاش منچسترسیتی برای انتقال مربیان لاماسیا، به آکادمی این باشگاه است.
اگر هزینههای زیاد منچسترسیتی در بازار نقل و انتقالات برای طرفداران تیمهایی مانند چلسی و رئال مادرید ناخوشایند بوده است، تقلید این باشگاه از فلسفه باشگاه بارسلونا نمیتواند باعث ناراحتی طرفداران بارسلونا شود. شاید این باعث خوشحالی طرفداران بارسلونا نیز بشود که باشگاهی که میتواند بسیار بیشتر از رقیب سنتی آنها - رئالمادرید - در نقل و انتقالات هزینه کند، به جای این کار ترجیح داده است از سیاستهای بارسلونا الگوبرداری نماید. البته مسلما سالهای زیادی زمان میبرد تا اولین نسل محصولات آکادمی منچسترسیتی به تیم اصلی برسند. مسلما برترین استعدادهای جهان بسیار فراتر از نیاز یک یا دو باشگاه است و اضافه شدن رقیب جدید در زمینه پرورش استعدادها نمیتواند برای بارسلونا تهدید محسوب شود. به عنوان مثال تیتو ویلانوا در بین عناصر هجومی خود در فصل بعد باید از بین مسی، ویا، الکسیس، تیو، کوئنکا و پدرو که در حال حاضر در تیم اصلی هستند، بویان و آفلای که در پایان فصل میتوانند به بارسلونا بازگردند، جوانان آیندهدار آکادمی باشگاه مانند جرار دئولوفئو و دونگو، و حتی نیمار، خرید احتمالی بارسلونا در فصل بعد، تنها چند گزینه محدود را برای خط حمله خود انتخاب کند و سایر گزینهها را به تیمهای دیگر بفرستد.
تنها چیزی که در حال حاضر ممکن است از جانب باشگاه منچسترسیتی باعث ناراحتی طرفداران بارسلونا شود این است که این باشگاه ثروتمند انگلیسی برای جذب ستارگان و استعدادهای بزرگ بارسا اقدام کند. گرچه در لاماسیا تلاش میشود که عشق به پیراهن آبیاناریها در بازیکنان جوان این باشگاه تقویت شود، ولی فوتبال حرفهای جهان بر پایه پول استوار است، همانطور که باشگاه منچسترسیتی چندی پیش در جذب یکی از ستارگان آیندهدار لاماسیا، گایاسولین موفق عمل کرد، گرچه این تیم نتوانست کار بزرگی در پرورش وی انجام دهد.