اتحاد قُمُر یا مجمعالجزایر قمر (به عربی: جزر القمر) (به عربی: الإتّحاد القمریّ، به فرانسوی: Union des Comores) مجمعالجزایری است در جنوب شرقی آفریقا در آبهای اقیانوس هند و در شرق سواحل موزامبیک و شمال غربی ماداگاسکار قرار دارد. مساحت آن به ۲۲۳۶ کیلو مربع بالغ میگردد. این کشور عضو اتحادیه عرب است. نام این کشور قَمَر یا قُمُر تلفظ شده اما نام آن برگرفته از همان واژه عربی قمر به معنی ماه است.
ساکنان اولیه قمر از جزایر پولینزی بودند. این سرزمین در قرون قبل به تصرف مسلمانان درآمد و اهالی آن به اسلام گرویدند. اسلام برای اولین بار توسط مردمانی از سواحل خلیج فارس و از جمله تجار موسوم به شیرازی (یا شیرازیها) به مردمان این جزیره معرفی شد. از سال ۱۸۴۳م فرانسه این کشور را مستعمره خود نمود و در سال ۱۹۱۲ رسماً مستعمرهٔ آن شد و با ماداگاسکار که تحتالحمایه فرانسه بود، یکی گردید اما پس از چندی جدا شد و در سال ۱۹۷۱ به لحاظ اقتصادی خودمختار شد.
در سال ۱۹۷۵ مجلس نمایندگان قمر بهطور یکجانبه استقلال قمر را اعلام نمود. کشورهای اروپای غربی، عربستان، عراق و کویت از سال ۱۹۷۹م با رژیم آن روابط سیاسی و بازرگانی برقرار نمودند و قمر که پس از کودتایی، از سازمان وحدت آفریقا خارج شده بود در این تاریخ به عضویت آن درآمد. این کشور در سال ۱۳۹۴ روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد. قمر از ۷ ناحیه تشکیل شده که به شکل فدرال اداره میشود. مرکز حکومت آن مورونی است که در جزیره قمر بزرگ قرار دارد.
قمر از جزایر فعال آتشفشانی به وجود آمده و هماکنون کوه کارتالا با ۲۳۶۰ متر ارتفاع (بلندترین نقطه کشور) آتشفشانی فعال محسوب میشود. سه جزیره اصلی آن عبارتاند از قمر بزرگ - که با ۱۱۵۰ کیلومتر مربع وسیعترین آنهاست - آنژوان و موئلی. چندین جزیره کوچک هم دارد. به سبب محصور بودن در آبهای اقیانوس هند و نزدیکی به خط استوا، آب و هوای گرم و مرطوب دارد.
قمر پس از استقلال به خاطر قطع کمک فرانسویان به قحطی تهدید گردید که بر اثر کمکهای بینالمللی و دولتهای عربی، مردم از گرسنگی نجات یافتند. اقتصاد آن بر کشاورزی متکی است و برنج و سیب زمینی از محصولات مهم آن است. با این حال قمر واردکننده مواد غذایی است. صنایع آن عبارتاند از: وانیل سازی، عطرسازی، قایق سازی، زینتآلات و عتیقهجات. واحد پول آن فرانک سی اف آ (CfA.f) و برابر صد سانتیم است.
قمر ۷۹۰ هزار نفر سکنه دارد که ۳۰٪ آن در شهرها (۱۰٪ در مرکز حکومت) زندگی میکنند. رشد جمعیت ۳٪ و تراکم نسبی آن ۲۱۵ نفر در کیلومتر مربع میباشد. ترکیب کلی جمعیت از تیرههای آفریقائی است اما دو دسته مهاجر در آن سکونت دارند دسته اول مهاجران سواحل شرقی آفریقا، ماداگاسکار، ایران، اعراب و هندیها دسته دوم اروپائیها شامل پرتقالیها، هلندیها و فرانسویها، زبان رسمی عربی است اما زبان سواحیلی و فرانسوی هم در آن رایج است. ۹۹٪ مردم مسلمان هستند و اقلیتی مسیحی هم دارد.
دو نوع ازدواج در قمر رایج؛ ازدواج کمی و ازدواج بزرگ است. در ازدواج کمی، یک ازدواج ساده، صمیمی و ارزان و قانونی است. ازدواج بزرگ دارای مشخصههای بزرگ مانند؛ مهریه زیاد و دو هفته جشن عروسی است. ادامه سنت ازدواج بزرگ به دلیل هزینههای زیاد آن و فقر شدید قمر مورد انتقاد قرار گرفتهاست.
Al-Watwan، روزنامه ملی متعلق به دولت قمر که در شهر مونوری منتشر شدهاست. رادیو و تلویزیون دولتی قمر خدمات ملی رادیویی-تلویزیونی هستند. آزادی بیان در این کشور مورد احترام است و در رسانه رادیویی بر اساس طنز اشاره دارد که به ارائه تفسیر سیاسی مستقل است.
مساحت آن بالغ بر ۲۲۳۶ کیلو مربع است. نام کومور از واژه عربی «القَمَر» به معنی ماه گرفته شدهاست. این کشور عضو اتحادیه عرب است.ساکنان اولیه کومور از جزایر پولینزی بودند. اسلام برای اولین بار توسط مردمانی از سواحل خلیج فارس و از جمله تجار شیرازی در قرن 19 به مردمان این جزیره معرفی شد. از سال ۱۸۴۳میلادی فرانسه این کشور را مستعمره خود کرد و در سال ۱۹۱۲ رسماً مستعمرهٔ آن شد و با ماداگاسکار که تحتالحمایه فرانسه بود، یکی گردید اما پس از چندی جدا و در سال ۱۹۷۱ به لحاظ اقتصادی خودمختار شد.در سال ۱۹۷۵ مجلس نمایندگان کومور به طور یکجانبه استقلال کومور را اعلام کرد. کشورهای اروپای غربی، عربستان، عراق و کویت از سال ۱۹۷۹میلادی با رژیم آن روابط سیاسی و بازرگانی برقرار کردند و کومور که پس از کودتایی، از سازمان وحدت آفریقا خارج شده بود در این تاریخ به عضویت آن درآمد.کومور از جزایر فعال آتشفشانی بوجود آمده و هم اکنون کوه کارتالا با ۲۳۶۰ متر ارتفاع (بلند نقطه کشور) آتشفشانی فعال محسوب میشود. سه جزیره اصلی آن عبارتاند از گراند کومور - که با ۱۱۵۰ کیلومتر مربع وسیعترین آنهاست - آنژوان و موئلی. چندین جزیره کوچک هم دارد. به سبب محصور بودن در آبهای اقیانوس هند و نزدیکی به خط استوا، آب و هوای گرم و مرطوب دارد.کومور پس از استقلال به خاطر قطع کمک فرانسویان به قحطی تهدید شد که کمک های بینالمللی و برخی کشورهای عربی از گرسنگی نجات یافت. اقتصاد آن بر کشاورزی متکی است و برنج و سیب زمینی از محصولات مهم آن است. با این حال کومور واردکننده مواد غذایی است. صنایع آن عبارتاند از: وانیل سازی، عطر سازی، قایق سازی، زینت آلات و عتیقهجات. واحد پول آن فرانک سی اف آ (CfA.f) و برابر صد سانتیم است.کومور ۷۹۰ هزار نفر سکنه دارد که ۳۰٪ آن در شهرها (۱۰٪ در مرکز حکومت) زندگی میکنند. رشد جمعیت ۳٪ و تراکم نسبی آن ۲۱۵ نفر در کیلومتر مربع میباشد. ترکیب کلی جمعیت از تیرههای آفریقائی است اما دو دسته مهاجر در آن سکونت دارند دسته اول مهاجران سواحل شرقی آفریقا، ماداگاسکار، ایران، اعراب و هندیها دسته دوم اروپائیها شامل پرتقالیها، هلندی ها و فرانسویها، زبان رسمی عربی است اما زبان سواحیلی و فرانسوی هم در آن رایج است. ۹۹٪ مردم مسلمان هستند و اقلیتی مسیحی هم دارد.
کومور از چهار جزیره تشکیل شده و به دلیل داشتن سواحل شنی سفید، جنگل های بارانی چشم گیر، میوه های غول پیکر، آتشفشان فعال و مسیرهای پیاده روی برای ماجراجویی بسیار دیدنی می باشد. با اینکه در این کشور کمبود زیرساخت های گردشگری وجود دارد اما جسورترین و ماجراجوترین افراد را می توانید در این کشور که به دنبال کشف هستند پیدا کنید. برای آشنایی با بهترین ها در این کشور ادامه مطلب را بخوانید.
به موحلی بروید Mohéli : موحلی کوچکترین و در عین حال فریبنده ترین جزیره کومور است. وقتی مردم درباره رها کردن خود از زمین صحبت می کنند دقیقا منظورشان همین است. جزیره ای که ساکنان بسیار کمی دارد و از لحاظ طبیعی و حیات وحش غنی و وحشی می باشد. می توان گفت جزیره و ساکنانش در گذشته ها گیر کرده اند و به همان منوال زندگی می کنند. در این جزیره کوچک تنها یک پارک ملی وجود دارد به نام مارین Parc Marin de Mohéli. دوستداران طبیعت برای کشف و لذت به این منطقه پا می گذارند تا کاملا محیط را مورد بررسی قرار دهند. مردم محلی به این پارک Mwali یا Moili می گویند. در این منطقهلاک پشت های دریایی، نهنگ ها و دلفین ها را مشاهده خواهید کرد. زیبایی غروب این جزیره توصیف نشدنی است.
مردم بومی را در فومبونی ببینید Fomboni : در موحلی منطقه ای آرام و کوچک وجود دارد که البته بزرگترین شهر جزیره نیز می باشد به نام فومبونی. خیابان اصلی این شهر که محل رفت و آمد مردم محلی است یک مکان عالی برای تماشای آنها می باشد تا اینکه بتوانید با زندگی و فرهنگشان آشنا شده و نهایت لذت را ببرید. با اینکه مردمان کحلی تمایل بیشتری برای معاشرت با همسایگان خود دارند اما مطمئن باشید که فوق العاده مهربان و دوستانه رفتار می کنند. با گردش در این منطقه آهنگ صدای بومی ها و رفتارشان حس می کنید.
به آنجوآن بروید Anjouan : مردم محلی به این جزیره Ndzouani هم می گویند و البته به دلیل ویژگی هایی که دارد مروارید کومور نیز شناخته می شود. اگر دنبال زیبایی ها در دوردست هستید این جزیره را انتخاب کنید. شما می توانید در این جزیره گیاهان قدیمی عرب، عطر گل میخک و یلانگ یلانگ معطر (درخت استوایی) را پیدا کنید. در جنگل های بارانی راه بروید و از تماشای زیبایی های آن لذت ببرید.
به بزرگترین جزیره کومور بروید Grande Comore : گرند کومور توریستی ترین نقطه در این کشور شناخته می شود. شما می توانید برای بازدید از متنوع ترین جاذبه ها به این منطقه و پایتخت کشور سفر کنید. یکی از محبوب ترین شهرها به نام مورونی نیز در این جزیره قرار دارد. سواحل شگفت انگیز و چشم اندازهای رویایی را می توان در این جزیره پیدا کرد. بیشتر برای ماه عسل و سفرهای دونفره شناخته می شود و افرادی که قصد دارند از شلوغی و هیاهو فاصله بگیرند. اکثر ساکنان منطقه در ساحل غربی متمرکز شده اند اما اگر به جنوب سفر کنید چشم اندازی دوست داشتنی از مزارع وانیل، نارگیل، موز و کاشته های کاسیو پیدا خواهید کرد.
بزرگترین آتشفشان فعال در جهان به نام کارتالا Mount Karthala : این آتشفشان فعال در گرند کومور قرار دارد و از همان قرن نوزده هر سال 11 سال یکبار این پدیده طبیعی رخ می دهد. آخرین فوران آن در سال 2005 رخ داد که حدود 14 روز طول کشید! این مورد باعث شد تا جزیره به شدت آسیب ببیند اما به خوبی بهبود یافت. شما چشم اندازی عجیب و غریب اما چشمگیر از گدازه ها خواهید داشت که باعث می شود پیاده روی منحصر به فرد داشته و نهایت لذت را ببرید. شما می توانید به لبه آتشفشان صعود کنید، اما آگاه باشید که این یک سفر دو روزه دشوار خواهد بود.
مورونی، پایتخت را فراموش نکنید Moroni : مورونی پایتخت کومور ها که در گرند کومور واقع شده و در مقایسه با سایر جزایر جهان متفاوت است. خیابان های باریک مملو از مغازه ها، کافه های عجیب غریب که مملو از مردمان محلی با لباس های سنتی هستند. لذت بردن از بازار شهر (ولوو) برای خرید سوغاتی، ادویه جات و صنایع دستی از محلی ها. باید در کوچه های شهر سرگردان شوید شاید این شهر همانند سایر شهرها جاذبه های توریستی زیبایی نداشته باشد اما دیدنی های منحصر به فردی برای به رخ کشیدن دارد.
از محصولات صادراتی این کشور میتوان به وانیل، گل میخک و گل ایلان گیلان مخصوص این جزیره اشاره کرد که این گل بسیار خوشبوست و فرانسویها برای ساخت عطر از آن استفاده میکنند. تقریبا بیشتر محصولات واراداتی به این کشور نیز از فرانسه و امارات است. از دیگر محصولات این کشور میتوان به میوه موز اشاره کرد که مردم بومی یا آن را سرخ میکنند و یا به صورت آبپز به عنوان غذا میخورند!
وضعيت آب و هوا كومور، به سبب محصور بودن در آبهاي اقيانوس هند و نزديكي به خط استوا، آب و هواي گرم و مرطوب در تمام فصول دارد.از ماه مه تا اكتبر دمابه 21درجه سانتيگراد و در ساير سال درجه حرارت به حدود21درجه سانتيگراد مي رسد. از نوامبر تا آوريل از شمال بادهاي موسومي اقيانوس آرام رطوبت و باران را به كومور مي آورد.با بروز طوفان هاي استوايي بسياري آب باران را در آب انبارها ذخيره ميكنند و در مواقع خشكسالي مردم از آب چاهها استفاده ميكنند.
از قرن نوزدهم میلادی جزيره هاي كومور به محل توقف و مسير تجارتي مهم براي ايرانيان و اعراب بدل شد. تجار شيرازي در سواحل شرقي آفريقا و خاورميانه پايگاهي را در اين مجمع الجزاير براي خود ايجاد نموده بودند.همچنين قرار گيري كومور در ابتداي تنگه موزامبيك و دسترسي به درياهاي آزاد را يكي از علل حضور فرانسه در آن منطقه عنوان كرده اند و از سال 1818م كشورهاي اروپاي غربي، عربستان، عراق و كويت با رژيم كومور روابط سياسي و بازرگاني برقرار نمودند.
تولید ناخالص داخلی کومور262/1 میلیارد دلار است و این کشور در سال 2007 میلادی با رشد اقتصادی منفی مواجه بود. 144 هزار و 500 نفر نیروی کار این کشور را تشکیل میدهند و نرخ بیکاری در آن 20 درصد است. 80 درصد از نیروی کار این کشور در بخش کشاورزی مشغول هستند.60 درصد مردم کومور زیر خط فقر زندگی میکنند و نرخ تورم در آن 3 درصد است.
محصولات صادراتی این کشور شامل وانیل، اسانس عطر ، قايق سازي ، زينت آلات ، عتيقه جات و مغز نارگیل است که به کشورهای هلند (8/35درصد)، فرانسه (3/18درصد)، ایتالیا (8/12 درصد)، سنگاپور (8/7درصد)، ترکیه (5 درصد) و آمریکا (6/4درصد) صادر میشود.
محصولات وارداتی این کشور شامل برنج و دیگر مواد خوراکی، کالاهای مصرفی، محصولات پتروشیمی، سیمان و تجهیزات حمل و نقل است که از کشورهای فرانسه (8/24 درصد)، امارت متحده عربی (9/9 درصد)، آفریقای جنوبی (4/6 درصد)، پاکستان (3/6 درصد)، کنیا (5 درصد)، چین (8/4درصد)، هند (4/4درصد) و ایتالیا (2/4 درصد) وارد میشود.
ترکیب کلى جمعیت از تیره هاى افریقائى است اما دو دسته مهاجر در آن سکونت دارند
• دسته اول مهاجران سواحل شرقى آفریقا، ماداگاسکار، ایران، اعراب و هندي ها است.
• دسته دوم اروپاييها هستند که شامل پرتغاليها، هلندیها و فرانسوي ها میشود.
فکت های کومور
1- پیش از ورود اروپاییان به این جزیره ، کومور به کرات شاهد ورود مسافرانی از آفریقا ، ماداگاسکار ، اندونزی و عربستان بود به همین دلیل این مجمع الجزایر به شدت تحت تاثیر فرهنگ عربی قرار گرفت.
2- اتحاد کومور عضو اتحادیه آفریقا و سازمان کنفرانس اسلامی است. این کشور کوچک از تاریخ استقلال خود تاکنون شاهد ۲۵ کودتا بودهاست.
3- این كشور درحال حاضر فاقد منابع هيدروكربني شناخته شده است و گفته مي شود محتمل است در آبهاي سرزميني آن ذخايري از نفت و گاز وجود داشته باشد.
4- اين كشور مرز خشكي با هيچ كشوري ندارد .
5- کومور بزرگترین تولید کننده یلانگ یانگ ylang ylang در جهان است. روغن یلانگ یلانگ یک نوع روغن اسانس است که معمولا در رایحهدرمانی به کار میرود.
6- صنعت کومور شامل گردشگری و تقطیر عطر است.
7- حدود 20 گونه پرنده وجود دارد که بومی کشور کومور می باشند.
8- در حدود 0.12درصد از مردم این کشور به بیماری ایدز مبتلا هستند.
9- زبانهای رسمی این کشور عربی، فرانسوی و کوموری (مخلوطی از سواحیلی و عربی) است.
.................................
آشنایی با کشورها (181) : گویان
آشنایی با کشورها (180) : نیجر
آرشیو مطالب