طرفداری- به بهانه شروع هجدهمین دوره بازی های آسیایی مروری کلی خواهیم داشت بر این رقابت ها و عملکرد ایران در دوره های گذشته. با ما همراه باشید.
تاریخچه مختصر
هر چهار سال یک بار، برترین ورزشکاران قاره آسیا در رقابتی که تنها المپیک از آن بزرگتر است، به مصاف همدیگر می روند. ریشه بازی های آسیایی یا آسیاد اما، به سال ها قبل و به اوایل قرن بیستم باز می گردد.
در سال 1913، امپراطوری ژاپن، جزایر فیلیپین و چین، پایه گذار اولین دوره بازی های خاوردور شدند بازیهایی که 11 بار دیگر نیز برگزار شد، پیش از آن که به خاطر جنگ و اختلافات بین کشورهای شرکت کننده در سال 1938 متوقف شود.
پس از جنگ جهانی دوم و در جریان المپیک 1948 لندن، رایزنی بین نمایندگان چند کشور آسیایی برای برگزاری دوباره بازی های خاور دور صورت گرفت، اما گورو دات ساندهی که نماینده هندوستان در کمیته بین المللی المپیک بود، پیشنهاد برگزاری بازی ها در سطح قاره آسیا را داد تا روح اتحاد بین کشورهای این قاره بیشتر نمایان شود.
در پی این پیشنهاد، فدراسیون ورزشی آسیایی و به طبع آن فدراسیون بازی های آسیایی تشکیل شد که تا سال 1978 عهده دار مسئولیت برگزاری بازیها بود. از سال 1982 به بعد، شورای المپیک آسیا مسئول برگزاری بازی هاست.
بدین ترتیب در سال 1951، دهلی نو میزبان اولین دوره بازی های آسیایی شد؛ بازی هایی که با شرکت 11 کشور و تنها در شش رشته برگزار شد.
بازی های آسیایی مسیر پر تلاطمی را از دوره اول تا کنون طی کرده است؛ اختلافات دینی، سیاسی و فرهنگی این قاره وسیع و کهن، سبب تحریم و شرکت نکردن چندین کشور در چندین دوره این رقابت ها شده است. برای اولین بار، در سال 1962 و به میزبانی اندونزی بود که این کشور اجازه شرکت به رژیم صهیونیستی و چین را نداد. به سبب این اقدام اندونزی، کمیته بین المللی المپیک آن دوره را به رسمیت نشناخت. همچنین AFC و چند فدراسیون بین المللی دیگر نیز حمایت خود را از این بازی ها منتفی کردند. بازی های سال 1978 نیز بدون حضور تایوان و رژیم صهیونیستی برگزار شد، کمیته برگزاری بازی ها به دلیل هراس از اقدامات امنیتی علیه ورزشکاران این کشورها اجازه حضور را به این کشورها نداد (چند سال قبل و در جریان المپیک مونیخ، به کاروان ورزشکاران رژیم صهیونیستی حمله شده بود و چندین نفر کشته شده بودند)
همچنین چندین بار نیزشهرهای میزبان، از میزبانی به دلایل اقتصادی و امنیتی انصراف می دادند که عموما این بانگکوک بود که جور آنان را می کشید و به جای آن ها میزبان رقابت ها می شد (بانگکوک با 4 میزبانی، رکورددارمیزبانی در این رقابت هاست)
عملکرد کشورها
چین و ژاپن تنها کشورهایی هستند که توانسته اند به مقام قهرمانی کلی رقابت ها دست یابند. در رده بندی کلی مدال ها نیز این دو کشور به همراه کره جنوبی فاصله ای قابل توجه با دیگرکشورها دارند و پس از آن ها کشورمان در رتبه چهارم مدال آوری است.
عملکرد ایران
ایران جزو برترین کشروهای رقابت های آسیایی است. بهترین رتبه کلی ایران در سال 1974 بود که تهران میزبان رقابت ها بود. ایران در آن سال به رتبه دوم رسید. بدترین رتبه ایران نیز در رقابتهای 2002 بوسان به ثبت رسید که ایران به مقام دهمی کلی رسید. ایران به جز سه دوره، درتمامی دوره های رقابت ها حاضر بوده است.
ایران با 4 قهرمانی، 2 نایب قهرمانی و 1 مقام سومی،برترین تیم آسیایی در تاریخ مسابقات فوتبال این مسابقات است.
از نظر تعدد مدال نیز، رشته های کشتی، وزنه برداری، بوکس، دو و میدانی و تکواندو به ترتیب بیشترین مدال ها را برای کشورمان به ارمغان آورده اند. بیش از یک چهارم از کل مدال های ایران، در رشته کشتی به دست آمده است.
بنابراین شاید جای تعجب باشد که بدانیم، محمد نصیری وزنه بردار، رکورددار ورزشکاران ایرانی در کسب مدال است. او با کسب 4 مدال طلا و 1 مدال نقره، بیشترین افتخار را برای کشورمان به ارمغان آورده است. پس از وی مسلم فیلابی(کشتی) با 4 مدال طلا و رضا سوخته سرایی (کشتی) با 3 مدال طلا و 1 نقره، پر افتخارترین ورزشکاران ایرانی دراین رقابت ها هستند.
بازی های آسیایی 2018 جاکارتا
بازی های آسیایی 2018 در جاکارتا و پالمبانگ برگزار می شود و از 45 کشور در این مسابقات شرکت کننده وجود دارد. ابتدا قرار بود این بازی ها در هانوی ویتنام برگزار شود اما به دلیل مشکلات مالی این بازی ها به جاکارتای اندونزی منتقل شد و شهر پالم بانگ این جاکارتا را در این رقابت ها کمک خواهد کرد و برخی از مسابقات در این شهر برگزار می شوند. 11 هزار و 300 ورزشکار در این مسابقات حضور دارند. این رقابت ها 3 عروسک اختصاصی به نام های Bhin Bhin ،Kaka و Atung دارد.
ایران در بازی های آسیایی 2018 جاکارتا
ایران نیز بزرگترین کاروان تاریخ خود در بازی های آسیایی را در جاکارتا دارد. شعار کاروان ایران در این رقابت ها «یک ایران، یک صدا» است. ایران 378 ورزشکار در این مسابقات به همراه دارد که آنها در 42 رشته به رقابت خواهند پرداخت. از این 378 ورزشکار 280 نفرشان مرد است و 98 نفرشان نیز زن هستند. این 378 ورزشکار در 42 رشته به رقابت خواهند پرداخت. پرچمداری کاروان ایران را ابتدا کیمیا علیزاده بر عهده داشت اما با مصدومیت او این وظیفه به الهه احمدی محول شد. باید دید که ایران می تواند در این مسابقات به مدال های فراوان دست پیدا کند یا خیر.