رئال مادرید پس از سه فصل بار دیگر قهرمانی در لالیگا را تجربه کرد. در شش پرده عوامل این قهرمانی را بررسی می کنیم.
پرده اول: پیروزی حیاتی در ال کلاسیکو
پیش از جدال مناقشه برانگیز ال کلاسیکو، بارسلونایِ کیکه ستین در بالای جدول جای گرفته بود و مادریدِ زیدان پایین دست آن. صدر جدولی که چندین مرتبه بین منطقه کاتالونیا و مادرید دست به دست گشت تا در ماه ژانویه این رقابت شانه به شانه اولین قربانی خود را به ما معرفی کند، از منظر آبی و اناری ها چه کسی بهتر از ارنستو والورده؟ تابلوی نتایج مقابل نام بارسلونا عدد 55 را نشانمان می داد و برابر نام مادرید نشانِ 53 را. وقتی هفته قبل از آن مودریچ و واران از کورس برابر مورالز وینگر لوانته جا ماندند تا او در دقایق پایانی قلب مادریدی ها را نشانه رفته تا رئال سقوط کند، زیدان را برافروخته و پریشان لبِ خط یافتیم. به گمان در ذهنش سخنان ابتدای فصل خود را یادآوری می کرد. اینکه اذعان داشته قهرمانی در لیگ چالش برانگیز تر از لیگ قهرمانان خواهد بود.
در پایان دیدار لوانته اما لشگرِ یک دست سپید و شکست خورده او را نگریستیم که بر زمین مأیوسانه چمباتمه زده اند. کاپیتان راموس را، همین گونه بنزما و لوکا مودریچ. روزی که هواداران کاتالونیا خود را مهیای بیست و هفتمین قهرمانی می ساختند زیدان دانست که تنها راه نجات و امید بازگشت مردانش به لیگ تنها با پیروزی و گذر از ال کلاسیکو میسر خواهد گشت، تاریخ همواره بازتابنده این موضوع بوده برتری در ال کلاسیکو از منظر روحی و روانی می تواند تا انتهای فصل سوق دهنده تیمِ پیروز به سوی قهرمانی باشد. مقوله به نظر دست نیافتنی که سابقاً رئال قهرمانِ لالیگا نسخه زیدان از اتمام آن عاجز مانده بود یعنی پیروزی بر آبی و اناری پوشان. اما زیدان و مردانش در آن شب عصیانگرانه در میدان حاضر شدند تا سرانجام با گل های وینیسیوس جونیور و دیاز موفق شوند 2 بار دروازه تراشتگن را بگشایند و پیروزمندانه از میدان خارج شوند تا نشریه مارکا پناه ببرد به تیترِ حماسی "enloqueció" به معنای برنابئو «دیوانه» شد. سلاح مخفی زیدان چه بود؟ شاید تزریق روحیه پیروزی و جنگندگی.
پرده دوم: گذراندن تیم های بالای جدول از لبه تیغ
زین الدین زیدان در این فصل تئوری و فرمول روان و زیبایی را رو در روی مردانش ارائه داده، تئوری که برای تیم های میانه و پایین جدولی به نظر مهربانانه انگاشته می شود اما به همان اندازه برابر رده بالایی ها بسیار مهیب و سهمگین بوده. تئوریِ بازی باز و روان مقابل تیم هایی که برای ماندن در لیگ تلاش به خرج می دهند در مقابل بستن تمامی حفره های ممکن و کم کردن فاصله بین خطوط روی در روی تیم های بالای جدول با پرسینگ سنگین از بالا دروازه حریفان برای سردرگمی و نابودی حفظ توپ شان. این روشِ تئوریسین فرانسوی به ما یاد آور می شود که رئال مادرید در برابر تیم های انتهای جدولی 41 امتیاز اندوخته در مقابل اما در برابر تیم های بالای جدولی 46 امتیاز کسب و به حساب لوس بلانکوس اضافه کرده است. همچنین ثبت آمار شگرف 27 امتیاز کامل مقابل 9 تیم بالا جدولی در برنابئو اهمیت این روش را نزد مربی فرانسوی بیشتر آشکار می کند. رئال مادرید طی دیدار رفت و برگشت با دبل مقابل تیم های سویا، رئال سوسیداد، گرانادا و ختافه و برتری چهار امتیازی مقابل بارسلونا، اتلتیکو مادرید، ویارئال و والنسیا فصل را بدون شکست مقابل این تیم های بالای جدول به پایان برد. این تئوری به مایورکای رده نوزدهم این مجال را داده که پیروزمندانه از میدان مقابل رئال بیرون آید اما از طرفی به همان اندازه مجال دم و بازدم را از بالای جدولی ها گرفته است.
پرده سوم: لالیگا به دست لشگر Galácticos فتح شد؟
از ابتدای هزاره جدید فلورنتینو پرز به عنوان یک تاجر و مدیر اقتصادی و با وعده تبدیل رئال به تیمی ثروتمند جایگزین لورنزو سانز مدیر پیشین رئال شد. او خیلی زود به وعده خود جامه عمل پوشاند و توانست ناقوسِ فاز نخست رئال مادرید قدرتمند با عنوان Real Galácticos -رئال کهکشانی- را در اسپانیا با خرید انبوهی از ستارگان به صدا در آورد. فازِ دوم خرید های پرهزینه پرز در دوره دوم حضور او در مادرید شکل گرفت، با توجه به موفقیت و قدرت گرفتن رئال در اروپا در سالیان اخیر این موضوع کمی کمرنگ گشت، اما با خروج رونالدو و شکست های سال گذشته رسانه های اسپانیایی با توجه به خلق و خوی پرز دوباره نوید دست چک و قلمِ جادویی اش را می دادند وعده ای که هرگز عملی نشد در روزهایی که این رسانه ها از حضور و انتقال همزمان کیلیان امباپه و پل پوگبا در برنابئو به عنوان فازِ سوم مادریدِ قدرتمند سخن می گفتند، زیدان لیگ را با آمیزه از بازیکنان باتجربه و قدیمی و همچنین نسلی تازه و جوان شروع و بدون ستاره آنچنانی سرانجام به ساحل موفقیت رهنمود کرد. در همان روزهای که به نظر می آمد ادن هازارد نقش کلیدی و تعیین کننده ای در ترکیب تیم زیدان ثابت خواهد داشت اما شماره 7 رئال به دلیل مصدومیت و دوری از شرایط آرمانی چندان کارساز واقع نشد از طرفی هامس رودریگز نا آماده غالباً بر روی سکوها دیده می شد و گرت بیل یکی دیگر از خریدهای سه رقمی رئال زیر سایه درخشش فدریکو والورده و رودریگو جوان به درب های خروجی باشگاه نزدیک شد.
پرده چهارم: بنزما، کاسمیرو، راموس و کورتوا بدنه اصلی موفقیت
برخلاف فصل گذشته که رئالِ آشفته ای را شاهد بودیم این فصل زیدان خوش اقبال بود که در هر پست حداقل یک بازیکن به اصطلاح On Fire و بدون افت کیفی در طول فصل در ترکیب اصلی خود گنجانده بود. با توجه به عدم درخشش یوویچ، زیدان به خوبی آگاه بود کسب جام میسر نمی شد اگر بنزما از حداکثر توانایی خود در نوک خط حمله به عنوان مهاجم نوکِ تیم به خوبی بهره نمی برد. بازیکنی که به تنهایی به عنوان رهبر در خط حمله مادریدی ها هم در گشودن دروازه ها موفق عمل کرد هم در نواختن پاس. از طرفی کاسمیرو توازن و آرامش را دوباره در قلب میدان به رئال مادرید بازگردانید تا در خط جلوتر مودریچ و کروس، بال های راست و چپ آزادانه تر در حرکت باشند تا مودریچ با ثبت آمار 86.5 پاس صحیح در کنار تونی کروس با مولفه کم نظیر 93.5 درصدی ارسال پاس صحیح قادر باشد به خوبی مهاجمان را تغذیه کند.
در خط دفاعی و درون دروازه سرخیو راموس و تیبو کورتوا نقش انکار ناپذیری را ایفا کردند تا آمار بهترین خط دفاعی تاریخ باشگاه بر جای گذاشته شود (38 بازی) تا کورتوا به افول رفته در فصل گذشته که مقطعی نیمکت نشینی را هم تجربه کرده بود با درخشش در این فصل و با 18 کلین شیت جایزه زامورا را به خانه ببرد. از طرفی کاپیتان راموس ستون محوری تیم نشان داده بی دلیل او را phenomenon نمی نامند. راموس نه تنها در قلب دفاع به خوبی عمل کرده و یکی از ارکان اصلی موفقیت رئال مادرید بود بلکه در زمان های پرفشار و سنگین که رئال مادرید نیازمند به گل بوده تا دهانه دروازه حریفان پیش تاخته و با گشودن دروازه چه از روی نقطه پنالتی، چه نواختن ضربه آزاد و چه در ارسال های بلند با استفاده از توانایی هایش در هوا با ضربات سهمگین سر، گره به هم تنیده بازی را باز کرده و دوباره به پست خود به دفاع برای کمک به کورتوا برای حراست از دروازه بازگشته تا برای قدیمی تر ها بازتابنده و یادآور قیصر فوتبال آلمان باشد.
پرده پنجم: بررسی اجمالی پارامتر XGو XA بازیکنان
کریم بنزما با به ثمر رساندن 21 گل امید نخست مادریدی ها برای گشودن قفل دروازه های حریفان محسوب می شد پارامتر قابل انتظار گلزنی بنزما آمارِ XG 17.8 ثبت شده. به این معنای که او 3 گل از پارامتر استاندارد و قابل انتظار برای گلزنی هم فراتر ظاهر شده. این آمار برای سرخیو راموس XG 10.2 بوده او موفق شد به عنوان دومین گلزن برتر رئال مادرید 11 بار دروازه حریفان را باز کند این پارامتر برای وینیسیوس جونیور مهاجم جوان کمی ناامید کننده نشان داده انتظار گلزنی او XG 4.3 ثبت شده در حالی که وینیسیوس 3 بار موفق به گشودن دروازه حریفان شده و همینگونه برای گرت بیلِ رو به نزول رفته آمارِ XG 3.7 ثبت شده در حالی که او تنها توانسته بود 2 بار دروازه ویارئال را در طول فصل بگشاید.
در بررسی مولفه ارسال پاس گل، کریم بنزما با نواختن 8 پاس گل فاصله چندانی با پارامترِ قابل انتظار AX 8.3 نداشته است. تونی کروس همان همیشگی بوده با فراهم کردن 5 پاس برای هم تیمی های خود از آمار AX 4.4 قابل انتظار مطلوب تر عمل کرده. لوکا مودریچ اما با ثبت آمار شگرفِ 7 پاس گل آمار استاندارد AX 3.3 را به هیچ گرفته. این آمار برای ادن هازارد AX 2.6 بوده او 3 پاس موفق برای هم تیمی های خود فراهم کرده بود. از طرفی فدریکو والورده با ارسال 5 پاس آمار درخشانی از خود بر جای گذاشته در حالی که آمار قابل انتظار او تنها XA 3.5 بود.
پرده ششم: زیدان سزاوار «احترام» بیشتری است
زین الدین زیدان هرگز راغب نبوده لقمه آماده ای را تحویل بگیرد، همان گونه که نیمهِ فصل گذشته به درخواست کمک رئال پاسخ مثبت داده بود. همان گونه که پس از شکست خٌرد کننده چهار گله در برنابئو مقابل بارسلونای انریکه، مادریدِ آشفته بنیتز را تحویل گرفت و طی 145روز جام زرین لیگ قهرمانان را به ارمغان و تحویل هواداران لوس بلانکوس کرده بود. او که همواره خصلتِ از نو پی ریزی کردن و ساختن را رجحان دانسته تا بعدها خوش ترین نوای به گوش شنیده این سالها برای مادریدی ها آوا و قطعهِ معرکه «تونی بریتن» شود تا پرز اذعان کند «زیدان» هدیه ای بوده از طرف خدا. اما این نگرش ها در ابتدای فصل با شروع نه چندان محکم رئال به نظر زود رنگ باختند. برای کسی مهم نبود دستاورد مرد فرانسوی در این مدت چه بوده، نه نبود تا نشریه آ.اس در تیتری بی رحمانه روی جلدش درباره اش از واژه «کیش» استفاده کند و فاصله او با «مات» شدن را تنها یک لغزش بنامد. اما عاقبت زیدان تمام حدس و گمان ها را با عملکرد و تمهید سنجیده خود و تیمش برهم زد. تا یک جام ارزشمند و فاخر دیگر به کلکسیون و ویترین پر افتخاراتش اضافه کند تا دومین سرمربی پر افتخار تاریخ باشگاه نشان دهد معادله او و رئال، همواره معجونِ فتح جام خواهد بود. زیزو نشان داده بازهم پیش می رود و به مسیر تاریخسازی خود ادامه می دهد حتی اگر بازهم این تردید و گمان ها در پشت سرش سایه افکنده باشند.
بیشتر بخوانید:
رئال مادرید 2-1 ویارئال؛ قهرمانی 34 رسمی شد
رئال مادرید قهرمان لالیگا در فصل 2019/20 / گزارش تصویری
سرخیو راموس و بالا بردن جام قهرمانی لالیگا به عنوان کاپیتان رئال مادرید / عکس
بازیکنان رئال مادرید به نشانه قدردانی زین الدین زیدان را به هوا پرتاب کردند (عکس)