واشنگتنپست مدعي شد؛ تصميم ترامپ براي انجام اقدامي که هيچ کدام از روساي جمهور آمريکا از 1992 تن به آن ندادند!
يک روزنامه آمريکايي در گزارشي نوشت که دولت دونالد ترامپ رييس جمهوري اين کشور در حال بررسي انجام يک آزمايش هستهاي است که از سال 1992 تاکنون بيسابقه خواهد بود.
روزنامه واشنگتنپست در گزارش خود به نقل از يک مقام دولتي و دو منبع آگاه افزود که به نظر ميرسد اين تصميم با اين پيشفرض اتخاذ شده که با منفجر کردن چنين بمبي چين و روسيه به امضاي توافقي سهجانبه براي محدود کردن تسليحات هستهاي رضايت ميدهد.
دولت ترامپ که از يک توافق مهم کنترل تسليحات هستهاي با روسيه خارج شده و قصد خود را براي خروج از بسياري از توافقهاي کنترل تسليحاتي ديگر اعلام کرده، ابراز تمايل ميکند که واشنگتن و مسکو وارد توافق جديدي براي منع تسليحات هستهاي شوند که چين را نيز شامل شود.
دونالد ترامپ رييس جمهوري آمريکا ماه گذشته در تماس تلفني با ولاديمير پوتين همتاي روس خود خواستار مشارکت دادن چين در توافق کنترل تسليحات واشنگتن و مسکو شد. اما چين که در چندين حوزه از جمله اقتصاد و سياست و در مسايل تجاري و مسايل مربوط به تايوان، هنگکنگ و وضعيت مسلمانان اويغو در منطقه خودمختار سينکيانگ دچار تنش با واشنگتن است، اعلام کرده است که تمايلي براي پيوستن به چنين توافقي ندارد.
دولت ترامپ سال 1397 به بهانه نقض «پيمان منع گسترش موشکهاي هستهاي دوربرد و ميان برد» از سوي روسيه، از اين پيمان خارج شد و مسکو نيز در پي اين اقدام واشنگتن، توقف پايبندي خود به آن را اعلام کرد.
پيمان منع موشکهاي دوربرد و ميانبرد هستهاي (INF) مبني بر منع خريد يا آزمايش موشکهاي زميني با برد 500 تا 5500 کيلومتر در سال 1987 ميان «رونالد ريگان» رئيس جمهوري وقت آمريکا و «ميخائيل گورباچف» رهبر وقت اتحاد جماهير شوروي (سابق) امضا شده بود.
شوراي فدراتيو روسيه نيز سال گذشته پيشنويس طرح قانون مربوط به خروج اين کشور از پيمان منع موشکهاي ميانبرد هستهاي (INF) را با اتفاق آرا به تصويب رساند و پوتين نيز آن را تائيد کرد.
دولت ترامپ همچنين اعلام کرده است که تمايلي به تجديد پيمان استارت جديد که در سال 2010 ميان آمريکا و روسيه امضا شد، پس از انقضاي آن در سال 2021 ندارد؛ اين در حالي است که روسيه بر تداوم اين پيمان پافشاري ميکند.
آمريکا اصرار داد که توافقهاي منع تسليحات هستهاي که در دوران جنگ سرد ميان واشنگتن و مسکو امضا شده، در جهان امروزي و با توجه به ظهور قدرت جديد همچون چين ديگر کارآيي ندارد و بايد توافقهاي جديدي به وجود آيد.
اما چين ضمن مخالفات با مشارکت خود در هرگونه پيمان منع تسليحات هستهاي، تصريح کرده است که پکن تنها زرادخانهاي محدود از تسليحات هستهاي براي مقاصد بازدارندگي در اختيار دارد.
آمريکا و روسيه به ترتيب با 6 هزار و 185 و 6 هزار و 490 کلاهک هستهاي بيش از 90 درصد از تسليحات هستهاي جهان را در اختيار دارند. چين نيز حدود 290 کلاهک هستهاي دارد.
مقامهاي چيني خروج ترامپ از پيمان منع موشکهاي دوربرد و ميان برد هستهاي را به عنوان شاهدي براي غيرقابل اعتماد بودن آمريکا و دليل بي ميلي پکن به توافق تسليحاتي با واشنگتن مطرح ميکنند.