نورث امریکن پ-۵۱ ماستنگ (به انگلیسی: North American P-51 Mustang) جنگنده دوربرد آمریکایی ساخت شرکت نورت آمریکن بود که در سالهای میانه جنگ جهانی دوم بهکار گرفته شد. نقش اصلی این هواپیما در همراهی و مراقبت از بمبافکن ها در بمباران آلمان بود و جهت مقابله با هواپیماهای مِسِر اِشمیت آلمانی ها با الهام از هواپیماهای افسانهای اسپیتفایر انگلیسی طراحی و ساخته شد. در سالهای پایانی جنگ در عرصه نبردهای اقیانوس آرام نیز بهکار رفت. ماستنگ را بهترین جنگنده جنگ جهانی دوم میدانند.
با پایان جنگ جای این هواپیما را جنگندههای جت گرفتند ولی تا دهه ۱۹۸۰ همچنان در برخی کشورها از آن استفاده میشد.
در حقیقت نام ماستنگ توسط نیروی هوایی سلطنتی انگلستان (RAF) ضرب زده شد. Mustang به معنای اسب وحشی است. این هواپیما دارای دو حیات جداگانه بود. ابتدا به سفارش RAF به عنوان یک جنگنده ارتفاع پایین تا متوسط ساخته شد اما عملکرد عالی آن باعث شد نیروی هوایی آمریکا نیز 500 فروند از گونه بمب افکن شیرجه رو ماستنگ را سفارش دهد. مدل P-51A برای عکسبرداری هوایی و پشتیبانی از واحدهای زمینی بکار میرفت. این شبه ماستنگ ها عملکردی خوب داشتند.
اما جنگنده بی رقیب P-51B حاصل تولد دوباره ماستنگ است. موتور آلیسون جایش را به موتور قدرتمند سوپرشارژ مرلین ساخت رولز رویس داد که به آن عملکردی برتر در ارتفاع بالا میبخشید. تانک های سوخت جداشدنی به آن بردی کافی برای پرواز رفت و برگشت از انگلستان تا خود خاک آلمان را می داد. برد بسیار بلند این جنگنده و برتری آن در نبردهای هوایی باعث تغییر مسیر تاریخ جنگ جهانی دوم شد.
این هواپیما در اقیانوس آرام نیز توانست لیاقت خود را به خوبی ثابت کند و آسمان ژاپن را برای بمب افکن های B_22 که برای بمب باران صنایع ژاپن میرفتند ایمن سازد.
چند فروند پ-۵۱ ماستنگ در حال پرواز
ماستانگ بهترین جنگنده تمام دوران ها است. این عنوان را به راحتی به دست نیاورده زیرا در زمان خودش از همه رقیبانش برتر بود و نمی شد یک جای کارش عیب گذاشت از اکثر جنگنده های زمان خود سریعتر بود و از همه چالاکتر و تقریبا هیچ شکاری برد پروازی ان را نداشت و دید رو به بیرون ان از هر جنگنده ای عالیتر بود،شش مسلسل12.7 م م هم قدرت مناسب داشتند و هم سرعت اتش بالا و همچنین مهمات به میزان لازم و البته سرعت بالای دهانه برای دگیری در سرعت بالا . شاید این لقب را نیز بدین جهت گرفت که زمانی که وارد جنگ شد ورق جنگ برگشت زیرا دیگر بمب افکنهای متفقین با خیال راحت به هر جا می خواستند می رفتند و بمب باران میکردند و همچنین به این دلیل که در یک مقطعه از زمان به انچنان تبادل اتشی رسید که بعدها تکرار نشد(البته اف15 این رکورد را شکست ولی اف15 ایگل هرگز در جنگی همچون جنگ دوم جهانی که غولان زیادی در ان بودند نجنگید )
معروف است که وقتی هرمان گورینگ فرمانده نیروی هوایی آلمان (لوفت وافه) یک پی 51 را بر فراز برلین مشاهده کرد این کلمات را بر زبان راند: کار آلمان تمام شده است. فقط باید منتظر فرارسیدن پایان کار بود.
تا پیش از اینکه این هواپیمای خارق العاده وارد عرصه جنگ های هوایی در جنگ جهانی دوم شود، بمب افکن های متفقین که برای بمباران برلین اعزام می شدند صدمات فراوانی را از حمله جنگنده های آلمانی متحمل می گشتند. خلبانان شجاع بمب افکن های متفقین بی مهابا به پیش می تاختند در حالی که آتش توپهای هواپیماهای لوفت وافه آنها را یکی پس از دیگری طعمه حریق می ساختند. هیچ جنگنده آمریکایی یا انگلیسی دارای برد کافی برای اسکورت این بمب افکن ها نبود و بمب افکن ها برای دفاع از خود به توپهای 20 میلیمتری خود و پرواز در آرایش های متراکم متکی بودند. ولی تلفات 20 درصدی بمب افکن های آمریکایی در حمله چهاردهم اکتبر 1943 به صنایع بلبرینگ آلمان، شکست دکترین آمریکا در حملات دقیق روزانه را آشکار ساخت.
پی 51 به تنهایی باعث تغییر این وضعیت شد. این جنگنده با تانک های سوخت خارجی خود بیش از 2700 کیلومتر برد داشت و می توانست بمب افکن های آمریکایی را تا اتمام ماموریت خود در برلین همراهی کند. مانورپذیری فوق العاده و موتور قابل اعتماد پی 51 آنرا به رقیبی شکست ناپذیر تبدیل ساخته بود. اسکادران های پی 51 جلوتر از بمب افکن های متفقین حرکت کرده و هرجا هواپیماهای آلمانی را مییافتند بر آنها یورش می بردند. تنها در طول یک هفته آلمان بیش از 17 درصد خلبانان هواپیماهای جنگی خود را از دست داد. تا جولای 1944 نیروی هوایی آلمان بیشتر توان خود را از دست داد و شهرهای صنعتی آلمان در برابر یورش بمب افکنهای متفقین بی دفاع ماندند.
تا 8 می 1945 جنگنده های پی 51 تونسته بودند 4950 هواپیمای دشمن را در نبردهای هوایی و 4131 عدد را بر روی زمین نابود سازند. بدین ترتیب پی 51 پرافتخارترین جنگنده طول تاریخ محسوب می شود.
هم اکنون پی 51 با اینکه دیرزمانی است از خدمت نیروی هوای کشورهای مختلف خارج شده، لیکن هنوز به عنوان یک هواپیمای غیرنظامی توسط سازمانها و افراد بخش خصوصی مورد استفاده است.
مشخصات فنی:
تعداد خدمه: 1
طول: 9.83 متر
فاصله دو سر بال: 11.28 متر
حداکثر سرعت: 700 کیلومتر بر ساعت
برد با تانک سوخت خارجی: 2755 کیلومتر
سقف پرواز: 12500 متر