نگاه بخشی از جامعه این روزها به وزارت کشور و نام نویسی نامزدها در انتخابات است. ثبت نام نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری از سه شنبه 21 اردیبهشت 1400 آغاز شد و به مدت 5 روز ادامه دارد. در این روزهای نام نویسی معمولا سیاست کاری با ورزش ندارد اما از زمانی که تبلیغات نامزدهای انتخاباتی آغاز می شود، سیاست به سراغ ورزش می آید.
استفاده از ورزشکاران و فوتبال برای رای آوردن!
به گزارش طرفداری، نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در روزهای ثبت نام به سراغ ورزش نمی روند. استفاده آن ها از ورزشی ها در روزهای تبلیغات انتخابات است. بارها شده نامزدها از چهره های ورزشی و حتی هنری در ستادهای انتخاباتی خود استفاده کرده تا محبوبیت این اشخاص به سبد رای شان کمک کند. این حضور ورزشکاران و به خصوص فوتبالیست ها کنار نامزدهای انتخاباتی در دهه هفتاد و هشتاد که شبکه های اجتماعی وجود نداشت، روی صفحات روزنامه ها دیده می شد. بعد از فراگیر شدن فضای مجازی در شبکه های اجتماعی این اتفاق بیشتر دیده شد. البته از زمانی که استفاده از رنگ تبلیغاتی برای نامزدهای انتخاباتی مد شد هم حساسیت روی رنگ پیراهن، لباس و دستبند اشخاص مشهور بالا رفت و همین رنگ به نوعی ابزار اعلام رای و حمایت از نامزدها بود.
این حضور چهره های ورزشی و اشخاص مشهور گاهی اوقات جنجالی هم می شد. به طور مثال پیش آمده که در یک انتخابات، چند چهره سرشناس فوتبال همزمان از دو نامزد حمایت کردند! گاهی اوقات هم نامزدهای انتخاباتی سراغ دیگر چهره های مشهور می روند. آن روز را همه به خاطر دارند که محمود احمدی نژاد روز ثبت نام اسفندیار رحیم مشایی در انتخابات، زنده یاد عزت الله انتظامی را به ستاد انتخابات برد. استاد انتظامی بسیار از این اتفاق ناراحت شد و بعدها گفت اصلا خبر نداشته قرار است کجا بروند. البته امروز هم محمود احمدی نژاد طبق روال همیشگی اش با هیاهو وارد وزارت کشور شد و در انتخابات ثبت نام کرد که این حضورش هم جنجال هایی را به همراه داشت که از او سراغ داریم.
البته ذکر این نکته هم ضروری است که اکثر اوقات نامزدهای انتخاباتی ما در همان ایام تبلیغات به سراغ ورزش و ورزشکاران می آیند و از محبوبیت ورزش و ورزشکاران به نفع خود استفاده می کنند. بعد ورزش ما معمولا به حال خود رها می شود تا سال پایان دولت که باز صحبت خصوصی سازی استقلال و پرسپولیس را مطرح می کنند.
سالیان طولانی است که ورزش به خصوص فوتبال به ابزار سیاسیون برای رای آوردن تبدیل شده و جامعه ما با این مساله بیگانه نیست. وقتی موقع کار است، فوتبال برای سیاست، یار است اما هیمن که موقع مزد می شود، به اصطلاح فوتبال دزد می شود!
مانور سقوط روسای تربیت بدنی با حضور در انتخابات
اما پیش تر شاهد حضور روسای سازمان تربیت بدنی در انتخابات هم بوده ایم. آن ها با حضور در انتخابات آخرین مانور قبل از سقوط را انجام دادند. حسن غفوری فرد، سید مصطفی هاشمی طبا و محسن مهرعلیزاده چهره های سیاسی تربیت بدنی بودند که برای انتخابات ریاست جمهوری در دوره های مختلف ثبت نام کردند اما هیچکدام رای قابل توجهی نیاوردند.
حضور آن ها در انتخابات دو دلیل دارد؛
- روسای سازمان تربیت بدنی می دانستند با روی کار آمدن دولت بعدی شانسی برای ادامه ریاست در این سازمان ندارند. از این رو به انتخابات ریاست جمهوری می آمدند تا به شکلی آبرومندانه از سازمان تربیت بدنی خداحافظی کنند.
- برخی اطرافیان این چهره های سیاسی حاضر در ورزش به آن ها اطلاعات غلط می دهند و می گویند به دلیل حضورشان در ورزش، مردم به آنها رای می دهند.
محمد عباسی هم که اولین وزیر ورزش کشور بود و در دوره محمود احمدی نژاد به وزارت رسید احتمالا با همین نگرش و ذهنیت وارد انتخابات شده است. محمد عباسی امروز در انتخابات ثبت نام کرد.
حضور نمادین ناصر حجازی در انتخابات 84 برای ارسال پیام
اما عکس این موضوع را نیز شاهد بوده ایم. ناصر حجازی در انتخابات ریاست جمهوری سال 1384 ثبت نام کرد. البته حضور ناصر حجازی در انتخابات نمادین بود و یک پیام داشت. اسطوره فوتبال ایران اعلام کرد همانطور که ورزشی ها نباید به سیاست بیایند و با حضور من مخالفت شد، سیاسیون هم نباید به ورزش و خصوصا فوتبال وارد شوند. حجازی معتقد بود ورزش باید به دست ورزشی ها باشد، نه سیاستمداران.
فعلا خبری از فعالیت چهره های ورزشی نیست
در حال حاضر هیچ چهره سرشناس ورزشی وارد انتخابات نشده است. چهره های ورزشی تا به امروز نه در انتخابات ثبت نام کرده اند و نه از نامزدی اعلام حمایت! البته زمانی که رسول خادم به سیستان و بلوچستان کمک می کرد، شایعه شد قصدش حضور در انتخابات است. خادم هیچوقت چنین ادعایی نکرد و نامزدی او در انتخابات در حد صحبت های در گوشی ماند.
این روزهای وزارت کشور ماجرای تکراری همیشگی را هم دارد، حضور افراد گمنام با صحبت ها و تیپ های عجیب غریب... درست است که هیچ چهره فوتبالی و ورزشی به هیچ شکلی وارد انتخابات نشده اما روز اول ثبت نام نامزدهای ریاست جمهوری، یک جوان با کت و شلوار و بازوبند کاپیتانی بر دست وارد وزارت کشور شد و در انتخابات ثبت نام کرد!
فیلم کوتاه از حضور کاپیتان خود خوانده با کروات در انتخابات!
فوتبالی ها به شوخی می گویند ناصر حجازی تنها کاپیتانی نیست که در انتخابات نامزد شده است، حالا یک کاپیتان گمنام دیگر هم می خواهد وسط بازی انتخابات باشد. البته با این تفاوت که ناصر حجازی کاپیتان استقلال و تیم ملی بود و این نامزد گمنام انتخابات که با کروات و بازوبند به وزارت کشور رفت، خود خوانده کاپیتان است!