به گزارش طرفداری،ٰ مسئولان فوتبال باشگاهی ایران در سال 1351 تصمیم بزرگی گرفتند. با تجربه خوب برگزاری دو دوره جام منطقه ای در سطح کشور بحث حرفه ای شدن باشگاه ها در فوتبال ایران به شدت بالا گرفت. بعضی از باشگاه ها موافق و برخی دیگر مخالف حرفه ای شدن فوتبال باشگاهی بودند. این مورد معایبی داشت که در ادامه مطرح می شوند. در بین تیم های باشگاهی مطرح پرسپولیسی ها اولین باشگاهی بودند که به تبع قوانین فدراسیون فوتبال موضوع حرفه ای گری را پذیرفتند و قبول کردند که از بازیکنان حرفه ای و ملی پوشان خود در رقابت های حرفه ای و رسمی استفاده کنند و برای رقابت هایی در سطح استان ها از تیم آماتور خود بهره ببرند. این یکی از معایب این طرح و دلایل مخالفت سایر باشگاه ها با مسئله حرفه ای گری فوتبال بود که به عنوان مثال باشگاه تاج زیر بار آن نرفت. در عرصه ملی هم تیم ملی بعد از صعود به المپیک 1972 و شرکت در این بازی ها در شهریور ماه 1351، آماده حضور در دیدار های انتخابی جام جهانی 1974 آلمان غربی میشد که قرار بود طبق برنامه از اردیبهش 1352 آغاز شوند.
با توجه به این تغییر و تحولات در عرصه باشگاهی و سال مهمی که تیم ملی پیش رو داشت فدراسیون فوتبال تصمیم گرفت که در سال 51 رقابتهای جام منطقه ای را برگزار نکند و تیمها در سطح استانها در برابر هم صف آرایی کنند. به این ترتیب رقابت های جام باشگاه های تهران با حضور 15 تیم در آبان ماه شروع شد. این بازی ها که به صورت تک بازی برنامه ریزی شده بود تا هفته دهم پیش رفت، جایی که در یازهمین هفته دو تیم تاج و پرسپولیس به هم می رسیدند. تاجی ها که در مهر ماه به عنوان نمیانده کشورمان در عازم هندوستان شده بودند در فینال بازی ها بعد از تساوی در بازی اول برابر نماینده کره شمالی زیر بار برگزاری بازی تکراری نرفتند و برای رقابت های جام باشگاه های تهران به ایران بازگشتند و از آبان ماه به مصاف رقبا رفتند. تا پایان هفته دهم آبی پوشان در کورس قهرمانی با عقاب و پاس با کسب 17 امتیاز، بدون باخت و مقتدرانه در صدر جدول قرار داشتند. در سوی مقابل پرسپولیسی ها که طبق قوانین، با تیم آماتور خود پا به این بازی ها گذاشته بودند در غیاب ستارگانی نظیر پروین، بهزادی، کلانی، ایرانپاک، کاشانی و آشتیانی، در میانه های جدول قرار داشتند. با این وجود به گفته رسانه های آن زمان پرسپولیسی ها با تیم آماتوری خود فراتر از انتظار ظاهر شده بودند و نتایج قابل قبولی کسب کرده بودند.
بازی در حالی با سوت آقای نصیری آغاز شد که آلن راجرز، سرمربی سرخپوشان برای چیدن ترکیب اصلی مشکلات بزرگی داشت. چهار بازیکن مصدوم به نام های ادیبی، سلیمانی، رحیمی پور و خوردبین که به کمک پزشکان آماده بازی شده بودند و نیمکتی که خالی تر از همیشه بود دست مربی انگلیسی را بسته بود. این در حالی بود که در سمت مقابل تاجی ها با ده یار ملی پوش و تیمی جوان و تا دندان مسلح پا به زمین مسابقه گذاشته بود. اوضاع برای رایکوف به قدری خوب بود که حتی ستارگانی مانند مسعود معینی، حاج قاسم و مظلومی را در ترکیب اصلی به میدان نفرستاده بود. بازی با حمله تاج شروع شد و پاس عالی عادخانی در محوطه جریمه با روشن رسید که ضربه حسن روشن با بی دقتی به اوت رفت. این حمله با حرکت زیبای خوردبین و فریدون معینی پاسخ داده شد. یک دقیقه بعد خوردبین روی یک پاسکاری عالی با معینی در محوطه جریمه تاج صاحب توپ شد که ضربه آرام محمود خوردبین در دستان رشیدی قرار گرفت. در دهمین دقیقه بازی علی جباری با یک توپ ربای از میانه میدان پایه ریزی یک حمله گسترده را انجام داد و با چند پاس کوتاه و عبور از محراب شاهرخی و تشرفی خود را به محوطه جریمه پرسپولیس رساند و روی نقطه پنالتی توپ را به مژدهی رساند. تعلل مژدهی در میان سردرگمی مدافعان پرسپولیس باعث شد اصغر ادیبی از هافبک به کمک مدافعان بیاید و توپ را از مقابل پاهای مژدهی دور کند. اما خطر کاملا دفع نشد و توپ برگشتی به عادخانی رسید که اینبار شوت این بازیکن راهی اوت شد.
بدترین خبر برای آلن راجرز مصدومیت دوباره ایرج سلیمانی بود. در بیستمین دقیقه ایرج سلیمانی روی یک فرار از ناحیه مینیسک آسیب دید و به ناچار جای خود را به حسین بهاریان داد. پرسپولیس علی رقم ضعف نسبی نسبت به حریف در دقایقی از نیمه اول توپ و میدان را در اختیار گرفته بود که ثمره آن دو خطر جدی روی دروازه رشیدی بود. دو ضربه زیبا و سرکش افتخاری و رحیمی پور را منصور رشیدی به زیبایی از زیر تیرک دروازه به کرنر فرستاد. روی یکی از همین کرنرها که افتخاری به روی دروازه ارسال کرد که باز هم رحیمی پور دروازه رشیدی را به شدت تهدید کرد اما درخشش رشیدی مانع گلزنی سرخپوشان شد.
در دقیقه 27 پاس زیبای حسن روشن به مژدهی با شوت این بازیکن همراه شد که عادلخانی به زیبای توپ را دفع کرد. ده دقیقه بعد هم روی اشتباه عسگرخانی در خروج از دروازه توپ به عادلخانی رسید که شوت سرکش او به شکم رحیمی پور اصابت کرد و راهی به دروازه پیدا نکرد. یک دقیقه بعد محراب شاهرخی با یک شوت زیبا و زمینی دروازه تاجی ها را تهدید کرد که این توپ هم راهی به دروازه پیدا نکرد. موقعیت خطرناک بعدی سهم پرسپولیسی ها بود. توپ روی سماجت خوردبین و حرکت خوب رحیمی پور به افتخاری رسید اما شوت این بازیکن که یکی از مهره های پرتلاش پرسپولیس در نیمه اول بود هم با بدشانسی از کنار دروازه راهی اوت شد. سرانجام در دقیقه 39 طلسم دروازه ها شکست. داور خطای حاج رحیمی پور را در میانه میدان گرفت. توپ ارسالی جانملکی از روی ضربه خطا در محوطه جریمه پرسپولیس روی سینه مژدهی فرود آمد و مهاجم تاجی ها به زیبایی توپ را با سینه به جباری رساند تا علی جباری بعد از عبور از مدافع مستقیمش با یک ضربه دقیق توپ را به گل اول بازی و تاج تبدیل کرد.
با این گل بازیکنان پرسپولیس شدت حملات خود را افزایش دادن و دو دقیقه بعد در پی یک حمله همه جانبه چیزی نمانده بود که ضربه تماشایی و 25 متری بهاریان به گوشه سمت راست و بالای دروازه تاج به گل مساوی تبدیل شود اما این منصور رشیدی بود که با یک عکس العمل به موقع راه توپ را سد کرد. آخرین حمله بازی در نیمه اول باز هم از سوی سرخپوشان بود و مثل حملات قبلی حرکت خوردبین و شوت رحیمی به دستان منصور رشیدی ختم شد. بزرگترین مشکل راجرز در این بازی این بود که تیمش از وجود یک مهاجم نوک تخصصی محروم بود. هر دو مهاجم سرخ پوشان، خوردبین و رحمیی تمایل به بازی در کناره ها داشتند و همین امر باعث شده بود خطراطی که این دو روی دروازه تاج ترتیب میدادند بی اثر بماند. برعکس در ترکیب تاجی ها علاوه بر دو گوش کلاسیک و قدرتمند، عباس مژدهی در نوک پیکان خط حمله تاج می درخشید و علاوه بر آن علی جباری هم از خط هافبک در حملات شرکت می کرد.
نیمه دوم در حالی شروع شد که تاجی ها به حفظ نتیجه چشم داشتند و یاران جوان و کم تجربه پرسپولیس با ناامیدی پا به میدان گذاشتند. ده دقیقه زمان لازم بود تا سرخپوشان حملات خود را از سر بگیرند.
در دقیقه 55 افتخاری با خطای شدید پورحیدری متوقف شد. ضربه خطا را محراب شاهرخی روی دروازه ارسال کرد و توپ ارسالی را کاظم رحیمی با یک بغل پای آرام روانه دروازه کرد. رشیدی که غافلگیر شده بود عکس العملی نشان نداد و تنها نظاره گر صحنه بود. هواداران پرسپولیس به گمان گل نیم خیز شدند اما توپ در اوج بد شانسی رحیمی به پایه تیر عمودی دروازه برخورد کرد و به زمین مسابقه برگشت. توپ برگشتی به افتخاری رسیده که ضربه این بازیکن از بالای دروازه راهی بیرون شد تا اولین خطر جدی بازی روی دروازه تاج به گل تبدیل نشود. فشار پرسپولیسی ها رفته رفته بیشتر میشد. اما خیلی زود رایکوف با دو تعویض هم زمان تیمش را از زیر فشار خارج کرد. در دقیقه شصت و ششم غلامحسین مظلومی و نوین روزگار به ترتیب جایگزین محمدرضا عادلخانی و کارو حق وردیان شدند.
اولین تاثیر این تعویض ضربه خطرناک غلامحسین مظلومی بود که با عکس العمل به موقع عسگرخانی راهی کرنر شد و بعد از چند کرنر پیاپی نهایتا ضربه عباس مژدهی راهی اوت شد. بعد از این حمله، بازی کمی متعادل شد و هر دو تیم حملات جسته گریخته ای را روی دروازه ها تدارک دیدند که مهمترین آنها شوت زیبای رحیمی از گوشه محوطه جریمه بود که باز هم با درخشش رشیدی راهی به دروازه تاج پیدا نکرد.
ساعت استادیوم دقیقه 77 را نشان میداد که بحث برانگیزترین صحنه بازی اتفاق افتاد. اکبر افتخاری که یکی از بهترین مهره های پرسپولیس در این بازی بود از سمت راست محوطه جریمه تاج با عبور از دو مدافع وارد محوطه جریمه شد اما این عزت جانملکی بود که سراسیمه به سمت افتخاری یورش برد و او را نقش بر زمین کرد. پرسپولیسی ها و هوادارانشان معتقد بودند خطای پنالتی صورت گرفته اما نظر داور ادامه بازی بود. از این لحظه فشار سرخپوشان که خود را متضرر میدیدند روی دروازه تاج چند برابر شد. همین مورد باعث شد تا در ضد حملات آسیب پذیرتر از قبل شوند و در نهایت چهار دقیقه مانده به پایان بازی این مسئله کار دست راجرز و تیمش داد.
روی یکی از همین ضد حملات در دقیقه 86 تشرفی که از غلامحسین مظلومی جا مانده بود پشت محوطه جریمه مرتکب خطا شد و یک ضربه آزاد نسیب تاج شد. کاپیتان جباری پشت توپ ایستاد و یا بک ضربه مستقیم و فنی گل دوم خودش و تیمش را به ثمر رساند. این گل تیر خلاص آبی پوشان بود تا کار تیم آماتورهای پرسپولیس در این بازی تمام شود و خلا ستارگان این تیم بیشتر از قبل به چشم بیاید.
این باخت برای پرسپولیس محتمل بود اما چیزی که در رسانه ها بیشتر به آن اشاره شد این بود که این پرسپولیس بی ستاره توانسته بود تیمی مثل تاج با ده یار ملیپوش را نود دقیقه تحت فشار قرار دهد. در تیم تاج علی جباری ستاره میدان بود و در کنار منصور رشیدی دو رکن اصلی این پیروزی بودند و در سمت مقابل کاظم رحیمی ستاره سرخپوشان بود که در کنار خوردبین با جنگندگی فراوانش و اصغر ادیبی مغز متفکر تیم بهترین های پرسپولیس بودند.
بازار مصاحبه ها در پایان بازی داغ بود. بیوک وطنخواه کاپیتان پرسپولیسی ها که از باخت تیمش ناراحت بود با اشاره به اشتباه داور در عدم اعلام پنالتی عنوان کرد که تاجی ها تنها دو ضربه کاشته زدند و به گل رسیدند و در سایر دقایق بازی پرسپولیس حاکم میدان بود. رایکوف سرمربی تاجی ها اما نظر دیگری داشت: « پرسپولیسی ها فقط ادای فوتبال را در میاورند و با پاس های بلند و به پشتوانه تشویق هوادارانشان بازی را ادامه میدهند. ما خوب نبودیم اما از بازی بازیکنانم راضی هستم »
آلن راجرز، سرمربی پرسپولیسی ها هم در جواب رایکوف اینطور واکنش نشان داد: « تاج در این دیدار مجموعا از 13 بازیکن سود برد که 10 نفر آنها ملی پوش هستند. در حالیکه من چهار بازیکن خود، رحیمی، خوردبین، سلیمانی و ادیبی را به ضرب آمپول به زمین فرستادم. با این حال یک توپ ما به تیر دروازه اصابت کرد و داور هم از یک پنالتی صد درصد ما چشم پوشی کرد. به هر حال اگر من جای رایکوف بودم و امروز تیم تاج شکست میخورد فوتبال را میبوسیدم و استعفا میدادم و میرفتم. راستی اگر آنها را دیدید بپرسید با این ثروت غنی بازیکنان امروز چه کار مهمی کردند؟! با این همه اگر سلیمانی مصدوم نمیشد تاج را خرد می کردیم »
علی جباری کاپیتان تاج در مصاحبه خود عنوان کرد که از برد تیم کاملا مطمئن بوده و فقط روی تعداد گلها شک داشت. جباری می گفت: « قبل از بازی به دوستانم توصیه کرده بودم که 5 به 1 یا حتی 10 به 1 روی برد تاج شرط بندی کنند. » اکبر افتخاری مهره ارزند پرسپولیس در این بازی هم گفت: « داورانی که پول حرفه ای دریافت میکنند باید دقت بیشتری داشته باشند. پنالتی ما را همه دیدند. »
اما داوود نصیری داور بازی در مصاحبه ای مفصل که فردای بازی با مجله کیهان ورزشی انجام داد درباره صحنه پنالتی معتقد بود که جانملکی توپ را دفع کرده و افتخاری خودش را به زمین انداخته است.
با تمام این حواشی و اتفاقات یازدهمین دربی هم به پایان رسید و به خاطرات پیوست.
بیشتر بخوانید:
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی دهم؛ دبل رقیب و قهرمانی
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی نهم؛ این پرسپولیس بی رحم
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی هشتم؛ یک بازی به قیمت قهرمانی
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی هفتم، جذابِ خشن
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی ششم؛ کامبک 17 دقیقه ای تاجی ها در دربی دوستانه
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی پنجم؛ خشم عزیز و روز سیاه داوری
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی چهارم؛ شکست تلخ و کوچ ستارگان
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی سوم؛ تساوی، قهرمانی و صعود به جام باشگاه های آسیا
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی دوم؛ غیر رسمی اما جذاب، مسابقه ای که در میان تاریخ گم شده بوظ
بازخوانی دربی ها در طرفداری | دربی اول؛ برای شروع بد نبود