در ابتدای مطلب معنی کلمه سونگون را به عزیزانی که نمیدانند میگوییم:
برای ریشه نام «سونگون (Sungun)» در مبحث اتیمولوژی (ریشه شناسی) علم زبان شناسی تعابیر گوناگونی به کار رفته که خلاصه ای از آن به توصیف ذیل است:
1- «سونگو» در زبان ترکی به معنی سرنیزه «دیوان لغات الترک» -تألیف محمود کاشغری- سال 466 هـ.ق.
2- «سونگون» به معنی استخوان تو- کتیبه کول تکین واقع در آسیای میانه.
3- واژه «سوم» به معنی توپر و محکم در زبان ترکی و گذر آن به «سون» در طول زمان.
4- نگارش نام سونگون به صورت «سنگین» که در آخر شناسنامه های اهالی سونگون نیز دیده می شود می تواند در ارتباط با موجی باشد که از زمان شروع به کار اداره سجلی (ثبت و احوال) در دوره پهلوی اول شروع شده و در جستجوی یافتن معانی فارسی برای لغات ترکی بوده است.
5- تغییر نام سونگون به واژه ترکیبی «سون» (آخر) و «گون» (روز)به معنی «فرجام و روز آخر» به علت تغییر کلی در ماهیت، صورت و آوا در واژه سون، بیشتر شاعرانه می نماید.
منبع:
ورزقان نیوز
معدن مس و جام های طلا ( قسمت اول )
روستای سونگون در استان آذربایجان شرقی در فاصله 100 کیلومتری از شهر تبریز و 25 کیلومتری از شهرستان ورزقان در امتداد رودخانه سونگون و در مجاورت دره ی زیبای سونگون قرار گرفته است. سنگ نگاره های 6 هزار ساله واقع در اطراف این روستا بیانگر قدمت تاریخی روستا و منطقه ی ارسباران هستند . در کنار این آثار تاریخی احداث معدن و کارخانه تولید مس در منطقه سونگون که همراه با اشغال زمینهای کشاورزی روستاییان و تخریب قبرستان و بخش اعظمی از روستا بوده را میتوان ازعلل شناخته تر شدن و معروفیت این منطقه در سالهای اخیر دانست ، ولی مهم ترین عامل شهرت این منطقه نه زلزله سال 91 و نه هیچکدام از موارد فوق بوده ، باشگاه مس سونگون که اسم این منطقه تاریخی و گردشگری را یدک میکشد ، اسمی که سخت تلفظ میشود و تیمی که با قهرمانیها و عناوین ورزشی که بدست آورده زمینه ساز و اصلی ترین عامل شهرت این روستا و منطقه بوده از لیگ دو فوتبال تا قهرمانی آسیا در فوتسال.
باشگاه مس سونگون در سال 89 بدستور مهندس شریفی مدیریت وقت مجتمع مس سونگون در شهرستان ورزقان تاسیس گردید . اولین فعالیت باشگاه خرید امتیاز تیم دسته دومی شاهین اهواز در لیگ دسته دو فوتبال و حضور در این مسابقات بود . سال اول تیمداری برای این باشگاه چندان خوشایند نبود و وجود مشکلات زیرساختی و نبود امکانات در شهرستان ورزقان در کنار ضعف مدیریتی و فنی باشگاه باعث شد که این تیم در پایان فصل به لیگ دسته سه سقوط کند . در سال دوم مسئولین باشگاه با اعتماد به کادر فنی و بازیکنان بومی به سرمربیگری احد شیخ لاری توانستند مجوز برگشت به لیگ دسته دو را بدست آورده و در ادامه مسیر در فصل 91 – 92 با نائب قهرمانی در این مسابقات پس از تیم سیاه جامگان خراسان بعنوان تیم دوم سهمیه حضور در لیگ آزادگان را بدست بیاوردند.
(عکس تیمی بازیکنان مس در لیگ دسته دو فوتبال)
در این سال و درحالیکه مسئولین و کادر فنی این تیم مشغول تدارک و آماده کردن تیم برای حضور در لیگ آزادگان بودند به ناگاه فدراسیون اعلام کرد تیم البدر بندر کنگ جایگزین مس سونگون در این مسابقات شده و باشگاه مس بخاطر آنچه که تبانی در یکی از بازیهای خانگی عنوان شد به لیگ دسته دو فرستاده شد . با وجود این اتفاق که باعث جدایی اکثر ستاره ها و بازیکنان تاثیرگذار از این تیم شده بود ولی بازهم مس سونگون نمایش قابل قبولی در فصل جدید لیگ دو از خود نشان داده و در انتهای فصل بخاطر 2 امتیاز کمتر در رتبه ی سوم جدول قرار گرفت و از صعود مجدد به لیگ آزادگان بازماند تا سال 93 آخرین سال حضور و حسن ختام تیمداری این مجموعه در رشته ی فوتبال باشد.
بعد از ناکامی در تیمداری فوتبال ، باشگاه مس سونگون با تغییراتی که در راس مدیریت خود بوجود آورد تیمداری در سوپرلیگ فوتسال را آغاز کرد.
معدن مس و جام های طلا ( قسمت دوم )
(حضور در رشته فوتسال و انتخاب شدن به عنوان تیم پدیده مسابقات)
سال 93 اولین سال حضور باشگاه مس سونگون در رشته فوتسال و مسابقات لیگ برتر کشور بود . پیش از شروع فصل کمتر کسی مس سونگون را در زمره ی تیمهای بالای جدول لیگ میدانست ولی گماردن اسماعیل تقی پور بعنوان سرمربی در کنار حسین شمس که مدیر فنی این تیم بود و حضور نفراتی چون بابک نصیری ، مسلم رستمی ها ، مرتضی عزتی ، جاناتان داسیلوا و ... باعث شد تا این تیم بعنوان پدیده مسابقات در پایان فصل بمقام سوم رسیده و مسلم رستمی ها را با عنوان آقای گلی و بهترین بازیکن جوان به فوتسال کشور معرفی کند.
(عکس تیمی بازیکنان مس سونگون)
(دومین سال حضور و نائب قهرمانی در لیگ)
سال 94 بازهم برای تیم سونگون خوش یمن بود ، مسی ها که در این فصل با تغییر کادر فنی علیرضا افضل را بعنوان سرمربی انتخاب کرده بودند با حفظ ستاره های سال قبل و اضافه کردن حسین طیبی ملی پوش سودای قهرمانی در سر داشتند که در نهایت بخاطر تفاضل گل کمتر بعد از تاسیسات دریایی به جایگاه دومی و نائب قهرمانی رضایت داده و شانس حضور در جام باشگاههای آسیا را از دست دادند.
(عکس تیمی بازیکنان مس سونگون)
(سومین سال حضور و کسب مقام سومی در لیگ)
فصل 95 و مس سونگونی که به بودن در بالای جدول عادت کرده بود. مسدر این سال با درخشش ستاره هایی چون تایتان داسیلوا ، مهرداد جابری ، بابک نصیری ، بلو و ... موفق شد در پایان مسابقات بعد از گیتی پسند و دبیری بعنوان سومی دست یابد . شاید اگر تیمهای تبریز و ورزقان در این فصل اندکی مراعات همدیگر را میکردند قهرمانی امسال هم به یکی از این دو تیم میرسید ولی رقابت این دو تیم نشان داد که ورزش و ورزشکار آذربایجانی همیشه شرافت و رقابت سالم را به کسب مقام و رتبه ترجیح داده و اخلاق و اخلاق مداری مشخصه ی اصلی ورزش این خطه از کشور میباشد.
(عکس تیمی بازیکنان مس سونگون)
(اولین قهرمانی در لیگ و رفتن به جام باشگاه های آسیا )
سال 96 بعد از انحلال تیم دبیری تبریز ، تنها نماینده فوتسال آذربایجان مس سونگون ورزقان بود ، مسی ها در این سال با مربیگری حمید بی غم و استفاده از نفراتی چون بابک نصیری ، حمید احمدی ، توحید لطفی ، علیرضا صمیمی و دو بازیکن از تیم منحل شده ی دبیری که فرهاد فخیم زاده و علیرضا عسگری بودند موفق شدند برای اولین بار با 65 امتیاز و اقتدار کامل قهرمان سوپر لیگ فوتسال شوند و جواز حضور در فصل آینده جام باشگاههای آسیا را بدست آورند.
(عکس تیمی بازیکنان مس سونگون)
(جشن قهرمانی در لیگ)
(قهرمانی در جام باشگاه های آسیا و دبل قهرمانی در لیگ برتر)
فصل 97 برای باشگاه مس سونگون با قهرمانی در مسابقات آسیایی آغاز شد ، شاگردان بی غم در این مسابقات بعد از سرگروهی در گروه خود در مرحله ی یک چهارم نهایی به مصاف ارم قزقیزستان رفتند که با برتری قاطع 8 بر 3 به نیمه نهایی صعود کرده و در این مرحله در یک بازی نزدیک موفق شدند با نتیجه ی 3 بر 2 تیم نفت الوسط را مغلوب کرده و فینالیست شوند. مسی ها در دیدار فینال هم با گلهای فرهاد فخیم ( 2 گل ) ، حسین طیبی و اصغر حسن زاده با نتیجه ی 4 – 2 تیم تای سون نام ویتنام را شکست داده و جام قهرمانی را پس از 3 سال به ایرا بازگرداندند.
(عکس تیمی بازیکنان مس در جام باشگاه های آسیا)
(جشن قهرمانی در جام باشگاه های آسیا)
پس از قهرمانی آسیا مسی ها وارد مسابقات لیگ برتر کشور شدند مسابقاتی که از این فصل با فرم جدید برگزار میشد و قرار بود قهرمان در مسابقه رفت و برگشت پلی آف مشخص شود. مهمترین تغییر تیم نسبت به فصل قبل و مسابقات آسیایی حضور اسماعیل تقی پور بعنوان سرمربی بجای حمید بی غم بود. مس ورزقان با وجود اینکه در پایان مسابقات گروهی در رتبه ی دوم قرار گرفت ولی موفق شد در مسابقات پلی آف تمام رقبا را با اقتدار از پیش رو برداشته و حریف گیتی پسند تیم اول دور گروهی در مسابقه ی فینال شود که در مجموع دو بازی رفت و برگشت این تیم اصفهانی را هم شکست داده و دومین فصل پیاپی کاپ قهرمانی را در ورزقان حفظ کند. فرهاد فخیم ، علیرضا صمیمی ، علیرضا عسگری ، محمدرضا سنگ سفیدی و سعید تقی زاده شاخص ترین نفرات تیم مس در طول این فصل از مسابقات بودند.
(عکس تیمی بازیکنان مس سونگون)
(جشن قهرمانی برای دومین بار متوالی در لیگ)
(حضور در آسیا برای دومین بار متوالی و هتریک قهرمانی در لیگ)
در سال 98 تیم مس سونگون دوباره و بواسطه ی قهرمانی در لیگ ایران و برای دفاع از عنوان قهرمانی خود وارد مسابقات جام باشگاههای آسیا شد . نمایش ضعیف شاگردان تقی پور و شکست از نماینده ژاپن در دور گروهی نشان از تفاوت سطح و انگیزه ی این تیم با تیم سال قبل داشت. با کسب جایگاه دوم گروه ورزقانیها در دور یک چهارم به مصاف بانک بیروت لبنان رفتند که بسختی و با نتیجه ی 3 – 2 از سد این تیم عبور کردند. حریف این تیم در مرحله نیمه نهایی تیم AGMK ازبکستان بود که تیم ازبک در مقابل ورزقانی ها حرفی برای گفتن نداشت و با نتیجه ی 7 – 3 مغلوب مسی ها شد تا مس به فینال برسد ، فینالی با ناگویا اوشنز ژاپن با چاشنی انتقام شکست دور گروهی . مس سونگون در فینال بازهم در مقابل تیم ژاپنی شکست خورد تا اینبار برخلاف رقابتهای داخلی در دفاع از عنوان قهرمانی خود ناکام بماند.
(عکس تیمی بازیکنان مس در جام باشگاه های آسیا)
اولین تغییر بعد از این ناکامی برکناری اسماعیل تقی پور از سرمربیگری مس و انتخاب رضا افضل بعنوان سکاندار جدید ورزقانیها بود. تیم مس سونگون که راه قهرمانی در لیگ ایران را از بر کرده بود همانند دو فصل گذشته اینبار هم برای تکرار و هتریک در قهرمانی وارد مسابقات لیگ برتر شد. در مسابقات امسال برخلاف لیگ فصل قبل این تیم مس سونگون بود که در پایان و در جدول دور گروهی گوی سبقت را از رقیب اصفهانی دزدیده و صدرنشین شد. در دیدارهای پلی آف مسی ها ابتدا حفاری اهواز و سپس ستاره گان ورامین را از پیش رو برداشتند تا همچون فصل گذشته رقیب گیتی پسند در دیدار فینال شوند. برگزاری فینال تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا با 3 ماه تاخیر انجام گرفت که علی رغم فرم بدنی نامطلوب و ناآمادگی دو تیم بخاطر دوری از شرایط مسابقه ، تیم مس سونگون پیروز هر دو مسابقه ی رفت و برگشت بود و کاپیتان فخیم در زدن بوسه بر کاپ قهرمانی هتریک کرد.
(جشن قهرمانی در لیگ برای سومین بار متوالی)
لاله های نارنجی و معدنچی ها اینها القابی است که به مسی ها داده میشود ولی از نظر بنده بهترین لقب برای این تیم ، لقب تیمی برای تمام فصول هست چون مس سونگون در هر مسابقه و تورنمنتی که شرکت کرده موفق به کسب عنوان و سکو شده و تنها تیم ایرانیست که در قهرمانی لیگ فوتسال پوکر کرده است و حالا در کنار تیم والیبال شهرداری ارومیه و تیم فوتبال تراکتور آذربایجان بعنوان سومین قطب ورزشی در منطقه ی آذربایجان شناخته میشود.
نویسنده مطلب: کاربر Battal Gazi
بنده هم با اضافه کردن تصویر مربوطه و تنظیم این مطلب رو پست کردم (AMIR M_TT)
امیدوارم خوشتون بیاد