در هفتههای آتی مسائل بیشتری مطرح خواهد شد چرا که گفته میشود یوفا در حال بررسی طرح جدید لیگ قهرمانان شامل اصلاحات و امتیاز دادن بیشتر به بزرگترین باشگاههاست. سایر تیمهای اروپایی شامل بایرن مونیخ و یوونتوس هنوز درباره نیاز به برگزاری رقابت مجزا اطمینان خاطر ندارند.
فلورنتینو پرز، رئیس باشگاه رئال مادرید، در پایان سخنرانی طولانیاش در مجمع عمومی سالانه باشگاه در دسامبر گذشته گفت:” و آخرین چیز خطاب به نمایندگان اعضای باشگاه، همه ما از پیچیدگی اوضاع و سختیهایی که در ماههای آینده با آنها روبرو خواهیم بود، مطلع هستیم. شیوع این بیماری ما را آسیب پذیرتر کرده و و باعث شده که تفکر عمیقتری داشته باشیم چون هیچ چیز دیگر مانند گذشته نخواهد شد.”
پرز سخنران عمومی چندان جذابی نیست اما سیاستمدار با استعدادی است که میداند باید از لحظه چه استفادهای ببرد. او ادامه داد:” فوتبال به فرمولهای جدیدی نیاز دارد تا رقابتیتر، هیجانانگیزتر و قویتر شود. رئال مادرید مانند همیشه باید به پیشتاز این ورزش باشد. من میخواهم یادآوری کنم که باشگاه ما از زمان تاسیس در سال 1902 در تمامی نوآوریها در طول این سالها حضور داشته و زمانی که سنتهای فوتبال در خطر بودهاند از آنها محافظت کرده است.”
تمامی اعضای باشگاه که به صورت مجازی از خانههایشان در این مجمع حضور داشتند تا به حال متوجه شدهاند که منظور پرز چه بوده است- یکی از موضوعات محبوب او در طول دو دورهای که به عنوان رئیس در این باشگاه حضور داشته است. اما او هنوز به طور کامل به آن دست نیافته است:” من همچنین میخواهم یادآوری کنم که رئالمادرید تنها باشگاه عضو فیفا در سال 1903 در کنار هفت فدراسیون ملی بوده است. همچنین 50 سال بعد، روزنامه اکیپ و رئال مادرید برای ایجاد جام باشگاههای اروپا تلاش کردند. این لحظهای انقلابی و ضروری برای فوتبال و خصوصا برای مسابقات اروپایی بود. و تاریخ فوتبال را تغییر داد. فوتبال اروپا بدون این تغییرات نمیتوانست چیزی باشد که امروز هست.”
بالاخره او به اصل مطلب رسید:” و حالا این مدل نیازمند انگیزه و تکان جدیدی است. فوتبال باید در این زمینه جدید پیشروی کند. و رئال مادرید آنجا خواهد بود، همانطور که همیشه در طول تاریخ بوده است. همه متوجه هستند که محیط رقابتی جدید باید در سریعترین زمان ممکن اصلاح شود. باشگاههای بزرگ اروپایی هزاران دنبالکننده در سراسر دنیا دارند. ما مسئولیت مبارزه برای این تغییر را بر عهده داریم، تغییری که البته باید بر پایه انسجام با سایر باشگاهها انجام دهیم. وظیفه ما سازگاری با واقعیت جدید است. انگیزه رقابت و کیفیت رقابتهای ما باید بهبود پیدا کند. این چالشی است که ما باید برای آن آماده شویم.”
کلمه “سوپرلیگ اروپا” هرگز به کار برده نشد. اما همه پیام را دریافت کردند.
***
علاقه رئال مادرید به رقابت باشگاهی اروپایی بیرون از کنترل یوفا به پیش از اولین دوره حضور پرز به عنوان رئیس برنابئو در سال 2000 برمیگردد. وقتی یک برنامه “انقلابی” برای ثروتمندترین باشگاههای قاره برای شکلدهی رقابت خودشان از سوی شرکتی در میلان به نام مدیا پارتنرز در سال 1998 مطرح شد، لورنزو سانز مدیرعامل وقت باشگاه مادرید بود که حمایتش از این ایده را اعلام کرد.
تغییر قرن باعث شد که ایده “جام طلایی اروپا” جدید از سوی کارلوس گارسیا پاردو، مدیر تجاری ورزشی اسپانیایی، به نمایندگی از تلفونیکا، یکی از بزرگترین شرکتهای مخابراتی، مطرح شود. این ایده نیز در آن زمان مورد استقبال خسوس خیل، رئیس وقت باشگاه اتلتیکو مادرید، و آگوستو لندویرو، رئیس باشگاه دپورتیوو لاکرونیا، قرار گرفت و همچنین حمایت رئال مادرید و بارسلونا را به همراه داشت.
گارسیا پادرو در سال 2003 وقتی رئالمادرید پر از ستارههای کهکشانی سه جام از پنج جام باشگاههای اروپایی قبلی را فتح کرده بود گفت:” البته که این پروژهای نخبهگرایانه است. نخبهگرایانه است چون ما به دنبال نشان دادن بهترین تصاویر ممکن به اپراتورهای تلویزیون دیجیتال هستیم. از آنها بپرسید که آیا بینندگانشان تماشای بازی رئال مادرید- بارسلونا را ترجیح میدهند یا آلاوز- سلتا.”
فشار چنین پروژههایی منجر به این شد که فیفا به صورت مداوم برای بهبود مدل لیگ قهرمانان تلاش کند و در مجموع تیمهای بزرگتر با پول بیشتر و شانس حذف زودهنگام کمتر را ترجیح دهد. با این حال این ایده هرگز کاملا از بین نرفت و پرز همیشه در این باره صحبت میکرد. او در سال 2009 در جریان پنج حذف متوالی رئال مادرید در مرحله یک هشتم از این مسابقات گفت:” ما باید برای برگزاری سوپرلیگ اروپای جدید به توافق برسیم که تضمینی برای رقابت بهترینها با بهترینها باشد- چیزی که همیشه در لیگ قهرمانان رخ نمیدهد.”
وقتی رئال در سال 2014 پس از مدتها انتظار به قهرمانی دسیما رسید که آغازگر فتح 4 جام در 5 سال بود، بازیکنان و هواداران این تیم عاشق این رقابت بودند. اما پرز حتی در همان زمان به صورت مداوم درباره این صحبت میکرد که چقدر برای باشگاهش که به اعضایش متکی است، سخت است که شرایط مالیاش را به نسبت رقبای سراسر اروپا که حامیان فوق ثروتمند داشتند، حفظ کند؛ چه امیرهای خلیج فارس باشد، الیگارشهای متمول روس باشد یا سرمایه گذاران جسور آمریکایی. پرز در مجمع عمومی سالانه 2017 به اعضای باشگاه گفت:”رقابت در سطح برابر همیشه سختتر میشود.” در آن زمان خاویر تباس، مدیر لالیگا، نیز به دنبال ایجاد تغییرات در سهم درآمد تلویزیونی در لیگ داخلی بود که در نهایت منجر به کاهش موقعیت مسلط سابق مادرید و بارسا شد.
پرز در نوامبر 2019 به عنوان مدیر سازمان جدیدی به نام اتحادیه باشگاههای فوتبال جهانی انتخاب شد که باشگاههایی چون میلان (ایتالیا)، اوکلند سیتی (نیوزیلند)، بوکا جونیورز و ریورپلاته (آرژانتین)، کلاب آمهریکا (مکزیک)، گوانگژو اورگرانده (چین) و تیپی مازمبه (کونگو) از اعضای تشکیل دهنده آن بودند. پرز در اظهاراتی که در سایت باشگاه رئال مادرید منتشر شد گفت:” این اتحادیه جدید همتایی معتبر و متمرکز با فیفاست و ما تلاش میکنیم تمامی ابعاد مربوط به باشگاهها را بهبود ببخشیم که با جام جهانی باشگاهها در سال 2021 آغاز خواهد شد.”
اینفانتینو در اولین جلسه اتحادیه باشگاههای فوتبال جهانی شرکت کرد اما فیفا به شدت با ایده برگزاری سوپرلیگ مخالف است.
اولین جلسه اتحادیه جدید با میزبانی جانی اینفانتینو، رییس فیفا، در تضاد کامل با مخالفت مدیران یوفا از جمله الکساندر چفرین، رییس فعلی، برگزار شد؛ مخالفتی که هر بار با بحث درباره سوپرلیگ اروپا ایجاد شده بود. بعید است که رئال مادرید واقعا بخواهد با تیپی مازمبه و اوکلند سیتی بیشتر از سویا یا والنسیا بازی کند. اما پرز هرجایی که بتواند صحبتهایی را مطرح میکند که به مذاق حضار خوش بیاید و آنها را با او همراه کند.
***
در حالی که رئال و پرز ارتباط زیادی با کلیت ایده سوپرلیگ اروپا برقرار کردند، مدیران بارسا در مجموع درباره این ایده ساکتتر هستند. ساندرو روسل، رئیسی بود که برای ایجاد فشار عمومی روی یوفا از سایرین بیشتر اقدام کرد و در سال 2011 گفت که از درخواستی که توسط گروه لابی اتحادیه باشگاههای اروپا مطرح شد، حمایت میکند.
روسل در جریان دیدار از قطر گفت:” ما دوست داریم لیگ قهرمانانی با تیمهای بیشتر داشته باشیم- و شنبه یا یکشنبه بازی لیگ قهرمانان بارسلونا برابر منچستریونایتد را برگزار کنیم. اگر اینطور نمیشود پس اتحادیه باشگاههای اروپا حق دارد رقابت قهرمانی خودش را برگزار کند. ما خواهان درآمد بیشتر هستیم. ما خواهان اجرای قوانین، شفافیت و تضمین هستیم.” جوزپ ماریا بارتومئو، همکار قدیمی و جانشین روسل صحبت زیادی درباره این موضوع نکرد تا زمانی که در اکتبر سال گذشته در هنگام کناره گیری از ریاست باشگاه به این داستان اشاره خاصی داشت.
بارتومئو گفت:” من میتوانم چند خبر فوقالعاده را اعلام کنم. هئیت مدیره الزامات حضور در سوپرلیگ آینده را تایید کرده است؛ پروژهای که از سوی باشگاههای بزرگ اروپایی مطرح شده و ثبات مالی آینده باشگاه را تضمین میکند و به ما اطمینان میدهد که مالکیت این باشگاه برای اعضای آن باقی خواهد ماند.”
در سخنرانی وداع مطرح نشد که چه کسی دعوتنامه را ارسال کرده یا حضور در این مسابقات چه تاثیری روی حضور بارسا در مسابقات فعلی یوفا یا لالیگا خواهد داشت. با توجه به عدم محبوبیت بارتومئو در این اواخر، محتمل به نظر میرسد که هرکسی به عنوان رئیس جانشین او شود، سریعا هر چیزی که او از آن حمایت میکرد را رد کند. با این حال هرکسی شرایط نوکمپ را از نزدیک دنبال کرده است، میداند که موقعیت مالی باشگاه چنان بد بود که هیچ راه حل ممکنی وجود نداشت.
خوان لاپورتا، مدیرعامل سابق، که در آن زمان خواهان بازگشت به این جایگاه بود، پاسخ داد:” همه چیز به پول بستگی ندارد بلکه آلترناتیوهای دیگری مانند “جام جهانی سوپر باشگاهها” وجود دارد. من به این گزینه متمایل هستم.” ویکتور فونت، منتقد قدیمی بارتومئو و نامزد مدیرعاملی باشگاه در آن زمان، نیز در این باره محتاط بود و ایده پیوستن به رقابت جدید را به صورت کامل رد نکرد. فونت گفت:” سوپرلیگ اروپا پیش از این مورد امتحان قرار گرفته و موضوعی بسیار سیاسی است. ما دوست داریم بهبودی در سبک برگزاری مسابقات ببینیم، چه نامش لیگ قهرمانان باشد چه سوپرلیگ، تا مجبور نباشیم هفت سال دیگر برای حضور در آنفیلد صبر کنیم. اما همه این موارد نباید ضربهای به لیگ ملی بزند.”
خاویر تباس، مدیر لالیگا، درباره تاثیر هر رقابت باشگاهی اروپایی جدید روی لیگهای ملی نگران بود و خیلی زود به آخرین صحبتهای بارتومئو واکنش نشان داد. تباس همان شب در توییترش نوشت:” جوزپ بارتومئوی پیر بیچاره در آخرین روز کارش، مشارکت بارسلونا در رقابتی خیالی که این باشگاه را نابود خواهد کرد، را اعلام کرد و جهالتش درباره صنعت فوتبال را بار دیگر نشان داد. پایانی غم انگیز برای مدیری که کارهای درست بسیاری انجام داد اما اخیرا اشتباهات زیادی نیز در کارنامهاش داشت.”
خاویر تباس، رئیس لالیگا، معتقد است که بارتومئو تحتتاثیر فلورنتینو پرز، به دنبال برگزاری رقابتهای سوپرلیگ اروپا بود.
تباس سپس به AP گفت:” بارتومئو تحت هدایت فلورنتینو بود، این چیزی که من به آن باور دارم. این لیگ رویای مدیرعامل رئال مادرید است. او مدتهای برای آن تلاش کرده و چیز جدیدی نیست. اما این اشتباه بزرگی است چون او عواقب مالی آن را درک نمیکند.” تباس احتمالا با هدف دشوار کردن کار هر رئیس جدید بارسلونا در حمایت از ایده سوپرلیگ اضافه کرد:” بارسلونا پیش از این در برخورد با این لیگ، یوفا و فیفا نظرات خودش را داشت. اما در سه سال گذشته تنها چیزهایی که رئال مادرید میگوید را تکرار کرده است.”
تباس در این رقابت میگوئل آنخل خیل مارین، مدیر اجرایی اتلتیکو مادرید، را به عنوان متحد در کنارش دارد که از فوریه سال گذشته “اولین معاون اول” لالیگا بوده است. خیل مارین در ماه دسامبر گفت:” فوتبال نمایانگر جامعه است و این شامل تفاوتهای اجتماعی و اقتصادی نیز هست. قدرتمندترین باشگاهها نمیخواهند ارزش حقوقشان را با ضعیفترین باشگاهها به اشتراک بگذارند. یوفا مسئولیت و تعهدی برای ایجاد تعادل دارد که دستیابی به آن دشوار است و باعث میشود هیچکس کاملا خشنود نباشد. این سازمان باید از لیگهای داخلی محافظت کند و آخر هفتهها باید برای لیگهای ملی بمانند. برای انجام این کار لازم است که سیستم فعلی به روز رسانی شود، تعداد دیدارهای جذاب تضمین شده افزایش یابد که باعث افزایش درآمد از سوی پخشکنندگان تلویزیون و حامیان مالی میشود.”
خیل مارین که مدیر زیرکی است، علاقهای به رقابت مجزای جدید ندارد و از لیگ داخلیای حمایت میکند که معاون اول آن است. او همزمان مدعی شده که یوفا باید اصلاحاتی در لیگ قهرمانان انجام دهد و تضمین کند که بزرگترین تیمها بیشتر از قبل با هم روبرو خواهند شد. که شاید سبک متفاوتی از مطرح کردن همان صحبت قبلی باشد.
***
هیاهوی پیرامون سوپرلیگ اروپای جدید در هفتههای اخیر بلندتر هم شده است. پرز، رئیس باشگاه رئال مادرید، در تاریخ 19 ژانویه برای جلسهای سه ساعته با آندرهآ آنیلی، رئیس باشگاه یوونتوس و مدیر اتحادیه باشگاههای اروپا، به تورین سفر کرد.
مجله تایمز دو روز بعد اسنادی 18 صفحهای منتشر کرد که رقابتی “انحصاری” با 15 عضو دائمی اشاره میکرد که شامل سه تیم اسپانیایی نیز بود- که به احتمال زیاد رئال مادرید، بارسلونا و اتلتیکو مادرید هستند. به اطلاع اتلتیک رسیده که جوئل گلیزر، یکی از مالکان منچستریونایتد، نیز نقشی کلیدی در مذاکرات پشت پرده درباره تغییرات احتمالی رقابتهای باشگاهی اروپا داشته است. در همین حال منابعی مدعی هستند که شرکت سرمایه گذاری جیپی مورگان نیازهای مالی پروژه مطرح شده جدای از ساختار فعلی را تامین خواهد کرد.
تمامی این هیاهوها منجر به انتشار نامه هفته گذشته از سوی فیفا، یوفا و تمامی کنفدراسیونهای دیگر شد که هرگونه پیشنهاد درباره سوپرلیگ اروپا را رد کرده و همچنین اعلام کردند که بازیکنانی که در این مسابقات شرکت داشته باشند، از حضور در تیمهای ملی در جامهای جهانی یا جام ملتهای اروپا منع خواهند شد. این نشان دهنده قدرت روبروی این حرکت و همچنین عصبانیت و نگرانی مدیران مربوطه بود. این نامه همچنین نشان داد که تلاش پرز برای شکستن مقاومت اینفانتینو در فیفا و چفرین در یوفا فایده نداشته است.
خبر تایمز میگفت که تیمهای شرکت کننده هر کدام 350 میلیون یورو برای حضور در این مسابقات دریافت خواهند کرد و سپس در هر فصل حضور نیز 230 میلیون دریافتی خواهند داشت. کسب سهمیه فعلی لیگ قهرمانان ارزش 100 میلیون یورویی دارد و قهرمانان نیز بسته به نتایج کسب شده در طول مسیر و اندازه بازار تلویزیونیشان حدود 100 میلیون یورو دیگر دریافت خواهند کرد. این افزایش قابل توجه در درآمد حتی برای تیمهایی که به مراحل پایانی راه پیدا نخواهند کرد هم در این برهه بسیار جذاب است چرا که ویروس کرونا برنامههای مالی تمامی باشگاههای برتر اروپایی را برهم زده است.
بحران مالی ناشی از شیوع کرونا زمانی از راه رسید که رئالیها به دنبال بازسازی ورزشگاه سانتیاگو برنابئو بودند.
پرز در مجمع عمومی سالانه ماه دسامبر باشگاه به نیاز برای “تحول” در چگونگی سازماندهی فوتبال تاکید کرد و گفت که شیوع جهانی ویروس کرونا “ما را نابود کرده است”. بحران فعلی درست زمانی از راه رسید که رئال مادرید بازسازی 600 میلیون یورویی ورزشگاه سانتیاگو برنابئو را آغاز کرد و نبود درآمد بلیت فروشی، حامی مالی و درآمدهای روز برگزاری بازی باعث اختلاف 300 میلیون یورویی در حسابهای مالی آنها شده است. حسابرسی اخیر آنها نشان میدهد که وامی 205 میلیون یورویی از دولت اسپانیا برای ایجاد تعادل در طول 5 سال آینده دریافت کردهاند. با این وجود آنها از بازیکنان خود خواستهاند که 10 درصد دستمزدشان را کاهش دهند و در این ژانویه نیز تلاش کردند شرایط پرداخت دستمزد را با صدور اجازه جدایی قرضی بازیکنانی از تیم که چندان مورد استفاده نبودند مانند لوکا یوویچ و مارتین اودگارد بهبود ببخشند؛ این در حالی است که بعید به نظر میرسد جانشینی برای آنها به تیم اضافه شود.
در همین حال موقعیت مالی بارسلونا حتی از مادرید هم بدتر است. اعلام حسابرسی این هفته نشان میدهد که آنها هنوز مبالغی را بابت نقل و انتقالات به سایر باشگاهها بدهکار هستند- مانند 69 میلیون یورو برای جذب فیلیپه کوتینیو به لیورپول و 19 میلیون یورو برای جذب مالکوم، وینگر برزیلی، به بوردو که بیش از 18 ماه قبل از آنها جدا شده و به زنیت سنپترزبورگ پیوست. مجموع بدهی 1.2 میلیارد یورویی که 730 میلیون یوروی آن باید در کوتاه مدت پرداخت شود و 266 میلیون یوروی آن باید تا 30 ژوئن به بانکهای مختلف برگردانده شود، برای اعضای باشگاه ترسناکتر است. چنین عددهای عجیبی به این معناست که نگرانی بارسا از قبولِ درخواستِ کاهش درآمد برای امضای قرارداد جدید توسط لیونل مسی به احتمال اعلام ورشکستگی باشگاه و از دست دادن موقعیت غرورآمیز “مالکیت بر عهده اعضا” تغییر پیدا کرده است.
فونت این هفته و وقتی جزییات و عمق بدهیهای باشگاه از سوی کارلوس توسکتس، مدیرعامل موقت فعلی بارسا، علنی شد گفت:” موقعیت مالی باشگاه وخیم است اما هیچ چیزی از مواردی که امروز گفته شد حتی ذرهای من را شگفتزده نکرد. محافظت از مدل مالکیت اولویت ماست تا از تبدیل شدن بارسا به شرکتی عمومی جلوگیری کنیم.”
ترس از نابودی مدل مالکیت غرورآمیز باشگاه میتواند از نظر تئوری برای ترغیب بارسا به رقابتی جدید مورد استفاده قرار بگیرد و حالا به موضوعی جدی در بین اعضای باشگاه در آستانه انتخاب رئیس جدید تبدیل شده است. لاپورتا، بخت اصلی ریاست، این هفته تایید کرد که پیش از این با کسانی که حامی پیشنهاد مطرح شده هستند در ارتباط بوده است.
لاپورتا در رادیو کوپه گفت:” آنها نحوه انجام این مسابقات را برای ما شرح دادند. این موضوع هنوز بسیار گیجکننده است. درآمد حاصل برای باشگاه قابل توجه و بین 700 تا 800 میلیون یورو برای هر باشگاه خواهد بود. سه سال اول شامل سیستمی انحصاری است و سپس طرحی برای صعود و سقوط وجود دارد.”
***
منابع رسمی در نوکمپ این هفته گفتند که بارتومئو پیش از ترک این باشگاه تعهدی قطعی ارائه نداده و رئیس جدید و هیئت مدیرهاش میتوانند احتمال حضور در هر رقابت جدیدی را در نظر بگیرند. این منبع گفت:” سوپرلیگ اروپا موضوعی قابل بررسی برای هیئت مدیره جدید خواهد بود. شاید این اولین موضوع در اولویت آنها نباشد اما چیزی است که آنها حضور یا عدم حضور در آن را بررسی خواهند کرد. و البته که پس از آن به رای اعضای باشگاه گذاشته خواهد شد.”
اعضای باشگاه رئال مادرید نیز از نظر تئوری برای حضور یا عدم حضور تیم خود در هر رقابت جدیدی رای خواهند داد- چه رقابت مورد حمایت فیفا و یوفا و چه حمایت مورد تایید سرمایه گذاران جسور آمریکایی. این که چنین ایدهای واقعا در بین اعضای باشگاه مادریدی محبوب است یا خیر با توجه به شیوه خاص دموکراسی مدیریت شده در برنابئو هرگز مورد بررسی قرار نگرفته است. پرز قطعا کسی نیست که اجازه دهد بحرانی خوب، هدر برود؛ بنابراین پروژه قدیمیاش از برگزاری سوپرلیگ اروپا در حال حاضر به عنوان الزامی برای تامین آینده طولانی مدت باشگاه نشان داده میشود. حضور در رقابت جدید که سطحی بالاتر دارد همچنین به مدیر فعلی باشگاه اجازه خواهد داد که با سانتیاگو برنابئو، رئیس فقید باشگاه، در کسب قهرمانی اولین جام باشگاههای اروپا رقابت کند.
در هفتههای آتی مسائل بیشتری مطرح خواهد شد چرا که گفته میشود یوفا در حال بررسی طرح جدید لیگ قهرمانان شامل اصلاحات و امتیاز دادن بیشتر به بزرگترین باشگاههاست. سایر تیمهای اروپایی شامل بایرن مونیخ و یوونتوس هنوز درباره نیاز به برگزاری رقابت مجزا اطمینان خاطر ندارند. دو باشگاه بزرگ اسپانیا در این زمینه پیشتار هستند چون دلایل خاص خودشان را دارند- و خصوصا مشکلات مالی بزرگ خودشان را هم دارند.
لاپورتا در پاسخ به این سوال که آیا درباره طرح رقابتی که مدعی شده آن را دیده است، نگرانیای دارد، گفت:” شاید قناعت باعث شود که ما قدرت بیشتری داشته باشیم.” با توجه به وخامت شرایط مالی بزرگترین باشگاههای لالیگا، هیچ گزینهای غیرمحتمل نیست.
عنوان اصلی مقاله: Dire finances mean Barcelona and Real are pushing for European Super League
نویسنده: Dermot Corrigan
نشریه / وبسایت: The Athletic
زمان انتشار: 27 ژانویه 2021