🔷 نقاط قوت 🔷
✅ همه ی آنچه که از یک مهاجم انتظار دارید :
شاید مورد اول خیلی ساده به نظر برسه اما قطعا مهاجمان انگشت شماری در دنیای فوتبال وجود دارن که در تمامی فاکتور های مورد نیاز برای تبدیل شدن به یک مهاجم مطمئن عملکرد حداقل قابل قبولی رو ارایه بدن و علاوه بر اون در تعدادی از اون ها بهترین پست خودشون باشن . به عبارت دیگه ضعف بزرگی در بازیشون دیده نمیشه . در نمودار های زیر همه ی فاکتور هایی که یک مهاجم با اون ارزیابی میشه آورده شده که عدد های روبروی هر کدوم نشون میده که لوکا از چند درصد مهاجمان شاغل در لیگ های معتبر اروپایی عملکرد بهتری رو داشته . همونطور که میبینید توی اکثر موارد بیگ روم جزو صدک بالای مهاجمین به شمار میره و با مشاهده همین گراف میشه به راحتی متوجه شد که چلسی یکی از پنج مهاجم برتر حال حاضر دنیا رو به کوبهام آورده . گل و انتظار گل ، پاس گل و انتظار پاس گل ، لمس توپ های داخل محوطه ، حرکات منجر به شوت ، دریافت موفق پاس های بلند (الگوی لوکا ، دروگبا ، در این فاکتور یک استاد به تمام معنا بود) ، کیفیت شوت و ... همگی نبوغ این مهاجم بلژیکی در به ثمر رساندن حمله های تیم رو نشون میده . البته در مواردی هم ضعیف تر از سایرین کار کرده که اکثرا مانند دریبلینگ و حمل توپ فاکتور هایی هستند که نیاز به چابکی داره که از بازیکنی با جثه ی لوکاکو انتظار عملکرد بهتری نمیره ، هرچند کامل تر به این موارد خواهیم پرداخت .
نمای کلی عملکرد لوکاکو در فصل گذشته
✅ گلزنی مثل آب خوردن :
درست همون چیزی که چلسی بهش نیازه داره ! دلیل اول و اصلی خرید لوکا اینه که با وجود اینکه در سبک بازی تدافعی اینتر موقعیت های به مراتب کمتری نسبت به اکثر مهاجمان بزرگ دنیا بدست میاره میتونه موقعیت هایی که هم تیمی ها براش میسازن رو تبدیل به گل کنه و از این نظر در کنار بازیکنان چهارچوب شناسی مانند لوا و امباپه قرار میگیره .
از دست رفتن موقعیت های زیاد ، چلسی رو از حیث تعداد گل در مقایسه با انتظار گلزنی جزو ضعیف ترین تیم های حاضر در لیگ برتر قرار میده ، مشکلی که به دلیل کم دقتی مهاجمین آبی ها به وجود اومده و توخل میتونه امیدوار باشه با خرید روملو اونو به دست فراموشی بسپاره .
مشکل اساسی چلسی در تبدیل موقعیت ها به گل - وضعیت گلزنی لوکا در فصل گذشته
✅ به یاد پادشاه استمفورد بریج :
وقتی صحبت از بازی پشت به دروازه و همچنین استپ توپ های رو به جلو و بلند مدافعین و هافبک ها و راه انداختن بازیکنان کناری میشه ، ناخودآگاه ذهن چلسی فن ها به سمت استاد این ترفند دیدیه دروگبا میره . لوکاکو در این مورد هم مثل الگوی خودش بی شک جزو بهترین های اروپاست که هم خودشو به درستی در مسیر پاس های رو به جلوی هم تیمی ها قرار میده ، هم توپ رو خوب حفظ میکنه و هم با راه انداختن بازیکنان دیگه میتونه تیم رو در موقعیت خوب حمله و ضد حمله قرار بده .
با توجه به رفتن ژیرو و رواج پیدا کردن هر چه بیشتر پرس بین تیم های اروپایی این ویژگی بیگ روم میتونه یه سلاح جدید و پلن بی قابل اتکا به توماس توخل بده تا با پاس های بلند و یا مستقیم برای لوکا ضمن عبور از پرس حریف ، بازیکنان سریعی مثل مونت و ورنر رو در فضاهای خالی صاحب موقعیت مناسب بشن . همچنین لوکاکو در امر بازیسازی هم فصل گذشته تبحر خاصی از خودش نشون داد که با توجه به فیزیک خوب و عقب اومدن برای توپگیری ، حتی فضای بیشتری رو در اختیار وینگر ها و وینگ بک های چلسی قرار بده . تصاویر زیر بهتر این دو ویژگی مهاجم بلژیکی رو نشون میده
.
بالا : دریافت و پاس های رو به جلو - پایین : توانایی بازیسازی
✅ یکی از بهترین مهاجم سازنده ی دنیا ؟! :
وقتی صحبت از توانایی های روملو لوکاکو میشه قطعا اولین موردی که تداعی میشه توانایی به ثمر رسوندن گل های زیاده . لوکا از زمان حضورش در اندرلخت به عنوان بازیکنی شناخته شده که میتونه با هر دو پا و همینطور سرزنی هر فصل گل های متعددی رو برای تیمش به ثمر برسونه تا جایی که برای نقل و انتقالش از هر بازیکنی در دنیا از جمله نیمار هزینه بیشتری شده و احتمالا هم همه ی این باشگاه ها به دنبال یک ویژگی بودن ، گلزنی . اما داستان این انتقال و دلیل علاقه توخل به لوکاکو کمی فراتر از گلزنی صرف هست . (بهترین گلزن و گلساز در چلسی فصل گذشته آماری نزدیک به لوکاکو هم نداشتن)
لوکا از زمان حضورش در وست بروم در زمینه های زیادی پیشرفت کرده از جمله فیزیک ، فرست تاچ ، بازی پشت به دروازه ، بازی بدون توپ و ... اما چیزی که نسبت به زمان حضورش در من یو و فصل اول در اینتر اونو متحول و از اکثر مهاجمین دنیا متمایز کرده ، ایجاد موقعیت گل های زیاد برای هم تیمی های خودشه . وقتی میخوایم از مهاجمی یاد کنیم که در بازیسازی و دادن پاس گل تبحر داره احتمالا بهترین گزینه هری کین باشه اما برخلاف تصور عموم بیگ روم در این فاکتور تفاوت چندانی با ملی پوش اسپرز نداره و علاوه بر اون در xA90 (احتمال دادن پاس گل در ۹۰ دقیقه) و KP90( پاس های کلیدی) لوکا بالاتر از کین قرار میگیره !
گراف زیر مقایسه این دو مهاجم رو نشون میده که پروفایل مشابهی دارن و توی تمامی پارامتر ها به جز {تعداد پاس گل و تعداد شوت} روملو بهتر از کین کارکرده (البته در توانایی های هری کین شکی نیست مخصوصا اینکه شماره 9 انگلیس در لیگ برتر همچین آماری ثبت کرده. هدف صرفا مقایسه برای پی بردن به کیفیت لوکا در نقش یک مهاجم سازنده هست)
توضیح فاکتور های نمودار زیر G90 و xG90 : گل و احتمال گل در ۹۰ دقیقه - A90 و xA90 : پاس گل و احتمال پاس گل در ۹۰ دقیقه - SH90 : شوت در ۹۰ دقیقه - KP90 : پاس کلیدی (منجر به شوتزنی) در ۹۰ دقیقه - XGbuildup90 و xGChain90 : بیانگر مجموع توانایی یک بازیکن در بازیسازی (منجر به گل یا شوت یا موقعیت خطرناک)
هری کین گراف آبی ، روملو لوکاکو گراف سبز
و تا اینجا هستیم برای بررسی همین فاکتور ها ، نمودار مقایسه روملو با دو مهاجم برتر دیگه ی دنیا که در بوندسلیگا شاغلن رو هم ببینیم ، ارلینگ هالند و روبرت لواندوفسکی .
دو نمودار پایین به طور خلاصه نشون میده که چرا لوکاکو حق داره که به عنوان یکی از بهترین مهاجمین بازیساز دنیا شناخته بشه .
در مورد گلزنی و احتمال گل در ۹۰ دقیقه و تفاوت معنادار با هالند و مخصوصا ماشین گلزنی لهستانی هم گفتن این نکته ضروری هست که تعداد Big Chance (موقعیت گل) هایی که در دورتموند و بایرن برای این مهاجمین ساخته میشه قابل مقایسه با لوکا نیست . چرا که همونطور که گفته شد در سیستم آنتونیو کونته مهاجمین کمتر صاحب توپ و موقعیت میشند و طبیعتا تعداد گل مخصوصا بعد از زدن گل اول به مراتب کمتر از دو تیم برتر بوندس لیگا هست (بریس ها و هتریک های متعدد لوا و هالند ، عطش دورتموند و بایرن در زدن گلهای بیشتر رو تصدیق میکنه در حالی که در اینتر خبری از این تعداد گل نیست) اما با همه ی این اوصاف طبیعتا لوا یک استاندارد در امر گلزنی به شمار میره و لوکاکو زیر نظر توخل با بهتر کردن این آمار میتونه خودشو به مهاجم لهستانی صرفا نزدیک کنه (بعیده در لیگ برتر بشه برای کفش طلا جنگید ، نه ؟)
لواندوفسکی و هالند : گراف های آبی به ترتیب راست و چپ - لوکاکو : گراف های سبز
🔷 نقاط ضعف 🔷
🛑 متاسفانه مختصر اما همچنان مفید! :
یکی از مشکلاتی که از زمان ساری ادامه داشته و هنوزم حل نشده مشکل شوت نزدن بازیکنان چلسی چه مهاجمین و چه هافبک هاست . حتی مقابل ویارئال دیدیم که چندین بار موقعیت خوب شوتزنی برای بازیکنانی مثل هاورتز و کوا به وجود اومد اما ترجیح دادن به جای هدف گرفتن دروازه ، توپ رو به کناره ها ببرن . از طرفی با اینکه لوکا در تبدیل کردن شوت هاش به گل تبحر داره ولی تعداد شوت هاش به هیچ وجه کافی نیست ، مخصوصا حالا که قراره توی تیمی بازی کنه که کسی به جز خودش کمتر بازیکنی قراره مسئولیت شوتزنی رو به عهده بگیره ! پس باید بیش از اینها شوت بزنه . تعداد شوت های روملو رو مقایسه کنیم با سایر مهاجمین برتر اروپا :
لوکاکو خط سبز در پایین نمودار
🛑 نبرد های هوایی ! :
این مورد هم تا حدودی مثل مورد آخر نقاط قوت لوکاکو احتمالا عجیب به نظر برسه اما آمار اینو میگه (هر چند قطعا آمار گویای همه چیز نیست و شاید این ضعف بیگ روم به سبک بازی تیم های آنتونیو کونته برگرده) . بازیکنی با جثه ی لوکاکو با اینکه هم در گل زدن با سر و هم کنترل توپ های هوایی مهارت داره اما به شکل عجیب و تأمل برانگیزی تنها ۳۸ درصد از نبرد های هوایی خودشو برده (انگولو کانته هم چنین آماری داره !) . علاوه بر درصد موفقیت پایین در دوئل های هوایی ، لوکا کمتر هم درگیر نبرد های هوایی میشه : تنها ۱.۳۴ نبرد هوایی در هر بازی مربوط به یک سال گذشته ، در حالی که میانگین کل مهاجمین اروپا ۲.۲۹ و برترین مهاجم اروپا ۱۰.۵۱ بوده ! (کریستین بنتکه)
منابع : اف بی رف . آندر استتس . بمب استتس . دیلی میل . تاک اسپورت . اکسپکتد چلسی . ترنسفر مارکت .