همانطور که قبلا گفتم؛ ورزش کشور دو بار در دهه های 1330 و 1340 دستخوش تغییرات اساسی شد.
برای روشنتر شدن قضیایا ایتدا کمی به عقب برمیگردیم.
÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷
دردهه 1300 که فوتبال و ورزش های جدید مثل بسکتبال و والیبال کم کم جای خود را در بین مردم باز میکردند مسابقاتی در رشته فوتبال انجام میشد که انگلیسی ها آن را مدیریت میکردند و به جام انگلیسی ها معروف بود.
چون از سوت داور و تور و توپ تا کاپ قهرمانی را از انگلستان به ایران وارد میکردند.
این مسابقات تا 1311 تقریبا همه ساله برگزار میشد.بعد دچار یک وقفه چندساله شد و پس از شروع مجدد اینبار به دست خود باشگاه ها انجام میگرفت و دیگر از حضور انگلیسی ها خبری نبود تا دوباره به واسطه جنگ جهانی دوم در دهه 1320 مسابقات مجددا تعطیل شد.
از اواخر دهه 1320 که با تشکیل تیم های جدید مانند شاهین دارایی و سرباز و بعد دوچرخه سواران این مسابقات ریتم منظم تری به خود گرفت.
اما در تمام این سال ها دولت یا مسئولین ورزشی هیچگاه به عنوان مسابقات رسمی به آن نگاه نمیکردند.
از طرفی دیگر با توجه به گزارشات موجود در نشریات آن زمان نگاهی که به فوتبال میشد نگاهی توام با برداشت از سیستم های فوتبال دنیا بود که به صورت حرفه ای انجام میشد خصوصا در انگلستان.
بالاخره در سال های انتهای دهه 1330 مسئولین به این نتیجه میرسند که مسابقات را خود مدیریت کنند.
==================================
انقلاب اول ورزشی شکل میگیرد.
ایتدا اعلام میشود مسابقاتی که تا کنون برگزار شده رسمیت ندارد؛ چون بدون هیچگونه قانون مدیریتی و نظارتی انجام میشده.
به طور مثال در یک مسابقه بین تاج و شاهین که بازی با نتیجه 2-0 به سود تاج در حال اتمام بود به علت تاریک بودن هوا داور دستور به توقف بازی میدهد و بازیکنان تاج با خیال برد و قهرمانی در آن دیدار حتی توپ و جام را برداشته و از ورزشگاه خارج میشوند.
واین خود یک مشکل اساسی در آن زمان ایجاد میکند و چون از قبل هیچگونه قانونی در این موارد در فوتبال نبود جهت روشن شدن قضایا با فیفا مکاتبه و نامه نگاری میشود جهت مشخص کردن تکلیف؛ که فیفا امر به بازی مجدد میدهد.
یا در مواردی تیم ها حتی برای مشخص شدن برنده چندین بار با هم مسابقه میدادند.
از همه مهمتر تیم ها اگر در مسابقه ای شرکت نمیکردند مهم نبود و در یک تاریخ دیگر بازی انجام میشد.
بهرحال مسئولین پا به عرصه مدیریت گذاشتند و در قدم دوم اعلام کردند که تیم ها و باشگاه ها باید زیر نظر تربیت بدنی اداره شوند و از قرارداد بازیکن تا رد و بدل شدن پول در باشگاه ها باید با نظارت تربیت بدنی انجام شود.
این قضایا را اما تیم های معروف و بزرگ قبول نکردند و حتی دو سال مسابقات یا انجام نشد(مثل فوتبال) یا بدون حضور تیم های معروف انجام شد(مثل بسکتبال).
درهرصورت میتوان گفت در انقلاب اول پیروزی از آن باشگاه ها و شکست نصیب تربیت بدنی شد.
پ.ن: در مطلب بعدی انقلاب دوم را بررسی میکنم.
انتهای پیام