فرجالله سلحشورنیا معروف به فرجالله سلحشور (زاده ۱۳۳۱ در قزوین - درگذشتهٔ ۸ اسفند ۱۳۹۴ در تهران)، هنرپیشه، چهرهپرداز، نویسنده و کارگردان ایرانی بود. او فعالیت هنری خود را با بازی در فیلم توبه نصوح (۱۳۶۱) به کارگردانی محسن مخملباف آغاز کرد. سلحشور کارگردانی مجموعههای تلویزیونی تاریخی-مذهبی چون ایوب پیامبر، مردان آنجلس و یوسف پیامبر را برای صدا و سیما در کارنامه دارد.
سهگانه ماندگار قرآنی
نقطه عطف کارنامه مرحوم فرجالله سلحشور در فاصله بین دهههای هفتاد و هشتاد با سه مجموعه تلویزیونی شکل گرفت که هرسه درونمایهای تاریخی-مذهبی داشتند و الهام گرفته شده از داستانهای قرآنی به حساب میآمدند. سلحشور ابتدا در اوایل دهه هفتاد مجموعه «ایوب پیامبر» را با کارگردانی، نویسندگی و بازیگری خودش در نقش اصلی ساخت که در آن زمان مورد توجه قرار گرفت و شروعی برای موفقیتهای بعدی این کارگردان بود. او در سال ۷۶ از پروژه به یادماندنیاش «مردان آنجلس»، با موضوع داستان اصحاب کهف، رونمایی کرد که این مجموعه هم بسیار پرمخاطب شد. یک دهه بعد اما سلحشور مهمترین اثر کارنامه هنری خودش، یعنی «یوسف پیامبر» را روی آنتن برد که به شدت مورد توجه مردم قرار گرفت و به محبوبیتی کمنظیر در تاریخ رسانه ملی دست یافت. قدرت بازی گرفتن سلحشور از بازیگران مختلف در این دو اثر اخیر کاملا خودنمایی میکند. جایی که او در «مردان آنجلس» مهتاب کرامتی و در «یوسف پیامبر» مصطفی زمانی را به سینما و تلویزیون ایران معرفی کرد؛ دو بازیگری که تا به امروز هم در سطح اول سینما و شبکه نمایش خانگی مشغول کار هستند.
مشی صریح
فارغ از اینکه اظهار نظرهای مرحوم سلحشور چقدر قابل نقد است، دو نکته در مورد بینش و رویکرد او به مسائل مختلف غیر قابل انکار است. نخست اینکه سلحشور یک هنرمند ارزشی بود و اعتقاد داشت که سینما، تلویزیون و به طور کلی هنر در ایران باید آیینهای برای بازتاب و ترویج ارزشهای دینی و قرآنی باشد. انتقادات او از وضعیت بیبندوباری در سینما نیز به همین تفکر برمیگشت و فارغ از این که لحن بیان و مواضعش چقدر قابل دفاع بود و اظهاراتش چقدر دستمایه شیطنتهای رسانهای قرار گرفت، از اساس و به لحاظ ایدئولوژیک، میتوان گفت سلحشور هنرمندی بود که باوری راسخ داشت و بر مبنای همان باورهایش پیش میرفت. دوم اینکه مرحوم فرجالله سلحشور هرچه بود خودش بود و درست یا نادرست، هیچوقت رنگ عوض نکرد. او حتی در اظهارنظرهای سیاسیاش هم همواره از محافظهکاری مبرا بود و هیچوقت فکر آن را نکرد که مثلاً ممکن است با تغییر دولت منزوی شود؛ سلحشور هرگز نان را به نرخ روز نخورد و مصطفی زمانی هم در مراسم ترحیم این هنرمند به رویکرد صادقانه او اشاره کرد.
میراث سلحشور
از مرحوم فرجالله سلحشور دو پروژه تلویزیونی نیمهتمام به جای مانده است. یکی مجموعه اپیزودیک «قصههای تبیان»، روایتهایی با موضوعات قرآنی در جامعه امروز ایران، بود که به تهیهکنندگی سلحشور و کارگردانی تعدادی از کارگردانان جوان، در سال ۹۵ طی ۴۵ قسمت از تلویزیون پخش شد. دومی اما پروژه مهم «حضرت موسی» است که به نظر میرسد چنان که باید و شاید توسط مسئولین صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران جدی گرفته نمیشود. اظهارات جمال شورجه، دوست نزدیک و همکار مرحوم سلحشور، در مورد این مجموعه حاکی از آن است که سلحشور کار نگارش این اثر را پیش از وفاتش تکمیل کرده و خود شورجه هم برای ادامه این پروژه و بر عهده گرفتن گارگردانی مجموعه، به یاد دوست قدیمیاش، اظهار آمادگی کرده. با این حال مشخص نیست چرا همچنان و پس از گذشت چهار سال از فوت آن مرحوم هنوز خبر مهمی از پیش تولید این مجموعه تلویزیونی، که پتانسیل بالایی هم در جذب مخاطب دارد، منتشر نمیشود.
در ۲۷ دی ۱۳۹۴، ریههای او از کار افتاد و در بیمارستان بستری شد و چندی بعد اعلام شد پزشکان امیدی به بهبود او ندارند و حالش وخیم است.
فرجالله سلحشور که به سرطان ریه مبتلا بود صبح روز هشتم اسفند ۱۳۹۴ (۲۷ فوریه ۲۰۱۶) در ۶۳ سالگی، درگذشت . به راستی که روح و روانش شاد باشد