رومانی (به رومانیایی: România) کشوری است در جنوب خاوری اروپا و پایتخت آن بخارست است. رومانی از باختر با مجارستان و صربستان و از شمال خاوری و خاور با مولداوی و اوکراین همسایه است. بلغارستان نیز دیگر همسایه این کشور در جنوب آن است. رومانی با داشتن مساحت ۲۳۸٬۴۰۰ کیلومتر مربع نهمین کشور اتحادیه اروپا از نظر مساحت با داشتن ۱۹/۴ میلیون جمعیت هفتمین کشور اتحادیه اروپا از نظر جمعیت است. پایتخت و بزرگترین شهر آن بخارست ششمین شهر بزرگ اتحادیه اروپا است.رومانی عضوی از اتحادیه اروپا و سازمان ناتو است. زبان رسمی این کشور زبان رومانیایی و واحد پول آن لئوی رومانی است. بیشتر مردم رومانی مسیحی هستند که حدود ۸۷ درصد از شاخه ارتدکس تعلق دارند. مردم رومانی از آمیزش قوم بومی داچیا (قومی هندواروپایی مرتبط به تراکیهایها) و رومیها پدید آمده و زبان رومانیایی از ریشه لاتین و همخانواده با زبان ایتالیایی است. کشور رومانی در سال ۱۹۴۴م به اشغال ارتش سرخ شوروی درآمد و تا سال ۱۹۵۸م ادامه یافت. در این مدت شوروی با مداخله در امور رومانی موفق شد زمینههای شکلگیری و تسلط دولت کمونیستی را بر رومانی فراهم آورد. از این پس به مدت چهل سال و اندی از ۱۹۴۵ تا ۱۹۸۹م دولت کمونیستی بر رومانی فرمان راند.
در سال ۱۹۸۹، نیکلای چائوشسکو، دیکتاتور کمونیست کشور در پی شورش مردم رومانی سرنگون و نظام این کشور به یک نظام چندحزبی مبدل شد. با کنار رفتن پرده آهنین، دورهگذار رومانی به سوی دموکراسی و اقتصاد بازار سرمایهداری آغاز شد. پس از یک دهه مشکلات اقتصادی بعد از انقلاب و کاهش استانداردهای زندگی، انجام اصلاحات گسترده، بهبود اقتصادی را به دنبال داشت. در سال ۲۰۱۰، رومانی یک کشور با درآمد متوسط رو به بالا با شاخص توسعه انسانی بالا بود. رومانی در ۲۹ مارس ۲۰۰۴ به ناتو، و در ۱ ژانویه ۲۰۰۷ به اتحادیه اروپا پیوست.
در سال ۵۱۳ (پیش از میلاد) داریوش بزرگ، شاهنشاه ایرانی، طی لشکرکشیاش برضد اسکیتها، در جنوب رود دانوب، کنفدراسیون ایلی گوتها را شکست داد. (هرودوت فصل چهار ۹۳). بیش از پانصد سال بعد گوتها بدست تراژان امپراتور روم شکست خوردند و هسته اصلی پادشاهی ایشان به عنوان استان رومی داچیا نامیده شد. سرزمینی که امروزه به نام «رومانی» شناخته میشود ابتدا داچیا نامیده میشد. بیشتر ساکنان آن از منطقه تراچ در یونان بودند که یونانیها آنها را بنام گتای میشناختند. بین سالهای ۱۰۱ تا ۱۰۶ میلادی سرزمین داچیا توسط ترایان، امپراتور روم، فتح و تبدیل به یکی از استانهای این امپراتوری شد. در سال ۲۷۰ میلادی امپراطوری روم نیروهای خود را از داچیا عقب کشید. اما شماری از رومیها ترجیح دادند در این منطقه بمانند. از اینرو تحت نفوذ رومیها مردم داچیا زبان لاتین را انتخاب کردند. در طی هزار سال پس از آن این منطقه مورد هجوم هونها، اسلاوها و بلغارها قرار گرفت. اسلاوها در سده چهارم، مسیحیت را به این منطقه آوردند و با اقامت در رومانی و مبادرت به ازدواج با ساکنان داچیا موازنه نژادی پیشین در داچیا را دگرگون کردند. به تدریج اسلاوها تبدیل به یک گروه نژادی قوی شده و به ولاخها معروف شدند. در سده نهم میلادی بلغارها ساختار خاوری مذهب ارتدکس را در این منطقه رواج دادند. در سال ۱۰۰۳ میلادی شاه اشتفان یکم از مجارستان کنترل خود را براغلب بخشهای ترانسیلوانیا (مناطق مرکزی و شمالباختر فعلی رومانی) اعمال کرد و در سده ۱۳ مجارستان ساکسونها و قبائلی از آلمانیها را به این منطقه انتقال داد تا نفوذ و کنترل خود بر آنجا را استوار نماید. در اواسط سده ۱۳ تحت فشار مجارها شمار زیادی از ولاخهای ساکن ترانسیلوانیا به مناطق جنوبی و خاوری کوههای کارپات مهاجرت کرده و در آنجا استان والاچیا و سپس استان ملداویا را ایجاد کردند که توسط شاهان محلی و تحت نفوذ مجارستان و بعضاً لهستان اداره میشدند.
در سده ۱۵ عثمانی حمله خود به منطقه والاچیا را آغاز کرده و این ناحیه را تحت کنترل خود درآورد اما این کنترل تا سال ۱۵۲۶ که عثمانی مجارستان را شکست داد غیرمستقیم بوده و تغییری در دین، سرزمین و مدیریت منطقه نداد. در اواخر سده ۱۶ یکی از فرمانروایان محلی والاچیا بنام میخائیل شجاع علیه عثمانی قیام کرده و توانست برای مدتی کوتا ه والاچیا، ملداویا و ترانسیلوانیا را متحد نماید. اگرچه این دوران طولی نکشیده و با مرگ میخائیل شجاع در سال ۱۶۰۱ مجدداً عثمانیها بر والاچیا و ملداویا و مجارها بر ترانسیلوانیا مسلط شدند اما همین حرکت حاکم مزبور سبب شد زمینه تحرکات بعدی برای متحد کردن بخشهای گوناگون سرزمین رومانی ایجاد شود. تاریخ منطقه ملداویای رومانی نیز شبیه والاچیا است. عثمانیها پس از تسلط بر والاچیا، ملداویا را هم تحت کنترل خود درآوردند اما قبل از آن این منطقه تحت نفوذ مجارها و لهستانیها بود. اشتفان بزرگ، یکی از حکام محلی ملداویا، در سالهای ۱۴۵۷ تا ۱۵۰۴ مبارزات سختی را علیه عثمانیها انجام داده و همراه با میخائیل شجاع به عنوان قهرمانان ملی رومانی در تاریخ این کشور معروف شدند. از ابتدای سال ۱۷۰۰ میلادی نفوذ عثمانیها در منطقه روبه کاهش نهاد و در سده ۱۸ کاترین بزرگ روسیه، مسکو را حامی تمامی ارتدکسهای تحت نفوذ عثمانی اعلام و والاچیا و ملداویا را تحت نفوذ خود درآورد.
در پی جنگهای متعدد روسیه و عثمانی، مسکو امتیازاتی را در خصوص رومانی از ترکها گرفت، از جمله اینکه طی قرارداد بخارست (۱۸۱۲) روسیه منطقه باسارابی در ملداوی را به خاک خود ملحق ساخت و در قرارداد آدریانوپل (۱۸۲۹) نیز والاچیا و ملداویا تحتالحمایه روسیه قرار گرفت. از اوایل ۱۸۰۰ جنبشهایی در ملداویا و والاچیا صورت گرفت که مرتباً توسط روسیه و عثمانی سرکوب میشد و نهایتاً در قرارداد پاریس (۱۸۵۶) که در پایان جنگهای کریمه میان روسیه و عثمانی به امضا رسید، خراجگزاری ملداویا و والاچیا به عثمانی مورد تأکید قرار گرفت و روسیه هم بسارابی جنوبی را به ملداویا بازگرداند. در سال ۱۸۵۷ شوراهای حاکمیت والاچیا و ملداویا رای به اتحاد این دو منطقه دادند که زمینه را برای وحدت آنها با ترانسیلوانیا فراهم کرد. در سال ۱۸۷۸ و در پی جنگ روسیه و عثمانی کنترل ۵۰۰ ساله عثمانی بر والاچیا و ملداویا خاتمه یافت و در همان سال طی کنفرانس برلین استقلال رومانی به رسمیت شناخته شد، بسارابی جنوبی به روسیه داده شد و در عوض منطقه دوبروجای شمالی از بلغارستان گرفته شد و به خاک رومانی ملحق گردید. در سالهای ۱۹۱۲ و ۱۹۱۳ دو جنگ در بالکان درگرفت که رومانی با ورود به جنگ دوم بالکان منطقه دوبروجای جنوبی را هم از بلغارستان گرفته و بخاک خود افزود. در سال ۱۹۱۴ کارول یکم که مدتی بر رومانی حکمفرمایی کرده بود درگذشت و نوهاش فردیناند یکم به جای او نشست. در ابتدای جنگ جهانی اول رومانی اعلام بیطرفی کرد اما در آگوست ۱۹۱۶ به متفقین پیوست و پس از پایان جنگ ترانسیلوانیا، بخشی از بنات و مارامورش را از مجارستان، بوکووینا را از اتریش و بسارابی را از روسیه بدست آورد، از اینرو عملاً در پایان جنگ سرزمین جمعیت رومانی دوبرابر شد. در طی سالهای دهه ۱۹۲۰ رومانی از رشد اقتصادی خوبی برخوردار بود و در این دوران رژیم پارلمانی در این کشور استقرار یافت اما اختلافات نژادی، ناشی از نارضایتی مردم سرزمینهایی که به رومانی ملحق شده بود، بیثباتی سیاسی را در این کشور رقم زد. بعد از سال ۱۹۲۹ رومانی هم از پیامدهای بحران اقتصادی جهانی آسیب دید و بیکاری و فقر موجب شکلگیری و رشد سازمانهای فاشیستی شد که عمدهترین آنها سازمان ضدنژادی گارد آهنین بود. در سال ۱۹۳۰ شاه کارول دوم به قدرت رسید و رومانی به تدریج تحت نفوذ آلمان نازی درآمد. در سال ۱۹۳۹ بهدنبال امضای قراردادی میان روسیه و آلمان، رومانی بخشی از ترانسیلوانیا را به مجارستان داد، بسارابی و بوکوونیای شمالی را به شوروی واگذار و دوبروجای جنوبی را نیز به بلغارستان داد. در جنگ جهانی دوم رومانی به عنوان متحد آلمان علیه روسیه اعلان جنگ داد. قوای این کشور بسارابی و بوکووینا را تصرف کرده و تا جنوب اوکراین هم پیش رفتند اما در جنگهای استالینگراد در سالهای ۱۹۴۲ و ۱۹۴۳ شکست خوردند که بهدنبال آن نیروهای روسیه در سال ۱۹۴۴ وارد رومانی شده و بخارست را مجبور به تسلیم در مقابل روسیه و اعلام جنگ علیه آلمان کردند. از آن پس تا زمان بقدرت رسیدن چائوشسکو تحت فشار روسها چپگراها همواره در رومانی بر سر قدرت بودند تا اینکه این نفوذ روسیه با روی کارآمدن چائوشسکو و تبعید شاه میهای نهادینه شد. شاه میهای اینک به رومانی بازگشته و بخشی از اموال خود را بازپس گرفتهاست.
مساحت رومانی ۲۳۸٫۳۹۱ کیلومتر مربع و مجموع مرزهای زمینی آن ۳۱۴۹٬۹ کیلومتر است. کوههای کارپات، رومانی را به سه منطقه تقسیم میکنند: در شمال غربی ترانسیلوانیا، در جنوب والاچیا، در و خاور مولدووا. در امتداد ساحل، در خاور دانوب، دوبروجا واقع شدهاست. جنوب رومانی عمدتاً از دو دشت اصلی «کامپا رومانا» (دشت رومانی)، و دشت دانوب سفلی تشکیل شدهاست. در میانه کشور یعنی در ترانسیلوانیا زمینهای مرتفعی به حالت فلات قرار دارند. زمینهای منتهیالیه باختر رومانی نیز به صورت دشت است که در زبان رومانیایی به آن دشت غربی (câmpia de vest) میگویند. در شمال دوبروجا دلتای رود دانوب واقع شده که بزرگترین دلتای اروپا است و پرندگان و ماهیان زیادی در آن زندگی میکنند. بزرگترین رودخانه رومانی دانوب است که عمدتاً در مرز این کشور با بلغارستان جریان دارد. شهرهای بندرگاهی مهم رومانی چون گالاتی، برایلا، و تولسئا نیز در کناره رود دانوب واقع شدهاند. رودهای دیگر کشور که اهمیت بازرگانی چندانی ندارند عبارتند از مورش، سومش، اولت، سیرت، و پروت. بلندترین نقطه کوهستان کارپات، مولدووئانو با ۲۵۵۴ متر ارتفاع است.
این کشور در زمره کشورهای بلوک خاور سابق قرار داشت و دوران حکومت کمونیستی به رهبری نیکلای چائوشسکو در این کشور حدود سی سال به طول انجامید. دوران حکومت چائوشسکو در رومانی با سرکوب و روشهای خشن گره خورده بود و گفته میشود رومانی در آن هنگام سرسختترین حکومت استالینی در بلوک شوروی را دارا بود. این دوران آمیخته با سیاستهای شخصیتپرستانه، ملیگرایی، و دشمنی با کشورهای خارجی بود که نه تنها قدرتهای غربی که شوروی را نیز در بر میگرفت. در سال ۱۹۴۸ سازمان امنیت کمونیستی رومانی موسوم به «سکوریتاته» تأسیس شد این سازمان مسئولیت سرکوبی مخالفان نظام کمونیستی و عوامل آن را داشت. دولت او سرانجام در سال ۱۹۸۹ در پی انقلاب رومانی سقوط کرد و چائوشسکو و همسرش پس از محاکمهای شتابزده و کوتاه، که به گونه مستقیم از تلویزیون نیز پخش میشد، به اعدام محکوم شدند و در برابر جوخه آتش قرار گرفتند. کشتن آنها واپسین اعدام در رومانی پیش از ملغی شدن قانون اعدام در ۷ ژانویه ۱۹۹۰ بود. سرانجام در دسامبر سال ۱۹۸۹ حکومت کمونیستی سرنگون شد و جمهوری سوسیالیستی رومانی جای خود را به جمهوری رومانی داد که به گروه کشورهای آزاد پیوسته بود. در دهه ۹۰ و در پی تحولات به وجود آمده اقتصاد رومانی شرایط بسیار سختی را گذراند و گرانی و تورم بیش از پیش بر مردم فشار آورد. در سال ۲۰۰۷ رومانی رسماً عضو اتحادیه اروپا شد. دولتمردان رومانی معتقدند عضویت در اتحادیه اروپا هر چند در کوتاه مدت باعث فشار آمدن به مردم و مخصوصاً قشر کم درآمد خواهد شد اما در دراز مدت منافع فراوانی برای رومانیاییها در پی خواهد داشت.
اتحادیه اروپا در سال ۲۰۰۶، طی گزارشی رومانی و بلغارستان را به عنوان فاسدترین کشورهای این اتحادیه از نظر فساد اداری معرفی کرد. رئیس جمهور کنونی رومانی ترایان باسسکو است و کالین پوپسکو-تاریچانو نخست وزیر و رئیس دولت است. ششم ژوئیه ۲۰۱۲ و در پی اختلاف نظر بین دولت چپگرا و رئیس جمهوری، پارلمان با رای بیشتر احزاب چپ، ترایان باسِسکو را از مقام خود تعلیق کرد و خواستار یک همهپرسی برای استیضاح او شد. این در حالی است که ۳ ماه پیش، حمایت آقای باسسکو از سیاستهای ریاضت اقتصادی موجب سقوط دولت راستگرایش و تشکیل دولت ائتلافیِ سوسیالیستها و لیبرالها شده بود. یک هفته بعد، ویکتور پُونتا از حزب چپِ میانه به عنوان نخست وزیر رومانی قسم خورد؛ و از آن زمان، نبرد میان رئیس جمهور و نخست وزیر آشکارا شدت گرفت؛ ویکتور پونتا، توسط اطرافیان و هوادارانش، بارها، رئیس جمهوری را به سوءاستفاده از قدرت، تخطی از حوزه اختیاراتش و دخالت در امور دولت متهم کرد. افزایش فقر و بیکاری و طرح پیشنهادی ریاضت اقتصادی خشم مردم را برانگیخت، از محبوبیت باسسکو کاست و اعضای اتحادیه اروپا را به توان باسسکو در حفظ آرامش در رومانی بدبین کرد. اما تریان باسسکو تمام اتهامات را رد کرد. در پی این اتهامات در رومانی یک همهپرسی برای برکناری رئیس جمهوری برگزار شد اما به دلیل عدم مشارکت کافی مردم، به حد نصاب قانونی نرسید و بیاعتبار اعلام شد و باسسکو در سمت خود ابقاء شد.
دولت رومانی در دهه ۱۹۷۰ برای ساخت یک پایگاه صنعتی بزرگ و اختصاصی، مبلغ هنگفتی از باختر قرض گرفت. چائوشسکو در دهه ۷۰ اعلام داشت که بدهی ۱۱ میلیارد دلاری کشورش را ظرف همان دهه پرداخت خواهد کرد. در پی عاقب اتخاذ این سیاست، ریاضت اقتصادی اعمال کرد امری که از یک سو موجبات پرداخت بدهی خارجی شد و از سوی دیگر به کاهش شدید سطح زندگی منجر گردید. مخالفت رومانی با اصلاحات انجام شد. از زمانی که رژیم چائوشسکو در سال ۱۹۸۹ سقوط کرد، دولتهای موفق در پی این بودند که نظام اقتصادی بازارهایشان را به سبک غربی بنا کنند. سرعت بازسازی آهسته بود اما با نزدیکی سال ۱۹۹۴ بنیاد قانونی برای نظام اقتصادی بازار بسیار مناسب بود. شرکت اکسون موبیل آمریکا و اواموی پتروم اتریش سال ۹۰ خورشیدی اعلام کرده بودند که پس از حفاری در بلوک نپتون واقع در ۱۷۰ کیلومتری سواحل رومانی و در عمق حدود یکهزار متری، یک ذخیره گازی که شاید بتوان آن را بزرگترین یافته گازیشان در دریای سیاه نامید، کشف کردهاند. پیشبینی میشود برآوردها درباره وجود ۶۰۰ تریلیون مترمکعب گاز فراساحلی در رومانی و اکتشافهای جدید گاز در این کشور، رومانی تا سال ۲۰۲۰ به یک صادرکننده خالص گاز تبدیل شود.
برپایه برآوردهای آماری سال ۲۰۱۹ میلادی، جمعیت رومانی در آن سال ۱۹٬۴۰۱٬۰۰۰ نفر بوده است.[۱۴] این کشور مانند دیگر کشورهای منطقه رشد منفی زادوولد دارد و انتظار میرود طی سالهای آینده جمعیت آن کاهش پیدا کند. در اکتبر ۲۰۱۱ رومانیاییتباران ۸۸٫۶ درصد از جمعیت، و مجارها ۶٫۵ درصد و مردم روما (کولیان) ۳٫۲ درصد آن را تشکیل میدادند. رومانی یک کشور سکولار است و مذهب رسمی دولتی ندارد، اما بیشتر جمعیت آن مسیحی هستند. در سرشماری سال ۲۰۰۲ میلادی ۸۶٫۷ درصد از مردم رومانی خود را مسیحی ارتدکس معرفی کردند. بیشتر ارتدکسهای این کشور به کلیسای ارتدکس رومانی تعلق دارند. در شهرستان یاش گروهی از مردم یاسی زندگی می کنند که دارای تبار ایرانی هستند.
با وجود حکومت کمونیستی تا پیش از انقلاب ۱۳۵۷ ایران، جمهوری سوسیالیستی رومانی رابطه گرمی با ایران داشت و دو کشور همکاری نزدیکی در زمینه انرژی و صنایع سنگین داشتند. محمدرضا پهلوی دو بار به رومانی سفر کرده بود و نیکلای چائوشسکو نیز در سال ۱۳۴۸ (خورشیدی) از تهران دیدار کرد. او از مهمانهای جشنهای ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی ایران بود. پس از انقلاب نیز چائوشسکو رابطه نزدیکی با حکومت جمهوری اسلامی ایران داشت. در اسفند ۱۳۶۷ سید علی خامنهای در هنگام ریاستجمهوری خود در سفری به اروپای خاوری از رومانی و یوگسلاوی دیدار کرد. با آغاز ریاستجمهوری اکبر هاشمی رفسنجانی گفتگو برای دعوت از چائوشسکو از ایران آغاز شد. محمود واعظی، معاون آن هنگام اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه ایران به بخارست رفت تا به طور رسمی از رهبر رومانی برای دیدار از تهران دعوت کند. در آن هنگام، رومانی در پی خرید نفت خام با تخفیف ویژه از ایران بود تا بتواند آن را به قیمت بالاتر در بازارهای جهانی بفروشد. ایران نیز در پی گسترش همکاری موشکی با رومانی بود. به گزارش خبرگزاری آسوشیتد پرس حجم مبادلات تجاری ایران و رومانی در آن زمان ۱/۸ میلیارد دلار آمریکا در سال بود. پس از بازگشت چائوشسکو از ایران به رومانی، او تیرباران شد.
رومانی آب و هوای معتدل قارهای دارد. آب و هوای نسبتا ملایم و معتدل که ویژگی اروپای مرکزی است. تابستانهای گرم و طولانی و زمسانهای سرد و فصلهای متمایز از ویژگیهای آب و هوای این کشور است. از ماه دسامبر تا اواسط مارس، میزان بارش برف در سراسر کشور فراوان است. به خصوص اگر به نواحی کوهستانی رومانی سفر کنید. رومانی به خاطر موقعیت جغرافیایی اش که در جنوب شرقی اروپا قرار دارد، آب و هوای معتدل قارهای دارد و دمای هوا در طول سال به شکل قابل ملاحظهای متغیر است. این کشور ۴ فصل متمایز دارد. بهار از مارس تا مه، تابستان از ژوئن تا آگوست، پاییز از سپتامبر تا نوامبر و زمستان از دسامبر تا فوریه. گاهی زمستانها بسیار سرد میشود که تابستانهای گرم را به دنبال دارد. اگر فقط آب و هوا را برای سفر در نظر بگیرید، بهترین زمان برای سفر به رومانی از ماه مارس تا اکتبر است. در این مدت، آب و هوا خیلی سرد نیست، جادهها پاک است و امکان رفت و آمد به راحتی وجود دارد. گاهی اوقات تابستانها خیلی گرم میشود اما پیشبینی گرما کار سختی است و اگر از آفتاب و گرما لذت میبرید، برایتان مشکلی پیش نخواهد آمد. لازم به ذکر است که گاهی ماه مارس بسیار سرد میشود و در اکتبر باران میبارد اما قابل پیشبینی نیست و به شانس شما بستگی دارد. اگر برای سفر به نواحی کوهستانی در رومانی برنامهای دارید، حتما لباس گرم با خودتان ببرید چون در این نواحی، آب و هوا سردتر است. همزمان، نواحی شمالی آب و هوای سردتر و نواحی جنوبی مثل سواحل دریای سیاه، آب و هوای گرمتری دارند.
ترانسفاگراشان یکی از استثناییترین جادههای رومانی است که در منطقهی Carpathians بین شهرهای سیبیو و Pitesti قرار دارد. این مسیر از شمال تا جنوب کشیده شده و از میان بلندترین قلههای کشور میگذرد. این جاده بین سالهای ۱۹۷۰ تا ۱۹۷۴ ساخته شد تا مسیری سریع و آسان برای حمل سلاح در نواحی کوهستانی باشد زمانی که کشور مورد هجوم شوروی قرار گرفته بود. در نتیجه این جاده با کمک گرفتن از نیروهای نظامی ساخته شده است. تخمین میزنند که در جریان ساخت این جاده، ۴۰ نفر جان خود را از دست دادهاند و دلیل این مرگها غالبا به خاطر استفاده از دینامیت برای منفجر کردن نواحی کوهستانی و ساخت جاده بوده است. به دلیل ارتفاع زیاد، این مسیر هر سال از اکتبر تا ژانویه به خاطر بارش سنگین برف، بسته میشود. حتی در سایر ماههای سال، اگر شرایط آب و هوا و جاده مساعد نباشد، بسته میشود. این مسیر به خاطر پیچهای تند و سراشیبیهای متعدد مشهور است و از این رو، برای رانندگان تازهکار و دوچرخهسواران مبتدی، رانندگی کردن و دوچرخهسواری در آن بسیار سخت و خطرناک است. اما اگر این شانس را داشته باشید که از این مسیر عبور کنید، چشماندازهای بسیار زیبایی از مناظر کوهستانی را خواهید دید.
کوه Tampa مشرف به شهر براشوو قرار دارد؛ کوهی که تاریخچهای جالب در پس آن نهفته است. به راحتی با تلهکابین میتوانید خود را به بالای کوه برسانید و منظرهی زیبای شهر را از آن بالا تماشا کنید. علاوه بر این، یک قلعهی دفاعی هم وجود دارد که می توانید در آن به گشت و گذار مشغول شوید. اگر به فعالیتهای تفریحی در دل طبیعت علاقه دارد، کوهنوردی و پیادهگردی را هم میتوانید امتحان کنید.
قلعهی برن (Bran) که با نام قلعهی دراکولا هم مشهور است در منطقهی برن در نزدیکی شهر مشهور براشوو قرار دارد. ساختار باشکوه و شگفتانگیز بنا در کنار تاریخچهی جدابی که دارد، موجب به شهرت رسیدن این قلعه شده است. اولین یادآوری مکتوب از این بنا به سال ۱۳۷۷ برمیگردد. در سال ۱۹۲۰، قلعهی برن یک اقامتگاه رسمی سلطنتی بود. امروزه این قلعه به عنوان موزه فعالیت میکند. مجموعههای بزرگ و ارزشمندی از آثار هنری و وسایل قدیمی که به ملکه ماری تعلق داشته در آن نگهداری میشود. گردشگران میتوانند خودشان تالارهای قلعه را بگردند یا از تورهای همراه با راهنما استفاده کنند.
قلعهی زیبای کوروین در منطقهی ترانسیلوانیای رومانی قرار دارد. این شاهکار معماری به سبک گوتیک و رنسانس در سال ۱۴۴۶ به دستور John Hunyadi ساخته شده است تا جایگزینی برای قلعهای باشد که در همین مکان توسط کاروی یکم، اولین پادشاه مجارستان ساخته شده بود. قلعهی اصلی به سبک گوتیک ساخته شده است اما المانهایی از معماری رنسانس هم دارد. این قلعه به عنوان اقامتگاه John Hunyadi ساخته شده اما به عنوان قلعهی دفاعی هم مورد استفاده قرار گرفته است. به همین دلیل است که این قلعه دارای چندین دیوار و برج و باروهای اضافهتر برای دفاع است. بعضی از این برجها در بازهای از زمان به عنوان زندان مورد استفاده قرار گرفتهاند. برجهایی که دارای ورودیهای بزرگ بودند برای استقرار سلاحهای بزرگ مورد استفاده قرار میگرفتند. در قرن هفدهم میلادی، بخشهایی به این مجموعه اضافه شده است، از جمله یک کاخ بزرگ با دو برج به نامهای برج سفید و برج Artillery. به دلیل بیتوجهیها و یک آتشسوزی، بخشهایی از این بنا آسیب دیده است. قلعهی فعلی، نتیجهی بازسازی و مرمت موفقیتآمیز همان قلعهی قدیمی است. به دلیل تاریخچهی جالب و پر رمز وراز، این بنا هنوز هم یک بنای افسانهای و یکی از دیدنیترین جاذبههای رومانی است.
هتل یخی در Balea در کوهستان Fagaras قرار دارد و یکی از خاصترین مقاصد تفریحی در این کشور است. این هتل در ماههای سرد سال از مهمانان خاص خود پذیرایی میکند و هر سال با تمی متفاوت تزیین میشود. هر سال این هتل را با استفاده از متریالهای محلی مثلا قطعات یخ دریاچهی Balea بازسازی میکنند. گذراندن یک روز از سفر در این هتل منحصربهفرد، تجربهای خاص و رویایی است. سفر گردشگران به این هتل با یک تلهکابین شروع میشد. در طول مسیر، گردشگران از تماشای نفسگیرترین مناظر کوهستانی لذت می برند قبل از اینکه به اتاق یخی خود برسند.
بخارست، پایتخت زیبای رومانی، با نام پاریس کوچک مشهور است. تاریخچهای غنی و پرفراز و نشیب در پس ساختمانهای تاریخی این شهر نهفته است. این جنبهی تاریخی در کنار امکانات وجاذبههای مدرن، از بخارست، یک مقصد گردشگری دوچهره و جذاب ساخته است. کلیساهای قدیمی از قرون شانزدهم تا هجدهم، خانههای قدیمی به سبک هنر نو و بناهایی با نمای نئوکلاسیک که حوادثی چون زلزله و جنگ را پشت سر گذاشتهاند.
غذاهای این کشور، یکی از جاذبههای مهم گردشگری آن است چون غالبا با ذائقهی بسیاری از گردشگران هماهنگ است و از آن لذت میبرند. البته بسیاری از غذاهای سنتی این کشور در سایر کشورهای منطقهی بالکان هم پیدا میشود. در ادامه با چند مورد از این غذاهای سنتی آشنا می شویم که در رستورانهای رومانی میتوانید آنها را امتحان کنید.
Sarmale، رول کلم : زمانی که صحبت از غذای سنتی رومانی میشود، یکی از اولین غذاهایی که به ذهن میرسد رول کلم یا دلمهی کلم است. غذایی که به شکلهای مختلف در بسیاری از کشورهای دنیا تهیه میشود. برای تهیهی این غذا ترکیب گوشت چرخ کرده، برنج وادویهجات را در برگ نرم شدهی کلم میپیچند و در سس مخصوص میپزند. برای طعم دادن به این غذا از آب گوجه فرنگی و انواع ادویه برای تهیهی سس استفاده میکنند. گوشت این غذا ممکن است گوشت قرمز یا مرغ باشد. اگر گوشت خوک نمیخورید قبل از سفارش دادن حتما اطمینان حاصل کنید که با مرغ درست شده باشد.
Mici، رول گوشت کبابی : این رولهای کوچک و لذیذ معمولا بزرگتر از یک انگشت نیستند و با ترکیب گوشت چرخ کرده، ادویه و سیر تهیه میشوند. این ترکیب را گریل میکنند و داغ با سس خردل سرو میکنند.
سوپ سیرابی (Ciorba de Burta) : خوردن سیرابی در بسیاری از کشورها رواج دارد. این غذای سنتی رومانی هم با سیرابی تهیه میشود. اگر از علاقهمندان سیرابی هستید، این غذا را امتحان کنید. این سوپ را با خامهی ترش، سرکه و نوعی سس سنتی که با سیر تهیه میشود سرو میکنند.
Varza a la Cluj، دلمهی کلم به سبک کلوژ : این غذا شبیه به Sarmale است ولی تفاوتهای اندکی دارد. برای تهیهی این غذا از گوشت چرخ کرده، انواع چاشنیها و کلم ترش استفاده میکنند. این مواد را در فر میپزند و معمولا با خامهی ترش سرو میکنند. این غذا بیشتر در نواحی شمالی رومانی، رواج دارد اما تقریبا در همهجای این کشور میتوانید آن را امتحان کنید و از طعم متفاوت این غذا لذت ببرید.
پولنتا با پنیر و خامهی ترش (Mamaliga cu branza si smantana) : این غذا یکی دیگر از غذاهای سنتی رایج در رومانی است. برای تهیهی آن از موادی چون آرد ذرت، روغن آفتابگردان، آب و نمک استفاده میکنند. این غذا را معمولا با پنیر سنتی رومانی یا خامهی ترش استفاده میکنند و بیشتر وقتها به عنوان ساید دیش در کنار غذاهایی مانند دلمه سرو میشود.
پاپاناسی (Papanasi) : این دسر لذیذ با پنیر کوتاژ یا هر نوع پنیر شیرین دیگری که از شیر گاو به دست میآید تهیه میشود . این پنیر همراه با خمیر به شکل دونات رول میشود سپس با موادی چون خامهی شیرین شده و مربا آن را سرو میکنند و معمولا از مربای انواع توت و گیلاس استفاده میکنند. تهیهی این دسر نسبتا سخت است.
دراب (Drob) : این غذا بیشتر شبیه به هگیس یا جَغور بَغور است و معمولا در زمان عید پاک تهیه میشود. برای تهیهی این غذا از دل، جگر وقلوهی گوسفند استفاده میکنند اما گاهی بعضی از افراد آن را با دل و جگر مرغ میپزند. برای طعم دادن به این غذا از شوید و انواع ادویهها استفاده میکنند. در کنار این غذا، تخم مرغ پخته هم یا داخل غذا یا در کنار غذا و به صورت سرد سرو میشود. اگر به چنین غذاهایی علاقه دارید، مدل رومانیایی آن را امتحان کنید.
فکت های رومانی
۱- دلتای دانوب، بِکرترین دلتای اروپا : دلتا در جغرافی به زمین مثلثی شکلی گفته می شود که در دهانه رود یا دریا شکل می گیرد و از اهمیت و ارزش بالایی برخوردار است. دلتای دانوب در شرق این کشور قرار دارد و با چهار ساعت رانندگی از بخارست، پایتخت رومانی می توان به آن دسترسی پیدا کرد. یکی از حقایق جالب در مورد رومانی این است که این دلتا دومین دلتای بزرگ اروپا و بهترین و سالم ترین دلتا در کل قاره اروپا به حساب می آید. در این منطقه جغرافیایی بیش از ۳۰ گونه پرنده و ۱۶۰ گونه ماهی وجود دارد و از این نظر بهشتی برای پرنده نگری و عاشقان طبیهت و حیات وحش محسوب می شود. نکته جالب این که منطق دلتای دانوب یکی از بهترین مکان ها در اروپا است که هنوز اسب های وحشی در آن جا زندگی می کنند. اگر در سفر به رومانی به دلتای دانوب سفر کردید می توانید از فرصت استفاده کنید و بهترین و خوشمزه ترین غذاهای دریایی و ماهی های تازه کشور را هم امتحان کنید.
۲- دومین یخچال زیرزمینی بزرگِ اروپا : یکی از حقایق جالب در مورد رومانی وجودِ دومین یخچال بزرگ زیرزمینی در اروپاست که در این کشور و در کوهستان های چشم نواز آپوسنی قرار دارد. غار Scărișoara در ارتفاع ۱۱۶۵ متری کوهستان های آپوسنی قرار گرفته و محل قرارگیری یکی از بزرگ ترین یخچال های طبیعی اروپا هستند. این پدیده طبیعی شگفت انگیز بیش از ۳۰۰۰ سال عمر دارند و با حجم ۷۵۰۰۰ متر مکعب یخ، دومین یخچال بزرگ زیرزمینی در اروپا به حساب می آیند. بهترین زمان برای بازدید از این یخچال طبیعی تابستان است که شما را به یکباره از گرما و هوای داغ تابستان به درون غاری خنک و سرد می برد و غافلگیرتان می کند.
۳- آتشفشان های فعال زیادی در رومانی وجود دارند! : البته، قبل از هرچیز باید بگوییم که ارتفاع این آتشفشان ها تنها حدود ۶ متر هستند و فوران آتش و گدازه ندارند. اما این گِل فِشان ها بسیار فتوژنیک هستند و تصاویر فوق العاده ای می توانید در آن جا ثبت کنید. پیشنهاد می کنیم هنگام غروب آفتاب به تماشای این گل فشان ها بروید. زیرا در این زمان سطح گلی، آب و حباب های گل نور خورشید را منعکس می کنند و تصویری به غایت زیبا و نفس گیر به وجود می آورند. 60 هکتار منطقه حفاظت شده گیاهشناسی و زمین شناسی از اهمیت و جایگاه منحصر به فردی در اروپا برخوردار هستند و به دو بخش تقسیم می شوند: Pâclele Mari و Pâclele Mici. برای این که از این گل فشان های جذاب دیدن کنید باید به شهرستان بوزائو بروید. این دهانه های آتشفشانی در ۲۲ کیلومتری شهر بوزائو و ۱۲۲ کیلومتری بخارست، پایتخت رومانی قرار گرفته است.
۴- در معدن نمک سالینا توردا یک پارک تفریحی-موضوعی قرار دارد! : معدن نمک سالینا توردا در قرن ۱۷ بسیار فعال بوده است، اما امروزه دیگر تعطیل شده و بیشتر جنبه تفریحی و گردشگری دارد. در این معدن قدیمی که ۱۲۰ متر زیر زمین قرار گرفته یک پارک موضوعی تفریحی جذاب ساخته شده است که گردشگران زیادی را به سمت خود جذب می کند. در این پارک موضوعی سرگرمی های مفرحی مثل سالن بولینگ، چرخ و فلک و یک آمفی تئاتر قرار دارد که در طول سال میزبان کنسرت ها و برنامه های متعددی است. در بخشی از این معدن امکان قایقرانی پدالی و پارویی هم برای بازدیدکنندگان وجود دارد. اما می دانید مهم ترین فایده بازدید از این معدن نمک چیست؟ با سپری کردن چند ساعت در یک معدن نمک می توانید با استنشاق نمک های معدنی، ریه ها و شش هایتان را تقویت کنید، انرژی های منفی را از خود دور کنید و از مزایای سلامتی و تندرستی این فضا بهره مند شوید.
۵- رنگارنگ ترین گورستان جهان در رومانی قرار گرفته است! : یکی دیگر از فکت های جالب در مورد رومانی وجودِ رنگارنگ ترین و شادترین گورستان دنیا در این کشور است. گورستان مری در Săpânța، استان ماراماروس قرار گرفته و رنگارنگ ترین قبرستان دنیا به حساب می آید. داستان شکل گیری این گورستان از ذوق و خلاقیت یک هنرمند محلی شروع شد: یک روز هنرمندی به نام یوآن پاتراس سعی کرد صلیبی چوبی و رنگارنگ بسازد که روی آن با نقاشی ها و اشعار مختلفی راجع به زندگی فرد متوفی بسازد. شاید بازدید از یک گورستان، جاذبه گردشگری عجیبی به نظر برسد. اما گورستان مری با تمام گورستان های دنیا تفاوت دارد! اما پیشنهاد می کنیم حتما در سفر به رومانی از این گورستان خاص و منحصر به فرد هم دیدن کنید و در حین قدم زدن با دقت روی صلیب های رنگی را تماشا کنید. رنگ های استفاده شده روی صلیب ها هر کدام نماد و سمبل یک مفهوم هستند: سبز به معنای زندگی، زرد نماینده باروری، قرمز به معنای عشق و محبت و سیاه نماینده و سمبل مرگ است.
۶- طولانی ترین پل اروپا روزگاری در رومانی قرار داشت!: پل Anghel Saligny زمانی که در سال ۱۸۹۵ ساخته شد بلندترین و طولانی ترین پل در اروپا و دومین پل بلند در سرتاسر جهان به حساب می آمد. این پل ریلی که بر فراز رودخانه دانوب کشیده شده است یک اثر و بنای ملی به حساب می آید و با دو مجسمه سرباز برنزی آراسته شده است. جالب است بدانید که در روز افتتاحیه این پل، معمار سازنده برای آن که مستحکم بودن پل را نشان بدهد همراه با تیم مهندس ها داخل یک قایق زیر پل ایستادند و بعد ۱۵ لوکوموتیو با سرعت ۸۰ کیلومتر در ساعت از روی پل و بالای سر این افراد عبور کردند. این پل اگرچه امروزه دیگر بلندترین پل اروپا نیست، اما هنوز هم یکی از جاذبه های گردشگری رومانی محسوب می شود.
۷- نسخه دوم طاق نصرتِ پاریس در بخارست قرار دارد! : طاق نصرت پاریس یکی از مشهورترین جاذبه های گردشگری این شهر به حساب می آید و به سمبل و نماد این شهر تبدیل شده است. یکی از حقایق جالب در مورد رومانی این است که نسخه دومی از این بنا در شهر بخارست رومانی قرار گرفته است. طاق نصرت بخارست در سال ۱۹۳۶ و به مناسبت حضور رومانی در جنگ جهانی دوم ساخته شده است. این بنا با ۲۷ متر ارتفاع درست شبیه به طاق نصرت پاریس که در انتهای خیابان شانزه لیزه قرار دارد ساخته شده است. طاق نصرت بخارست با سنگ های مرمر پوشیده شده است و نقاشی ها و حکاکی های بسیار زیبایی توسط بهترین هنرمندان روی آن نقش بسته است.
۸- ۷ میراث جهانی یونسکو در رومانی قرار گرفته اند! : کشور رومانی از نظر تاریخی هم ارزش بالایی دارد و در واقع، ۷ مورد از بناها و جاذبه های تاریخی این کشور در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده اند. روستاهایی که در ترانسیلوانیا قرار دارند و با استحکامات نظامی احاطه شده اند؛ بخش قدیمی و تاریخی شهر سیگیشوآرا؛ ویرانه های Sarmizegetusa Regia، پایتخت سابق داسیه در کوهستان های اورشتیه؛ صومعه هورزو؛ کلیساهای چوبی مارامورس؛ کلیساهای نقاشی شده مولداوی و صد البته منطقه دلتای دانوب! به این ترتیب با سفر به کشور رومانی می توانید از ۷ میراث جهانی یونسکو که از اهمیت و ارزش بسیار بالایی برخوردارند دیدن کنید.
9- برای نام بخارست نظریههای گوناگونی مطرح است. یکی از این نظریهها مربوط به اشرافزادهای به نام «بوکور» (Bucur) است که در این منطقه زندگی میکرده است. از طرفی واژهی «بوکوری» (Bucurie) در زبان رومانیایی به معنی «شادمانی و خوشبختی» است و نام پایتخت رومانی برگرفته از این واژه است.
10- زمانی که از رومانی صحبت میشود، نمیتوان از افسانهی دراکولا یا خونآشام این منطقه صحبت نکرد. «ولاد تپش» (Vlad Tepes) حاکم منطقهی «والاچیا» (Wallachia) در قرن ۱۵ میلادی بوده است. او که در نزد مردمش به دلیل دفاع از خاک خود بسیار مورد ستایش قرار میگرفته است، برای به میخ کشیدن و رها کردن بسیاری از دشمنانش شهرت داشته است. به همین دلیل لقب «دراکولا» (Dracula) را که در زبان رومانیایی به معنی «اژدها» است، به او نسبت دادند. همین امر موجب الهام گرفتن نویسندهی ایرلندی، «آبراهام برام استوکر» (Abraham Bram Stoker)، برای نوشتن داستان «دراکولا»، از او میشود.
.................................................
آشنایی با کشورها (101) : لسوتو
آشنایی با کشورها (100) : جزایر فارو
آرشیو مطالب