نیجریه (به انگلیسی: Nigeria، تلفظ: نایـْجـِریا) یا بهطور رسمی جمهوری فدرال نیجریه (Federal Republic of Nigeria) کشوری است در غرب آفریقا. پایتخت آن آبوجا و بزرگترین شهر آن لاگوس است. جمعیت این کشور حدود ۲۰۵ میلیون نفر و زبان رسمی آن انگلیسی است. نیجریه پرجمعیتترین کشور قاره آفریقا است. شهرهای مهم نیجریه، لاگوس، کانو، ایبادان، کادونا و بندر هاکوت میباشد. واحد پول این کشور نایرا است و نیمی از مردم آن که در شمال کشور زندگی میکنند مسلمان۴۴٪ و ۴۶٪ در جنوب، مسیحی هستند. نیجریه از نظر منابع نفتی دهمین کشور، در میان صادرکنندگان نفت هشتمین کشور است و بزرگترین تولیدکننده نفت آفریقا است.
نیجریه در سال ۱۹۶۰ از بریتانیا مستقل شد و نام این کشور از نام رودخانه نیجر گرفته شدهاست. نیجریه هفتمین کشور پرجمعیت جهان است. این کشور همچنین پرجمعیتترین کشور جهان با اکثریت سیاهپوست است. از سال ۲۰۰۲ در شمال این کشور درگیری نظامی میان اسلامگرایانِ گروه بوکو حرام (فرقه ای از مسلمانان تندروی طالبانی) با نیروهای دولتی جریان داشتهاست؛ گروه مسلّح بوکو حرام خواستار تعطیلی تمامی مدارس نوین و تحمیل قوانین شریعت بر تمامی ۳۶ ایالت نیجریه است. پیشینهٔ تاریخی نیجریه به دستکم ۹ هزار سال پیش از میلاد بازمیگردد و ناحیهٔ بنیو و رودخانه کراس در نیجریه خاستگاه قوم بانتو دانسته شده که مهاجران آن در هزارههای نخست و دوم پیش از میلاد از این ناحیه حرکت کرده و در بیشتر مناطق آفریقای مرکزی و جنوبی سکونت گزیدند.
نیجریه به دلیل تنوّع فراوان قومی و نژادی طی چند سال گذشته شاهد درگیریهای زیادی بودهاست. تاریخ اولین سکونت در این کشور به ۹ هزار سال قبل از میلاد مسیح بازمیگردد. با این حال در سده ۱۹ میلادی این کشور مستعمره بریتانیا شد تا اینکه در سال ۱۹۶۰ دوباره استقلال خود را به دست آورد. پس از استقلال در دورههای مختلف گرفتار حکومتهای نظامی شد. سرانجام در سال ۱۹۹۹ برای نخستین بار انتخابات آزاد در این کشور برگزار شد.
رئیسجمهور نیجریه هم رئیس حکومت است و هم رئیس دولت. رئیسجمهور با رای مردم برای دورهای چهار ساله انتخاب میشود که قابل تمدید برای دوره دوم نیز هست. نظام قانونگذاری این کشور از دو مجلس تشکیل شدهاست: شورای ملی با ۱۰۹ کرسی که با رای مردم برای دورهای چهار ساله انتخاب میشوند. مجلس دیگر این کشور خانه نمایندگان است که ۳۶۰ کرسی دارد و نمایندگانش را مردم برای دورهای چهار ساله انتخاب میکنند. سن قانونی در این کشور ۱۸ سال است.
گودلاک جاناتان، ریس جمهوری در سال ۲۰۱۱ با حزب دموکراتیک خلق (دی پی دی) با کسب ۵۹٫۶٪ آراء به قدرت رسید. او بیشتر در میان مسیحیان و پیروان آیین «روحباوری» در جنوب طرفدار دارد. در حالی که حاکم نظامی پیش از او، محمدو بوهاری در شمال کشور که بیشتر مسلمان هستند از حمایت بیشتری برخوردار بود. این نخستین باری بود که یک رأیگیری سبب اختلاف در کشور از این منظر میشود.
این کشور از غرب با بنین، از شرق با چاد و کامرون و از شمال با نیجر همسایهاست. در جنوب این کشور خلیج گینه، بخشی از اقیانوس اطلس، قرار گرفتهاست. آب و هوای استوایی باعث پیدایش جنگلهای متراکم و انبوه، در شرق، غرب، و جنوب این کشور شدهاست. میانگین دمای سالانه، ۳۲ درجه سانتی گراد، همراه با رطوبت فراوان است.
تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۱۷ حدود ۳۷۵میلیارد دلار بودهاست. ۵۰ میلیون و ۱۳۰ هزار نفر نیروی کار این کشور را تشکیل میدهند که ۷۰ درصد آنها در بخش کشاورزی مشغول به کار هستند. واحد پول این کشور نایرا است . تولید ناخالص داخلی این کشور ۲۹۴٫۸ میلیارد دلار است. ۵۰ میلیون و ۱۳۰ هزار نفر نیروی کار این کشور را تشکیل میدهند که ۷۰ درصد آنها در بخش کشاورزی مشغول به کار هستند.
نرخ بیکاری در این کشور ۵٫۸ درصد است و ۷۰ درصد از مردم آن زیر خط فقر زندگی میکنند. نرخ تورم در سال ۲۰۰۷ میلادی ۶٫۵ درصد بود. با وجود رونق اقتصادی سالهای گذشته فقر همچنان در نیجریه شایع است. طبق اعلام اداره ملی آمار، سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۰ تقریباً دو سوم از جمعیت در فقر مطلق زندگی میکردند، یعنی نیازهای اصلی آنها مانند غذا، آب شرب سالم و جانپناه تأمین نمیشدهاست. در شمال کشور وضعیت بدتر است. ایالت جیگاوا بالاترین میزان فقر را دارد که معادل ۸۸٫۵ درصد و در سوکوتو این رقم ۸۶ درصد است.
کالاهای صادراتی این کشور شامل نفت و مواد نفتی، کاکائو و لاستیک است که به کشورهای آمریکا (۴۸٫۹٪)، اسپانیا (۸٪)، برزیل (۷٫۳٪) و فرانسه (۴٫۲٪) صادر میشود. کالاهای وارداتی آن شامل ماشینآلات و تجهیزات، مواد شیمیایی، تجهیزات حمل و نقل، کالاهای مصرفی، غذا و حیوانات زندهاست که از کشورهای چین (۱۰٫۷٪)، هلند (۶٫۲٪)، انگلیس (۵٫۸٪)، فرانسه (۵٫۶٪)، برزیل (۵٫۱٪) و آلمان (۴٫۶٪) وارد میشود. رود نیجر، نیمهٔ جنوبی کشور را آبیاری میکند. ۹۵٪ درآمدهای ارزی نیجریه، از صادرات نفت تأمین میشود. قبل از کشف و استخراج نفت، اقتصاد بر کشاورزی و دامپروری استوار شده بود. این کشور یکی از صادرکنندگان نفت است و حدود ۹۵ درصد از محصولات صادراتی آن را نفت و محصولات نفتی تشکیل میدهد. نیجریه عضو اوپک و سازمان تجارت جهانی است. نفت و گاز ۳۵ درصد تولید ناخالص داخلی نیجریه را تشکیل میدهد و ۷۰ درصد مخارج دولت از این محل تأمین میشود. بنزین و محصولات مشابه ۹۰ درصد از درآمد کشور را از محل صادرات به خود اختصاص میدهد. در سال ۲۰۱۷ میلادی، نیجریه با پیشی گرفتن از آفریقای جنوبی به بزرگترین اقتصاد آفریقا تبدیل شد. برپایهٔ گزارش فوربز در مه ۲۰۱۶، نیجریه پس از آفریقای جنوبی و مصر، بزرگترین اقتصاد آفریقا بودهاست.
کمترین میزان واکسیناسیون کودکان در نیجریه را در نیمه شمالی کشور میبینیم. در ایالت سوکوتو در شمال غربی، تنها ۱٫۴ درصد از کودکان ۱۲ تا ۲۳ ماهه واکسنهای اصلی را دریافت کردهاند. طبق نظرسنجی جمعیتشناسی و بهداشتی سال ۲۰۱۳، نُه ایالت شمالی کشور میزان واکسیناسیون کمتر از ۱۵ درصد دارد. بعضی از گروهها در شمال کشور برنامه واکسیناسیون را تحریم کرده و گفتهاند که این توطئه غرب برای عقیم کردن زنان مسلمان است. با این وجود، اخیراً پیشرفتهای خوبی حاصل شدهاست. طبق اعلام نهاد «اقدام برای ریشه کنی جهانی»، در شش ماه منتهی به ژانویه ۲۰۱۵ موردی از فلج اطفال در نیجریه مشاهده نشدهاست.
در این کشور یک میلیون و ۶۸۸ هزار خط تلفن ثابت و ۳۲ میلیون و ۳۲۲ هزار خط تلفن همراه وجود دارد. نیجریه یک میلیون و ۹۸۶ هزار میزبان اینترنتی و ۸ میلیون کاربر دارد.
جمعیت این کشور حدود ۲۰۵ میلیون نفر با میانگین سنی ۱۸٫۱ سال است. امید زندگی برای هر فرد ۵۵٫۷ سال است. ۵٫۴ درصد از مردم آن به بیماری ایدز مبتلا هستند. تب زرد و مالاریا از دیگر بیماریهای شایع در این کشور است. ۵۰ درصد از مردم نیجریه مسلمان و ۴۰ درصد مسیحی هستند. زبان رسمی این کشور انگلیسی است. جمعیت ۲۰۵ میلیونی نیجریه نیز از نظر قومیت و زبان چندپاره است. قوم هوسه-فولانی در شمال کشور، عمدتاً مسلمان هستند و یاروکوبا در جنوب غربی، بعضی مسلمان و بعضی مسیحیند. قوم ایگبو در شمال شرقی زندگی میکنند. بیشتر تروریستهای بوکوحرام از قوم کانوریس هستند.
قوانین شریعت اسلامی از سال ۲۰۰۰ میلادی در شمال نیجریه اجرا میشود ولی برخی از مردم خواهان اجرای قوانین اسلامی در سراسر نیجریه هستند. درگیریهای مسلمانان با دولت نیجریه در ایالتهای کانو، بورنو و یوبه در شمال نیجریه در ماه ژوئیه سال ۲۰۰۹ صدها کشته برجای گذاشت. گروه تروریستی بوکوحرام به مدارسی که برنامه تحصیلی ملی کشور را دنبال میکردهاند حمله کردهاست. به گفته آنان این برنامه درسی غربی است. در سال ۲۰۱۳ حالت فوقالعاده در ایالتهای شمالی بورنو، یوب و آداماوا که بوکوحرام در آنها قدرت بیشتر دارد، اعلام شد. این گروه بیشتر ایالت بورنو و مناطق دیگری را تحت کنترل دارد که امکان برگزاری انتخابات در آنها نیست. در یکی از بدترین حملات سال کشور بیش از ۲۰۰ دختر مدرسهای دزدیده شدند. تحلیلگران میگویند خطر بوکوحرام در صورتی رفع خواهد شد که دولت نیجریه فقر شدید را ریشه کن کند و سیستم آموزشی ای را برقرار کند که از حمایت مسلمانان کشور برخوردار باشد. یکی از گروههایی که با دولت نیجریه درگیر شدهاند از پیروان محمد یوسف هستند. این روحانی مدارس به شیوه غربی در نیجریه را برخلاف قواعد اسلامی میداند و با فعالیت آنها مخالف است. هم گروه خودخوانده «طالبان» نیجریه و هم گروه «بوکو حرام» (به معنی تحصیلِ حرام که به مدارس مدرن اشاره دارد) که در خشونتهای شمال نیجریه دست داشتهاند با تحصیل علم امروزی و وجود مدارس مدرن مخالفند.
آبوجا پایتخت کشور نیجریه است که یکی از شهرهای بسیار عالی برای مهاجرت محسوب میشود. فضای کاری و تحصیلی در این شهر بسیار خوب بوده و این روال سبب شده است که مردمی که به مهاجرت به نیجریه فکر میکنند این شهر را گزینه بهتری بدانند. هزینه زندگی در این شهر به طور کلی کمی گران است. آب و هوای کشور نیجریه استوایی است و یکی از دلایلی که افراد این کشور را گزینه خوبی برای اقامت خود میدانند جنگل های متراکم و انبوهی است که در بخشهای شرق و غرب و جنوب دیده میشود. میانگین دمای این کشور در طول سال 32 درجه سانتیگراد است و رطوبت زیادی دارد. مناطق ساحلی این کشور طرفداران زیادی دارد و این موضوع سبب میشود که هر ساله تعداد زیادی از گردشگران کشور نیجریه را برای زندگی انتخاب کنند. جاذبه های دیدنی و تفریح این کشور بسیار زیاد است و فضای بسیار ایدهآلی فراهم شده است.
جاذبه های مهم گردشگری در نیجریه:
پارک ملی عبور از رودخانه (Cross River National Park): بازدید از این پارک ملی به هر مسافری پیشنهاد می شود. عبور از رودخانه آخرین جنگل بارانی باقیمانده در کشور نیجریه است که با کمک بنیاد حفاظت حفظ و نگهداری شده است. به دلیل داشتن آب و هوای گرمسیری و داشتن پوشش گیاهی مرطوب، این جنگل به مکانی ایده آل برای زیستگاه پرندگان و همین طور پروانه ها تبدیل گشته است.
صخره زوما (Zuma Rock): زوما یکی از شگفتی های طبیعی در کشور نیجریه است که در امتداد بزرگراه ابوجا کادونا واقع شده و به علت وجود چهره ی انسان در خود بسیار منحصر به فرد و جذاب می باشد. شکل ظاهری انسان چون به طور مستقیم جهت نور خورشید قرار دارد چشم انداز جالبی پدید آورده است. همین طور این پدیده ی عجیب ایده آل است برای ماجراجویانی که به صخره نوردی علاقه مند هستند. صعود از این صخره به دلیل شیب بالا خطرناک است و برای کسانی که آمادگی ندارند ممکن است خطرساز باشد.
پارک ملی گاشاکا (Gashaka Gumti National Park): گاشاکا بزرگترین پارک ملی در کشور نیجریه است که به عنوان مکانی جذاب و زیبا در آفریقا جهت گشت و گذار و ماجراجویی شناخته می شود. همچنین در این پارک تنوع باورنکردنی از پستانداران چون شیرها، بوفالو، فیل و … زندگی می کنند و مهم ترین زیستگاه آنان می باشد. ورود به این پارک در تمام طول سال امکان پذیر است گرچه در فصول خشک یعنی از دسامبر تا مارس دسترسی آسان تر می باشد. در این پارک نیز اقامتگاه وجود دارد اما باید بدانید که مواد غذایی و خوراک تان را از قبل تهیه و همراه داشته باشید.
پارک ملی یانکاری (Yankari Game Reserve): بهترین مکان برای لذت بردن از هدایای طبیعی همین یانکاری است که البته از بزرگترین جاذبه های توریستی نیجریه نیز شناخته می شود. پارک ملی یانکی پارک بزرگ حیات وحش است که انواع مختلف گیاه و جانوران در آن زندگی می کنند. همین طور چند چشمه آبگرم طبیعی در این پارک وجود دارد که باعث تفریحات بیشتر در آن می شود. همین طور در این پارک امکانات اقامتی برای راحتی مسافران در نظر گرفته شده است. بنابراین خودتان را برای یک سفر ماجراجویی فراموش نشدنی آماده کنید !
بزرگترین شهر این کشور لاگوس نام دارد. این شهر بندری دومین سرعت رشد را میان شهرهای آفریقا داشته است. شهر لاگوس در ابتدا دهکده ی کوچکی از قوم یوروبا بود که در دوره تسلط اروپاییان را بر خود دید و به مرور زمان به مرکز بازرگانی و جمعیتی نیجریه تبدیل شد.
نیجریه کشوریست در غرب قاره آفریقا که با ۱۸۷ میلیون نفر جمعیت، هفتمین کشور پرجمعیت دنیا و پرجمعیت ترین کشور قاره آفریقا محسوب می شود. پایتخت این کشور، شهر آبوجا بوده و بزرگترین شهر آن هم لاگوس است. از دیگر شهرهای مهم این کشور هم به ترتیب بنین، ایبادان،کانو و ایلورین هستند. زبان رسمی این کشور، انگلیسی است و مردم نیجریه تسلط خوبی بر روی این زبان دارند. جالب است بدانید که نیجریه از کل بریتانیا، بیشتر انگلیسی زبان دارد. نیمی از مردمی که در نیجریه زندگی می کنند، مسلمان و نیمی دیگر مسیحی هستند. مسلمانان در بخش شمالی این کشور و مسیحیان نیز در بخش جنوبی آن زندگی می کنند. این کشور آفریقایی یکی از مهم ترین صادرکنندگان نفت در جهان به شمار رفته و هشتمین صادر کننده بزرگ نفت دنیاست. ۹۵ درصد درآمدهای ارزی نیجریه، از صادرات نفت تامین میشود. نام نیجریه از رودخانه نیجر گرفته شده و در سال ۱۹۶۰ هم از بریتانیا مستقل شده است. نیجریه با مساحت ۹۲۳,۷۶۸ کیلومتر مربع، سی و یکمین کشور پهناور دنیا محسوب می شود.
این کشور از غرب با بنین، از شرق با چاد و کامرون و از شمال با نیجر مرز مشترک دارد. اکثر مردم نیجریه در بخش کشاورزی مشغول به فعالیت هستند و تولید ناخالص داخلی این کشور در حدود ۲۹۵ میلیارد دلار است. با وجود رونق اقتصادی در سالیان گذشته در این کشور، اما ۷۰ درصد مردم نیجریه زیر خط فقر زندگی می کنند و نرخ بیکاری در آن جا هم ۸٫۵ درصد است. نیجریه در کنار کشورهای مصر و آفریقای جنوبی بزرگترین اقتصاد قاره آفریقا را تشکیل می دهند، اما همان طور که اشاره شد این کشور درصد بسیار بالایی از مردم فقیر در جهان را دارد. یکی از دلایل این موضوع، فساد لجام گسیخته دولتی در سرتاسر این سرزمین است. امید به زندگی برای زنان ۴۸٫۵ و برای مردان ۴۷٫۵ سال است و یکی از کشورهایی در دنیا به شمار می شود که نرخ امید به زندگی در مردمان آن تا این اندازه پایین است. نیجریه به دلیل قرار گرفتن بر روی خط استوا، از جمله کشورهایی است که دارای جنگل های انبوه و متراکم استوایی است و حیات وحش خاص خود را دارد. میانگین دمای سالانه در این کشور ۳۲ درجه سانتی گراد و همراه با رطوبت فراوان است.
نیجریه به دلیل قرار گرفتن بر روی خط استوا، دارای اکوسیستم و حیات وحش جالب توجهی در نوع خود است. مناطق ساحلی نیجریه بسیار گرم و مرطوب است و بارندگی در سواحل، شدت بیشتری دارد. هرچند از ماه آوریل (فروردین ماه) تا اکتبر (مهر ماه) فصلِ باران های موسمی در این کشور است. وجود قومیت ها و قبایل مختلف با فرهنگ و رسوم خاص خودشان به همراه جاذبه های طبیعی همچون جنگل های بارانی، دشت ها، آبشارها و دیگر جاذبه های طبیعی باعث شده تا نیجریه یکی از کشورهای قابل توجه برای گردشگران و ماجراجویان باشد. این کشور آفریقایی دارای تمدنی به درازای تاریخ است و قدمت سکونت بشر در آن به ۹ هزار سال قبل از میلاد می رسد. البته نیجریه در دو دهه اخیر یکی از کشورهای ناامن در دنیا شناخته شده و مامن امنی برای گروه های تروریستی همچون القاعده و بوکوحرام شده است. خود همین موضوع باعث شده، جدا از مناطق توریستی فوق العاده ای که این کشور دارد، به دلایل امنیتی گردشگر زیادی پا به این سرزمین نگذارد.
فکت های نیجریه
1- شهر Igbo-Ora در نیجریه به شهر دوقلوها معروف است زیرا دوقلوهای زیادی در این شهر به دنیا می آیند. بسیاری از مردم محلی اعتقاد دارند که مصرف سیب زمینی شیرین و بامیه دلیل اصلی تولد زیاد دوقلوهاست.
2- - لاگوس ، پایتخت سابق نیجریه قبل از انتقال به ابوجا ، بزرگترین و پرجمعیت ترین شهر این کشور است و با الهام گیری از شهر نیویورک لقب "سیب بزرگ آفریقا" گرفته است.
3- صنعت فیلم سازی این کشور با نام Nollywood یکی از بزرگترین تولیدکنندگان فیلم در جهان است
4- نیجریه محل زندگی آلیکو دانگوت ، ثروتمندترین مرد آفریقا است. منافع تجاری دانگوت در بخش کشاورزی ، بانکداری ، سیمان ، تولید ، نمک و شکر بیش از 12 میلیارد دلار تخمین زده می شود.
5- در نیجریه نیز استفاده از دست چپ نشانه بی احترامیست
6- نیجریه هفتمین کشور پرجمعیت جهان است.
7- نیجریه کشوری با اقوام مختلف و دارای بیش از 520 زبان گفتاری است.
8- فوتبال در نیجریه بسیار محبوب است و بازیکنان بزرگ زیادی از این کشور به فوتبال معرفی شده اند.
.........................................................
آشنایی با کشورها (143) :ایالات فدرال میکرونزی
آشنایی با کشورها (142) : اتیوپی
آرشیو مطالب