در نشست سرزده ای به فدراسیون کشتی رفتیم. جایی که علیرضا دبیر، رئیس فدراسیون است و با بالا و پایین های کشتی روز و شب را سپری می کند. سامان خدایی در این نشست سرزده به دوران حضور دبیر در روی تشک کشتی و حضورش در رأس فدراسیون کشتی صحبت کرد. همچنین بخشی ویژه ای از گفتگو به علی کریمی و فدراسیون فوتبال اختصاص دارد. تا پایان با طرفداری همراه باشید.
سلام و درود خدمت مخاطبان رسانه طرفداری. با یکی دیگر از برنامه های نشست سرزده همراه شما عزیزان هستیم. به فدراسیون کشتی آمده ایم و در کنار من چهره خوشنام کشتی ایران، علیرضا دبیر نشسته اند. آقای دبیر سلام خیلی ممنون که مقابل دوربین طرفداری هستید.
سلام عرض می کنم خدمت شما و هموطنان خوبم. درخدمت هستم، خیلی خوش آمدید.
خدا بد ندهد، پای داخل گچ؟
من سر تمرین تیم ملی رفتم و مقداری تمرین کردم و به یاد جوانی ها آمدم پشتک بزنم و وقتی آمدم پایین به جای کفش کشتی، کتانی پایم بود و خیلی خطرناک بود و وقتی پایین آمدم آشیل پایم پاره شد. مجبور شدیم جراحی کنیم و الان هم که پای مان تا زانو در گچ است. این ها همه لطف خداست.
ولی در این نیم ساعتی که ما اینجا بودیم، به نظر این پا در گچ هیچ اخلالی در کارتان ایجاد نمی کند.
نه من روزی هم که عمل کردم فردا ساعت 6 صبحش سرکار بودم. وقتی آدم کاری را قبول می کند باید درست تحویل دهد.
پزشکان منع تان نکردند.
چرا اتفاقا، می گفتند تا 48 ساعت باید بیمارستان می خوابیدم و 7 8 10 روز باید خونه بودم ولی من نم نم، 6 صبحش آمدم سرکار.
برنامه نشست سرزده را ما با یک سوال کلیشه ای شروع می کنیم. می خواهیم بدانیم یک روز کاری علیرضا دبیر در اینجا چگونه سپری می شود.
دقیقا 5:30 صبح، 5 در تابستان ها و 5:30 درزمستان ها و خیلی دیر کنم، 6 صبح سرکارم و این عادتم است و از صبح شروع می کنم تا برسم خانه اگر خیلی کار نداشته باشم، 7، 7:30 خانه ام و اگر مسابقه ای چیزی هم باشد که 11 12 می رسم خانه.
پس از دوستانی که مقابل در ورودی فدراسیون هستند زودتر می رسید.
بله من از همه زودتر می آیم حتی از بچه هایی که کار خدمات انجام می دهند زودتر می آیم و بیشتر از همه شان هم می مانم.
ما می خواستیم بیاییم اینجا و گفتند که ما هنوز آقای دبیر را ندیده ایم که بیاید. نگو شما قبل از ایشان آمده بودید.
بله خودشان می دانند تحت نظر هستند.
علیرضا دبیر هم قهرمان کشتی ما بوده هم رئیس فدراسیون کشتی. کدامش سخت تر است.
هر کدام فضای خودش را دارد شما در کشتی مدیریت در جاهای مختلف دارید. وقتی شما جایی مدیریت می کنید، ساخت و ساز و چیزی می کنید مزدش را می بینید ولی در فدراسیون کشتی این همه زحمت می کشی و جواب کارت در بازوها و ساق پای آدم های دیگر است. وقتی کشتی می گیری خودت هستی و اگر تلاش نکنی مزدش را می گیری و هرکدام سختی های خودش را دارد ولی لذت کشتی گرفتن خیلی بیشتر است و این کارش کتک خوردنش بیشتر است ولی هر جفتش اگر برای خدا باشد قشنگ است غیر از این باشد به قول ما جنوب شهری ها دوهزار نمی ارزد.
می خواستم سوال بعدی بپرسم تفاوت هایش را به تفکیک بگویید که گفتید، تفکیک دیگری هم هست؟
بله خیلی زیاد. شما در روی تشک کشتی حریف رو به رویت است و او را می بینید ولی در مدیریت یک رقیب ندارید و نمی دانید از کجا برایتان می زنند متاسفانه در مدیریت ما اینگونه است. خیلی اتفاقات هست ولی باز هم می گویم اگر کار برای خدا باشد خودش هم کمک می کند اگر برای خودمان باشد حتما شیاطین در قالب انسان در آن هستند.
ولی خوبی رئیس فدراسیون بودن این است که وزن کم نمی کنید.
وزن کم نمی کنی ولی وزنت را کم می کنند. به خاطر همین عملی که داشتم 4 5 کیلو وزنم پایین آمده است ولی خوبیش آن است که مثل آنجا ورجه وورجه نمی کنیم که وزن کم شود، حرص می خوریم و خودش پایین می آید.
علیرضا دبیر وقتی که کشتی گیر بود چه توقعی از رئیس فدراسیون داشت.
من دقیقا آن توقعاتی که خودم داشتم را سعی کردم برای بچه ها رعایت کنم. یعنی جاهایی خیلی سخت گیرم و خودشان می دانند یعنی آن جاهایی که ای کاش برای من سخت گیری می کردند و نکردند، خیلی سخت گیرم و بعضی ناراحت می شوند ولی 10-20 سال دیگر می فهمند من چه کاری برایشان کردم و آن جاهایی که توقع داشتم از من مشورت بگیرند و دیده شوم، آنجا قطعا بچه هایی که بزرگ تیم هستند برخورد می کنم حتی مثلا اگر دو نفر با هم رقیب هستند با هردو در عین حالی که رئیس فدراسیون هستم رفیق هم هستم و دلیلی ندارد این ببرد یا آن ببرد. هرکدام مشورت بخواهند به آنها می دهم و سعی کردم طرفدار یکی از آنها نباشم چون این چیزها را در گذشته می دیدم و دوست ندارم الان اینجور باشد.
مثالی هست برای مخاطبان بزنید؟ مثلا توقعی بوده زمانی که شما در سطح اول ورزش حرفه ای کشتی بودید، آن توقع را از رئیس فدراسیون کشتی داشتید و الان آن کشتی گیر ها آن توقع را از شما دارند و دارد برآورده می شود.
ای کاش می شد شما الان از بچه ها بپرسید، از روزی که توفیق داشتم در خدمت بچه ها باشم، محل خوابشان محل تمرین، نحوه تمرینات و همه چیزشان الان نسبت به قبل چطور است. من همیشه سعی می کردم در تمرینات بهترین را بپوشم بهترین را انجام دهم و همه آن چیزی که می خواستم داشته باشم صدبرابر بهترش را الان تهیه می کنم تا بهانه ای از این سمت نداشته باشم و تنها بهانه شان حریف بهتر باشد. این کاری است که من انجام می دهم و تلاش می کنم تا از این سمت بهانه نداشته باشند.
خود علیرضا دبیر به عنوان رئیس فدراسیون کشتی چه توقعی از کشتی گیران دارد.
هر دو سه هفته ای که من می روم و می بینیم آنها را و صحبت می کنم، یک توقع دارم. کشتی با ورزش های دیگر فرق دارد، مثلا شاید ورزش های دیگر خیلی برایشان راحت باشد هر نوع عکسی بگیرند، حالا نمی خواهم ریز بشوم درکل آنها خیلی راحت باشند اما کشتی فرق دارد. خودتان، مردم و جامعه نگاه به کشتی متفاوت از بقیه است یعنی مثلا دوست ندارند یک کشتی گیر با یک حیوان عکس بگیرد به عنوان مثال یا شلوار پاره پاره بپوشد. هیچ چیزی نمی گویند ولی از کشتی گیر قشنگ نیست این کارها و من خیلی روی مباحث اخلاقی کوتاه بیا نیستم و وقتی این ها در اردو می فهمند که من عصبانی هستم، متوجه می شوند یک شخص گافی در فضای مجازی داده که من آمده ام و عصبی هستم. یا جدیدا الان باب شده که این بچه های نوجوانان که بودم، عکس و فیلم می گرفتند که ما کار نداریم، بدبختیم، من خیلی ناراحت می شوم، ما 4 5 میلیون نفر جامعه کشتی داریم دکتر مهندس، تختی هست و این ها همه افتخار کشتی هستند اما این افراد با این کارشان شأن کشتی را پایین می آورند. خیلی ها هستند با سیلی صورتشان را سرخ می کنند اما از این کارها نمی کنند پس اینجور باشد همه مردم باید فیلم بگیرند از خود. باید بروند زحمت بکشند همه جا هم گفته ام، فدراسیون دنبال می کند و این کار زشتی است و من اردوی تیم ملی می روم می گویم که شما باید وجهه کشتی را روز به روز بالاتر ببرید و ما الحمدالله یک توفیق اجباری به نام غلامرضا تختی داریم و مردم ما و کشتی را با آن می سنجند، تختی این کار را می کرد و آن کار را می کرد. این وظیفه ای است که آنها باید رعایت کنند و من خط قرمزم در کشتی واقعا مسائل اخلاقی است. حالا از مسائل شرعی بگیرید تا اخلاقی.
آقای دبیر اتفاق خوب در ورزش ما این بوده که کسانی که هدایت کشتی را برعهده دارند، کشتی گیر بوده اند. قبل از شما رسول خادم بود و الان شما. اینکه رئیس فدراسیون ورزشی، قهرمان آن رشته ورزشی باشد چقدر به رشدش کمک می کند.
هم کمک می کند هم خراب. از من سوال می کنند که یک رئیس فدراسیون باید قهرمان آن رشته باشد که من می گویم نه ولی حتما باید مدیر باشد. من مثال می آورم و امیدوارم شما پخش کنید. آقای صفایی فراهانی در فوتبال. اصلا فوتبالی نبود ولی مدیر بود، من فکر می کنم در فوتبال هنوز از برکاتی که ایشان کار کرد استفاده می کنند. طرف اول باید مدیر باشد، اگر آقای صفایی فراهانی فوتبالیست هم بود چه بهتر، در بحث فنی هم دیگر دور نمی خورد. مدیر از 50 تا کارش یکی از آن بخش فنی است شما قهرمان جهان و المپیک را بیاور کار مدیریت بلد نباشد، کارمالی و بودجه و ارتباط بلد نباشد، نتواند جلسه را مدیریت کند نتواند برود بیاید و نتواند تنظیم کند کارها را، چون صرفا مربی بوده رئیس شود؟ خبر برود مربی شود. کار مدیریت خیلی متفاوت است، باید از قهرمانان، کسانی بیایند که بلد باشند و قبلش کار کرده باشند تا کار زمین نماند. به نظرم اول باید مدیر باشد اگر قهرمان هم باشد و فنی هم بلد باشد چه بهتر وگرنه اول از همه باید مدیریت بلد باشد..
در خصوص شما و ورودتان به ریاست فدراسیون کشتی یک سری مقاومت هایی وجود داشت، درست است باید مدیر باشند اما به نظر گاردی وجود دارد که برخی نمی خواهند اداره فدراسیون های ورزشی به دنبال قهرمان ها بیفتد. در خصوص شما این مقاومت ها بود. در مورد من تیم قبلی که اینجا بود آن مقاومت ها را داشتند وگرنه کسی دیگر نه.
در مورد فوتبال صحبت کردید، الان به تازگی انتخابات فوتبال را پشت سر گذاشتیم. علی کریمی کاندیدا شد نه مجمع از او حمایت کرد نه به او رای دادند فکر می کنید چرا؟ دلیلش چه چیزی بود؟
من با علی صحبت کردم. گفت من نیامده بودم رای بگیرم، من آمده بودم که نگویید نیامدم و خب اگر قراربود بیاید رای بگیرد باید فعالیت می کرد بالاخره کسی می خواهد رئیس جمهور شود می رود شهر به شهر صحبت می کند و خودش را عرضه می کند که من این هستم و این توانایی ها را دارم و می خواهم این کارها را انجام دهم. در جاهای کوچکتر مثل انتخابات مجامع، باید با تک تک افراد صحبت کند و بالاخره اینجا هم نزدیک 60 70 نفر بودند، باید برنامه اش را ارائه می کرد و اعضای مجمع واقعا خواسته و حقشان است که کسی که می خواهد کاندید شود خودش را عرضه کند. وقتی علی آقا نرفته بود، خب برنامه نداشت و خودش گفت من نمی خواستم بروم و آنها هم طبعا با کسانی که می روند و برنامه شان را ارائه می دهند صحبت می کنند حالا به قول معروف نمی خواهم بگویم لابی بد ولی لابی و صحبت و مذاکره یک چیز خیلی عادی در کل مجامع است.
علی کریمی معتقد بود که مجمع به برنامه رای نمی دهد. برنامه اش را بعد از انتخابات ارائه داد.
اینکه می گوید، به هرحال یک سری آدم ها هستند که به برنامه رای می دهند و شرعی نگاه می کنند ولی برخی هستند و به هرحال کار انتخابات یعنی لابی. لابی به معنای بدش نه ها، اینکه من با شما صحبت می کنم یعنی لابی و ارتباط. وقتی شما با کسی صحبت می کنید می فهمد که شما می توانید این کار را انجام دهید یا نه فوقش چند خواسته از شما دارد نه برای خودش مثلا می گوید من به شما رای می دهم هوای استان ما را داشته باش. حالا چیزهای بدی هم هست که مثلا ما به شما رای می دهیم و نایب رئیسمان بشود دبیرشما و این کارهای زشت هم هست و هرچیزی بگویید در این مسائل هست. مهم این است که طرف چقدر متشرع باشد و برایش این مسائل مهم باشد.
شما گفتید با علی کریمی صحبت کرده اید و همیشه هم رابطه خوبی با ستاره های فوتبال داشته اید، در کل بخواهیم صحبت کنیم توصیه شما چه چیزی است، مثلا برای علی کریمی یا علی دایی، وارد مدیریت بشوند؟
حتما اگر این ها وارد شوند خب شما آقای دادکان را هم ببینید به عنوان یک فوتبالی زحمت کشید و توانست نتیجه بگیرد، هم فوتبالی و هم مدیر بود هم دانشگاهی بود ولی آقای دادکان انسانی فوتبالی بود که قبلش 20 جا مدیر بود. یعنی اینجور نبود تا دوران قهرمانی اش تمام شود بیاید و مدیر شود. آقای دادکان از دانشگاه شروع کرد تا ریاست دانشکده که آمد و کار را جمع کرد آنهم بعد از آقای صفایی فراهانی که کار جمع کردن سخت بود و آقای دادکان آمد و این کار را انجام داد و به نظرم در فوتبال، فوتبالیست های ما مثل آقای علی دایی، علی کریمی، بچه هایی هستند که به نظر من این توانایی را دارند حتما و امیدوارم در آینده روزی بیاید که این بچه ها هم ورود کنند، فقط یک چیز را بدانند، اگر من یا امثال آقای دایی و بچه هایی که آمدیم اگر خوب کار نکنیم، راه برای قهرمان های بعدی بسته می شود و می گویند بیا ببین آمدند ولی نتوانستند.