اختصاصی طرفداری - محسن اخلاقی / در چند روز گذشته علاقه مندان ورزش در جریان درگیری کمیل قاسمی و فدراسیون کشتی بر سر ماجرای توزیع مجدد مدال طلای المپیک 2012 لندن قرار گرفته اند. دعوایی که بیشتر به دلیل عدم اطلاع کمیل قاسمی از روال رسمی و طولانی کمیته بین المللی المپیک در محرومیت ورزشکاران خاطی و توزیع مجدد مدال آنها است. که البته به نظر می رسد مشکلات رئیس فعلی فدراسیون کشتی علیرضا دبیر با رئیس سابق این فدراسیون رسول خادم که مورد علاقه کمیل قاسمی هم هست، در این موضوع بی تاثیر نبوده است.
اما با نگاهی به سایت کمیته بین المللی المپیک می توان دید که IOC نام کمیل قاسمی را به عنوان قهرمان المپیک 2012 لندن درج کرده است، تصمیمی که با تصمیم اولیه اتحادیه جهانی کشتی کمی در تناقض است، به این صورت که اسم بلال ماخوف کشتی گیر سنگین وزن روس که همراه با کمیل قاسمی به مدال برنز مشترک رسیده بود هم کنار نام کمیل به عنوان قهرمان مشترک مسابقات به ثبت رسیده است! این اولین بار در تاریخ 124 ساله کشتی در المپیک است که مدال طلا بطور مشترک به دو نفر اعطا می شود.
در المپیک لندن چه اتفاقی افتاد؟
در مسابقات وزن 120 کیلوگرم کشتی آزاد کمیل قاسمی در یک چهارم نهایی به آرتور تایمازوف ازبک باخت و با دو پیروزی به مدال برنز رسید، در سمت دیگر جدول بلال ماخوف روس هم مغلوب داویت موزماناشویلی گرجستانی شد و با شکست حریفش در مسابقه رده بندی مدال برنز را کسب کرد. در دیدار فینال هم تایمازوف از سد کشتی گیر گرج گذشت و به مدال طلا دست یافت.
اما 6 سال و نیم بعد در ژانویه 2019 خبر دوپینگ موزماناشویلی گرجستانی در آزمایش مجدد نمونه های المپیک 2012 منتشر شد، خبری که تاثیری بر رتبه کمیل قاسمی نداشت. تنها باعث می شد ماخوف از مقام سوم به دوم ارتقا پیدا کند و کشتی گیر قزاق هم که در مسابقه رده بندی به ماخوف باخته بود به مدال برنز می رسید. اما در ماه جولای همان سال، خبر دیگری منتشر شد که آرتور تایمازوف قهرمان مسابقات هم توسط کمیته بین المللی المپیک دیسکالیفه شده و بدین ترتیب هر دو فینالیست مسابقات باید مدالهای خود را پس می دادند! خبری که چندان دور از ذهن نبود، تایمازوف پیش از این مدال طلای المپیک 2008 پکن را به دلیل مشابه از دست داده بود.
در قوانین اتحادیه جهانی کشتی در آن زمان مورد محرومیت هر دو فینالیست مسابقات به دلیل دوپینگ پیش بینی نشده بود، به همین دلیل ابهاماتی در مورد چگونگی توزیع مدال این وزن وجود داشت اما اتحادیه جهانی کشتی خیلی زود در بیانیه ای اعلام کرد که کمیل قاسمی به این علت که به نفر اول باخته، صاحب مدال طلا است و کشتی گیر روس به مدال نقره خواهد رسید. تصمیمی که عجیب و تا حدی ناعادلانه به نظر می رسید. ظاهرا با اعتراض روس ها این مورد تغییر کرده است و در آخرین قوانین منتشر شده اتحادیه جهانی کشتی آمده است که در صورت محرومیت هر دو کشتی گیر فینالیست، برندگان مدال برنز هر دو به شکل مشترک به مدال طلا خواهند رسید و مدال نقره توزیع نخواهد شد.
در حالیکه دیتابیس اتحادیه جهانی کشتی هنوز نام آرتور تایمازوف را به عنوان قهرمان المپیک 2012 لندن نشان می دهد، سایت کمیته بین المللی المپیک که مرجع رسمی برگزاری و توزیع مدال مسابقات المپیک است نام کمیل قاسمی را همراه با کشتی گیر روس به شکل مشترک به عنوان قهرمان مسابقات درج کرده است. کشتی گیران امریکا و قزاقستان هم که در مسابقات کسب مدال برنز مقابل قاسمی و ماخوف شکست خورده بودند به مدال برنز رسیده اند.
آپدیت جدید سایت IOC هیچ ابهامی در اعطای مدال طلا به کمیل قاسمی باقی نمی گذارد و مدال طلای کمیل قاسمی قطعی است، هرچند که ممکن است مدال طلای المپیک در آینده نزدیک هم بر گردن کمیل قاسمی انداخته نشود، کما اینکه سعید محمدپور وزنه بردار ایرانی که او هم به دلیل مشابه سالها بعد به مدال طلای المپیک رسید هم دقیقا دو سال بعد از اعلام دوپینگ حریفانش مدال طلا را در جریان مسابقات جهانی 2018 ترکمنستان دریافت کرد.
سرنوشت نواب نصیرشلال
دیگر ورزشکار ایرانی که به احتمال فراوان در المپیک لندن به مدال طلا می رسد نواب نصیرشلال است، اگر به سایت کمیته بین المللی المپیک نگاه کنیم، وزنه بردار اوکراینی که قهرمان مسابقات شده بود از جدول خارج شده، نفر چهارم هم به دلیل مشابه از لیست بیرون رفته اما هنوز ارتقای رتبه نواب نصیرشلال و سایرین در سایت IOC درج نشده است، اتفاقی که قطعا در آینده خواهد افتاد و فقط مراحل قانونی آن طولانی شده است. جالب اینکه سایت فدراسیون جهانی وزنه برداری IWF از مدتها قبل نواب نصیرشلال را قهرمان این وزن می داند.
با احتساب مدالهای طلای کمیل قاسمی و نواب نصیرشلال کاروان ایران در المپیک 2012 موفق به کسب 7 مدال طلا، 5 نقره و 1 برنز شده که در جدول مدالها در رتبه دوازدهم قرار می گیرد. این نتیجه از لحاظ تعداد مدال، تعداد مدال طلا و همینطور رتبه کاروان ایران بهترین نتیجه تاریخ المپیک ایران است. البته با توجه به اینکه بررسی مجدد نمونه های دوپینگ مسابقات المپیک تا 8 سال بعد از آن طبق قانون ممکن است، هنوز امکان تغییر در جدول مدالها وجود دارد. هرچند که امکان تغییر بیشتر در رتبه و تعداد مدالهای ایران دور از ذهن به نظر می رسد.