شهریار یکی از شهرهای استان تهران در ایران است. این شهر مهمترین شهر غرب استان تهران و مرکز شهرستان شهریار و غرب استان تهران است. شهریار دارای آبوهوای پاک وبه دور از آلودگی هوای تهران میباشد.
واژهی (شهریار) ازلحاظ اصطلاحشناسی (واژهشناسی) برخلاف پنداشت همگان به معنای یاریدهندهی شهر نمیباشد بلکه اینلغت ازواژهی شهردار در دستور زبان پهلوی به معنای دارنده و مالک کشور یعنی فرمانروا و پادشاه میباشد بهدستآمدهاست همچنین در فرهنگنامههای بزرگ زبان فارسی معنای واژهی شهریار را برابر با (کلانشهر یا بزرگ شهر یا فرمانروای شهر) آوردهاند. در کتب تاریخی از شهریار با عناوینی چون دی شهر، ولایت روستایی تاریخی در حوزه ری و منطقه ای حاصلخیز در مسیر رودخانه های غرب تهران یاد شده است.
![](https://cdn.ov2.com/content/storegisir_ov2_com/wp-content_166/uploads/2020/05/Shahriar-township-location.jpg)
شهرداری شهریار در سال ۱۳۳۱ تأسیس گردید که در بدو تأسیس جمعیت شهر قریب ۵۰۰۰ نفر بوده و پرسنل آن با (۴ کارمند، ۷ کارگر خدماتی و یک نفر سرمکانیک موتورهای آب خدمات شهری) خدمت به شهروندان را عهدهدار بودند. از سال تأسیس تاکنون جمعاً ۲۹ نفر در سمت شهردار شهریار بودهاند. ۱۳ نفر قبل از انقلاب اسلامی و ۱۶ نفر در دوران انقلاب اسلامی. طولانیترین دوران خدمت را «احمد وزیری» ۵ سال و کوتاهترین دوره تصدی را «داود موثقی» با ۷۳ روز انجام وظیفه نموده است.
در خصوص واژه شهریار تاکنون تعاریف و تعابیر گوناگونی شده ، از جمله این تعابیر : یاری دهنده ، شهردار ، خشتره دار در فارسی باستان ، شتر دار ، دارنده و مالک کشور یعنی فرمانده و پادشاه و شهر بزرگ و کلانشهر می باشد ، با این وجود سابقه چنین تعابیری از شهریار از قرار معلوم متأثر از برخی نواحی مجاور است . از نظر تاریخی ، رونق ، شهرت ، وسعت و جایگاه اجتماعی و سیاسی هیچ یک از آبادی های استان تهران به پای شهر ری نمی رسد ، از این رو سایر سکونت گاههای منطقه تهران را باید روستاها و شهرکهای کم سابقه تر و بعضاً از جمله نواحی ری به شمار آورد . نام هایی چون ورامین ، تهران و قطران بعد از ری ، برگ هایی از جغرافیایی تاریخی منطقه را به خود اختصاص می دهند.
![](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/fa/3/30/9.jpg)
در این میان از شهریار با عناوینی مثل ولایت ، روستایی تاریخی در حوزه ری ، یکی از بلوکهای تهران ، از جمله مناطق حاصل خیز واقع در کنار مسیر رودخانه های غرب تهران یاد شده است.
شهر شهریار یکی از هفت شهر شهرستان شهریار و مرکز شهرستان میباشد. ساختمان فرمانداری شهرستان شهریار و ادارات مرکزی در این شهر قرار دارند و از نظر موقعیت در غرب استان تهران و در قسمت شمال غربی با شهرهای ملارد و اندیشه، در شرق و شمال شرقی با شهرهای باغستان و شهرستان قدس، در جنوب و جنوب شرقی با شهرهای فردوسیه و صباشهر و در جنوب غربی با شهر وحیدیه و امیریه همسایگی دارد.
شهر شهریار دارای مناطق و نواحی پنجگانه میباشد؛ و همچنین مساحت شهر شهریار: بالغ بر۸۰۰۰ هکتار است.
(منطقه مرکزی) : علیشاه عوض، کرشته، عباسآباد، محمدآباد، شهرک مخابرات فاز۱ و فاز۲، کردزار ،شهرک کمیته
(منطقه کهنز): کهنز، اسدآباد،دینار آباد، شهرک پارسیان
(منطقه رزکان): دهشاد بالا ، دهشاد پایین ، رزکان ، اسکمان ، الورد
(منطقه باغستان): نصیر آباد ، خادم آباد ، سعید آباد
(منطقه وائین): شهرک وائین فاز۱و۲، شهرک کاروان، شهرک اداری، شهرک شهید عباس پور،شهرک صدف(درضلع شرقی فاز۳اندیشه و در شمال این منطقه واقع شده است.)
(منطقه امیریه): شهرک امیریه، حصارزیرک، شهرک بهاران، شهرک جانبازان
(منطقه اندیشه): فاز یک،دو،سه،چهار،پنج و شش
(منطقه جعفریه): شهرک جعفریه، شهرک تیسفون، شهرک صنعتی والفجر، مسکنمهر شهریار
شهریار دارای باغات میوه متنوع و فراوان و آب و هوای فرحبخش و مطبوعی است. این شهر به دلیل وجود درختان و فضای سبز بسیار به عنوان نگین سبز و ریه استان تهران نامیده میشود. شهریار دارای یک (جریان هوائی) ست که به نام (باد شهریار) شهرت یافتهاست. جهت وزش این باد در منطقه از غرب به شرق با اندکی تمایل به سمت جنوب است. همچنین در تاریخ آمده است که بادهای موسمی شهریار، دارای شدت بوده و با برخورد با چهره افراد آن را سیاه مینموده است اما امروزه نه از آن بادها خبری است و نه از مردمی که چهره هایشان بر اثر وزش باد سیاه شده باشد.
بیشتر ساکنان بومی این شهر در باغات و مراتع به کشاورزی و دامداری مشغول هستند که در اطراف خارج از شهر گسترده است و این شهر از دیر باز یکی از قطبهای اصلی در تولید انواع میوه و محصولات کشاورزی، دامی و لبنی به شمار میآید.
وجود شهرکهای صنعتی بسیار و کارگاههای تولیدی در این شهر مهاجران بسیاری را به خود جذب نموده که در بخش تولید و صنعت مشغول هستند.از جمله تولیدی بی اف تی اسپرت bftsport, تولیدی میز پینگ پنگ و فوتبال دستی و تجهیزات ورزشی، همچنین در بخش شمالی این شهر نیز معادن شن و ماسه دایر و شرکتهای بسیاری فعالیت مینمایند. نوسازی و شهرک سازی نیز یکی دیگر از فعالیتهای ساکنان این شهر در بخش مسکن و تجاری است و وجود شهر بزرگ اندیشه با فازهای ۶ گانه بستر مناسبی برای فعالیت در این بخش فراهم نموده است.
جلگه ی شهریار بین ۵۰ درجه و ۵۶ دقیقه تا ۵۱ درجه و ۵۳ دقیقه طول شرقی و ۳۵ درجه و ۳۳ دقیقه تا ۳۵ درجه و ۴۰ دقیقه عرض شمالی واقع شدهاست.جلگه شهریار از طرف مغرب،جنوب غربی و جنوب به رشته کوهی کم ارتفاع و باریک به نام تخت رستم محدود شده است.همچنین این شهرستان از جنوب شرقی و مشرق به ترتیب به بخش های پشاپویه و غار و از شمال به جلگه ساوجبلاغ میرسد.
آنچه مسلم است قدمت شهرستان شهریار بسیار بیش از تاریخی است که برای قره تپه در نظر گرفته اند. بر اساس شواهد باستان شناسی و تاریخی، منطقه شهریار از حداقل هزاره ششم پیش از میلاد دارای تمدن بوده و شواهد نشان می دهند که این شهرستان در دوره ساسانی منطقه مهمی محسوب می شده است. در واقع شواهد باستان شناسی شهرستان شهریار نشان می دهند که در این منطقه طی هزاره های دوم و سوم، آثار و شواهدی در تپه های ارسطو، تپه باکلین مهرچنیف تپه گاومیش خانه در یوسف آباد قوام و نیز از هزاره های اول و دوره آغاز تاریخی آثاری در تپه هایی چون محوطه باستانی باباسلمان، تپه حصارک غفاری، تپه حصار شالپوش، سلبی تپه و آق داشی تپه در روستای گمرگان و … به چشم می خورد.
![](https://fadakmelk.com/wp-content/uploads/2019/01/Garden_alley.jpg)
شهرستان شهریار برای گردشگرانی که اهمیت خاصی برای تاریخ گذشته قائلند به دلیل وجود تپه های بسیار زیاد با قدمت دوره های سلجوقی، صوفیه و قاجاریه دارای ارزش زیادی بوده و از سوی دیگر نشان دهنده آبادانی و اهمیت این شهرستان در گذشته است. در مورد پیشینه شهریار و توصیف آن، اشاراتی در برخی کتب تاریخی و جغرافیایی آمده است از جمله حمدالله مستوفی در نزهت القلوب از شهریار به عنوان یکی از ولایات نزدیک ری نام می برد همچنین شرح وقایع به قلعه ای به همین نام که در شمال شهر واقع بوده، اشاره می کند.
بعدها این قلعه اهمیت یافت زیرا شرف الدین علی یزدی حایی که جنگ های امیر تیمور را شرح می دهد، نام ری شهر را به آن داده است. از سوی دیگر احمد راضی نیز در کتاب تذکره هفت اقلیم شهریار را از مناطق نزدیک ری شمرده و ضمن اشاره به قلعه ای در آن، از رودخانه ای به نام گوهررود سخن گفته است. شهر شهریار در سیر تاریخی اش با دو نام “کرشته” و “علیشاه عوض” خوانده می شده که گویا اولی از مراکز این ناحیه و دومی از جمله آبادیهای مهم آن بوده است اما به طور کلی بررسی تاریخ شهریار محدود به کلیات، نقل قولها و روایتهای پراکنده است.
شهرستان شهریار در سال ۱۳۶۸ در پی مصوبه هیأت وزیران از شهرستان کرج منتزع و با مرکزیت شهر شهریارایجاد شده است. شهرستان شهریار تا پایان سال ۱۳۸۸ با جمعیتی بالغ بر یک میلیون و سیصدهزار نفر شامل سه بخش ملارد،قدس و مرکزی بود که بر اساس مصوبه هیأت محترم وزیران بخش های ملارد و قدس به شهرستان های مستقل ارتقاء و از ابتدای سال ۱۳۸۹ شهرستان شهریار منفک گردید .شایان ذکر است شهرستان رباط کریم نیز در سنوات قبل از این شهرستان منتزع گردیده است.در واقع شهرستانهای رباط کریم،بهارستان،قدس و ملارد همگی از شهرستان شهریار جدا شده اند و در واقع شهرستان شهریار به نوعی نقش مرکزیت بر تمامی این شهرستانها را دارا میباشد.
شهریار منطقه ای با آب و هوای نسبتاً خشک ، دارای زمستانهای نسبتاً سرد و تابستانهای گرم می باشد ضمن اینکه بادهای موسمی آن از گذشته های دور شهرت فراوانی داشته و جهت وزش این بادها از غرب به شرق با اندکی تمایل به سمت جنوب است میانگین سالانه دمای هوا که در حقیقت روزانه دمابرای تمام سال و مهمترین پارامتر اقلیمی است از ۶/۶ سانتیگراد تا ۷/۱۶ درجه سانتیگراد متغیر است . گرمترین ماههای سال در شهریار تیر و مرداد و سردترین آنها دی و بهمن می باشد ، رطوبت نسبی در این شهرستان سالانه ۴/۴۵ درصد بوده که بیشترین آن در دی و بهمن ماه و کمترین آن مربوط به مرداد و شهریور است.
اقلیم شهریار را با استفاده از روش ایوانف که با توجه به درجه حرارت سالانه با معدل دمای سالانه و رطوبت نسبی نوع اقلیم منطقه را تعیین می کند ، از نوع بیابانی با رطوبت بسیار کم اعلام شده ، همچنین روش آمپوژه نیز اقلیم منطقه را در ردیف مناطق خشک قرار می دهد و کاهش منابع آبی ، چه سطحی و زیرسطحی و زیرزمینی از مهمترین دلایلی است که باعث شده هوای منطقه گرم و خشک گردد ، این درحالی است که در گذشته های دور ، این منطقه دارای هوائی معتدل و مرغوب بوده و به همین خاطر از مناطق خوش آب و هوای اطراف تهران شناخته میشد.
از عوامل اصلی خوش آب و هوا بودن این شهرستان در گذشته های نه چندان دور ، وجود منابع زیرزمینی آب از قبیل چشمه ها و قنوات بوده است . چشمه ها و قنوات این شهرستان در اکثر روستاهای منطقه به شکل زیبایی خود نمایی نموده و تجمع گروهها ی انسانی را فراهم می نمود و نقش مؤثری نیز در اقتصاد کشاورزی آن داشت و با هزینه بسیار ناچیزی منابع آب مورد نیاز کشاورزان نیز از این طریق تأمین میگردید.
![](https://aramelk.com/Content/Images/Subject/5.png)
با کاهش آبهای سطحی که از ارتفاعات اطراف منطقه ، بویژه کرج سرچشمه گرفته و به سمت این شهرستان در جریان بود کشاورزان ناگزیر به استفاده از آبهای زیر زمینی شدند و این عامل موجب گشت تا سطح آبهای زیر زمینی ، چشمه ها و قنوات کم کم جای خود را به چاههای عمیق و نیمه عمیق دهند . بر همین اساس در حال حاضر عمده ترین منابع آب شرب و کشاورزی این شهرستان را چاههای آب عمیق و نیمه عمیق تشکیل می دهد و چیزی بنام چشمه و قنات دیگر در شهرستان وجود ندارد.
زبان مردم بومی شهرستان شهریار ترکی محلی بوده ، ولی زبان محاوره و گفتگوی عامه مردم فارسی می باشد که بیشتر مردم ساکن با آن تکلم می نمایند ، علاوه برزبان فارسی ، گویشهای آذری، گیلکی، کردی و لری به لحاظ مهاجرپذیری به ترتیب اهمیت در شهرستان رایج هستند. وجود این لهجه ها نیز ناشی از مهاجرتهایی است که از اقوام مذکور به شهرستان صورت پذیرفته است.
حدود ۷۰۰ شرکت و کارخانه صنعتی و تولیدی در شهرستان شهریار جود دارد که در زمینه های صنایع تولیدی مختلف نظیر کفش، الیاف، داروسازی، لاستیک و پلاستیک سازی، رنگ و … مشغول هستند. ئمسیر رودخانه کرج دارای معدن شن و ماسه است، از این جهت چندین نقطه آن به صورت صنعتی بهره برداری می شود. در ضمن در کنار آن ها کارخانه های آسفالت سازی نیز فعالیت دارند.
جاذبه های شهریار
دشت شقایق: طبیعت بکر دشت شقایق یکی از زیباترین جاهای دیدنی شهریار است. دشتی وسیع با گلهای شقایق، که با دیدن زیبایی منحصربهفردش، احساس رهایی و سبکی بودن در طبیعت را با تمام وجود درک خواهید کرد. دشت شقایقهای وحشی، از دشتهای شقایق نادر جهان، واقع در دامنه جنوبی کوههای جارو است. اگر نیمه اردیبهشتماه به دامنه کوهها و تپههای زیبای اخترآباد ملارد سری بزنید، قرمزی خیرهکننده شقایقها را از کیلومترها دورتر، میتوانید ببینید. دشتی با وسعت 500 هکتار با زیباترین شقایقهای وحشی که یکی از جذابترین قابهای طبیعت را به رخ میکشد. غیر از دشت شقایق، 30 رشته قنات و بسیاری آثار باستانی و تاریخی دیگر در این منطقه وجود دارد. دشت شقایق در 40 کیلومتری غرب شهریار و 25 کیلومتری جنوب غربی شهر صفادشت واقع شده است. دشت شقایقهای وحشی از بکرترین جاهای دیدنی شهریار است. شما میتوانید تنها با 20 دقیقه رانندگی از محدوده بیبی سکینه، به این طبیعت ناب و زیبا برسید.
![](https://cdn.smarttiz.com/Image/HtmlEditor/News/2019/9/28/Dashte-Shaghayegh-1024x768.jpg)
باغها و باغچههای خانوادگی: شهریار یکی از خوش آب و هواترین مناطق نزدیک تهران است. مقصد بیشتر گردشگرانی که به شهریار میآیند، باغها و باغچههای خانوادگی سرسبز و باصفای آن است. طبیعت زیبا و هوای پاک و مفرح، بیشترین دلیل آمدن گردشگران به شهریار است. شهریار، منطقهای ییلاقی و سرسبز با باغهای میوه، ویلاهای فراوان، باغهای خانوادگی، هتل، رستورانهای سنتی و فست فود، باغ رستوران، کافیشاپ، بوستانهای زیبا، باشگاه سوارکاری و تنیس، سینما، مراکز خرید و سایر امکانات رفاهی و تفریحی، بهترین مقصد شما برای یک سفر مفرح و جذاب است. طبیعت زیبا و باغهای سرسبز از بهترین جاهای دیدنی شهریار هستند. برای یک تفریح خانوادگی یا یک سفر شاد و بهیادماندنی با دوستان، شهریار یک انتخاب ایده آل است. اگر قصد ماندن چندروزه دارید، هر امکاناتی که بخواهید فراهم است. شهریار به دلیل نزدیکی به تهران برای یک سفر یکروزه، از انتخابهای پرطرفدار تورهای گردشگری است.
![](https://cdn.smarttiz.com/Image/HtmlEditor/News/2019/9/28/baghche-shahriar.jpg)
آتشکده تخت رستم و کوه تخت رستم: شاید آنقدر طبیعت سرسبز شهریار شهره شده است که بسیاری ندانند، چه تمدن کهنی در این شهر خفته است. آثار باستانی و تاریخی که قدمت برخی از آنها به هزارههای قبل از میلاد برمیگردد، از شگفتانگیزترین جاهای دیدنی شهریار به شمار میآیند. «دکتر نگهبان» در کتاب «شهرنشینی و شهرسازی از هزاره چهارم تا هزاره اول قبل از میلاد»، با اشاره به کاوشهای باستانی مربوط به تخت رستم، تپه جوقین و تخت کیکاووس، شهریار را به لحاظ انسان زیستی از مناطق نادر جهان میداند. «آندره گدار» و «ماکسیم سیرو» از باستان شناسان معروفی هستند که کاوشهای وسیعی در شهریار انجام دادهاند. آندره گودار در کتاب خود درباره اثر باستانی تخت رستم چنین مینویسد: «نمای کلی تخت رستم مانند سایر بناهای مشابه است که در مذاهب و کیشهای باستانی وجود داشته است. هدف از ساخت این بنا انجام مراسم آتش در آن بوده است؛ که فقط موبدان زرتشتی بدان راه داشتهاند.»قدمت آتشکده تخت رستم به دوران ساسانی نسبت داده میشود. کوه مخروطی شکل تخت رستم، مرتفعترین کوه شهریار و از مهمترین جاهای دیدنی شهریار است. آتشکده تخت رستم شهریار، روی کوه تخت رستم، در دهستان جوقین، در حدود 20 کیلومتری غرب شهریار، در نزدیکی روستای قجر واقع شده است. آتشکده از دو سکوی کوچک و بزرگ تشکیل شده است. سکوی کوچک مخصوص مغها و موبدان زرتشتی بوده است و در نوک قله قرار دارد. سکوی بزرگ به همراه یک بنای چهارطاقی، ویژه مردم عادی بوده است و در دامنه کوه قرار دارد. در آتشکده تخت رستم، یک محوطه مدور سنگی وجود داشته که در حجرههای وسط آن، آتش روشن میکردند. وسعت و شدت آتش بهقدری بوده که در شب و از فاصله 150 کیلومتری، قابلدیدن بوده است. هنوز هم مردم محلی، جشنها و مراسمهای ملی مثل جشن سده را دور این بنای باستانی برگزار میکنند. برای دیدن این بنای تاریخی نیاز به تهیه بلیت نیست. تا پای کوه هم میتوانید با ماشین بروید. برای بالا رفتن از کوه که اکثراً شنی است، وسایل موردنیاز را همراه داشته باشید.اگر میخواهید از سرسبزی و زیبایی کوه تخت رستم لذت ببرید و یک پیکنیک تفریحی در دل طبیعت داشته باشید، باید فروردین و اردیبهشت به کوه رستم بروید. منظره زیبا و آبوهوای تمیز کوه تخت رستم، آن را تبدیل به یکی از محبوبترین جاهای دیدنی شهریار برای علاقهمندان به کوهنوردی و پیادهروی کرده است. با سفر به کوه تخت رستم شهریار، میتوانید از جادهی کوهستانی و زیبا، رستورانهای عالی با موسیقی زنده و هوای مفرح و پاک لذت ببرید.
![](https://cdn.smarttiz.com/Image/HtmlEditor/News/2019/9/28/takht-rostam-shahriar.jpg)
تپه و قلعه جوقین: تپه جوقین در 10 کیلومتری جنوب غربی شهریار، در شهر وحیدیه واقع شده است. قدمت قلعه و اشیا کشفشده از آن به دوره یزدگرد سوم ساسانی برمیگردد. مردم محلی هم این تپه را با نام قلعه یزدگرد سوم میشناسند. قلعه جوقین تماماً خشتی است. تپه و قلعه جوقین از کهنترین آثار باستانی و جاهای دیدنی شهریار است. تپه جوقین درواقع یک قلعه نظامی بوده که حالا به شکل تپه درآمده است. بهرام چوبین نام یکی از سرداران ایرانی در زمان خسروپرویز ساسانی است. این نام بعدها در دوره یزدگرد سوم رونق گرفت و از اسامی مورداستفاده بین مردم شد. بعضی معتقدند که نام جوقین از نام این سردار ایرانی گرفته شده است. متأسفانه توجه و مراقبت جدی از این بنای ارزشمند تاریخی نمی شود. در اطراف این بنای باستانی، فضای سبزی احداث کردهاند که مجهز به وسایل ورزشی است. برای دیدن این بنای باستانی نیاز به تهیه بلیت نیست. تپه و قلعه جوقین از جاهای دیدنی شهریار است که موردعلاقه دانشجویان باستانشناسی است. اگر به دنبال یک جای دنج و آرام میگردید، سری به این قلعه بزنید.
![](https://cdn.smarttiz.com/Image/HtmlEditor/News/2019/9/28/jughin.jpg)
تخت کیکاووس: تخت کیکاووس در 18 کیلومتری شهریار در روستای بیدگنه قرار دارد. اگر سری به تخت رستم زدید، تخت کیکاووس در 12 کیلومتری غرب آن واقع شده است. قدمت این اثر باستانی به دوره ساسانی برمیگردد. کاوشهای باستانی در این کوه، نشان میدهد که تخت کیکاووس درواقع محلی برای برگزاری آیینهای مذهبی در دوران باستان بوده است. تخت کیکاووس از آثار باستانی و جاهای دیدنی شهریار است که برای دیدن آن نیاز به تهیه بلیت ندارید. این اثر تاریخی شامل سه بنا است. هر سه بنا در پای یک تپه بلند 100 متری قرار گرفتهاند. در نوک تپه سکویی به شکل ذوزنقه وجود دارد. شما میتوانید از جادهی در دل کوه به این سکو بروید. این سکوی سنگی با ملات مخصوصی از گچ به هم متصل شده است. چهارطاقی مربعی شکل تخت کیکاووس در پایین تپه قرار دارد و محل نگهداری آتش مقدس بوده است.
تپه فردوس: این تپه در ابتدای شهر جدید فردوسیه و درمیان باغهای میوه واقع شده است .تپه فردوس نیز یک قلعه و بنای قدیمی می باشد که دردوران سلجوقی ساخته شده و به مرور زمان در اثر فرسایش طبیعی وانسانی به صورت تپه درآمده است . این تپه در تاریخ ۱۳۷۵/۰۹/۰۵ به شماره ۲۸۹۲ به ثبت آثار ملی رسیده است .
مقبره بابا محمود: برج مقبره بابا محمود یکی از مقابر منحصر به فرد استان تهران است که در بخش مرکزی شهریار، محله قصطانک شهر وحیدیه قراردارد. برج مقبره بابامحمود بنائی است که یکپارچه از خشتهائی به ابعاد ۲۶*۲۶*۶ برآمده و شکل هندسی آن استوانة مایل به مخروطی است که قطر خارجی قاعده آن ۵/۱۰متر است و هرچه بالاتر میرود از قطر آن کاسته میشود. بنا فاقد پوشش است، و پیدا نیست از چه تاریخی پوشش آن فرو ریخته. بنای مدور برج مقبره با ارتفاع بیش از ۱۵ متر از سطح زمین با مصالح خشت و گل ساخته شده است . در داخل بنا محرابی به سمت قبله ساخته شده که از سطح زمین حدود ۵/۱ متر ارتفاع دارد . این بنادر دورۀ سلجوقی ساخته شده است .
امامزاده بی بی سکینه: امامزاده بی بی سکینه دختر گرامی امام موسی کاظم (ع) و خواهر بزرگوار امام رضا (ع) می باشد که در ۴۰ کیلوتری غرب شهریار در کنار جاده ترانزیتی ملارد- اشتهارد و در دهستانی به نام بی بی سکینه واقع است. این امامزاده با توجه به کرامات فراوانش و صفا و معنویتی که در آن موج میزند از گذشته های دور مورد توجه مردم بوده و از آن در کتب قدیمی نام برده شده است. همکنون هرساله پذیرای بیش از یک میلیون نفر زائر از سراسر کشور است. ساختمان اصلی بقعه با نمای خارجی سنگ، فضای داخلی به طور کامل آینه کاری بوده و بسیار اعجاب بر انگیز است. ضریح آن نقره ای و طلا کوب بوده و گنبد کاشی و دو گلدسته دارد. زایر سرایی با ۱۵ اتاق در کنار این امامزاده وجود دارد که با توجه به زایران زیاد امامزاده به هیچ وجه کافی نمی باشد و توجه بیشتر مسولین را می طلبد.
![](https://seeiran.ir/wp-content/uploads/2014/10/CAM_0465.jpg)
................................
آرشیو