سلام عزیزان ده مکان گردشگری شهرستان خوی در این پست معرفی شده
۱_ مقبره علمدار
بنابر اظهارات گروه اعزامی باستان شناس، احداث این بنا به زمان قبل از اسلام و دوره ساسانیان بر میگردد.که در آن زمان آتشکده بود اما بنای آن ویران گردیده است. اما قبر فعلی به یکی از دلاوران شهید جنگ چالدران که سید بزرگواری بوده مربوط میشود.و احداث بنای زیارتگاه فعلی به زمان شاه عباس منتسب است.که خانمی به نام فاطمه مرشدی آن بنا را در سال ۱۱۵۸ خورشیدی بنا نمودهاست.که مزار او در کنار مقبره واقع گردیده است.
۲_مناره شمس تبریزی
منارهای مربوط به سدهٔ ۶ ه.ق است و در خوی، بلوار شمس تبریزی، کوچه شمس واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۴ بهمن ۱۳۵۲ با شمارهٔ ثبت ۹۶۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.این مناره در صحن آرامگاه شمس تبریزی از صوفیان و عارفان پرآوازه ایرانی است.مناره شمستبریزی برج زیبایی است که در گذشته در وسط باغ مشجری در گوشه شمالغربی شهر خوی قرار گرفته بود . امروزه این مناره در میان ساخت و سازهای جدید شهری در محله شمستبریزی شهر خوی قرار گرفته است .
۳_پل خاتون
در ۲ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان خوی بر روی رودخانه قطور در ۴۰ کیلومتری سمت چپ جاده آسفالته خوی - سلماس در سالهای ۱۱۷۰–۱۲۰۰ ه.ق به دستور احمد خاندنبلی ساخته شدهاست. این پل آجری ۵۹/۴۰ متر طول و ۸/۷۰ متر عرض و ۶/۴۸ متر ارتفاع دارد. پل هفتدهانه بزرگ دارد و قسمت تحتانی آن پایهها و سیل شکنهایی است که با سنگهایی نسبتاً بزرگ و منظمیساخته شدهاست. این پل دهههای گذشته مرمت شدهاست.طول این پل ۵۹/۴۰ متر و عرض آن ۸/۷۰ متر و ارتفاع ان از پایهها ۶/۴۸ متر میباشد به غیر از ۷ طاق کوچک که بین دهانهها ساخته شده هیچ گونه آرایش یا تزئین خاصی در ساختمان آن بکار نرفتهاست.
۴_بازار خوی
بازاری عظیم از دوران صفویه و مرکز تجاری آن دوره آذربایجان بوده که در ضلع شرقی شهر خوی قرار دارد. این بازار دومین بازار بزرگ ایران بشمار میرود. عمده صادرات به علت قرار گرفتن در جاده ابریشم ایپک یولی قرار داشت نفت را با شتر از قفقاز به بازار خوی انتقال و از آنجا به بازارهای ارومیه، تبریز و... صادر میکردند. و بازمانده بازار گسترده است. تاریخ احداث بازار فعلی دوره صفویه به بعد است و بیشتر قسمتهای آن به دستور عباس میرزای قاجار و توسط امیر احمدخان دنبلی، در اوایل دوره قاجاریه ساخته شدهاست.در بعضی از قسمتهای بازار، مخصوصا در چهارسوهای آن، تزئینات کَشه چینی آجر وجود دارد.
۵_دروازه سنگی (قالا قاپیسی)
خوی در جنوب بازار خوی به طرف شهر سلماس قرار دارد. این اثر در دوره ایلخانیان یا دوره قاجاریه بنا شدهاست و از حصار تاریخی شهر خوی باقی مانده است و خندقی نیز پیرامون وجود داشتهاست.ضلع شمالی دروازه آجری و به سبک جناقی است. ضلعجنوبی آن یک در میان سنگهای خاکستری و سیاه دارد و به شکل قوس نیم دایره است که زیر این قوس دو شیر ساده سنگتراشی شدهاست.بعضی از مورخین این اثر را بدوره ایلخانیان نسبت میدهند و امکان دارد در زمان عمران و آبادانی خوی توسط ایلخانیان، این دروازه نیز ساخته شده باشد. ولی منابع دیگری دروازه را مربوط به دوره قاجار میدانند، انتساب دوم با توجه به سبک معماری مقایسه با آثار باقی مانده قاجاریه در تبریز و خود شهر خوی معقول بهنظر میرسد. و از طرفی نیز با توجه به سر در باقی مانده این بنا مربوط به دوره ایلخانی دانسته میشود.
۶_مسجد مطلب خان خوی
بنایی مربوط به دوره قاجار است و در مرکز شهر خوی جای گرفته است. این اثر در تاریخ ۱۹ اسفند ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۸۴۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.این مسجد در دوره ایلخانی ساخته شده و پس از ویرانی در اوایل دوره قاجار تجدید بنا شدهاست. این مسجد شبستان بزرگ روباز مربع شکل دارد که دور تا دور آن را حجرههای دو طبقه و شاهنشینهای رفیع و ایوانی عظیم احاطه کردهاست. جبهه بیرونی و درونی این مسجد آجری فاقد هر نوع تزئینات میباشد، فقط قسمت فوقانی شاهنشین بالای محراب ورودی شبستان، با مقرنسهای درشت گچی آرایش داده شدهاست. قسمتهای داخلی ایوان و طرفین ورودی آن را به وسیلهٔ آجرچینی (با پس و پیش آوردن آجرها) حالت سایهروشن دلپذیری به آن دادهاند. گویا این زیرسازی و فرم کار جهت انجام تزئیناتی مانند روکار آجری یا سنگ منظور شده که ناتمام باقی ماندهاست.مسجد مطلب خان خوی در کنار دهها مسجد تاریخی آذربایجان غربی است که به عنوان بزرگترین مسجد روباز کشور از ویژگی معماری بی نظیری برخوردار است.
۷_کلیسای سورپ سرکیس
مربوط به سدهٔ ۹ ه.ق است و در شمال غربی شهر خوی، در میدان قمسال واقع شده است. این اثر در تاریخ ۱ فروردین ۱۳۴۷ با شمارهٔ ثبت ۸۲۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.تاریخ ساخته شدن این بنا به دو دوره متفاوت در سده چهارم میلادی نسبت داده میشود اما تعمیراتی اساسی در دوره صفویه بر روی آن انجام شدهاست و شکل فعلی کلیسا محصول آن است.سرکیس گابادوکیان، از مبلغان آیین مسیحت در قرن سوم میلادی و در زمان شاپور ساسانی بود که به دست وی کشته شد. کلیسای منتسب به سرکیس مقدس، یادگار قرن چهارم میلادی است و پلانی مستطیل شکل دارد و طرحش متأثر از معابد زرتشتی ایرانی است.
۸_امامزاده سید بهلول
یکی از بزرگترین اماکن مذهبی و زیارتی در شهرستان خوی، «امامزاده سید بهلول» است که در محلهای به همین نام در خوی قرار دارد. در واقع میتوان این مکان را کهنترین مزار خوی نامید.هرچند اطلاعات دقیقی در مورد قدمت این امامزاده وجود ندارد، ولی با توجه به سنگنبشتهای که تاریخ دفن سید بهلول را در سال ۳۲۷ هجری قمری بیان میکند، میتوان «سید بهلول» را قدیمیترین امامزادهی آذربایجان نامید.
۹_ساختمان شهرداری خوی
این بنا مربوط به دوره پهلوی اول است و در خوی، مرکز شهر واقع شده و این اثر در تاریخ ۲ شهریور ۱۳۷۸ با شمارهٔ ثبت ۲۳۹۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.شهرداری خوی در سال ۱۳۰۷ هجری شمسی به دست استاد علی اکبر توانا (معمار مشهور خویی) در محل ساختمان قدیم شهرداری واقع در خیابان شهید صمدزاده (فعلی) تأسیس گردید. درفضای شهرداری قدیم صدها درخت اصله تبریزی تنومند وجود داشت. در گذشته به شهردار قدیم رئیس بلدیه شهر میگفتند و در زمان تاسیس۵ الی ۶ نفر کارگر روز مزد داشت. کوچههای شهر اکثراً خاکی بودند. در سال ۱۳۱۲ خیابانهای اصلی شهر احداث شد
۱۰_موزه خوی
از دیگر دیدنیهای خوی، موزهی این شهرستان است که در یک عمارت یک طبقه، با وسعتی بالغ بر ۲۵۶ متر مربع، متشکل از دو سالن و یک تالار کوچک و در سال ۱۳۴۸ هجری شمسی، احداث شده است. البته در سال ۱۳۵۸ بخشهای دیگری همچون سه تالار کوچک دیگر نیز به آن افزوده شده و اشیایی همچون اشیای باستانی آذربایجان، خراسان، ری، گیلان، کاشان، مردمشناسی، هنرهای تزئینی، هنرهای ملی، صنایع دستی، سنگ نبشتههای شاه تهماسب صفوی، کتب خطی، سکههای دوران مختلف، گل مهرهها و ... در این موزه نگهداری میشود.
کاری از اتحادیه ترکهای سایت طرفداری🌹❤
منبع: دانشنامه ویکیپدیا/