مطلب از صفحه اینستاگرام فوتبالباز به آدرس futballbaz@
رنگ پوست، رنگ روح/ ۲۵ام ماه می سال ۲۰۲۰، تقاطعی در محله پودرهورن شهر مینیاپولیس آمریکا، آغازگر فصل تازهایی از کتاب قطور نژادپرستی در تاریخ بشریت شد. جایی که جرج فلوید برای خرید یک بسته سیگار، از یک اسکناس ۲۰ دلاری جعلی استفاده کرد و فروشندهی مغازه با پلیس تماس میگیرد. مامور «دریک شووین» وارد عمل شده و به جای بازداشت جرج، زانوی خود را روی گردن جرج قرار میدهد و علیرغم التماس عاجزانهی جرج که میگوید نمیتواند نفس بکشد، این کار را ۸ دقیقه و ۴۶ ثانیه ادامه میدهد. مامور دریک، آنقدر این کار را ادامه داد تا نفس جرج و نفس انسانیت با هم بندآمدند. نیازی نیست رنگ پوستمان سیاه باشد تا با دیدن ویدیوی این صحنه، روحمان به درد بیاید، چون رنگ روح همهی ما انسانها یکی است. به قول کاراکتر سالومون نورتاپ در فیلم شاهکار و در عین حال دردآور «۱۲ سال بردگی»، واقعا چه تفاوتی بین رنگ روحمان وجود دارد؟
جان سیاهان ارزش دارد/ بعد از این ماجرا جنبشها و تظاهرات گستردهایی در سطح جهان و همینطور فوتبال، حول محور این شعار که «جان سیاهان ارزش دارد» به راه افتاد. این شعار حتی به پشت پیراهن بازیکنان فوتبال هم رسید. در اولین هفته لیگ جزیره بعد از کرونا به جای نام بازیکنان، این شعار قرار گرفت.
جان سیاهان یا جان همه؟/ این شعار که جان سیاهان ارزش دارد شعار تازهایی نیست. در سال ۲۰۱۳ بود که بعد از تبرئهی یک پلیس از قتل نوجوانی سیاهپوست به نام تریوان مارتین در سنفورد فلوریدا، جنبشی به نام جان سیاهان ارزش دارد به راه افتاد و این هشتگ به صورت گسترده در فضای مجازی ترند شد. در طی این سالها همواره بحث داغی پیرامون این شعار وجود داشته است. مخالفان این شعار که دست بر قضا تعدادی از این افراد از جامعه سیاهپوستان آمریکایی هستند میگویند انسانها با وجود تفاوتهای نژادی همگی کنار هم ایستادهاند و جان همهی انسانها ارزش دارد. از سوی دیگر طرفداران این شعار هم میگویند ما نمیگوییم تنها جان سیاهان ارزش دارد بلکه توجهها را به تضییع حقوق سیاهپوستان معطوف میکنیم؛ همانطور که در روز جهانی کارگر گفته میشود کارگران باید به حق خود برسند دلیل بر این نیست که سایر مشاغل نباید به حق خود برسند.
پرواز جنجالی/ درست در آخرین بازی هفتهایی که قرار بود به جای نام بازیکنان، شعار جان سیاهان اهمیت دارد حک شود، هواپیمایی با شعار «جان سفیدپوستان اهمیت دارد برنلی» بر فراز استادیوم اتحاد شهر منچستر، که میزبان بازی منچسترسیتی و برنلی بود به پرواز درآمد.
پشت داستان پرواز جنجالی کیست؟/ جیک هپل، یکی از اهالی برنلی که مسئول این پرواز بودهاست اعلام کرده این حرکت او در پی قتل ۳ سفیدپوست در ردینگ انگلیس بوده و قصد عذرخواهی بابت این حرکت را ندارد. او همچنین در مصاحبهایی اعلام کرده که فرد نژادپرستی نیست و دوستان مختلفی از نژادهای مختلف دنیا دارد. البته بعضی از عکسهای او درگذشته و توییتهای نامزدش چیز دیگری را نشان میدهد.
واکنشها به یک پرواز جنجالی/ بعد از آنکه بسیاری از بازیکنان و لیگهای فوتبال به نشان احترام به جرج فلوید زانو میزدند، این اتفاق باعث شرمساری مسئولین باشگاه برنلی شد، طوری که بین دو نیمهی بازی بیانیهایی تند علیه عاملین این حرکت صادر کردند. همچنین کاپیتان و سرمربی تیم واکنشهای مشابهی نشان دادند. بعد از این اتفاق، مدیران فرودگاه بلکپول، تمام پروازهایی که حامل بنر هستند را نیز به حالت تعلیق درآوردند.
برشی از واقعیات/ در هرصورت بعد از همهی این جنجالها، چند واقعیت غیرقابل انکار وجود دارد. یک/در طول تاریخ نژادهای بسیاری مورد این خشونت نژادی قرار گرفتهاند. دو/یکی از نژادهایی که در طول تاریخ بیشتر از سایرین مورد خشونت قرار گرفته سیاهپوستان هستند. سه/جان سیاهان و جان همهی انسانها اهمیت دارد. چهار/اخبار نژادپرستی علیه سیاهپوستان نسبت به نژادپرستی علیه سایر نژادها برجستهتر میشود و پنجم این که سایهی نژادپرستی بر زندگی و بر فوتبال به این سادگیها برداشته نخواهد شد.
مسی و سه ساله/ در روز ۲۴ ژوئن ۱۹۸۷ اسطوره آرژانتینی در روساریو چشم به جهان گشود تا چشم جهانیان را به خود خیره کند. مسی سیوسه ساله شد. در سال ۲۰۰۰ به بارسلون آمد. آمد و نرفت. بقیهی بازیکنان میآمدند و میرفتند اما او ماند و آقای بارسلونا شد. دارندهی شش توپ طلا، با بارسلونا همهی جامهای ممکن را به چنگ آورد. قبل از مسی بارسلونا یک بار فاتح چمپیونزلیگ شده بود و بعد از مسی ۴ بار.
وقت تنگ است.../ زمان علیه بشر است. تیک تاک ساعت برای مسی به صدا در آمده است. همین حالا از دید خیلی از فوتبالیها مسی بهترین بازیکن تاریخ است، اما نظر شخصی من و البته خیلیهای دیگر این است که مسی فقط یک جام تا این عنوان فاصله دارد: جام زرین زیبای جهانی. مسی اکنون در سیوسه سالگی روی مرزی است که پشت سر او گذشتهایی درخشان و پیش رویش آیندهایی نامعلوم قرار گرفته است. برای روشنشدن این آیندهی نامعلوم باید دوسال صبر کرد و دید طلسم جامجهانی برای او در سیوپنج سالگی شکسته خواهد شد یا خیر.
به اندازهی یک عمر/ شاید لیورپولیها فکرش را هم نمیکردند که ۲۸ سال بعد از آغاز به کار لیگ برتر جزیره، به اولین جام خود برسند. قدیمیترین لیگ فوتبالی دنیا، یعنی لیگ انگلستان از سال ۱۸۸۸ کار خود را شروع کرد و در سال ۱۹۹۲ به پایان رسید و از آن سال به شکل کنونی یعنی لیگ برتر پیگری میشود. قبل از سال ۹۲، لیگ انگلستان تحت نام لیگ دستهی اول شناخته میشد و جالب است بدانید در فرمت قبلی خود، لیورپول با ۱۸قهرمانی رکورددار بود؛ بالاتر از منچستریونایتد، آرسنال، چلسی و خیلیهای دیگر.
تبریک با طعم کنایهی پپ/ سرمربی منچسترسیتی، قهرمانی لیورپول را تبریک گفت. البته به این نکته هم اشاره کرد که هیجان لیورپولیها در این فصل نسبت به منچسترسیتی بیشتر بود چون ۳۰ سال از آخرین قهرمانی لیورپول در انگلستان میگذشت!
جذاب سخت/ به نظرم قهرمانی در لیگ جزیره سختتر از هر رقابت دیگری است. چرا؟ لیورپول در همین ۲۸ سال، ۲ بار فاتح لیگ قهرمانان اروپا که باارزشترین جام ممکن است، شد اما در لیگ جزیره، این، اولین بود.
تاسف روز/ چقدر دوست داشتیم لیورپول قهرمانی خود را با حضور استیون جرارد جشن بگیرد. جرارد قبلا گفته بود دوست دارد لحظهی مرگش به جای بیمارستان او را به آنفیلد ببرند تا آنجا بمیرد. کاش در لحظهی قهرمانی و بلند کردن جام هم او را به آنفیلد دعوت کنند. تمام!