روز گذشته چند سایت اعلام کردند فدراسیون فوتبال از تلویزیون بابت پخش چهار بازی ایران مقابل تیم های هنگ کنگ، بحرین، کامبوج و عراق 67 هزار دلار پول گرفته، چیزی حدود 1.5 میلیارد تومان!
به گزارش طرفداری، در این زمینه تبلیغ های عجیبی شکل گرفته است؛ سایت هایی که این خبر را منتشر کرده بودند، معتقد بودند با وجود اینکه این رقم ناچیز است ولی بالاخره فدراسیون فوتبال موفق شده این پول را از صدا و سیما بگیرد.
با این حال هیچ بالاخره ای در کار نیست! صدا و سیما قبلا هم بابت پخش بازی های بین المللی تیم ملی، بازی هایی که در تقویم فیفا ثبت شده، به فدراسیون فوتبال پول می داده است. این یک روال طبیعی است نه یک موضوع غیر عادی!
سال ها پیش زمانی که اینفانتینو به ایران آمد، اولین خواسته او دقیقا همین موضوع بود؛ او اعلام کرده بود زمانی که تیم ملی ایران در مسابقات بین المللی به میدان می رود، تلویزیون باید حق پخش این مسابقات را به فدراسیون فوتبال پرداخت کند. او اعلام کرده بود اصلا این موضوع به قانون داخلی ربطی ندارد که آیا پولی بابت حق پخش به باشگاه ها پرداخت می شود یا نه اما در خصوص بازی های بین المللی تیم ملی، باید تلویزیون پولی را به فدراسیون فوتبال پرداخت کند.
همان جا تفاهم نامه ای امضا شد و فدراسیون این پول را در این مدت گرفته است. مثلا یک مورد آن به بازی دوستانه ایران و توگو در سال 1396 که در تهران برگزار شد بر می گردد. این بازی زمانی برگزار شد که مهدی تاج رییس فدراسیون فوتبال بود و محمدرضا ساکت هم به عنوان دبیرکل فعالیت می کرد. هر دوی این نفرات هم در حال حاضر زنده هستند و می توانند این موضوع را تایید کنند.
سازمان صدا و سیما بابت این دیدار 30 هزار دلار به فدراسیون فوتبال پرداخت کرد. این موضوع همیشه اتفاق افتاده است. با این حال چون فدراسیون فعلی تازه کار و از رقم ها ناآگاه است، برای 4 بازی فقط 67 هزار دلار گرفته است.
نکته جالب این است که این یک تبلیغ برعکس و نکته منفی برای فدراسیون فوتبال محسوب می شود چرا که آن ها مبلغ بسیار کمتری دریافت کردند. خودتان مقایسه کنید، 30 هزار دلار برای یک بازی دوستانه مقابل توگو کجا و 67 هزار دلار برای 4 بازی در مقدماتی جام جهانی کجا! البته باید این موضوع را هم در نظر بگیریم که در جدال با توگو ایران میزبان بود.
اصلا به این قضیه که آیا این پول ها به حساب فدراسیون فوتبال می رود یا نه کاری نداریم ولی این قانون بین المللی است و این خوب نیست که فدراسیون برای هرچیزی تبلیغ می کند و نباید این رویه در فدراسیون فوتبال ادامه داشته باشد چرا که رویه غلطی است.
اگر بخواهیم برای هر اتفاق ساده ای تبلیغ کنیم و بگوییم ما سنت شکنی کردیم، رکورد زدیم، چرخ را از اول اختراع کردیم، فوتبال را از اول درست کردیم، خوب نیست و اصلا چنین چیزهایی مطرح نیست، این موارد روال عادی و جزو قوانین در تمام دنیا است. فیفا می گوید وقتی در حال برگزاری بازی زیر چتر من هستید و تیم ملی کشورتان در حال بازی است، باید برای فوتبال درآمد ایجاد شود. حتی می گوید این پول را خود فدراسیون بردارد و چیزی به فیفا نرسد.
طی چندسال اخیر که فیفا این موضوع را تبدیل به قانون کرده، فدراسیون همواره این پول را از تلویزیون می گرفته و رقمش بالا و پایین می شده است. این چیزی نیست که بخواهیم برایش شلوغ کاری کنیم، حق پخش آن است که صدا و سیما ملزم بشود بازی های داخلی را بخرد وگرنه این مورد که جزو قوانین بین المللی است و صدا و سیما نمی تواند پول ندهد چرا که اگر پول ندهد ما را از مسابقات کنار می گذارند. یعنی اگر تلویزیون ایران حاضر نشود پول پخش بازی های تیم ملی در بازی های بین المللی را به فدراسون بدهد، تیم ملی ایران از مسابقات بین المللی کنار گذاشته می شود.
به اینکه حق پخش نمی گویند، این اجبار است، حق پخش آن است که فدراسیون، سازمان لیگ یا هرکسی که مسئول است با تلویزیون صحبت کند و بابت لیگ داخلی پول بگیرد، به این می گویند حق پخش.
این رویه تبلیغ و هیاهو برای هیچ نباید در فوتبال ایران جا بیفتد چرا که رویه اشتباهی است.