شهر گیلانغرب (به کردی: گیَهڵان) مرکز شهرستان گیلانغرب است. این شهر در جنوبغربی استان کرمانشاه جای دارد.این شهر از پایتختهای اصلی ایل کلهر میباشد. جمعیت این شهر طبق سرشماری سال ۱۳۹۵ شمار ۲۲٬۳۳۱ تَن بودهاست که در این بین ۱۱٬۱۱۵ مرد و ۱۱٬۲۱۶ زن است و ۶٬۶۶۲ خانوار زندگی میکنند که در مقایسه با سالهای قبل کاهش داشتهاست و دلیل آن مهاجرت گستردهی مردم شهرستان به دلیل بیکاری به سمت شهر کرمانشاه و تهران و شهرهای صنعتی است.مردم این شهر کرد و از طایفههای مختلف ایل کلهر هستند. زبان مردم این شهر کردی کلهری بوده و به عنوان پایتخت ایل کلهر با اصالت تمام تکلم میشود.
این شهر بر سر مسیر اصلی قصرشیرین-ایلام قرار دارد. مردم این شهر بیشتر مسلمان و پیرو مذهب شیعه هستند. با وجود آنکه گیلانغرب در جنگ ایران و عراق یکی از پایگاههای اصلی ایران بود ولی این شهر از نظر صنعتی یکی از فقیرترین شهرهای کشور است و تقریباً هیچ کارخانه صنعتی در این شهر وجود ندارد.
در گذشته نوعی درختچهٔ خودرو "گیهڵ" (gyal) مورت امروزی به وسعت چندین هکتار در سراب گیلانغرب وجود داشته که به "سراب گیهڵ" یا "باغ گیهڵ" معروف بودهاست، و با توجه به این که در گذشته نام بعضی از مناطق را از روی اسم مواد، درختان و گیاهان آن منطقه نامگذاری کردهاند، مانند: چناران، اناران، نیان (نیان)، زلان، قیلان، گولان=گلین، گیهلان، ناودار و …. این دشت نیز با وجود سراب و باغ زیبای "گیهڵ" (گیهڵ: نام قدیم مورت) که گیاهی کمیاب، دارویی، شفابخش، مقدس و مورد توجه آیین زرتشت و گذشتگان بودهاست و این منطقه نیز به نام "دشت گیهلان" = "gyalan" به معنی جایی که درخت " گیهل " دارد نامگذاری شدهاست.[نیازمند منبع] بنابراین اسم "گیهلان" = "gyalan" یک اسم کاملاً کردی میباشد که از ریشهٔ (گیهڵ = gyal = مورت) گرفته شده و هیچ وجه تسمیهی با گیلان شمال که برگرفته از (قوم گیل = gil = گیلک) میباشد را ندارد، گیهلان = gyalan آن در فارسی حذف شده و به اشتباه گیلان = gilan نوشته شدهاست.[نیازمند منبع] برخی هم گێلان تلفظ نموده که کلمه ای کردی به معنای گردش است و به دلیل وجود گردشگاههای زیاد به این شهر اطلاق شده است.
گیلانغرب در طول جغرافیایی ۴۵ درجه و ۵۵ دقیقه و عرض جغرافیایی ۳۴ درجه و ۷ دقیقه یکی از شهرهای واقع در غرب و جنوب استان کرمانشاه است؛ که از طرف شمال به سرپل ذهاب و کرند، از شمال شرق و شرق و جنوب شرق به اسلامآباد غرب و گردنه قلاجه و سرابله و ایوان غرب و ایلام و از طرف جنوب و جنوب غرب به سومار، مندلی و در مغرب آن نفت شهر و قصر شیرین واقع شدهاست. گیلانغرب در ارتفاع ۸۰۴ متری از سطح دریا واقع شدهاست و مرکز شهرستان جز مناطق گرمسیر استان است. گیلانغرب بر سر مسیر اصلی قصرشیرین-ایلام است و کل استان ایلام را به مرز خسروی و گذرگاه مرزی پرویزخان وصل میکند. هر چه به طرف شرق و شمال شهرستان پیش بروید ارتفاع بیشتر و هوا رو به سردی میرود و هرچه به طرف جنوب و غرب و مرز عراق بروید هوا رو به گرمی و به ارتفاعهای کم میرسید. بهطور مثال از مرکز شهرستان که به سمت اسلامآبادغرب یا کرمانشاه پیش بروید پس از ۱۵ کیلومتر از ارتفاع ۸۰۰ متری شهر به ارتفاع ۱۱۰۰ متری در روستاهای اطراف در دهستان چله میرسید و پس از ۶۸ کیلومتر که به بخش گوواور که جز شهرستان محسوب میشود برسید میبینید که ارتفاع به ۱۵۰۰ متر نیز میرسد و برعکس هر چه به سمت عراق یا قصرشیرین پیش بروید کمکم به ارتفاع ۵۰۰ و کمتر در مرز سومار به ۲۹۰ متر و در خود قصرشیرین به ۳۵۰ متر میرسد و رو به گرمی و پستی میرود. فاصله گیلانغرب تا تهران ۶۵۰ کیلومتر، تا مرکز استان یعنی کرمانشاه ۱۵۵ کیلومتر تا مرکز استان لرستان یعنی شهر خرم آباد ۲۹۲ کیلومتر تا مرکز استان ایلام یعنی شهر ایلام ۹۵ کیلومتر، تا مشهد ۱۵۵۵ کیلومتر، تا اهواز ۵۰۴ کیلومتر، تا شیراز ۱۰۰۰ کیلومتر، تا بندر عباس ۱۵۸۰ کیلومتر، تا چابهار ۲۲۶۰ کیلومتر، تا تبریز ۷۳۲ کیلومتر، تا اصفهان ۶۸۰ کیلومتر، تا سرابله در استان ایلام ۸۰ کیلومتر تا مرز عراق از پایانه مرزی سومار و از پایانه مرز خسروی ۸۰ کیلومتر، تا اسلامآباد غرب ۹۰ کیلومتر، تا قصرشیرین ۵۵ کیلومتر، تا سرپل ذهاب ۵۰ کیلومتر، تا مرکز شهرستان ایوان واقع در استان ایلام ۵۵ کیلومتر تا مرز استان ایلام و استان کرمانشاه از جاده میاندار ۲۱ کیلومتر تا خانقین عراق ۹۰، تا سلیمانیه ۲۶۰، تا اربیل ۳۸۵، تا بغداد و کاظمین ۲۵۵، تا کربلا ۳۵۵، تا سامرا ۲۸۸، و تا نجف ۴۴۴ کیلومتر است.
در کتاب سفرنامهٔ راولینسون «گذر از زهاب به خوزستان»، هنری راولینسون در مسیر عبور خود به جلگهٔ گیلان میرسد که در زیر به بخشی از آن اشاره میشود. این مسافرت در دوران قاجار بودهاست. راولینسون نخستین کسی بود که خط میخی را با بررسی کتیبههای بیستون خواند.
از بالای دئیرا از گذرگاه سختی به نام سرخهمیل (گردنه سرخ) که یکی از رشتههای سنبله است و از سمت شمالشرقی در مجاورت جلگهٔ گیلان قرار گرفته گذشتیم. سرخهمیل به خاطر اینکه در این منطقه از سایر رشتهکوههایی که در دامنهٔ زاگروس قرار گرفتهاند مرتفعتر است و همچنین به خاطر داشتن صخرههای عظیم و عریان مانند آنچه در کوههای عظیم دیده میشود مشهور است. بزرگراه زهاب به گیلان از گذرگاه بازتری به نام تنگششراه از میان این ارتفاعات میگذرد. تنگششراه در یک فرسنگی سرخهمیل قرار گرفته و به علت انشعاب شش جادهٔ موازی بدین نام خوانده میشود، حتی از این گذرگاه هم عبور دادن توپخانه غیرعملی به نظر میرسد. گمان میکنم جاده شاهی قدیم که به موازات همین راه کشیده شده بود در منتهی الیه قله سنبله پیچ خورده باشد. در قلهٔ این کوه زمین مسطحی وجود دارد که از درختان کوتاه بلوط پوشیده شده و بین دو رشته ارتفاعات صخرهای محصور است و به خاطر فراوانی حیوانات وحشی در تمام ایالت مشهور است.
با پایین رفتن از ارتفاعات سنبله جاده در حدود ۱۶ کیلومتر به سمت جنوب شرقی در امتداد جلگهٔ گیلان و به طرف خرابههای دهکدهای به همین نام پیش میرود. جلگهٔ گیلان در میان ارتفاعات سنبله و اناریش قرار گرفته و از نهر قابل توجهی که بین قصرشیرین و خانقین به حلوان میپیوندد آبیاری میگردد. در این جلگه کشت برنج به حد وفور رواج دارد. این جلگه در فصل زمستان سراسر پوشیده از چادرهای ایلات کلهر است. خرابههای روستای گیلان در منتهیالیه جنوب جلگه بر سر راه کرمانشاه به بغداد قرار دارد، خوانین کلهر معمولا زمستانها را در این منطقه بهسرمیبرند. آنها در سیاهچادرهایی زندگی میکنند که فقط از نظر اندازه با چادرهای افراد معمولی ایل تفاوت دارند. خرابههای شهر نسبتا بزرگ در جلگهٔ گیلان یافت میشود که شباهت به دئیرا(دیره) دارند و احتمالا مربوط به یک زمان هستند. در اینجا تپهٔ قابل توجهی نیز دیده میشود که ارتفاع آن در حدود ۲۱ متر و پیرامون آن ۳۰۰ گام است. بالای این تپه دژ چهارگوشی است که سنگرهایی در گوشههای آن دیده میشود و در دامنهٔ آن دژ بزرگ و نامنظمی قرار دارد، این استحکامات تازه هستند و توسط خوانین کلهر ساخته شدهاند. در تپهٔ گیلان آجرهای بزرگ سبک بابلی به تعداد زیاد پیدا شده که نشانههایی بر قدمت تپه هستند. من معتقدم که اینجا یک آتشکدهٔ با عظمت مربوط به مغها بوده که در دورهٔ انحراف دینی زمان اشکانیان به یکی از خدایان محلی که آنرا الههٔ شکار میدانستهاند اختصاص داده شدهاست. در پایین تپه چشمهای قرار دارد که اطراف آن بوتههای مقدس مورْد قرار گرفتهاند. من معتقدم جنبهٔ تقدسی مورْد از مشرق زمین سرچشمه میگیرد و ارتباط آن با نیایش آناهیتا امری کاملا شناخته شده میباشد و از یادگارهای دوران باستان است. چنانکه امروزه هر کجا در کوههای کوردستان بوتهای مورْد دیدهشود (که خیلی کمیاب است) یک نوع حالت احترام نسبت به آن محل ایجاد میشود که مردم از توضیح آن عاجزند. از نام سنبله و چشمهٔ مورْد میتوان به این نتیجه رسید که اینجا آتشکدهای بوده است که به آناهیتا یا ونوس اختصاص داشته است. کلهرها اگر قدیمترین ایل کوردستان نباشند، بهعنوان یکی از قدیمترین طوایف این منطقه شناخته شدهاند. ایل کلهر از ۲۰٬۰۰۰ خانوار تشکیل شده که نصف آنها در نقاط مختلف ایران پراکندهاند و بقیه هنوز در اقامتگاههای قدیمی خود در حوالی زاگرس به سر میبرند. کلهرهای کرمانشاه به دو شاخهٔ بزرگ شاهبازی و منصوری که اولی در حدود ۸٬۰۰۰ خانوار و دومی در حدود ۲٬۰۰۰ خانوار است تقسیم میشوند. کلهرهای شاهبازی منطقهٔ وسیعی را از ماهیدشت در نزدیکی کرمانشاه تا مندلی در مرز عثمانی در اختیار دارند و منصوریها در منطقهٔ محدودتری در جنوب گیلان که شرح آن گذشت بهسرمیبرند. در کتابهای جغرافیایی شرق از گیلان به طور مختصر نام برده شده و آن هم به عنوان سرچشمهٔ شاخهٔ چپ رود حلوان و از اینجا میتوان نتیجه گرفت که بعد از اسلام این منطقه چندان دارای اهمیت نبوده است.
اردوگاه خان کلهر را ترک کردم و در یک راهپیمایی طولانی ۸ فرسنگی به طرف زرنه پیش رفتم. جادهٔ مستقیم گیلان از ناحیهٔ هموار و مرتفعی به نام «چیله» میگذرد اما چون برف آن را مسدود کرده بود از پرپیچ و خمترین جادهٔ جلگهٔ ایوان عبور کردم که از درهای تنگ و کوهستانی بهنام «میاندار» که در حدود ۳۲ کیلومتر جلگهٔ ایوان را میپیماید، میگذرد. این دره از درختان انبوه بلوط پوشیده شده بود که اندازهٔ آنها بزرگتر از درختان بلوطی بود که در سایر نقاط ایران دیده بودم. وفور بیش از اندازهٔ گیاه، هوای گرم و موقعیت مناسب از نظر پناهگاه، «میاندار» را به صورت مکانی مطلوب برای قشلاق عشایر کلهر درآورده است. کوچکترین فضای خالی در میان جنگل از سیاهچادرهای آنها پرشده بود و گلهها و رمههایشان از اینسو تا آنسوی دره به چرا مشغول بودند.
گیلانغرب تا پیش از سال 1362 به صورت بخشی مستقل از توابع شهرستان اسلام آباد غرب بوده که از این سال با توجه به ویژگی های سیاسی، اجتماعی به شهرستان ارتقاء یافت و دارای فرمانداری شد. در باره تاریخ پیدایش شهر اطلاعات کامل و جامعی در دست نیست اما بنابر اظهار نظر بزرگان از اواخر دوره قاجار این منطقه دارای تجمع سکونت و شهرداری بوده اما سرزمین گیلان غرب از گذشتههای بسیار دور به عنوان یکی از مراکز زندگی ایلی بشمار میآمده است. این شهرستان با شهرستان ایوان در استان ایلام از لحاظ گویش و فرهنگ مردم شباهت بیشتری دارد و مردمانی شجاع و خونگرم در آن ساکنند، نام این ناحیه در گذشته امله بمبعنی محل تجمع جهت تجارت بلحاظ تجمع سران طوایف درآن بوده است در زمان رضا شاه به واسطه شباهت جنگل های انبوه و وجود برنج زارهای آن به جنگل ها و برنج های استان گیلان نام آن به گیلان غرب تغییریافت این درحالیست که گفته میشود کلمه گیلان و وجود قومی با این عنوان در گذشته های دور نیز در این منطقه سبقه تاریخی داشته است
شهر گیلان غرب به دلیل وجود درختچه مورد که یکی از درختچههای بسیار نادر ودارای خواص دارویی فراوان وهمچنین مورد تقدس در ایران باستان از دیرباز محل عبادت زردشتیان بوده است. به گونهای که به تازگی قصر و عبادتگاهی درمحدوده شهر گیلان غرب از دل خاک بیرون کشیده شد که آثار دوره اشکانی تا ساسانی وقاجار درآن بدستآمده است درضلع مقابل این کاخ که به کاخ اربابی شهرت دارد آتشکده ای مربوط به دوره ساسانی قرار دارد این بنا در مجاورت شرقی شهر بر روی چشمه سراب قرار دارد که در حاشیه آن انبوه درختچه های مورد قرار دارد .
این شهرستان دارای 40 هزار و 186 هکتار اراضی کشاورزی می باشد، این شهرستان دارای آب و هوایی معتدل بوده و به علت تنوع آب وهوایی در فصول سال دارای خاک حاصلخیز و هوا ذرت - جو - نخود -چغندر قند - آفتابگردان - برنج - لوبیا - عدس - صیفی کاری و...می باشد. وجود بیش از 800 هکتار باغات مثمر با تولید سالیانه 2500 تن انواع محصولات باغی شامل انگور ، انار، بادام ، پسته، هلو ، انجیر و... باعث شده تا این شهرستان یکی از نقاط مستعد برای توسعه باغات باشد در بخش دام به علت وجود مراتع غنی و فرهنگ عشایری منطقه به صورت سنتی منطقه بیش از260 هزار راس دام دارد که بخش عمده ای از فراورده های دامی استان در کشور را تامین می نماید ضمن اینکه تعداد 90 مرغداری صنعتی وسنتی نیز با ظرفیت جوجه ریزی 635000 قطعه در هر دوره و دارا بودن رتبه دوم استان پس از کرمانشاه اهمیت تولید گوشت سفید در این شهرستان را هم مضاعف نموده است در شرایطی که شیلات نیز با امکان پرورش انواع ماهیان سردآبی ، گرم آبی و خاویاری بلحاظ وجود سدهای مهم بخوبی توانسته است در این منطقه توسعه یابد وعلاوه بر این گیلانغرب دارای معادن غنی گچ - زغال سنگ و...میباشدبگونه ای که 75 درصد قیر طبیعی استان که بیشترین ذخایر کشور است در این منطقه وجود دارد33 واحد معدنی فعال هم اینک در این بخش قیر طبیعی منطقه را استخراج و به داخل وخارج از کشور جهت مصارف صنعتی صادر می نمایند .
خوراکیها: علاوه بر خوراکیهای معمول با توجه به رونق دامپروری و دامهای مرغوب و علوفه های طبیعی کبا و پلو گوشت در سیاه چادرها و آلاچیق هایی که به منظور پذیرایی از گردشگران برپا می شود ارائه می گردد.
سوغات : روغن حیوانی این منطقه شهرت کشوری دارد انواع لبنیات محلی ( مسات ، کره ، شیراز ، کشک ، دوغ * طرفداران زیادی دارد . نان ساجی و گرده ( یک نوع نان محلی ) بژی یک نوع شیرینی که با مهارت خاص توسط بانوان بدون استفاده از رنگ و مواد نگهدارنده تهیه می شود و ماندگاری زیادی دارد.
صنایع دستی: سیه مال ( سیاه چادر ) که از موی بز تهیه می شود چیغ یا چیت بافی دیوار سبک از نی و نخ و قابل حمل برای اطراف چادر سیاه چادر- نمد ( زیراندازی از پشم با تزیناتی از موی بز ) – فرجی ( بالا پوشی از پشم گوسفد که مثل بارانی عمل کرده و بسیار گرم بوده و سرما زمستان در آن نفوذ ندارد .
جاذبه های گیلانغرب
تنگ گولم: آبشار زیبای تنگ گولَم در ۲۰ کیلومتری غرب شهر گیلانغرب دردهستان ویژنان واقع گردیده است اين آبشار زيبا و ديدنی برای گردشگران و دوستداران طبيعت می تواند دیدنی باشد و هربیننده ای را مجذوب خود کند گردشگران بویژه مسافران نوروزی می تواند به گیلانغرب نگین غرب کشور سفر کرده واز این آبشار که دارای قابلیت های بسیار زیادی برای تبدیل شدن به یک منطقه گردشگری است دیدن کنند. دسترسی به این منطقه از طریق کیلومتر ۴ جاده ارتباطی این شهرستان به سومار، جاده فرعی خاکی سمت راست جاده به سمت سومار امکانپذیر است.تنگ گولم در اثر فرسایش رودخانه کنگاوش ایجاد شده است. سرچشمه رودخانه کنگاوش، آب ها و سرچشمه هایی است که از قسمت میانی و غربی دشت ویژنان به سوی تنگ گولم (ته نگ گوله م) سرازیر می شود . این رودخانه را می توان رودخانه ای فصلی دانست. زیرا در سال های پر باران آب آن بسیار زیاد و در سال هایی که مقدار بارش کاهش می یابد آب آن بسیار کم می شود. آبشار زیبای تنگ گولم یا ( سه ر تاف) تقریباً در ابتدای شروع این رودخانه است. جهت جریان آب رودخانه به طرف کشور عراق است.
سراب مورت: سراب مورت و محوطهی تاریخی آن ، اصلیترین جاذبهی گردشگری شهرستان گیلانغرب است. محوطهی تاریخی سراب مورت در پنج کیلومتری شرق شهرستان گیلانغرب در استان کرمانشاه و در حاشیهی روستای سراب واقع شده است. سراب مورت و محوطهی تاریخی آن ، اصلیترین جاذبهی گردشگری شهرستان گیلانغرب است. محوطهی تاریخی سراب مورت در پنج کیلومتری شرق شهرستان گیلانغرب در استان کرمانشاه و در حاشیهی روستای سراب واقع شده است. سراب مورت گیلانغرب یکی از نقاط دیدنی شهرستان و همچنین استان کرمانشاه میباشد که وجود چشمههای آب و درختچههای گیاه نایاب دارویی مورت سبز آن را به عنوان یکی از تفریح گاههای استان تبدیل نمودهاست. واژه مورت از کلمه یونانی به معنی رشد ونمو گرفته شده است که در طب سنتی کاربرد اساسی داشته است و از قدیم الایام مورد شناسایی ایرانیان بوده است. در نزدیکی سراب بقایای برجای مانده از یک کاخ قدیمی که مربوط به دوره اشکانیان است وجود دارد که به کاخ کوشک معروف است.
گوردخمه گلین: در منطقه ای به نام گلین در شهرستان گیلانغرب گوردخمه ای وجود دارد که اثری به جای مانده از گذشتگان است . گوردخمه گلین یا همان گوردخمه دیره در فاصله بیست و چهار کیلومتری جاده سرپل ذهاب به طرف دیره ، در نزدیکی روستای گلین در استان کرمانشاه قرار دارد .اهالی روستا این گوردخمه را به نام «فرای کن» یا «طاق فرهاد» یا «اتاق فرهاد» می شناسند. این گوردخمه به طول ۵۰/۶ متر، عمق ۲۰/۳ متر و ارتفاع ۱۵/۲ متر است. در انتهای دخمه دو پله به طول ۳۵/۲ متر ایجاد شده است. همچنین در دیوار جنوبی این دخمه، صفه ای به ابعاد ۶۰/۱×۳۴/۱ متر جهت ایجاد نقوش تراشیده شده است . این گوردخمه , گوردخمه ای است از دوران باستان که مورد توجه بازدیدکنندگان و گردشگرانی است که برای دیدن منطقه دیدنی و سرسبز گلین می آیند . به طور کلی گوردخمه ها به سه نوع تقسیم می شوند. این سه عبارتند از: گوردخمه های دوران مادها، هخامنشیان و دوره پس از هخامنشیان. گوردخمه دیره جزو گوردخمه های دوران ماد محسوب می شود که در ادامه ویژگی های گوردخمه های مادی را توضیح می دهیم. البته انواع دیگری دارند که جزیی تر هستند. مردم محلی اطراف این گوردخمه را به جز دیره به فران کن، تاق فرهاد و یا اتاق فرهاد نیز صدا می زنند اما به طور کل این جاذبه را گوردخمه دیره می نامند.
انجیرکوه: این کوه از حوالی گیلانغرب شروع میشود و به سوی جنوب شرق امتداد مییابد. ارتفاع آن به تدریج کم میشود تا به ارکوازکوه و بیوراکوه و … وصل میشود.
رودخانه کنگاکوش : رودخانه کنگاکوش یکی از رودخانه های زیبای کرمانشاه می باشد که سرچشمه آن رودهایی است که از دشت ویژنان به سمت تنگ گولم سرازیر می شوند.در نقطه ای که رودخانه کنگاکوش در کرمانشاه آغاز می شود، می توانید آبشار تنگ گولم را ببینید که نمای زیبایی دارد. این رودخانه از ارتفاعات گیلانغرب عبور می کند و جهت آن به سمت کشور عراق است.در تابستان آب کاهش چشمگیر یافته و گاه خشکیده می شود. مسیر نسبتاً طولانی رودخانه ارتفاعات گرمسیری شهرستان گیلانغرب با قلل متعدد که مراتع طوایف ایل کلهر است. این مسیر با بارش اولین باران پاییزی جلوه و منظره ای بسیار زیبا می یابد و تا آخر فروردین و اوایل اردیبهشت که فصل گرما آغاز می شود . طراوت و شادابی خاص خود را حفظ می کنند.
منطقه شکار ممنوع زله زرد: منطقه شکار ممنوع زله زرد با ۸۰ هزار هکتار وسعت، زیستگاه گونههای گیاهی و جانوری کمیابی در کشور است. از جمله جانوران ساکن در این منطقه میتوان به کل و بز وحشی، قوچ و میش، آهو، گرگ، روباه، خرگوش، تشی و بزمجه اشاره کرد. برخی از گونههای پرندگان نیز که در این پارک زندگی میکنند شامل کبک، تیهو، سار و فاخته میشوند.
کاخ اربابی: کاخ اربابی با قدمتی که به ۲۵۰۰ سال پیش بازمیگردد، در نزدیکی شهر گیلانغرب قرار دارد. این مجموعه بیش از نیم هکتار وسعت دارد و شامل دو قسمت رسمی و خصوصی میشود. نقشه کاخ اربابی از جمله نقشههای برتر معماری باستانی دنیا بهشمار میرود. راهروها، تالار تشريفات، اتاق تختنشین حاكم، محل زندگی خصوصی حاكم، واحدهای اداری، دفتر منشی و پاگردها برخی از بخشهای این کاخ را تشکیل میدادند.
باغ های گلین: باغهای گلین در منطقه گلین از توابع شهرستان گیلانغرب و در بخش دشت دیره قرار دارد و یکی از مناطق زیبای این شهرستان است که از نظر جاذبههای گردشگری بخصوص در فصلهای بهار و تابستان به واسطه طبیعت سرسبزش، همواره پذیرایی مسافران و گردشگران زیادی از مناطق مختلف استان کرمانشاه و سایر استانهای کشور است.
...............................
آرشیو