بعد از گذشت جنجال های فراوان در مورد مارک ویلموتس، در نهایت فدراسیون فوتبال در پرونده این مربی بازنده شد و به حکم فیفا باید بیش از 6.4 میلیون یورو به این مربی غرامت بدهد.
به گزارش طرفداری، نباید از کنار این نکته هم گذشت که این مربی پیش از این نیز 2 میلیون یورو از فدراسیون فوتبال کشورمان دریافت کرده بود که دریافتیهای او از ایران را به بیش از 8.4 میلیون یورو خواهد رساند. پولی که میتوانستیم در بدترین حالت صرف توسعه زیرساختهای کشورمان کنیم ولی حالا به مرد بلژیکی رسیده تا چندین نسل او دیگر نیاز به کار کردن نداشته باشند. در این یادداشت نگاهی به غرامتهای سنگینی که مربیان فوتبال در سالهای اخیر دریافت کردند انداختیم و همچنین در ادامه به این مبحث میپردازیم که با این مبلغ میتوانستیم کدام مربیان را به ایران بیاوریم.
رکورد دریافت غرامت در اختیار فابیو کاپلو
در بحث غرامت نامدارترین مربی که در سطح ملی از کشوری غرامت سنگین گرفته، فابیو کاپلو است که در سال 2015 هدایت تیم ملی روسیه را برعهده داشت. بر اساس گفته رسانه ها، این مربی چیزی حدود 15 میلیون یورو از روسیه گرفت تا تیم ملی این کشور را ترک کند. در رده ملی، هیچ مربی دیگری به این اندازه غرامت نگرفته است.
غنا به مربیاش 185 هزار دلار غرامت داد، ما 6 میلیون!
کافی است به غرامتهایی که در رده ملی در سال جاری پرداخت شده نگاهی بیندازیم. به طور مثال استفان آپیا، مربی غنا نیز امسال از کارش برکنار شد و درخواست غرامت کرد. حدس بزنید میزان غرامت درخواستی او چقدر بود؟ 185 هزار دلار! البته باید این نکته را هم در نظر بگیریم که مربی غنا قبل از اخراج شدن تنها 5 ماه از قراردادش باقی مانده بود. قرارداد آپیا چقدر بود؟ ماهی 35 هزار دلار! یعنی سالی 420 هزار دلار.
مردی مشابه ویلموتس
دیگر مربی که در سال جاری اخراج شده، کلارنس سیدورف است که هدایت تیم ملی کامرون را بر عهده داشت و بعد از نتایج ضعیف در جام ملتهای آفریقا و بعد از تنها 10 بازی برکنار شد. او که قراردادی 4 ساله با کامرون داشت، در خواست غرامتی 8 میلیون یورویی کرده که این مبلغ شامل دستیارش، پاتریک کلایورت نیز میشود. هر چند مشخص نیست چقدر از این غرامت برای سیدورف است و چقدر برای کلایورت اما میتوان شباهتهایی در پرونده این مربی با ویلموتس را دید.
آن ها که بدون غرامت رفتند
در این میان برخی از فدراسیونها هم سعی میکنند با مربی خود توافق کنند تا بدون نیاز به پرداخت غرامت و با توافق طرفین به همکاری پایان دهند. نمونه آن برت فن مارویک سرمربی امارات و اروین کومان سرمربی عمان هستند که اصلا بحثی از غرامت پیش نیامد و دو مربی همین امسال از کار خود کنار رفتند.
دستمزد مربیان در جام جهانی 2018
در مورد این که با چنین مبلغی چه مربیان نامداری میتوانستند به فوتبال کشورمان بیایند، باید گفت اگر میخواستیم 8 میلیون یورو برای کمتر از 10 بازی به یک سرمربی پول دهیم، در زمینه انتخاب مربی هیچ محدودیتی پیدا نمیکردیم و فدراسیون فوتبال کشورمان با این مبلغ دست روی هر کسی میگذاشت، سرمربی نام برده با سر به ایران میآمد.
برای درک بهتر این موضوع به دستمزد مربیان حاضر در جام جهانی گذشته اشاره میکنیم. در جام جهانی 2018، یواخیم لوو، سرمربی ژرمنها بیشترین دستمزد را میگرفت. این دستمزد سالی 3.85 میلیون یورو بود. بعد از او، تیته (برزیل) و دیدیه دشان (فرانسه) با دریافت 3.5 میلیون یورو در رده دوم بودند. جولین لوپتگی(اسپانیا) که قبل از شروع جام برکنار شد، 3 میلیون یورو میگرفت. چرچسوف (روسیه) با 2.6، سانتوس (پرتغال) با 2.25 و کارلوس کی روش خودمان به همراه گرت ساوتگیت(انگلیس) با 2 میلیون یورو در ردههای بعدی بودند و سایر مربیان زیر 2 میلیون یورو میگرفتند که بین این مربیان نیز مربیان نامداری مثل سامپائولی، تابارز، هکتور کوپر و پکرمن حضور داشتند. لازم به ذکر است که در همین جامجهانی قبلی، 13 تیم ملی با مربیانی حاضر شده بودند که دستمزد سالانه آنها کمتر از یک میلیون یورو بود. باید این سوال را از مسئولان پرسید که چرا تصمیم گرفتند چنین مبلغ سنگینی را صرف به خدمت گرفتن یک مربی با کارنامه نه چندان قدرتمند کنند.
درآمد ویلموتس، بیشتر از کل مربیان سری آ به جز آنتونیو کونته
با پولی که ویلموتس از ایران میگیرد، درآمد او از تمام مربیان حاضر در سری آ بیشتر می شود. در واقعا فقط آنتونیو کونته در اینتر که بیش از 10 میلیون یورو دستمزد میگیرد، رقم بیشتری نسبت به ویلموتس دریافت می کند. رقمی که سرسام آور است.
اگر بخواهیم از مربیانی که دستمزد کمتری نسبت به ویلموتس دریافت می کنند یاد کنیم، باید هزاران اسم بیاوریم.
تقریبا میتوان گفت به خاطر نداریم کشورمان در پروندههای مالی بینالمللی تا به حال برنده شده باشد. در حال حاضر مسئولان فدراسیون با قدرت معتقدند که رای برخواهد گشت اما با توجه به سابقهای که ما سراغ داریم، به زودی باید خودمان را برای پرداخت پولی سنگین آماده کنیم. پولی که میتوانست هزاران درد از فوتبال کشورمان درمان کند. کافی بود همین پول را روی فوتبال پایه خرج میکردیم تا چند سال بعد ثمره آن را ببینیم. در هر صورت این پول خرج هر کاری میشد بهتر از این بود که بابت غرامت به مربی بلژیکی داده شود. مسئولان فدراسیون امید زیادی به برگشت رای دارند. امیدواریم این آخرین باری باشد که به خاطر نا وارد بودن به بستن قراردادهای بینالمللی، مجبور به پرداخت پولی سنگین به مربیان و بازیکنان خارجی میکنیم.
البته باید در پایان گفت این مقایسه درآمد ویلموتس پس از 6 بازی با سایر مربیان بود و بحث مربوط به مقایسه دستمزد سالیانه مربیان با مرد بلژیکی نبوده است.
نویسنده: آرمین زمانی
همچنین بخوانید:
رضا شاه منصوری در طرفداری: قرارداد مارک ویلموتس کپی قرارداد کی روش بود
سردبیر طرفداری: نفهمیدیم چطور وکیل خارجی وارد پرونده شد / چه تضمینی برای پرداخت دستمزد لوپتگی بود؟
شارلاتان بلژیکی هفت برابر از ایران پول گرفت