اختصاصی طرفداری - سرانجام با مدتی تاخیر خبر تصمیم IOC مبنی بر اهدای طلای مشترک به کمیل قاسمی و بیلال ماخوف روس به ایران رسید، تصمیمی که طی آن برای اولین بار در تاریخ 124 ساله کشتی در المپیک مدال طلای مشترک اهدا خواهد شد. علیرضا دبیر رئیس فدراسیون کشتی ایران روز شنبه 20 تیر در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد که در اسفند سال 98 موضوع مدال طلای مشترک به شکل قطعی تصمیم گیری شده و فقط اعلام رسمی آن با توجه به برگزار نشدن جلسات هیئت اجرایی کمیته بین المللی المپیک به تاخیر افتاده است.
اما کمیته بین المللی المپیک که پیش از این در سایت خود نام قاسمی و ماخوف را مشترکا به عنوان قهرمان المپیک 2012 درج کرده بود، حالا با اصلاح این بخش هر دو کشتی گیر را به رتبه سوم برگرداند. تصویر زیر سایت رسمی کمیته بین المللی المپیک در تاریخ 26 تیرماه است.
تغییر تصمیم قبلی یا ادامه روند قانونی؟
به نظر می رسد که سایت کمیته بین المللی المپیک در آپدیت کردن رده بندی جدید وزن 120 کیلو کشتی آزاد المپیک لندن عجله کرده و روال قانونی اعطای مدال طلا به کمیل قاسمی و کشتی گیر روس هنوز باقی مانده است. اصلاحیه جدید سایت IOC با پاسخ این سازمان به کمیته ملی المپیک کشورمان منطبق است. کمیته بین المللی المپیک روز 24 تیر جواب نامه چند روز قبل کمیته ملی المپیک ایران را داده که به شرح زیر است:
با عنایت به روند داخلی کار در کمیته بین المللی المپیک، باید منتظر تکمیل مراحل تست دوباره ورزشکارانی که مجددا طبقه بندی شده اند بمانیم. پس از تکمیل این پروسه فدراسیون بین المللی طبقه بندی جدید ورزشکاران را رسما اعلام نموده و تصمیم در خصوص تخصیص مجدد مدال ها به هیئت اجرایی کمیته بین المللی المپیک ارائه خواهد شد.
در این نامه که البته فقط ترجمه آن توسط کمیته المپیک کشورمان منتشر شده، IOC تاکید کرده که برای ارتقای رتبه ورزشکاران باید نمونه دوپینگ آنها هم مجددا تست شود. این نکته در قوانین توزیع مجدد مدال IOC هم آمده است. در المپیک به 8 ورزشکار نخست هر ماده دیپلم افتخار اعطا می شود، بنابر این نمونه دوپینگ 8 نفر برتر که از سال 2012 ذخیره شده است باید مجددا تست شود تا در صورت منفی بودن آن، مدال و دیپلم افتخار برای 8 ورزشکار برتر ارسال شود. به احتمال قریب به یقین در صورت نبود مورد دوپینگ دیگری در میان ورزشکاران این وزن، رده بندی نهایی همان چیزی است که IOC اشتباها چند ماه زودتر اعلام کرده بود.
اما کمیل قاسمی حتی به مدال طلای مشترک هم راضی نیست و مدال طلا را بر اساس "قوانین" فقط سهم خود می داند، اما به نظر می رسد کمیل قاسمی و مشاورانش قوانین را به درستی مطالعه نکرده اند!
ضعف قوانین کشتی
اتحادیه جهانی کشتی که در آن زمان فیلا نام داشت در سال 2005 قوانین کشتی را به طور کامل تغییر داد که از جمله این تغییرات اهدای دو مدال برنز به شکل مشترک در تمامی مسابقات کشتی بود، اما در این قوانین احتمال محرومیت هر دو کشتی گیر فینالیست پیش بینی نشده بود. اتفاقی که از سال 2005 هرگز نیفتاد تا برای اولین بار در سال 2019 همگان متوجه ضعف قوانین شوند.
بعد از اعلام خبر محرومیت آرتور تایمازوف برنده مدال طلا و در حالی که چند ماه قبل خبر محرومیت کشتی گیر گرجستانی برنده مدال نقره هم اعلام شده بود، اتحادیه جهانی کشتی در عملی شتابزده کمیل قاسمی را تنها برنده مدال طلا اعلام کرد. بر اساس قوانین IOC، در صورت محرومیت یک ورزشکار تصمیم گیری برای اعلام رده بندی سایر نفرات بر عهده فدراسیون جهانی آن ورزش است اما این تصمیم برای اجرایی شدن نیاز به تایید IOC به عنوان برگزار کننده المپیک دارد که در این مورد خاص به دلیل اعتراض روسیه و از آن مهمتر عدم تطبیق تصمیم اتحادیه جهانی کشتی با قوانین خودش، این تصمیم اولیه با مخالفت کمیته بین المللی المپیک روبرو شد و IOC از اتحادیه جهانی خواست تا به شکل کلی برای موارد مشابه احتمالی تصمیم گیری کند. اتحادیه جهانی کشتی هم با اصلاح قوانین، بندی جدید به قوانین مربوط به محرومیت دوپینگ اضافه کرد که بر این اساس در صورت محرومیت هر دو کشتی گیر فینالیست هر دو کشتی گیری که پیش از این برنده مدال برنز شده بودند به مدال طلا ارتقا پیدا می کنند، مدال نقره داده نخواهد شد و نفرات پنجم مشترک هم به مدال برنز می رسند. با این قانون تکلیف کاملا مشخص شده و بعد از این هم در صورت وقوع اتفاق مشابه صرف نظر از نام کشورها هر دو کشتی گیر برنده مدال برنز به مقام اول مشترک خواهند رسید. متن قانون جدید در ادامه آمده است که پاراگراف دوم آن مربوط به محرومیت هر دو کشتی گیر فینالیست است.
بر اساس قوانین قدیم کمیل قاسمی احتمالا به مدال نقره می رسید
کمیل قاسمی معتقد است که مدال طلا بر اساس قوانین "فقط" سهم او است و مبنای ادعای قاسمی هم همان تصمیم شتابزده و خلاف قانون اتحادیه جهانی کشتی است. با اینکه که قوانین فعلی جای تردید باقی نمی گذارد اما این مسابقات در سال 2012 برگزار شده و حتی خبر محرومیت دوپینگ هم در تابستان سال 2019 و قبل از تغییر قوانین اعلام شده است و در واقع باید قوانین قدیم ملاک تصمیم گیری باشند. اما اگر قوانین قدیم را ملاک قرار بدهیم چه اتفاقی می افتاد؟ متن قانون قدیم به شرح زیر است:
ترجمه این قانون که تا سال 2019 معتبر بود بدین صورت است:
اگر کشتی گیر اول یا دوم به دلیل دوپینگ محروم شوند، کشتی گیر برنده مدال برنزی که به آن کشتی گیر فینالیست باخته است به مقام دوم صعود خواهد کرد و بازنده مسابقه رده بندی در آن سمت جدول هم به مدال برنز ارتقا پیدا می کند، در این حالت فقط یک کشتی گیر به مقام پنجم می رسد و سایر کشتی گیران هم بر اساس رنکینگ یک رتبه در جدول صعود خواهند کرد.
در قوانین قدیم هیچ اشاره ای به مدال طلا نشده است، هم کمیل قاسمی هم بیلال ماخوف روس مشمول خط اول این قانون می شوند. هر دو به کشتی گیر اول یا دوم باخته اند و چون هر دو کشتی گیر اول و دوم محروم شده اند، طبق قسمت اول این قانون قاسمی و ماخوف باید به مدال نقره مشترک می رسیدند. کمیل قاسمی ادعا می کند که چون به نفر اول باخته، مدال طلا فقط حق او است اما چیزی در این مورد در قوانین قدیم هم درج نشده است. در واقع در هیچ زمان قانونی در تایید ادعای کمیل قاسمی وجود نداشته است.
شاید تصور شود که عدم توزیع مدال طلا در یک ماده المپیکی ممکن نیست اما این امر قبلا اتفاق افتاده است که آخرین و مشهورترین آن مربوط به مسابقات دو و میدانی المپیک 2000 سیدنی است که مدال طلای ماریون جونز دونده نامدار امریکایی بعد از اعتراف وی به دوپینگ پس گرفته شد و به ورزشکار دیگری داده نشد! حتی در مسابقات کشتی المپیک هم در سالیان دور یک بار این اتفاق افتاده و در یک ماده بدون داشتن قهرمان، دو مدال نقره توزیع شده است.
کمیته بین المللی المپیک تمایلی به نداشتن برنده مدال طلا ندارد، به همین دلیل و با توجه سکوت قوانین قدیم کشتی در این حالت خاص، ترجیح داد که از تفسیر قوانین ناقص قدیمی پرهیز کرده و بر همین اساس به اتحادیه جهانی کشتی اجازه دهد تا قوانین را اصلاح کند تا IOC بتواند قوانین جدید را برای مسابقه ای که 8 سال قبل برگزار شده اعمال کند.
چرا کمیل همچنان ناراضی است؟
علاقه مندان کشتی همواره کمیل قاسمی را به اخلاق و صفات پسندیده او می شناسند، کشتی گیر با اخلاقی که در طول دوران قهرمانی خود هیچگاه وارد حاشیه های کشتی نشد، حتی در جریان مسابقه معروف انتخابی المپیک 2016 در مقابل پرویز هادی و هجمه زیادی که به سمت او روانه شد هم همواره سکوت کرد و جنجال اضافه ای ایجاد نکرد. کمیل قاسمی به همین دلیل مورد احترام تمام خانواده کشتی بوده و خواهد بود. حتی وقتی سال گذشته دشک کشتی را بوسید و از دنیای قهرمانی خداحافظی کرد بر شانه های رقیب دیرینه خود پرویز هادی از دنیای کشتی بدرقه شد. اما همان کمیل قاسمی حالا از گرفتن مدال طلای مشترک هم ناراضی است و به هر شکل ممکن به فدراسیون کشتی می تازد! قاسمی ادعا می کند که با این اتفاق ایران رتبه سوم المپیک را از دست داده و روسیه سوم می شود! این در حالی است که مسابقات المپیک رده بندی تیمی ندارد و هیچگاه حتی در طول برگزاری المپیک هم خبری از رتبه تیمی مسابقات کشتی منتشر نمی شود. ظاهرا این نکته فقط به ذهن مشاوران کمیل قاسمی خطور کرده تا به عنوان دست آویزی برای حمله به فدراسیون کشتی مورد استفاده قرار بگیرد.
در حالی از نفوذ روس ها در کمیته بین المللی المپیک سخن گفته می شود که IOC شدیدترین و سخت ترین محرومیت ها را برای ورزش روسیه درنظر گرفته است و کاروان روسیه در آستانه محرومیت کامل از المپیک توکیو فرار دارد. روسیه بیش از 30 مدال المپیک را به دلیل دوپینگ از دست داده است، اگر نفوذ روس ها در IOC موثر بود قطعا به جای گرفتن یک مدال طلا از به هدر رفتن 30 مدال قبلی جلوگیری می کردند!
ریشه مشکلات در دعوای خادم و دبیر
اختلافات علیرضا دبیر و رسول خادم دو رئیس فعلی و سابق فدراسیون کشتی بر کسی پوشیده نیست، دو قهرمان المپیک که هر دو از بزرگان کشتی ایران هستند، آخرین سال حضور رسول خادم در تیم ملی کشتی ایران در سال 1998 با اولین سال حضور علیرضا دبیر همزمان شد. اما این دو عضو سابق شورای شهر تهران در سالهای اخیر هیچگاه رابطه خوبی با هم نداشتند. رسول خادم با توجه به روحیات خاص خودش اهل مصاحبه نیست اما این روزها در شبکه های مجازی رسول خادم همواره کنار حسن رحیمی و کمیل قاسمی در حال کمک به هموطنان در نقاط محروم دیده می شود. جالب اینکه هر دو قهرمان در صف نخست انتقاد از فدراسیون کنونی کشتی قرار دارند! اتفاقی که نمی تواند تصادفی باشد. البته علیرضا دبیر و فدراسیون کشتی هم در این زمینه کم کاری نکرده و از هر فرصتی برای سیاه نشان دادن دوران قبل از خود استفاده می کنند! چندی پیش علیرضا دبیر گفته بود که تا 5 سال دیگر کشتی کلا تعطیل می شود و به شکل غیرمستقیم فدراسیون رسول خادم را عامل اصلی تعطیلی خیالی کشتی اعلام کرد! حتی در همین مورد کمیل قاسمی هم علیرضا دبیر اعطای مدال طلا به کشتی گیر کشورمان را حاصل تلاش فدراسیون کشتی دانست، در حالی که به نظر نمی رسد فدراسیون کشتی ایران نقش عمده ای در این زمینه ایفا کرده باشد، یا بالاتر از آن حتی امکان آن را داشته باشد! این تصمیم در سطح بالاتر و توسط کمیته بین المللی المپیک گرفته شده تا این ضعف قانونی برای همیشه برطرف شود.
پایانی بر دعوای رسول خادم و علیرضا دبیر نمی توان متصور شد، اعتراضات کمیل قاسمی هم احتمالا بر همین مبنا و در ادامه تلاش های دوست داران رسول خادم برای سنگ اندازی در مسیر فدراسیون کنونی کشتی است. آتشی که البته فدراسیون فعلی هم در شعله ور شدن آن کم تقصیر نیست. در حالی که کشتی کشورمان بیش از پیش به آرامش نیاز دارد، دعوای رئیس سابق و فعلی کمکی به ورزش اول کشور نمی کند. برای علاقه مندان کشتی تفاوتی بین خادم و دبیر نیست و فقط موفقیت کشتی ایران اهمیت دارد.
بیشتر بخوانید:
کمیته بین المللی المپیک قهرمانی کمیل قاسمی را به رسمیت شناخت