اگر قسمت اول رو مطالعه نکردید، حتما مطالعه کنید، وگرنه متوجه سیر مطلب نمیشید.
درک علمی توهم زمان- چرا سرنوشت انسان ها از پیش رقم خورده است- قسمت اول
در تمامی مراحل سعی شده به ساده ترین و زیردیپلم ترین زبان ممکن ایرانی خودمون این مطالب به صورت خلاصه ترجمه بشه
در قسمت اول خوندیم که از دو نقطه یک خط تشکیل میشه (خط 1 بعدی)، از دو خط کنار هم یک صفحه تشکیل میشه( صفحه دوبعدی)، از دو صفحه کنار هم فضا تشکیل میشه (فضای سه بعدی) ... تا این جا رو مغز ما میتونه درک کنه، حالا بریم یه فاز بالاتر، از 2 تا فضا کنار هم یه بستر 4 بعدی تشکیل میشه که اصطلاحا بهش میگن فضا _ زمان، فضا زمانِ 4 بعدی رو مغز ما نمی تونه درکش کنه. حالا از کجا مشخص میشه بعد چهارم زمان هست؟
همه چیز برمیگرده به نظریه نسبیت انیشتین و این که کشف شد سرعت نور ثابته ولی هیچ چیز دیگه تو دنیا غیر از سرعت نور ثابت نیست ... یعنی تنها چیزی که تو دنیا مطلق هست نورِ ...
خب اول مغز شما رو اینجوری منفجر کنیم که تصور شما از سکون و بی حرکتی یه توهمه ... قسمت قبلی هم در مورد توهمات مغز توضیح داده شد. همین الان که شما دارید این مطلب رو میخونید، روی کره زمینی قرار دارید که داره با سرعت سر سام آوری هم به دور خودش میچرخه هم دور خورشید، ولی شما چیزی نمیفهمید. اساسا مغز حرکت رو با دیدن سایر اجسام که از کنار ما رد میشن متوجه میشه یا اتفاقاتی مثل لرزش و احساس اصطکاک باد، در غیر این صورت هیچ وقت متوجه حرکت و سکون نمیشه، مثل فضای خلا، اما نکته در این هست که طبق نظریه انیشتین، سکون بی معنی هست. سکون و حرکت تعریف مغز هست نسبت به مرجعی که در نظر میگیره ... شما وقتی داخل ماشین هستید و گازش رو میگیرد و از کنار عابر رد میشید، این حرکت رو متوجه میشید، چون مغز شما به صورت اتوماتیک عابر رو به عنوان مرجع در نظر میگیره، ولی اگه خودتون به لحاظ فیزیکی مرجع باشید، عابر هست که داره حرکت میکنه و از شما دور میشه( حتی اگه اون عابر راه نره). قبلا تو فیزیک دبیرستان هم خوندید که سرعت نسبی هست و تو سوالات کنکور از شما سرعت نسبی جسم A و B رو از هم میپرسن. کلا حرکت و سرعت نسبیه، در واقع طبق قوانین کشف شده فیزیک برای محاسبه سرعت حرکت یه جسم فقط مهمه که مرجع کجا در نظر گرفته بشه! ...همین. در اصل طبق قوانین فیزیک اگه ماشین شما مرجع در نظر گرفته بشه، اون عابری که کنار خیابون وایساده داره با سرعت مثلا 30 کیلومتر بر ساعت از شما دور میشه!
وقتی که زمان کند میشه!
حالا چه جوری مشخص میشه زمان هم نسبیه؟ ... اینو آزمایشات ساعت اتمی هم نشون داده و اثبات شده، حالا به زبان ساده ترش رو میشه با گیف زیر توضیح داد.
در گیف زیر یه ساعت نوری رو داریم، که یک فوتون نور بین دو صفحه آینه رفت و برگشت میکنه، هر رفت و برگشت نور یه تیک میزنه به نشونه چند صد هزارم ثانیه( یه واحد خیلی کوچیک از زمان)
حالا اگه همین ساعت رو با یه سرعت زیادی نزدیک به سرعت نور به سمت راست حرکت بدیم، به صورت گیف زیر میشه!
همین طور میبنید، وقتی که ساعت حرکت کنه، بیشتر طول میکشه که تیک یک هزارم ثانیه رو بزنه! چون نور داره مسافت بیشتری رو طی میکنه تا به اون یکی آینه برسه! در واقع زمان کندتر شده!
شاید خیلی هاتون فکر کنید که این جز خطای ساعت حساب میشه ولی نه! اما نکته اینجاست، اگر یه نفر داخل این ساعت بزرگ باشه، زمان براش به همون اندازه میگذره که وقتی ساعت حرکت نمیکرد! و اصلا باید در اصل توجه کرد که خود این که ساعت داره حرکت میکنه یا نه بستگی به این داره که کجا رو مبدا در نظر گرفتی؟ مثلا در گیف بالا برای مشخص شدن حرکت فریم بنفش گیف یک مبدا هست که نشون میده حرکت کرده، ولی برای کسی که داخل ساعت هست، هیچ فریمی نیست که براش مرجع باشه! مثل همون قضیه سرعت نسبی فیزیک دبیرستان! ... بنابراین برای کسی که داخل ساعت هست، اولا که اصلا حرکتی حس نمیشه (مثل ما روی کره زمین) دوم این که اصلا نور به نظرش کج نمیشه و مسافت بیشتری رو طی نمیکنه! بلکه به همون صورت گیف اول داره حرکت میکنه! ... در واقع برای کسی که داخل ساعت هست، زمان عادی به نظر میرسه، و برای کسی که داره از بیرون به این ساعت نگاه میکنه، زمان کند میشه! ... اونوقت هست که ساعت روی دست ناظر بیرون از ساعت وایساده از ساعت نوری در حال حرکت جلو میزنه!!!!! ... در واقع ناظر بیرونی هم پیرتر از شخص داخل ساعت نوری میشه!!!!!!!!!!! .... همه اینا به خاطر اینه که سرعت نور ثابته
فرمول زیر رو هم که تو دبیرستان خوندید، V که سرعت هست، برای نور ثابته، وقتی مسافت طی شده نور از دید ناظر بیرونیتغییر میکنه( ولی برای ناظر داخل ساعت نه!)، یعنی زمانی که نور بین دو آینه رو رفته و برگشته تغییر کرده! حتی با این که سرعت نور ثابته! )
وقتی زمان می ایستد!
خب، حالا طبق همین منوال وقتی جسمی به سرعت نور نزدیک و نزدیک تر بشه، زمان براش کندتر و کندتر میشه، تا این که اگه بتونه به سرعت نور برسه، زمان براش به طور کامل متوقف میشه! ... و حتی بدتر از اون، فضا هست که شروع میکنه به حرکت!!!! ... در واقع برای فضای چهار بعدی اینجوریه که اگه شما سرعتتون نسبت به نور کم باشه، فضا ثابت میشه و شما بدون اختیار خودتون در محور زمان حرکت میکنید( مثل همه انسان های دیگه)، در عوض میتونید با اختیار خودتون در محورهای طول و عرض و ارتفاع سیر کنید، چون برای شما ثابت هستند. اما وقتی یه انسان به سرعت نور برسه اونقدر سرعتش زیاده که بدون اختیار خودش محورهای طول و عرض و ارتفاع نسبت بهش حرکت میکنن و در عوض زمان ثابت میشه، چون تو همچین حالتی اصلا اون فوتون نور داخل آینه هیچ وقت به اون یکی آینه نمیرسه، و تو این حالت شما واقعا هم پیر نمیشید. فقط در یک لحظه مشخص میتونید تمام مکان های ممکن رو طی کنید.( که محاله طبق قوانین فیزیک، مگر این که تماما تبدیل به انرژی بشید)
تصویر زیر هم یه تلاش برای نشون دادن یه مکعب مثل جعبه، در فضای 4 بعدی هست! در واقع یه تلاش برای ذهن ناقص بشر ... در واقع نباید گیف با زمان حرکت کنه، در اصل همه حالت هاش رو باید در آن واحد درک کرد! ولی ما چون درک نمیکنیم مجبوریم به صورت گیف با گذشت زمان به تصویر کشیده بشه، یعنی درک همزمان مکعب در ثانیه های مختلف!
منتظر قسمت بعدی باشید، تا ربط همه اینا رو به ترتیب اتفاقات زندگی انسان و سرنوشت انسان نشون بدم
کسانی هم که علاقه مند به دنبال کردن بیشتر هستن، منابعم پراکنده است ولی لینک زیر بهترینشه، که خودش هم باز رفرنس بیشتر از منابع علمی برای هر قسمتش زده
http://www.foundalis.com/phi/WhyTime...