با 19 سال و ارزش حدودی 13.5 میلیون پوند در بازار نقل و انتقالات دومینیک سوبوسلای در حال حاضر گران قیمت ترین بازیکن در بوندسلیگای اتریش محسوب میشود. در حالی که در فصل 2018/19 مرد مجارستانی یکی از بزرگترین ستاره های رقابتها بود در این فصل زیر نظر مربی جدید تیم ، یعنی جسی مارش اغلب اوقات بازی نمیکند. در 20 بازی ابتدایی این فصل رقابتها او فقط هفت مرتبه جز یازده بازیکن ترکیب اصلی تیم بود.
با این وجود او همچنان یکی از بهترین بازیکنان رد بول سالزبورگ و کل بوندسلیگای اتریش محسوب میشود و به همین دلیل او حتی پیش از این برای چندین مرتبه هدف نقل و انتقالاتی باشگاههای بزرگ اروپایی بوده است. حالا سوال بزرگ این است که آیا او برای برداشتن قدم بزرگ بعدی در دوران حرفه ای خودش یعنی پیوستن به یک باشگاه بزرگتر خارج از اتریش آماده است یا خیر؟. در این ایستگاه تاکتیک ما نگاه نزدیکتری به تاکتیک ها و توانایی های او خواهیم داشت به علاوه اینکه در مورد آماده بودن او برای ترک سالزبورگ در تابستان 2020 صحبت خواهیم کرد.
پست بازی
جسی مارش (مربی آمریکایی سالزبورگ) عموما از سیستم 2-1-4-3 / 2-4-1-3 یا 2-4-4 در این فصل استفاده کرده که در آن دو وینگر در کانال های کناری زمین(half-spaces) رو به داخل حرکت میکنند. سوبوسلای میتواند به عنوان وینگر و همچنین هافبک هجومی بازی کند. پس به همین دلیل او در مرکز میدان پشت سر مهاجمان در سیستم سه دفاعه یا به عنوان وینگر در سیستم 2-4-4 بازی میکند که این بستگی به تصمیم مربی آمریکایی دارد. به خاطر اینکه وینگرها به فضای مرکزی میدان متمایل میشوند، هنگام داشتن مالکیت توپ سوبوسلای غالبا در کانال های کناری زمین متمایل به مرکز بازی میکند
کانال های کناری زمین(half-spaces) با رنگ خاکستری نمایش داده شده است.
جوان مجارستانی معمولا به طور مداوم در جست و جوی فضاهای خالی در کانال کناری سمت چپ است تا برای هم تیمی هایش پاس عمقی ارسال کند. در عکس زیر نقشه مناطقی که او در طول فصل 2019/2020 بیشتر حضور داشته نشان داده شده است.
heatmap مربوط به مناطقی که سوبوسلای عموما بازی میکند
سالزبورگ در بوندس لیگای اتریش تقریبا در مقابل تمام حریفان به برتری رسیده و بازی مالکانه ای ارائه داده در حالی که رقیبانشان عموما عقب نشسته و دفاع میکنند. به محض اینکه تیم مارش به منطقه شماره 14(توضیحات در عکس زیر) نزدیک میشود، آنها تلاش میکنند تا با ترکیبی از پاس های کوتاه و فرار درعمق و پاسهای عمقی آخرین لایه دفاعی حریف را پشت سر بگذارند. در این شرایط ، نقش سوبوسلای برای تیمش اهمیت پیدا میکند چرا که در کانال کناری زمین حضور داشته و بعلاوه تکنیک خیره کننده او نیز به تیمش کمک میکند چنان که در ادامه این ایستگاه تاکتیک خواهیم دید.
منطقه شماره 14
بازیکن 19 ساله مجار میداند که بعضی اوقات جاگیری در میان خطوط دفاعی فایده ای ندارد چرا که پاس های زیادی به او نمیرسد و به ندرت صاحب توپ میشود پس در این مواقع یکی از راهکارهای معمول سوبوسلای این است که از چینش انتهای زمین تیم حریف فاصله گرفته و در سمت چپ میدان در مقابل مدافعان مستقر میشود چنان که در عکس زیر میتوان به خوبی این مسئله را درک کرد. در این مواقع او به محض دریافت توپ با بهره گیری از سرعت خود فضاهایی برای خودش ایجاد میکند. لازم به ذکر است که سوبوسلای جوان علاقه زیادی به حمل توپ دارد و زمانی که به ندرت صاحب توپ شود کلافه و عصبی میشود. به همین دلیل او در این موارد تمایل دارد که اندکی از عمق فاصله گرفته تا به گزینه ای در دسترس برای هم تیمی هایش تبدیل شود و دفعات بیشتری صاحب توپ شود.
آنچنان که که در ادامه این ایستگاه تاکتیک خواهیم دید، سوبوسلای دید فوق العاده ای در زمین دارد که برای یک هافبک هجومی معمول و لازم است. هرچند که او از این مهارت تنها در موقع داشتن توپ استفاده نمیکند بلکه حتی بدون توپ نیز از این مهارت بهینه و درست استفاده میکند. لازم به ذکر است که او با استارت های بسیار سریع در مسافت های کوتاه برای به دست آوردن فضای آزاد مشکلی ندارد و به خوبی میداند چه زمانی باید حرکتش را متوقف کند.
در عکس پایین، سالزبورگ در حال انجام یک ضد حمله است. در مرحله اول سوبوسلای با تمام سرعت شروع به دویدن نمیکند تا توجه مدافعان به او جلب نشود اما همچنان پا به پای بازیکن صاحب توپ میدود اما زمانی که به نظر میرسد تاکومی مینامینو در موقعیت مناسب برای ارسال قرار میگیرد و او هدف ارسال است ، سوبوسلای استارت انفجاری خود را آغاز میکند و با جاگیری صحیح یک ارسال عالی را با یک ضربه والی تماشایی تبدیل به گل میکند.
دید مناسب در زمین و درک درست از بازی
دید مناسب در زمین و درک اینکه چه موقع باید توپ را پاس داد شاید دو توانایی مهم در فوتبال باشند که غالبا به آن بها داده نمیشود. هرچند که تصمیم گیری های سوبوسلای بعضی اوقات بهترین تصمیم محسوب نمیشود که در مورد آن بعدا صحبت خواهیم کرد اما در سایر مواقع او خطوطی را برای پاس دادن میبیند ، که شاید هیچ کس دیگر در آن لحظه نمیبیند. در موقعیتهایی، شما تعجب میکنید که چگونه او قادر است حرکت بازیکنان خودی را دنبال کرده و درمدت زمان بسیار کوتاهی توپ را پاس میدهد هر چند که لحظاتی بعد شما بیشتر تعجب خواهید کرد که چرا او طور دیگری پاس نداد و منطقی تر این بود پاس را جور دیگری میداد که در هنگام بیان نقاط ضعف به آن خواهیم پرداخت.
در کل، دید و خلاقیت سوبوسلای مطمئنا دو دلیل اساسی برای این سوال است که چرا بنا به شنیده ها آرسنال و قهرمان سری آ یعنی یوونتوس به دنبال امضای قرارداد با او در طول پنجره تابستانی قبل یعنی تابستان 2019 بودند.
در حالت عادی همچنان که پیش از این گفتیم سوبوسلای چندین گزینه برای پاس دادن در جلوی زمین دارد ، میتواند با یک پاس به قسمت چپ زمین آندریاس آلمر را که معمولا آنجا حضور دارد صاحب توپ کند یا اینکه سعی کند بازیکن خودی را در مرکز زمین با یک پاس عمقی یا قطری صاحب توپ کند. اما انتخاب سومی هم وجود دارد که سوبوسلای معمولا آن را انتخاب میکند و آن هم ارسال یک پاس بلند به جناح مخالف است که معمولا آنجا فضای خالی و آزاد فراوانی وجود دارد، چرا که حریفان برای پرس سالزبورگ متمرکز میشوند و این به معنای کم شدن فضا در میانه زمین است اما این کار سبب ایجاد یک فضای خالی در کناره زمین میشود که سوبوسلای با یک پاس بلند به خوبی از آن استفاده میکند.
در عکس زیر ، ما چنین موقعیتی را به وضوح میبینیم که او یک پاس کوتاه دریافت کرده و در اولین تماس با توپ آن را به سمت دیگر زمین ارسال میکند. او میتواند این کار را انجام دهد چون پیش از آن زمین بازی را به خوبی اسکن و بررسی کرده و پیش از ارسال حرکت عمقی بازیکن خودی یعنی راسموس کریستنسن را دنبال کرده است.
سالزبورگ تیمی است که توانایی بسیار زیادی در انتقال توپ دارد (چه در حمله چه در دفاع). آنان بازیکنان سریعی دارند که مناسب برای استفاده در فضاهای پس از ضد حمله هستند یا از فضاهای پس از برهم خوردن نظم تیمی حریف پس از انجام یک پرس موفق و بازپس گیری توپ بسیار خوب بهره میگیرند. اما شما نه تنها به بازیکنان سریع در ترکیب خود نیاز ندارید بلکه به بازیکنایی که توانایی دادن پاس های حیاتی دارند نیز احتیاج دارید و گرنه سرعت دیگر بازکنان نیز به هدر خواهد رفت.
سوبوسلای دقیقا همان بازیکن است. کسی که فضای خالی را به خوبی شناسایی میکند ، حرکات حریف را زیر نظر دارد و همچنین حرکت بازیکنان خودی را، تا در فرصت مناسب به آنها پاس بدهد. در عکس زیر، سالزبورگ با یک پرس موفق توپ را تصاحب کرده و توپ به سوبوسلای 19 ساله میرسد. دقت کنید که تیم حریف یعنی سنت پولتن (تیم زرد پوش) لحظاتی قبل توپ را در اختیار داشته اما در اثر پرس سالزبورگ توپ را از دست داده پس آنها هنوز آرایش دفاعی مناسبی ندارند که در نتیجه سوبوسلای و هی چان هانگ کاملا آزاد رها شده اند. سوبوسلای در اولین فرصت هم تیمی کره ای خود را با یک پاس زیبا از بالای سر مدافعان صاحب توپ میکند. در این عکس ، او به خوبی دید و درک مناسب خود از بازی را به نمایش میگذارد.
توانایی کار با توپ
حالا میخواهیم به لحظاتی از بازی نگاه کنیم که شاید مرد مجار در آن بسیار خطرناک به نظر میرسد: زمانی که او پا به توپ میشود. هافبک هجومی جوان بسیار علاقه دارد که با توپ کارکند تا موقعیتهای خطرناکتری را ایجاد کند. البته دید و فهم بازی بسیار حیاتی است و به او کمک میکند که تا در مکان و زمان مناسب از توانایی تاکتیکی خود استفاده کند اما جنبه ای مهم درباره شیوه بازی او قطعا قدرت بالای او در کار کردن با توپ است.
سوبوسلای با 185 سانتی متر قد هافبک هجومی و وینگر بلند قامتی محسوب میشود. با وجود اینکه قدرت بدنی او چندان چشمگیر نیست اما او به خوبی میداند که چه موقع و چگونه از بدن خود استفاده کند تا توپ را بین خودش و بازیکن حریف حفظ کند. همان گونه که در عکس پایین میبینیم ، او حریفش را کنار میزند تا همچنان روی توپ مسلط باقی بماند و توپ را به فضای خالی پیش رویش انتقال میدهد.
این جنبه از بازی او شاید بیش از هر چیزی دیگری به چشم بیاید. او معمولا از تکنیک بالای خود برای از پیش رو برداشتن حریفان به خوبی استفاده میکند. زمانی که موقعیت یک در برابر یک پیش می آید ، او تلاش میکند که حریف را با دریبل کردن از پیش رو بردارد.
بعضی اوقات این کار میتواند کمی خطرناک باشد چرا که او اغلب میخواهد این کار را در نیمه خودی انجام دهد ، اما در مجموع تکنیک او به اندازه ای خوب هست که بتواند هر حریفی را دریبل کند اما در بخش بعد خواهیم دید که این کار میتواند سبب ایجاد مشکلاتی شود.
سوبوسلای در دوران حضورش در سالزبورگ نقشی اساسی در بازیسازی و خلق موقعیت گل زنی داشته است که آمار 46.84 پاس در هر بازی به خوبی این مسئله را نشان میدهد که البته 6.02 آن در یک سوم دفاعی حریف بوده است.
چنان که گفته شد مرد مجار شم بالایی دارد در تشخیص حرکات بازیکنان خودی و پیدا کردن آنها با ارسال توپ میان مدافعان یا تغییر جناح بازی. ترکیب تمام توانایی های ذهنی و تاکتیکی ، او را به یک هافبک هجومی خلاق تبدیل میکند که میتواند موقعیتهای خطرناکی مقابل دفاع هر تیمی در جهان ایجاد کند ، حتی در مقابل بهترین تیم ها آن چنان که در عکس زیر میبینیم. در مرحله گروهی جام باشگاه های اروپا بازی مقابل لیورپول که در فرم بی نظیری قرار داشتند، سوبوسلای باز هم بازیکنان خودی را با پاس های عمقی در موقعیت بسیار خوبی قرار میدهد که در عکس میبینیم.
نقاط ضعف
زمانی که تمام جنبه های فوق را در نظر میگیرید و با توجه به این نکته او فقط 19 سال سن دارد اما در چمپونزلیگ و لیگ اروپا بازی کرده است، به آسانی میتوانید در ذهن خود به این سوال پاسخ دهید که : بله، سوبوسلای آماده است تا با یک انتقال بزرگ به باشگاهی خارج از اتریش منتقل شود.
اما، هنوز روی دیگری از سکه باقی مانده است چرا که سوبوسلای همیشه قادر نیست استعدادش را نمایان کند و در بعضی از بازی های فصل به مراتب ضعیف ظاهر شده است. درست است که تقریبا غیر ممکن است که بازیکنی با این سن در هر بازی در همان سطح بالای مد نظر ما بازی کند اما بیایید نگاهی به دو مورد از بزرگترین ضعف های او نگاهی بیاندازیم.
اول از همه، او باید روی بی دقتی خود و لو دادن توپ کار کند که خودش و هم تیمی هایش را در موقعیت های بدی قرار میدهد، مثلا او به راحتی به حریفان اجازه میدهد که توپ را از او بگیرند. میخواهیم ببینیم چگونه است که زمان هایی به نظر میرسد که جوان مجارستانی بیشتر نگران شیوه و استایل بازی خودش است و اینکه عملکردش چگونه به چشم میآید جای بازدهی و کارآمدی او را میگیرد.
در عکس زیر میبینیم که او یک پاس کوتاه مواج به هم تیمی اش یعنی زلاتکو یونوزوویچ میدهد که به سرعت توسط بازیکنان لیورپول محاصره میشود و این موقعیتی خوب برای لیورپول ایجاد میکند تا حمله ای خطرناک را شکل دهد این در حالی است که لحظاتی پیش سوبوسلای در عقب زمین توپ گیری کرده بود. از آنجایی که پاس مواج بود و کنترل آن راحت و آسان نبود، یونوزوویچ دچار مشکل شد و تیم یورگن کلوپ دوباره صاحب توپ و موقعیت شد. در این مثال پاس مواج غیر ضروری بود و ایجاد مشکلات فراوانی برای تیم خودی کرد.
دومین مشکل بزرگ هافبک جوان این است که او اغلب زمان درست برای ارسال پاس را از دست میدهد. البته که او دریبلر قهاری است و بسیار توانمند در حفظ توپ اما در برخی مواقع واگذاری و پاس دادن به سایر بازیکنان بسیار کارآمدتر خواهد بود. اما او به جای پاس دادن توپ را نگه میدارد و همین باعث میشود تا توسط بازیکنان حریف احاطه شده و در نهایت توپ را از دست بدهد یا اینکه با حفظ توپ بی جا سرعت حمله را میگیرد. این اصلی ترین دلیل برای این سوال است که چرا درصد موفقیت او در دریبل ها عدد % 49.1 است البته که درصد قابل قبولی است اما میتواند بسیار بهتر باشد اگر او مدت زمان زیادی را با توپ تلف نکند. در عکس زیر، ارلینگ هالند و سیکو کویتا به خوبی او را حمایت کرده و گزینه هایی برای پاس دادن او فراهم کرده اند اما سوبوسلای همچنان توپ را نگه میدارد تا اینکه با چهار مدافع حریف تنها میشود و مجبور میشود رو به عقب پاس دهد.
نتیجه گیری
با در نظر گرفتن تمام جنبه هایی که در این ایستگاه تاکتیک گفته شد، سوبوسلای کاملا آماده برداشتن گام بعدی است و باید به یک باشگاه بزرگتر ملحق شود. هر چند، واضح است که او نیاز دارد تا روی نقاط ضعف خود کار کند و آنها را برطرف سازد. او یکی از درخشانترین استعدادهای ترکیب سالزبورگ بوده و پیش از این نیز توجه تیم های بزرگ اروپایی را به خود جلب نموده است.
سوبوسلای پتانسیل و ظرفیت این را دارد که تبدیل به یکی از بهترین بازیکنان کشورش شود، بهتر از هر کسی در چند سال اخیر. اما باید به بهتر کردن کیفیت تاکتیکی و ذهنی خود ادامه دهد. همچنان که او آماده انتقال در این تابستان است (در صورت جدایی از سالزبورگ) پاسخ به این پرسشها که مقصد او کجاست و این که نمایش هایش در باشگاه جدید چگونه است جالب خواهد بود.