المپیک توکیو 2020 پس از تعویق یک ساله به علت پاندمی کرونا، از تاریخ 1 مرداد 1400 شروع می شود. در این سری از مطالب قصد داریم هر روز یکی از داستان های شنیدنی المپیک را مرور کنیم.
طرفداری | تعداد زیادی از زن های مراکشی که تقریبا 37 ساله هستند، نامشان نوال است؛ این به خاطر پیروزی بزرگی بود که یک زن ورزشکار مراکشی با همین نام، در المپیک لس آنجلس کسب کرد. حسن دوم، پادشاه وقت مراکش دستور داد روی تمام دخترانی که روز 8 آگوست 1984 متولد می شوند، نام نَوال گذاشته شود؛ هر پیروزی خاص است. اما بعضی از آنها، بیشتر از بقیه طنین انداز می شوند، شاید این موضوع به این دلیل است که آن دسته از پیروزی ها، مجموع چند پیروزی در یک پیروزی هستند. این داستان نوال المتوکل است.
نوال المتوکل دوران کودکی خود را با دویدن در کوچه پس کوچه های کازابلانکا گذراند، او بعدها از سرعت خودش استفاده کرد تا بورسیه تحصیلی دانشگاه ایالتی آیووا آمریکا را کسب کند. این زن در آن مقطع توانست برنده 4 عنوان Big Eight لقب بگیرد. نوال در المپیک 1984 لس آنجلس، تنها ورزشکار زن کاروان مراکش بود. این دونده که در حال حاضر 59 ساله است در مورد شب پیش از مسابقه گفت بود:
واقعا ترسیده بودم. من تنها زن کاروان المپیک مراکش بودم و همه روی من حساب می کردند. تمام شب نتواستم چشم روی هم بگذارم؛ در رویاها و کابوس هایم به مسابقه فکر می کردم. عرق می ریختم و نمی توانستم بخوابم.
نوال المتوکل در نخستین تجربه المپیکیاش، توانست دست به کار بزرگی بزند؛ او با قهرمانی خود در رشته دو 400 متر با مانع، کاری کرد که اولین مدال طلای المپیک تاریخ ورزش مراکش به دست بیاید. نوال همچنین اولین زن مسلمانی لقب گرفت که مدال طلای المپیک را بر گردن می آویزد. این دونده، دور افتخار خود را در حالی دوید که یک پرچم مراکش در دست داشت. پیروزی بزرگ المتوکل باعث شد هموطنانش در کازابلانکا، نیمه شب در خیابان ها جشن و پایکوبی به راه بیاندازند.
برای کشور من این یک دستاورد به شدت عظیم بود؛ دستاوردی که هیچ کس انتظار آن را نداشت. کسی فکر نمی کرد که یک دختر جوان مراکشی که می خواست میان بزرگان برای خودش جاگاهی دست و پا کند، و نه تنها به این هدف برسد، بلکه برنده مدال طلا شود و آن را به خانه ببرد ... این اتفاق همیشه در ذهن هر مراکشی باقی خواهد ماند.
به عنوان یک قهرمان ملی، نوال المتوکل ترجیح داد تا از شهرت خود در راه کمک به دیگر زنان ورزشکار بهره بگیرد. در مراکش او از حمایت های تمام عیار برخوردار بود، اما خودش می دانست که زنان در دیگر کشورهای اسلامی تا این اندازه خوش شانس نیستند. یکی از بزرگترین دستاوردهای المتوکل، تشکیل و سازماندهی مسابقه دو 10000 متر زنان در کازابلانکا بوده است؛ مسابقه ای که امروزه بیش از 27000 شرکت کننده دارد. او در مورد پیشگام بودن خود می گوید:
از آن موقع به بعد، ما شاهد حضور تعداد زیادی از زنان مراكشی در مقام قهرمانی جهان بوده ایم، اتفاقی که در الجزایر، تونس، مصر و بحرین هم رخ داد. کشورهایی
که زنان آنها هرگز در بازیهای المپیک شرکت نمی کردند، پس از آن دیگر صرفا به خاطر بودن در المپیک وارد مسابقات نمی شدند، بلکه می رفتند تا پیروز شوند.
نوال المتوکل بعدها به عنوان وزیر ورزش و جوانان مراکش انتخاب شد و به عنوان یکی از اعضای اصلی کمیته بین المللی المپیک، کارگروهی را رهبری کرد که تصمیم بر انتخاب شهر لندن برای میزبانی المپیک 2012 گرفت. المتوکل پیروزی های خودش را در این جملات خلاصه کرده است:
مسابقه ورزشی من، دو 400 متر با مانع بود، اما این استعاره ای از زندگی من بوده است... باید از موانع عبور کرد و به دویدن ادامه داد.
منبع: سایت Mental Floss و BBC
بیشتر بخوانید:
داستان های شنیدنی از تاریخ المپیک (1): سفر کاروان برزیل به المپیک 1932 با دستفروشی قهوه و لوبیا!