اختصاصی طرفداری - محسن اخلاقی / پیش از این قرار بود جمع بندی نتایج 4 مسابقه ملاک سیدبندی کشتی گیران در المپیک باشد، رقابت های قهرمانی جهان 2019 در نورسلطان قزاقستان، مسابقات قهرمانی قاره سال 2020 در 5 قاره مختلف، تورنمنت متئو پلیکونه در ایتالیا و همینطور یک تورنمنت رنکینگی دیگر در کشور لهستان که تورنمنت آخر بدلیل بیماری کوید 19 لغو شد و قرار بود در سال 2021 برگزار شود اما با تصمیم روز سه شنبه اتحادیه جهانی کشتی، نتایج آن تورنمنت در سال 2021 تاثیری بر رنکینگ فعلی ندارد و رنکینگ فعلی نهایی است، با ذکر این استثنا که نتایج کشتی گیران کشورهای چین، ترکمنستان و کره شمالی در مسابقات قهرمانی آسیا 2021 برای آنها در رنکینگ لحاظ خواهد شد، این سه کشور به دلیل شیوع بیماری کوید 19 در آن زمان در مسابقات قهرمانی آسیا 2020 کشور هند شرکت نکردند. البته کشورهای کره شمالی و ترکمنستان کشتی گیری در رتبه های بالای رنکینگ ندارند اما دو کشتی گیر چینی ممکن است بتوانند به جمع نفرات برتر صعود کنند.
سید بندی المپیک چگونه عمل خواهد کرد؟
برای المپیک توکیو با کم شدن سهمیه های کشتی در هر وزن دقیقا 16 نفر حاضر خواهند بود و برخلاف المپیک 2016 ریودوژانیرو کشتی گیری با قرعه استراحت روبرو نخواهد شد. 4 نفر اول رنکینگ در 4 گوشه جدول چیده خواهند شد بدین صورت که سید اول مسابقات در صورت پیروزی در دو کشتی اول، در مرحله نیمه نهایی به سید چهارم برخورد میکند، سیدهای دوم و سوم هم به همین صورت در پایین جدول در صورت برتری بر حریفان در نیمه نهایی مقابل یکدیگر قرار می گیرند.
لازم به توضیح است که این رنکینگ فقط به کشتی گیر موردنظر اختصاص داده می شود و در صورت تغییر نفرات توسط کشورهای آنها نفر جایگزین از این امتیاز بهره مند نخواهد شد. در صورتیکه 4 نفر برتر رنکینگ بهر دلیلی در المپیک حاضر نباشند، نفرات بعدی در رنکینگ جهانی جایگزین آنها خواهند شد، در مجموع در هر وزن فقط 4 نفر بشکل سیدبندی شده در جدول جای میگیرند و سایر نفرات بشکل کاملا تصادفی و بر اساس قرعه کشی در جدول قرار خواهند گرفت.
آیا حضور در سیدبندی مهم است ؟
در المپیک 2016 ریودوژانیرو با توجه به حضور 20 کشتی گیر در هر وزن، حضور در جمع 4 نفر برتر تضمین کننده داشتن قرعه استراحت در دور نخست مسابقات بود، اتفاقی که در المپیک توکیو با حضور 16 نفر در هر وزن نخواهد افتاد. شاید فقط در صورت انصراف یا مصدومیت دیرهنگام یکی از کشتی گیران جدول مسابقات ناقص شود و نفر اول سیدبندی بدون کشتی به دور دوم صعود کند.
به همین دلیل بسیاری از کشورها و کشتی گیران بدون توجه به سیدبندی قید حضور در مسابقات رنکینگی را زدند و روی مسابقات انتخابی المپیک که قبل از شیوع بیماری کوید 19 قرار بود با فاصله کم بعد از مسابقات رنکینگی برگزار شود، تمرکز کردند. در کشورمان هم بنظر میرسد محمد بنا سرمربی تیم کشتی فرنگی از ابتدا اهمیتی برای سیدبندی و رنکینگ قائل نبود، تصمیمی که با توجه به حضور مدعیان پرشمار در کشتی فرنگی شاید چندان اشتباه بنظر نمی رسد.
باید اذعان کرد که در بسیاری از اوزان مدعیان اصلی بدون سید هستند و ممکن است در هر قسمتی از جدول قرار بگیرند و این یعنی دارای سید بودن هم تضمینی برای داشتن قرعه آسانتر در مسابقات ایجاد نمی کند. البته در اوزانی که دو یا سه مدعی اصلی برای کسب مدال وجود دارد، پخش شدن آنها در قسمتهای مختلف جدول حداقل باعث عادلانه تر شدن رقابت می شود و این امکان که تمامی مدعیان در یک سمت جدول قرار بگیرند و کشتی گیری با داشتن قرعه آسان به فینال المپیک صعود کند را از بین می برد.
کشتی آزاد؛ حسن یزدانی در صدر
در 6 وزن کشتی آزاد تنها حسن یزدانی امکان حضور در سیدبندی مسابقات را دارد که در صورت حضور در المپیک قطعا در سید نخست قرار میگیرد، سایر کشتی گیران ایران در اوزان مختلف شانسی برای حضور در جمع 4 نفر برتر رنکینگ ندارند.
57 کیلوگرم: 1- زائور اوگویف (روسیه) 2- سلیمان آتلی (ترکیه) 3- استوان میچیچ (صربستان) 4- راوی کومار (هند)
هر چهار کشتی گیر موفق به کسب سهمیه در مسابقات جهانی شده اند و به احتمال فراوان هر چهار نفر در المپیک حاضر خواهند بود. بالای جدول با حضور اوگویف روس و کشتی گیر سرسخت هندی قرعه دشوارتری برای رضا اطری یا هر کشتی گیر دیگری که نماینده ایران در این وزن باشد، خواهد بود.
65 کیلوگرم: 1- گاژیمراد رشیدوف (روسیه) 2- باجرانگ پونیا (هند) 3- دولت نیازبکوف (قزاقستان) 4- اسماعیل موسوکایف (مجارستان)
در این وزن هم هر چهار کشتی گیر بالای جدول سهمیه المپیک را کسب کرده اند و احتمال زیادی وجود دارد که هر 4 نفر در المپیک حاضر باشند، البته رشیدوف روس قهرمان جهان برای عضویت در تیم ملی روسیه باید از سد قربان شیرایف، پدیده های این روزهای کشتی روسیه بگذرد. ایران در این وزن هنوز موفق به کسب سهمیه نشده است.
74 کیلوگرم: 1- فرانک چامیزو (ایتالیا) 2- زائوربک سیداکوف (روسیه) 3- دانیار کایسانوف (قزاقستان) 4- جوردن باروز (امریکا)
در صورت حضور هر چهار نفر در المپیک، باروز و چامیزو در نیمه نهایی بهم برخورد خواهند کرد و سیداکوف مسیر بسیار راحتتری برای رسیدن به فینال المپیک خواهد داشت. البته جوردن باروز برای رسیدن به تیم ملی امریکا کار سختی در مقابل کایل دیک قهرمان دو دوره جهان در وزن 79 کیلوگرم خواهد داشت که برای المپیک توکیو به وزن 74 کیلوگرم خواهد آمد. ایران در این وزن هم هنوز موفق به کسب سهمیه نشده است.
86 کیلوگرم: 1- حسن یزدانی (ایران) 2- دیپاک پونیا (هند) 3- آرتور نایفونوف (روسیه) 4- مایلز امین (سن مارینو)
حسن یزدانی در صورتی که از سد رقبای داخلی بگذرد، قطعا در المپیک سید یک مسابقات خواهد بود. اگر آرتور نایفونوف نماینده کشتی روسیه در این وزن باشد تا قبل از فینال به حسن یزدانی برخورد نمیکند و شاید همین نکته مربیان روس رو بیشتر به استفاده از این کشتی گیر ترغیب کند. نکته مهم اینکه دیوید تیلور رقیب اصلی یزدانی در سیدبندی قرار ندارد و در صورت حضور در المپیک ممکن است در هرجایی از جدول قرار بگیرد و در هر مرحله ای به حسن یزدانی برخورد کند.
97 کیلوگرم: 1- عبدالرشید سعدالایف (روسیه) 2- کایل اسنایدر (امریکا) 3- شریف شریفوف (آذربایجان) 4- ماگومدگاژی نوروف (مقدونیه شمالی)
از بین این نفرات تنها کایل اسنایدر کار دشواری برای حضور در المپیک دارد که باید در مسابقات انتخابی کشور امریکا از سد جیدن کاکس قهرمان وزن 92 کیلوگرم جهان بگذرد. در صورت حضور اسنایدر، او تا قبل از فینال به تانک روس برخورد نخواهد کرد. ایران در این وزن در مسابقات جهانی موفق به کسب سهمیه نشد اما بنظر میرسد هرکدام از مدعیان داخلی این وزن که انتخاب شود مشکل چندانی برای کسب سهمیه در مسابقات آسیایی نخواهد داشت.
125 کیلوگرم: 1- گنو پتریاشویلی (گرجستان) 2- طه آکگول (ترکیه) 3- الکساندر خوتسیانیفسکی (اوکراین) 4- جمال الدین ماگمدوف (آذربایجان)
در این وزن کشتی گیر چینی دنگ ژیوی این شانس را دارد که با کسب مدال در مسابقات آسیایی 2021 به رتبه دوم یا سوم صعود کند. اما حتی در این صورت هم دو مدعی بزرگ این وزن پتریاشویلی و آکگول در دو سمت مختلف جدول قرار خواهند گرفت. نکته ای که باعث وجود تعادل در قرعه کشی مسابقات خواهد شد.
کشتی فرنگی؛ شانس حضور در سیدبندی برای سه کشتی گیر ایرانی
در مسابقات کشتی فرنگی سه کشتی گیر ایرانی شانس حضور در جمع چهار نفر برتر رنکینگ را دارند، از این بین فقط حضور ساروی در رتبه چهارم قطعی است، محمدعلی گرایی و علیرضا نجاتی باید منتظر پایان مسابقات انتخابی بمانند تا تکلیف حضور یا عدم حضور آنها در جمع چهار نفر برتر مشخص شود.
60 کیلوگرم: 1- کنیچیرو فومیتا (ژاپن) 2- سرگئی املین (روسیه) 3- کرم کمال (ترکیه) 4- اسلامجان بهراموف (ازبکستان)
علیرضا نجاتی کشتی گیر کشورمان در رتبه پنجم رنکینگ قرار دارد و در صورت عدم حضور هر یک از این چهار کشتی گیر در سیدبندی قرار خواهد گرفت. از این این نفرات تنها حضور فومیتای ژاپنی در المپیک قطعی است، املین باید از هفت خوان انتخابی تیم ملی روسیه عبور کند، کرم کمال هنوز سهمیه نگرفته و ازبکستان هم به احتمال فراوان در این وزن از الموراد تاسمورادوف استفاده خواهد کرد. البته خود علیرضا نجاتی هم کار دشواری مقابل مدعیان داخلی این وزن خواهد داشت اما در صورت حضور در المپیک و به ویژه اگر در سید دوم یا سوم قرار بگیرد شانس بیشتری برای کسب مدال دارد. البته کشتی گیری از کشور چین هم در رتبه های میانی رنکینگ حاضر است که در صورت کسب مدال در مسابقات قهرمانی آسیا (و همینطور در صورت کسب سهمیه المپیک) میتواند تا رتبه سوم رنکینگ صعود کند و معادلات رو تغییر دهد.
67 کیلوگرم: 1- اسمایل بوررو (کوبا) 2- آرتم سورکوف (روسیه) 3- ماته نمش (صربستان) 4- محمد ابراهیم (مصر)
از بین این 4 نفر تنها حضور سورکوف در المپیک قطعی نیست که میباید در کشور روسیه از سد رقبای داخلی بگذرد. ایران در این وزن هنوز موفق به کسب سهمیه نشده است و با وجود مدعیان مطرح آسیایی کار دشواری در مسابقات انتخابی آسیا پیش روی نماینده کشورمان است.
77 کیلوگرم: 1- تاماش لورینچ (مجارستان) 2- آلکس بیوربرگ کسیدیس (سوئد) 3- کاراپت چالیان (ارمنستان) 4- پاول لیاخ (بلاروس)
در این وزن محمدعلی گرایی در رتبه هفتم رنکینگ قرار دارد، اما دو کشتی گیر مجار بالاتر از او در رنکینگ قرار دارند که دومی حذف خواهد شد، کشتی گیر ونزوئلا در رتبه ششم هم شانسی برای کسب سهمیه ندارد، از بین 4 نفر برتر، تنها کشتی گیر بلاروس تاکنون سهمیه نگرفته و در صورتی که موفق به این کار نشود، محمد علی گرایی در صورت عبور از سد سعید عبدولی و حضور در المپیک بعنوان سید چهارم در مسابقات قرار خواهد گرفت. البته حضور در سید چهارم لزوما امتیاز مثبتی برای کشتی گیر کشورمان نیست، مدعیان اصلی این وزن مانند رومن ولاسوف روس، کیم هیون وو کره ای و همینطور ویکتور نمش صربستانی هنوز سهمیه نگرفته اند و در صورت کسب سهمیه بدون سید خواهند بود. شاید بتوان گفت بدون سید بودن اگر منجر به حضور گرایی در سمت مقابل جدول شود، مسیر آسانتری پیش روی وی برای کسب مدال قرار دهد.
87 کیلوگرم: 1- ویکتور لورینچ (مجارستان) 2- ژان بلنیوک (اوکراین) 3- رستم آساکالوف (ازبکستان) 4- سونیل کومار (هند)
از بین این چهار نفر، فقط کشتی گیر هندی هنوز موفق به کسب سهمیه نشده که در صورت عدم حضور در المپیک، کشتی گیر کوبا بعنوان سید چهارم جایگزین وی خواهد شد. در این وزن هم ایران در مسابقات جهانی سهمیه نگرفته و باید در مسابقات انتخابی قاره آسیا شرکت کند.
97 کیلوگرم: 1- موسی اولویف (روسیه) 2- آرتور الکسانیان (ارمنستان) 3- جنک ایلدم (ترکیه) 4- محمد هادی ساروی (ایران)
هادی ساروی با وجود اینکه هنوز موفق به کسب سهمیه المپیک نشده است اما بدلیل مقام هفتمی در مسابقات جهانی و همینطور مدال طلای مسابقات قهرمانی آسیا در رتبه چهارم رنکینگ قرار دارد، اگر ساروی موفق به کسب سهمیه شود که شانس زیادی برای این امر دارد و همینطور در مسابقات داخلی از سد مهدی علیاری و سایر مدعیان بگذرد در سید چهارم المپیک قرار میگیرد و تا قبل از نیمه نهایی با مدعیان درجه یک این وزن برخورد نخواهد کرد. کشتی گیران روس و ارمنستان دو مدعی اصلی مدال طلا خواهند بود که حضور آنها در دو سمت مختلف جدول باعث وجود تعادل در جدول مسابقات خواهد شد.
130 کیلوگرم: 1- رضا کایالپ (ترکیه) 2- عبداللطیف محمد (مصر) 3- اسکار پینو (کوبا) 4- مویسس پرز (ونزوئلا)
با توجه به بازگشت احتمالی غول کشتی کوبا میخاین لوپز، کشتی گیر دیگر کوبا به احتمال فراوان از جدول خارج خواهد شد، کشتی گیر ونزوئلا هم در مسابقات قاره امریکا در کسب سهمیه المپیک ناکام ماند و شانسی در مسابقات مرحله آخر نخواهد داشت. با توجه به حضور کشتی گیر نچندان مطرح مصری بعنوان سید دو و حضور میخاین لوپز کوبایی بدون سید، این احتمال وجود دارد که شاهد قرعه بسیار سخت و بسیار آسان در دو سمت مختلف جدول باشیم. امیر قاسمی منجزی که برای ایران سهمیه گرفت در رتبه دهم رنکینگ است و شانسی برای حضور در جمع چهار نفر برتر رنکینگ ندارد.