جزایر فارو یا جزایر فاروئه (به فاروئی: Føroyar، به دانمارکی: Færøerne، به معنی: جزایر گوسفند) نام جزایر هجدهگانهای است که به عنوان یکی از منطقههای خودگردان دانمارک شناخته میشود.
این مجمع الجزایر در سال ۱۸۱۴ از نظر سیاسی از نروژ جدا شد و از سال ۱۹۴۸ بهصورت استانی خودمختار از پادشاهی دانمارک درآمد. آنها در طی این چند سال مسئولیت بیشتر مسایلشان را در دست گرفتهاند؛ بهجز دفاع (اگرچه دارای نگهبان ساحلی محلی هستند)، امور خارجی و دستگاه قضائی که بر عهدهٔ دانمارک میباشد. فارو روابط نزدیک و سنتیای با ایسلند، شتلند، اورکنی، جزایر هبرید بیرونی و گرینلند دارد. این مجمع الجزایر در انجمن اروپای شمالی بهعنوان بخشی از نمایندگان دانمارک حضور پیدا میکند. شایان ذکر است که فارو عضو اتحادیه اروپا نمیباشد. در این جزایر تلاشهایی برای استقلال طلبی از پادشاهی دانمارک دیده می شود که کارشناسان احتمال می دهند در دو دهه پیش رو ممکن است این کشور به عنوان یکی از کشورهای مستقل شناخته شود.
این مجمعالجزایر در شمال اروپا و منطقهٔ اسکاندیناوی، بین دریای نروژ و اقیانوس اطلس شمالی، تقریباً در فاصلهای برابر از ایسلند، نروژ و بریتانیا واقع شدهاست و پایتخت آن توشهاون میباشد. از مجموع ۱۸ جزیرهای که جزایر فارو را تشکیل دادهاند، ۱۷ جزیره مسکونیاند و بزرگترین آنها به نام استریموی ۳۸۵ کیلومتر مربع مساحت دارد. اقلیم آن معتدل، بارانی و اغلب ابری است. تنها ۶ درصد اراضی این جزایر قابل کشت هستند و فراوردههای کشاورزی آن به سبزیجات محدود میشود و غلات در آن به عمل نمیآید. صنایع دستی و ماهیگیری شغلهای اصلی مردم میباشند و صدور ماهی عمدهترین منبع درآمد آن محسوب میشود.
فارو اقلیمی اقیانوسی دارد. اگرچه برخی مناطق ساحلی یا نواحی کم ارتفاع میتوانند نسخهی بسیار ملائمی از اقلیم توندرا داشته باشند، اما اغلب مناطق این جزایر به خصوص در کوهستانها اقلیم توندرا (توندرا یا سردشت در جغرافیا، به ناحیههایی گفته میشود که در آنها میانگین دمای گرمترین ماه میان صفر و ده درجه بالای صفر است و زمستان آن خیلی طولانی و سرد و تابستان خیلی کوتاه است) دارند. بهطور کلی زمستانهای فارو معتدل (دمای میانگین بین ۳ تا ۴ درجهی سانتیگراد) و تابستانهای آن خنک ( دمای میانگین بین ۹.۵ تا ۱۰.۵ درجهی سانتیگراد) است. توشهاون، پایتخت فارو در سال ۲۰۱۲ حدود ۱۹۵ روز بارانی با مجموع بارش ۱,۲۶۲ میلیمتر را تجربه کرد. گونههای جانوری و گیاهی متنوع و کمیابی در این جزایر زندگی میکنند. نبود درخت از مشخصههای طبیعت فارو به شمار میرود و پنگوئن فارویی هم یکی از مشهورترین گونههای جانوری ساکن در این ناحیه است که بخشی از غذاهای محلی را تشکیل میدهد. ریشهی فرهنگ مردم جزایر فارویی نیز به فرهنگ نوردیک باز میگردد. این مجمعالجزایر به مدت طولانی دور افتاده بود و از پیمایشهای فرهنگی که سراسر اروپا را در نوردید دور ماند، به همین دلیل هنوز هم میتوان بخش بزرگی از فرهنگ سنتی و قدیمی را در این جزایر مشاهده کرد. جزایر فارو وسعت زیادی ندارد و دسترسی به نقاط دیدنی آن از طریق پیادهروی کاری آسان است. کل ۱۸ جزیره به وسیلهی سیستم حملونقل عمومی به همدیگر متصل هستند. بزرگترین جزیرهها یعنی استریموی و استوروی از طریق یک پل با هم ارتباط دارند. از سال ۲۰۰۲ یک تونل زیردریایی جزیرهی واگار را به استریموی و از سال ۲۰۰۶ طول زیردریایی دیگری جزیرهی Borðoy را به استوروی وصل کردهاند. عبور از همهی این تونلها نیاز به پرداخت عوارض دارد. جزایر اصلی دیگری مانند ساندوی و سوروی به طریقی بسیار عالی به وسیلهی قایقهای ماشینی با استریموی مرتبط هستند. سالانه حدود 100 هزار گردشگر به جزایر فارو سفر میکنند. این جزایر که حدود 50 هزار نفر جمعیت و 80 هزار گوسفند دارد با آبشارها و گونههای مختلف پرندگانش چشماندازهای خیرهکنندهای را به بازدیدکنندگان عرضه میکند.
گردشگرانی که جزایر فارو را برای گذراندن تعطیلاتی به یاد ماندنی انتخاب می کنند، دلایل زیادی برای این کار دارند چرا که این نقطه از جهان با داشتن سواحل باشکوه، فضایی آرام، آوای خوش مرغان دریایی، آب های نیلگون اقیانوس، هوای پاکیزه، فضایی دنج، طبیعتی دست نخورده و ساکنانی خونگرم و مهربان، می تواند انسان ها را از هیاهوی شلوغی و سروصدای تمام نشدنی محیط های شهری دور کند. در واقع جزایر فارو بهترین جا برای معاشقه با طبیعت و خلوت کردن با خود است.
چشم انداز منحصر به فرد و موقعیت خاص جزایر فارو با ترکیبی از خورشید، ابرها، علفزارها، صخره ها و دریا، عکاسان بسیار زیادی را به سوی خود فرا می خواند. یکی از ویژگی های جالب جزایر فارو، بی درخت بودن آن است، در عوض منظره چشم نواز علفزارهای آن همچون فرشی سبز جلوه زیبایی به این منطقه بخشیده است.
از دیگر ویژگی های این جزایر، خانه های چوبی شهر توشهاون است که سقف آن ها با چمن پوشیده شده اند. این خانه های دوست داشتنی زیبایی شهر را دو چندان می کنند. قدیمی ترین این خانه ها ۵۰۰ سال پیش ساخته شده است. ابرهای این جزیره نیز بسیار معروف است زیرا ابرها برای مدت های طولانی و به دلایل نامعلوم بر بالای سر این جزیره باقی می مانند و یکی از محبوب ترین نقاط دنیا را برای عکاسی فراهم می کنند.
وقتی صحبت از جزایر فارو می شود احتمالا یاد قتل عام نهنگ ها می افتید. سنتی بسیار وحشتناک که بیش از ۱۲۰۰ سال قدمت دارد. مردم جزایر فارو به پیروی از سنت دیرینه خود، نهنگ ها و دلفین ها را به ساحل آورده و آن ها را با چاقو، نیزه و سایر وسایل برنده قتل عام می کنند. طوری که رنگ آب دریا به قرمز تبدیل می شود. صید نهنگ ها برای اهداف تجاری نبوده و هیچ کس نمی تواند آن ها بفروشد، آن ها می توانند گوشت حاصل را بین اعضای جامعه محلی تقسیم کنند. مردم محلی در گذشته از گوشت نهنگ برای تغذیه خود استفاده می کردند ولی در حال حاضر به دلیل وجود جیوه و دیگر مواد سمی در آن، از خوردن گوشت آن خودداری می کنند.
تجربه ی سفر به جزایر فارو از آن دست تجربه هایی است که در زندگی بسیاری از افراد به احتمال زیاد هیچ وقت پیش نمی آید و افراد کمی شانس این را پیدا می کنند تا بتوانند به این جزایر که از زیباترین جزایر جهان هستند سفر کنند. این جزایر در سال ۲۰۱۵ توسط مجله ی معتبر نشنال جئوگرافیک به عنوان «بهترین سفر در سال ۲۰۱۵» نام گذاری شدند با این حال سال های سال است که این جزایر بکر طبیعت عجیب خود را حفظ کرده اند ولی به خاطر دور دست بودن مورد توجه توریست ها نبوده اند. در این جزایر دریاچه ی بسیار زیبا و عجیبی به نام دریاچه Sørvágsvatn وجود دارد که بزرگ ترین دریاچه ی این جزایر هم محسوب می شوند.
دریاچه ی Sørvágsvatn که به آن دریاچه ی لیتیسوانت (Leitisvatn) هم گفته می شود بزرگ ترین دریاچه ی جزایر فارو است که در جزیره ی Vágar قرار گرفته است. این دریاچه مساحتی برابر ۳٫۴ کیلومتر دارد و تصویری که از دریاچه Sørvágsvatn در پایین می بینید در نگاه اول شاید بیشتر شبیه به یک تصویر غیر واقعی به نظر برسد در صورتیکه اصلا این طور نیست و ظاهرا که سطح این دریاچه از سطح اقیانوس بسیار بالاتر است در صورتیکه این دریاچه فقط ۳۰ متر از سطح دریا بالاتر است خود دریاچه به تنهایی چندان چشمگیر نیست اما از آن جا که در کنار اقیانوس و روبروی این صخره ها قرار گرفته است بسیار چشمگیر به نظر می رسد و البته که از بین ۱۸ جزیره ای که در فارو وجود دارد، بزرگ ترین دریاچه این مجمع الجزایر هم محسوب می شود و حدود ۶ کیلومتر طول دارد. بین مردم جزایر فارو بر سر اسم این دریاچه بحث های جدی ای وجود دارد، در نزدیکی این دریاچه یا روستایی به نام Sørvágur وجود دارد که مردم این روستا از این که این دریاچه هم نام روستای آن ها است به خود افتخار می کنند و دریاچه Sørvágsvatn را بخشی از دارایی های خود می دانند و از طرف دیگر روستایی هم به نام Miðvágur در همان نزدیکی وجود دارد که نزدیک تر از روستای قبلی به این دریاچه است و در فاصله ی کمتری از آن قرار دارد با این حال گفته می شود که روستای Sørvágur قبل از روستای Miðvágur وجود داشته است.
البته بیشتر بومیانی که در نزدیکی این دریاچه زندگی می کنند به آن واتنی (Vatni) می گویند و این به آن دلیل است تا بین آن ها اختلافی درباره ی این دریاچه به وجود نیاید با این حال وقتی که گردشگران و توریست ها به این جزیره سفر می کنند و به این دریاچه، دریاچه Sørvágsvatn می گویند، آن جاست که دوباره اختلافات این ۲ روستا بالا می گیرد! در هر صورت این دریاچه یکی از جاذبه های گردشگری جزایر فارو و یکی از دلایل اصلی گردشگران برای سفر به این جزیره است.
در مورد هزینه های سفر به جزایر فارو هم باید گفت که همه چیز در این جزایر گران است و روی تمام وسایلی که برای خریداران به فروش می رسد ۲۵ درصد هم مالیات می خورد اما برای مردمی که از خارج اسکاندیناوی وارد این جزایر می شوند معمولا در زمان ترک جزیره، این مالیات به آن ها پرداخت و بازگردانده می شود. بیشتر غذاهای مردم فارو از گوشت قرمز و ماهی تشکیل شده است و در این جزیره هم از نظر تعداد، هیچ کمبودی برای رستوران وجود ندارد معروف ترین این رستوران ها در Tórshavn قرار دارد.
از دیگر جذابیتها و زیباییهای فارو میتوان به وقت گذراندن در بخش مسکونی اشاره کرد. بزرگترین و مهم ترین مشخصهٔ چشمگیر در این فضا سقف خانههای مسکونی است که کاملاً پوشیده از چمن است. آب و هوا در جزایر فارو اغلب بارانی است و همین امر سبب شده سقف خانه ها به تدریج به این صورت طراحی شود. همچنین میتوانید از خوردن غذاهای محلی و اقامت در کلبه ها و خانههای محلی لذت ببرید و حسابی خوش بگذرانید.
در تمامی جزایر فارو وجود طبیعت بکر، گونهها مختلف گیاهی و انواع مختلف حیوانات باعث میشود به آرامش مطلق برسید. درختان موجود در این جزایر و نیز راههای سرسبز آن خستگی زندگی در شهرهای بزرگ و مدرن را از تن شما بیرون کرده و حس میکنید در بهشت به استراحت میپردازید. پیاده روی، دوچرخه سواری، ماهی گیری و سوار شدن جت اسکی از جمله فعالیت هایی است که میتوانید در این جزایر انجام دهید و خوش بگذرانید. در واقع از جمله مهمترین دلایل لذت بردن از این جزایر از سوی گردشگران سرسبزی بی حد و حصر آن منطقه و نیز آب و هوای آنجاست. به علاوه آسمان فارو در شب بسیار دیدنی است و شکوه فوق العاده ای دارد. بیشتر گردشگران ترجیح میدهند شب را تا دمادم صبح در فضای باز سر کنند، آتش روشن کنند و با تماشای آسمان و ستارهها به آرامش برسند.
خوردن غذاهای گوشتی با گوشت قرمز و نیز گوشت دریایی از جمله موارد جذاب برای گردشگران است؛ چراکه مردم فارو در طبخ غذاهای گوشتی بسیار ماهر هستند و طعم غذای رستورانهای فارو زبانزد خاص و عام است. اما این بدان معنا نیست که گیاهخواران نمیتوانند از بودن در فارو لذت ببرند. در واقع انواع غذاها برای سلیقه های مختلف با بهترین کیفیت در جزایر فارو طبخ و سرو میشود و همهٔ گردشگران راضی و خشنود از غذاهای میل شده به مرکز دانمارک بازمی گردند. اما در این بین غذاهای گوشتی دارای طعمی متفاوت و شهرتی خاص هستند.
فکت های جزایر فارو
1- بزرگترین دسته پرندگان مرغ طوفان در جهان، در جزایر فارو سکونت دارند.
2- جزایر فارو در زبان دانمارکی به معنای «جزایر گوسفند» است و این به آن دلیل است که یکی از مشاغل ساکنین این منطقه، پرورش گوسفند و دامداری است. حتی نشان ملی این کشور نیز یک قوچ است.
3- این کشور در فوتبال هم فعال است و تیم ملی این کشور عضو یوفا و فیفا می باشد و در مسابقات رسمی به میدان می رود که سال قبل توانست با پیروزی سه بر صفر برابر لیختن اشتاین یکی از بهترین نتایج تاریخ خودش را بگیرد.
4- شرکت هوآوی چین در ماه ژوئن 2019 موفق به برقراری نخستین تماس با استفاده از فناوری شبکه 5G در جزایر فارو شده بود.
5- جمعیت مردم جزایر فارو: 52,110 نفر ........................... جمعیت گوسفندان جزایر فارو: 70,000
6- شرکت Bakkafrost در جزایر فارو هشتمین شرکت بزرگ تولید ماهی قزل آلا در جهان است
7- در طول جنگ جهانی دوم ، ارتش انگلیس جزایر فارو را اشغال کرد. تقریباً 170 ازدواج بین سربازان انگلیسی و زنان فارویی انجام شد.
8- در جزایر فارو زندان وجود ندارد. زندانیان محکوم به بیش از یک سال و نیم حبس ، به دانمارک فرستاده می شوند.
9- در جزایر فارو در مجموع سه چراغ راهنمایی وجود دارد که همگی آنها در تورشهاون واقع شده اند.
10- Niels R. Finsen یک پزشک اهل جزایر فارو در سال 1903 برنده نوبل پزشکی شده بود
11- Gunnar Nielsen دروازه بان تیم ملی جزایر فارو تنها بازیکن فوتبال این کشور است که در لیگ برتر انگلستان بازی کرده است و سابقه بازی در منچستر سیتی را دارد.
12- در تورشهاون حمل و نقل با اتوبوس های شهری رایگان است
13- جزایر فارو یکی از کشورهای برتر جهان در زمینه تولید برق پایدار است که بیش از 50٪ از برق این کشور از منابع انرژی تجدیدپذیر حاصل می شود.
14- هیچ جایی در جزایر فارو از 5 کیلومتری دریا (3 مایل) از دریا فاصله ندارد.
.....................................................
آشنایی با کشورها (99) : مولداوی
آشنایی با کشورها (98) : گرجستان
آرشیو مطالب