من قبل از مصاحبه دوم پرز ، مخالف طرح سوپرلیگ بودم اما صحبت های هر دو شب پرز باعث شد یکم دقیق تر مسئله رو بررسی کنم . نه به این معنا که موافق باشم بلکه سعی کنم شاید آینده اجتناب پذیر پیشرو رو ببینم . به خصوص اینکه به نظر می رسه اعضای اصلی سوپرلیگ در ایده و کارشون مصمم اند.
یه بخش از حرف های پرز خیلی درسته ، اینکه سهم فوتبال از سبد سرگرمی های امروزه مردم ، به خصوص سرگرمی های multimedia ، به خصوص جوون ترا کم شده . فوتبال که تو این ۲۰ ساله خیلی تغییر نکرده بلکه حوزه های مختلف سرگرمی خیلی رشد کرده .امثال انواع سرویس های استریمینگ فیلم و سریال و گیم ، شبکه های اجتماعی ، دورکاری و انواع آموزش های آنلاین و ... همه و همه باعث شده زمان کمتری واسه تماشای فوتبال داشته باشیم . این مسئله واسه خود من خیلی صدق می کنه . قبلنا من تقریبا همه فوتبالایی که یه سرش یه تیم مهم بوده رو می دیدم ولی الان اصلا نمی رسم اینقدر که درگیر چیزای مختلف شدم ( که حتی یکیش همین مطالعه اخبار ورزشی تحت وبه ) که الان فقط می رسم فوتبال تیم مورد علاقمم و بازیای خیلی مهم کهدو سرش تیم های معروفن رو ببینم .
پس به مرور تماشاگر فوتبال کمتر میشه و حتی مهم تر اینکه ممکنه اثر فرهنگی بذاره و علاقه مند فوتبال ( یا حداقل فن جدی فوتبال ) کمتر بشه . در نتیجه ارزش حق پخش کم میشه و سرمایه جاری درون اکوسیستم فوتبال کاهش پیدا می کنه .
این وسط یه سری راه برای تزریق سرمایه به بدنه فوتبال به ذهن می رسه ؛ یکیش میشه سرمایه گذاری مالکین ثروتمند و تزریق پول های خارجی - کاری که تیم های امثال پاریسن ژرمن و سیتی انجام دادن - که خب علاوه بر اینکه کلی ایراد داره که اینجا بحث نمی کنم ، برای تیم هایی که توسط اعضاشون اداره میشن اجرایی نیست .
یکی دیگه مبارزه با فساد و قدرت بالامنازع فیفا و یوفاست که خب توی هر سناریو ای به نظرم این موضوع باید پیگیری بشه از هرجهت به نفع همه فوتباله .
حالا تیم پرز و دوستانبا نگاه آینده نگرانه راه دیگه ای رو پیشنهاد میدن ؛ اینکه سهم فوتبال رو بین سرگرمی های مردم افزایش بدن ( حتی اینجا به نظر می رسه مخاطب اصلیشون طرفدارای کمتر جدی و بدنه اصلی طرفداران فوتبال که البته قشر اعظم مخاطبین رو تشکیل میدن ، باشه ) . اینکارو می خوان با افزایش تعداد بازی های بزرگ انجام بدن . درسته اگه این بازیا با تکرر بیشتری انجام بشن از اهمیتشون یه مقدار کاسته میشه اما باید بپذیریم این لیگ قطعا سهم بیشتری از سرگرمی های نمایشی مارو به خودش اختصاص میده .
درسته یکم تلخه ولی این وسط لازمه اجرای این طرح بازیای بزرگ و درنتیجه تیم های بزرگه . به نوعی اگر کل فوتبال یک کشتی باشه که در حال غرق شدن باشه ( می دونم خیلی اغراقه و افت خیلی تدریجی تر از این حرفاست ، برای مثال میگم ) تیم های پر طرفدار شایستگی این رو دارند که اول توی قایق نجات بپرند . اونا بزرگ ترین نقش رو تو درآمدزایی الان فوتبال دارند پس اگه اولویت نجاتی درکار باشه ، با اوناست .
خب یه سری ابهام و سوال :
---- اگر تیم ها رو از لحاظ تعداد طرفداران ( که رابطه مستقیمی با درآمد داره ) به ۳ دسته کوچک ، متوسط و سوپر لیگی تقسیم کنیم ، آیا تیم های کوچک نابود می شوند ؟
من اینطور فک نمی کنم ، با توجه به اینکه لیگ های داخلی به قوت خود باقی اند و اگر راهکاری اندیشه بشه که سوپرلیگی ها با جدیت توی لیگ داخلیشون رقابت کنن به نظر تغییری توی اسپانسر های لیگ ها پیش نیاد . این تیم ها هم که عمدتا به رقابت های اروپایی راه پیدا نمی کردند . در ضمن با اهمیت بیشتر تیم های سوپرلیگی سایر بازیهاشونم اهمیت پیدا می کنه و برای تیم های کوچکتر هم خوب میشه . پس با یه فرمت درست ، این تیم های می تونن آسیب کمی از بحران اقتصادی و ایجاد سوپرلیگ ببینن .
----تیم های متوسط چطور ؟
خب به نظرم این دسته بیشترین بار رو از بحران اقتصادی به دوش می کشن و شاید یکم ناعادلانه به نظر برسه . این تیما شانس اینو داشتن که با راهیابی به چمپیونزلیگ درآمد خوبی کسب کنن . همچنین با افزایش سطحشون با سوپرلیگی ها شانسشون برای رده های بالای لیگ کمتر میشه . توی اکثر مصاحبه های انتقادی هم به تیم های این دسته اشاره میشه . به نظر می رسه سوپرلیگ باید امتیازات ویژه ای از هر لحاظ چه اقتصادی چه رقابتی به این دسته بده . مسائلی مثل سوپرلیگ دسته ۲ و ... هم می تونه کمک کنه . به هر حال این تیما دارن فداکاری می کنن باید مکانیزمی باشه که تو افق دور بتونن خودشون با جذب هوادار و افتخار آفرینی و شایستگی ، جایگاه سوپرلیگی کسب کنند یا حتی جای خودشونو باز کنن .
---- روح رقابت کمرنگ میشه ؟ بله متاسفانه ، به دلیل اینکه از این روحیه درآمدزایی نمیشه کرد و در حال حاضر اولویت فوتبال ارزش های اخلاقی نیست . رقابت طلبی رو میشه تحسین کرد ، تو رسانه ها بهش پرداخت و... مثل لسترسیتی ۲۰۱۶ اما آیا لستر بعد از اون به اندازه قهرمان قبلی یعنی چلسی ۲۰۱۵ بیننده تلوزیونی کسب کرد ؟ برای اینکه به درامد سرشاربرسید باید ثبات موفقیت داشته باشید که خب یه پیش زمینه هایی نیاز داره و زمان می طلبه . پس مردم همچنان بازی های بزرگ رو به انتظار برای شگفتی سازی تیم های متوسط ترجیح میدن . می دونم زیبا نیست اما اشتباه بزرگتر اینه که بگیم دروغه
---- ایا این تنها راه پیشرفت فوتباله ؟ تیم پرز و رفقا که ادعاشون اینه ، تازه هیچ تضمینی نیست که همینم عملی باشه ممکنه بازیکنان و مربیان قانع نشن و کلی مانع دیگه . ولی به نظرم محققان و فوتبال شناسان از این به بعد با جدی گرفتن این مسئله بتونن گزینه های آلترناتیو دیگه ای هم پیدا کنن .
در مجموع به نظرم الان بجای اینکه بخوایم بحث کنیم که سوپرلیگ خوبه یا بد باید به این فکر کنیم که سوپرلیگ اجتناب ناپذیره یا نه .