کوبا با نام رسمی جمهوری کوبا کشوری است تشکیل شده از مجمع الجزایری در دریای کارائیب و پایتخت آن هاوانا است. جمعیت این کشور ۱۱ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر و زبان رسمی آن زبان اسپانیایی است. ۶۴ درصد از مردم کوبا سفیدپوست و ۲۶.۶ درصد از نژاد آمیخته با بومیان هستند. ۹ درصد نیز سیاهپوستند. ۶۵ درصد مردم این کشور مسیحی، ۲۵ درصد بدون دین مشخص و ۱۷ درصد پیرو باورهای بومی (مانند سانتریا) هستند. واحد پول این کشور پزوی کوبا است. از نظر فرهنگی، کوبا بخشی از آمریکای لاتین بهشمار میآید. این کشور چندنژادی است که مردم، فرهنگ و آداب و رسوم آن از ریشههای گوناگونی از جمله سرخپوستان بومی تائینو و سیبونی، دوره طولانی استعمار اسپانیا، آوردن بردگان آفریقایی و رابطه نزدیک با اتحاد جماهیر شوروی در جنگ سرد سرچشمه میگیرد. این کشور در طول جنگ سرد میان اتحاد جماهیر شوروی و ایالات متحده از مناطق پرجنجال بود و بحران موشکی کوبا در سال ۱۹۶۲ حتی جهان را تا آستانه وقوع جنگ هستهای برد. کوبا یکی از اندک کشورهای سوسیالیست مارکسیستی-لنینیستی موجود است و نقش کلیدی حزب کمونیست در قانون اساسی نهادینه شدهاست. ناظران مستقل دولت کوبا را به نقض حقوق بشر از جمله حبس خودسرانه کوتاهمدت متهم کردهاند. فرهنگ این کشور بر پایهٔ مذهب کاتولیک است و جامعهای مذهبی دارد.
در ۱۴۹۲ کریستف کلمب جزیرهای را کشف کرد که هماکنون کوبا نام دارد. در آن زمان این جزیره به امپراتوری اسپانیا تعلق گرفت. در ۱۵۱۱ اولین اقامتگاههای اسپانیاییها در کوبا تأسیس شد. اسپانیا حدود ۱۰۰ هزار نفر از مردم بومی را به بردگی گرفت، آنها را مسیحی کرد و به جستجوی طلا واداشت. با این وجود پس از گذشت یک قرن عملاً این افراد بومی از بین رفتند. از جمله دلایل این اتفاق، شیوع بیماری عفونی اوراسیایی بود که به دلیل عدم مقاومت بومی گسترش یافت. کوبا به مدت ۴۰۰ سال تحت استعمار اسپانیا قرار داشت (۱۵۱۱–۱۸۹۸). در این مدت اقتصادش بر پایه کشاورزی، معدن و صادرات شکر، قهوه و تنباکو به اروپا و بعدها آمریکای شمالی بود. این کارها در ابتدا توسط بردههای آفریقایی که به کوبا آورده شده بودند انجام میشد. جمعیت کوبا در ۱۸۱۷ عبارت بود از ۶۳۰٬۰۰۰ نفر که ۲۹۱٬۰۰۰ نفر از آنها سفیدپوست، ۱۱۵٬۰۰۰ نفر سیاهپوست غیربرده و ۲۲۴٬۰۰۰ نفر سیاهپوست برده بودند.
در ۱۸۹۲ یک مخالف تبعید شده به نام خوزه مارتی، حزب انقلابی کوبا را در نیویورک پایهریزی کرد. هدف این حزب استقلال کوبا از اسپانیا بود. در ۱۸۹۵، خوزه مارتی برای پیوستن به تلاشهای ماکسیمو گومز به مونته کریستی و سانتو دومینگو رفت. مارتی دیدگاههای سیاسی خود را در بیانیهٔ مونته کریستی به تحریر درآورد. جنگ علیه نیروهای نظامی اسپانیا در ۲۴ فوریه ۱۸۹۵ در کوبا آغاز شد. اما مارتی تا آوریل ۱۸۹۵ نتوانست خود را به کوبا برساند. مارتی در دوس ریوس در ۱۹ می ۱۸۹۵ کشته شد. مرگ او او را به قهرمان ملی کوبا بدل کرد. حدود ۲۰۰ هزار اسپانیایی کوبا را به توپ بستند. فرماندهٔ نظامی کوبا مردم را کمپهایی فرستاد. در میان بین ۲۰۰٬۰۰۰ تا ۴۰۰٬۰۰۰ شهروند کوبایی بر اثر گرسنگی یا بیماری در این کمپها جان باختند. کوبا تا پایان جنگ اسپانیا-آمریکا در ۱۸۹۸ همچنان مستعمره اسپانیا باقیماند. پس از جنگ آمریکا-اسپانیا، این دو کشور معاهدهای به نام معاهدهٔ پاریس را در ۱۸۹۸ امضا کردند که طی آن اسپانیا کشورهای پورتوریکو، فیلیپین و گوام را به ازای جمعاً ۲۰ میلیون دلار به آمریکا واگذار کرد. در یک پیمان مشابه، اسپانیا متعهد شد که از پادشاهی بر کوبا چشم پوشی کند. تئودور روزولت که در جنگ آمریکا-اسپانیا شرکت کرده بود و تا اندازهای نیز به جنبشهای استقلال خواهانه روی خوش نشان میدهد، در ۱۹۰۱ پس از مک کینلی به عنوان رئیسجمهور آمریکا انتخاب شد و معاهده را واگذار کرد. به این شکل کوبا در ۱۹۰۲ به صورت رسمی از آمریکا مستقل شد و نام جمهوری کوبا به خود گرفت. تحت شرایط جدید کوبا، آمریکا حق مداخله در امور داخلی کوبا و همچنین روابط اقتصادی و سیاسی اش با دیگر کشورها را برای خود محفوظ نگه داشت. بین ۱۹۵۳ و ۱۹۵۹ انقلاب کوبا اتفاق افتاد که منجر به براندازی دیکتاتوری فولخنثیو باتیستا ثالدیوار و روی کار آمدن دولت جدید به رهبری فیدل کاسترو گردید. در سال ۱۹۵۲ استقلال خود را از اسپانیا اعلام کرد.
طبق سرشماری سال ۲۰۰۲، حدود ۱٫۲ میلیون از افراد کوباییتبار (حدود ۱۰ درصد جمعیت کنونی کوبا) در آمریکا اقامت دارند. بسیاری از این کوباییان برای رفتن به آمریکا راه دریا را پیش گرفتند و با استفاده از قایقهای کوچک و زورقهای کوچک مسیر بین این دو کشور را طی کردند. در ۶ آوریل ۱۹۸۰، حدود ۱۰ هزار کوبایی به سفارت پرو در هاوانا رفته و درخواست پناهندگی سیاسی کردند. طی چند روز بعد، دولت کوبا برای کوباییهایی که از سفارت پرو درخواست پناهندگی کرده بودند مجوز مهاجرت صادر کرد. در ۱۶ آوریل، ۵۰۰ کوبایی سفارت پرو را به قصد کاستاریکا ترک کردند. در ۲۱ آوریل، بسیاری از این افراد شروع به سفر به میامی از طریق قایقهای شخصی کردند که آمریکا از ورود آنها جلوگیری کرد. اما مهاجرتها ادامه یافت چرا که کاسترو اعلام کرد که هر کسی که تمایل به ترک کشور دارد آزاد است این کار را از طریق منطقهٔ پورت ماریل انجام دهد. بیش از ۱۲۵٬۰۰۰ کوبایی پیش از پایان این جریان در ۱۵ ژوئن، کوبا را به مقصد آمریکا ترک کردند. فروپاشی شوروی که در کوبا به عنوان دورهٔ ویژه شناخته میشود، فرصت بسیار خوبی فراهم آورد تا قوانین وضع شده توسط کاسترو بهطور جدی آزمایش خود را پس بدهند. در این دوران کوبا دچار کمبود مواد غذایی شد. با این وجود دولت کوبا، کمکهای غذایی، دارویی و مالی آمریکا را تا سال ۱۹۹۳ نپذیرفت. در ۵ اوت ۱۹۹۴، دولت، گروهی معترض را که در یک اعتراض ناگهانی در هاوانا تجمع کرده بودند متفرق کرد.
در سالهای اخیر کوبا به یک منبع جدید حمایتکننده به نام جمهوری خلق چین دست یافتهاست و همچنین اتحادهای جدیدی را با هوگو چاوز، رئیسجمهور سابق ونزوئلا و همینطور اوو مورالس، رئیسجمهور بولیوی که هر دو از صادرکنندههای نفت و گاز هستند ایجاد کردهاست. در سال ۲۰۰۳، دولت شمار زیادی از فعالان مدنی را دستگیر و بازداشت کرد. این دوره به بهار سیاه معروف است. در ۳۱ ژوئیه ۲۰۰۶، فیدل کاسترو وظایف اصلیاش را به برادرش، اولین نخستوزیر کوبا یعنی رائول کاسترو واگذار کرد. دلیل این واگذاری عمل جراحی فیدل کاسترو بود. در ۲۴ فوریه ۲۰۰۸ رائول کاسترو به عنوان رئیسجمهور جدید کوبا انتخاب شد. او در سخنرانی ابتدایی خود، قول داد که برخی محدودیتهایی اعمال شده بر زندگی کوباییها را از میان بردارد.[۲۸] در مارس ۲۰۰۹، رائول کاسترو برخی از مقامات دوران کاسترو را از میان برداشت. در ۱۴ اوت ۲۰۱۵، با سفر جان کری، وزیر امور خارجهٔ ایالات متحد، به هاوانا، در مراسمی رسمی و در حضور مقامهای عالیرتبهٔ آمریکا و کوبا، پس از بیش از ۵۴ سال قطع روابط دیپلماتیک این دو کشور، سفارت آمریکا در کوبا بازگشایی شد. در مارس ۲۰۱۶، باراک اوباما اولین رئیسجمهور آمریکا بود که پس از گذشت ۸۸ سال ازین کشور دیدار میکرد. در ۱۸ آوریل ۲۰۱۸، میگل دایاز-کانل تنها نامزد ریاست جمهوری بود و به عنوان رئیسجمهور کوبا انتخاب و جانشین رائول کاسترو شد و یک روز بعد در ۱۹ آوریل بهطور رسمی ۱۹مین رئیسجمهور کوبا شد
کوبا جزیرهای است که در میان دریای کارائیب و اقیانوس اطلس شمالی قرار گرفتهاست و دارای مساحتی برابر ۱۱۰٬۸۶۱ کیلومتر مربع میباشد. مرز زمینی آن تنها با پایگاه دریایی ایالات متحدهاست که خلیج گوانتانامو نام دارد. اقلیم کوبا معتدل و بادهای بسامان در این کشور در جریانند. موقعیت جغرافیایی آن ۰۰ ۸۰ غربی و ۳۰ ۲۱ شمالی است.
موزه انقلاب کوبا تاریخچه:در سال ۱۹۰۹ میلادی، ژنرال فرمانده اوبرت (Governor General Aubert) تصمیم گرفت که مکانی بسازد تا دولت استانی در آن جای بگیرد؛ او میخواست که موقعیت این ساختمان جایی باشد که دیوارهای قدیمی شهر قرار داشتهاست. طراحی این بنا توسط معماران رودولفو ماروری کوبایی (Rodolfo Marurí) و پائول بلائو بلژیکی (Paul Belau) انجام شد و ساخت آن توسط شرکت قراردادی ژنرال امضا شد که بیش از ۱٫۵ میلیون پزو کوبا هزینه داشت. زمانی که سال ۱۹۱۷ رو به اتمام بود، بانو ماریانا سوا تحت تأثیر شکوه و جایگاه فوقالعاده این ساختمان قرار گرفت و زیبایی آن را بسیار تحسین کرد. رئیسجمهور ماریو گارسیا منوکال، همسر این خانم از طریق کارهای قانونی، این ساختمان را که هنوز در دست ساخت بود از دولت استانی گرفت و در سال ۱۹۱۸ به کاخ ریاست جمهوری تبدیل کرد. در ژانویه ۱۹۲۰ تکمیل ساختمان به پایان رسید و این ساختمان بهطور رسمی افتتاح شد. این ساختمان، بخش مهمی از تاریخ بعد از انقلاب کوباست که بعد از پیروزی انقلاب از ۱۹۵۹ تا ۱۹۶۵، جایگاه دولن و شورای وزیران و در ۱۹۶۵ کمیتهٔ مرکزی حزب کمونیست کوبا در کاخ ریاست جمهوری در اینجا تشکیل شد. در سال ۱۹۷۴، این بنا کاربری خود را به موزه ای تغییر داد که به انقلاب کوبا اختصاص یابد و در سال ۲۰۱۰ به عنوان یک بنای ملی به ثبت رسید. معماری موزه انقلاب کوبا وجود غنی این ساختمان با محیط اطرافش کاملاً متفاوت است. یک مثال از این تفاوت، راه پله اصلی سنگ مرمر کارارا است که جلوه بسیار زیبایی دارد. دیوارهای خارجی ساختمان از سنگ ساخته شده و دیوارهای داخلی از بتن آرمه ساخته شدهاند. جالب اینجاست که طاق کاشی کاری بسیار جالب آن، با سفال به پایان رسیده که اصلاً بخشی از طراحی اولیه آن نبوده و توسط ای والدراما و ام گونزالس طراحی شدهاست. نمای داخلی موزه انقلاب کوبا توسط تیفانی استودیو طراحی شده که بسیار چشمگیر و زیبا است. خود ساختمان موزه از لحاظ تاریخی سیر نزولی دارد، از بالاترین طبقه به پایین میتوانید اتفاقتی که قبل از انقلاب کوبا، در طول انقلاب و پس از آن اتفاق افتادهاند را مشاهده کنید. در برخی از طبقات داستانهایی به زبان انگلیسی و اسپانیایی روایت میشود که دانستن آنها برایتان بسیار جالب است.
درکوبا، تعداد قابل توجهی از قضات، وکلای دادگستری، دانشمندان علوم، کارگران فنی، کارکنان بهداشت عمومی و حرفهای را زنان تشکیل میدهند. کوبا از نظر نجات کودکان در رتبه اول فهرست مادر «کشورهای کمتر توسعه یافته» قرار دارد. کوبا با بیش از ۴۸ درصد زنان به عنوان نماینده مجلس، با بالاترین درصد زنان پارلمان در ردیف سوم در جهان است. زنان در دوران حاملگی ۹ ماه حقوق کامل، و سپس ۳ ماه را با ۷۵ درصد حقوق، مرخصی زایمان خود را دریافت میکنند. دولت برای سقط جنین و طرح تشکیل خانواده یارانه میدهد، و برای مراقبت قبل از بارداری ارزش والایی قائل است، و برای زنان قبل از تولد فرزند «مسکن زایمان» ارائه میدهد.
هرچند کوبا سالهای در بین کشورهای دارای بیشترین تعداد خبرنگار زندانی بود اما در سال ۲۰۱۶ فقط دو روزنامهنگار زندانی دارد. در نتیجه منع مالکیت فردی، مردم کوبا در بین کشورهایی با کمترین مالکیت رایانه شخصی ردهبندی شدهاند. حق استفاده از اینترنت فقط به تعدادی محدوی از افراد داده میشود و آنها هم شدیداً تحت نظر هستند. خروج ازکشور و ورود به کشور بهطور کلی ممنوع است و در صورتی کسی بخواهد کشور را ترک کند نیاز به کسب مجوز دارد؛ که اکثر درخواستهای خروج از کشور رد میشوند و در مواردی که اجازه داده میشود، به عنوان مثال کل یک خانواده نمیتواند کشور را ترک کنند و بچهها به عنوان ضمانت نگه داشته میشوند تا والدین آنها برگردند. کوبا در سال ۲۰۱۵ از نظر آزادی رسانه در میان ۱۸۰ کشور در جایگاه ۱۶۹ قرار گرفتهاست. بر اساس گزارش دولت آمریکا ۱٬۲۰۰٬۰۰۰ نفر (حدود ۱۰٪ جمعیت کوبا) در بین سالهای ۱۹۵۹ (زمان وقوع انقلاب کوبا) تا ۱۹۹۳ این کشور را ترک کردهاند. تحقیق توسط دانشکده حقوق کرنل در ماه اکتبر سال ۲۰۱۵ نشان میدهد که در کوبا هیچکسی محکوم به اعدام یا هیچکس در انتظار اعدام نیست. دادگاه عالی کوبا، آخرین زندانی باقیمانده محکوم به اعدام، حکم یک آمریکایی کوبایی محکوم به قتل در اجرای حمله تروریستی سال ۱۹۹۴ به این جزیره را در ۲۸ دسامبر ۲۰۱۰ تخفیف داد؛ و از آن زمان تاکنون هیچ حکم اعدام شناخته شده جدیدی صورت نگرفتهاست.
انتخابات مجلس ملی کوبا (شورای ملی) هر پنج سال صورت میگیرد و انتخابات انجمنهای شهر و شهرداری مناطق، هر دو سال و نیم برگزار میشود. پس از آن نمایندگان مجلس شورای ملی، شورای دولت/کشور را انتخاب میکنند، که به نوبه خود شورای وزیران را منصوب میکند که رئیسجمهور را انتخاب میکند. از سال ۲۰۱۸ میلادی (تاریخ انتخابات عمومی آینده در کوبا)، برای تمام موقعیت مقامات منتخب ارشد، از جمله رئیسجمهور، فقط دو دورهٔ پنج ساله حق تصدی آن پست را خواهد داشت. هر کسی میتواند نامزد و یک کاندید شود. لازم نیست شخص، عضو حزب کمونیست (سی پی) باشد. نمیتوان هیچ پولی برای ترویج و تبلیغ نامزدهای انتخاباتی خرج کرد و هیچ حزب سیاسی (از جمله حزب کمونیست) اجازه ندارند در طول انتخابات، کمپین راه بیندازند. پرسنل نظامی در حوزههای رأیگیری انجام وظیفه نمیکنند؛ و دانشآموزان از صندوقهای رأی حفاظت میکنند. آموزش رایگان تا سطح تحصیلات عالی و از جمله آموزشهای عالی، یک حق همگانی است. در مقایسه با دیگر کشورها در جهان، کوبا بخش قابل توجهی از تولید ناخالص داخلی خود را صرف آموزش و پرورش شهروندان کوبایی میکند. «معلمان سیار» (معلم سر خانه) برای خانه کودکانی فراهم شدهاست که قادر به رفتن به مدرسه نیستند. بسیاری از مدارس مراقبتهای مجانی را در صبح و پس از مدرسه برای والدین شاغلی فراهم ساخته که فامیل دیگری ندارند تا از کودکانشان پرستاری و مراقبت نماید. در کوبا ۲۲ دانشکده پزشکی وجود دارد، در حالی که تا سال ۱۹۵۹ و قبل از انقلاب کوبا، تنها ۳ دانشکده وجود داشت.
قانون کوبا حق داوطلبانه تشکیل اتحادیههای کارگری و پیوستن به آنها را تضمین میکند. اتحادیهها بهطور قانونی مستقل و از نظر مالی خودمختارند، و مستقل از حزب کمونیست و دولت هستند، و توسط حق عضویت اعضای خود تأمین مالی میشوند. حقوق کارگران توسط اتحادیهها از جمله با یک قرارداد کتبی، یک کار ۴۴–۴۰ ساعت در هفته، ۳۰ روز مرخصی سالیانه با حقوق در بخش دولتی حمایت شدهاست. چنانچه اتحادیه فکر کنند که کار کردن خطرناک است، حق دارند که کار را متوقف کنند. آنها حق دارند که در مدیریت کارخانه حضور یابند، اطلاعات مدیریت را در فضای اداره و مصالح، و زمان تسهیلات را برای نمایندگان دریافت کنند. توافق اتحادیه برای اخراجها، تغییرات در سبک ساعات کاری، اضافه کاری، و گزارش ایمنی سالانه، ضروری است. اتحادیهها هم چنین در کوبا دارای نقش سیاسی هستند و یک حق قانونی (قانون اساسی) دربارهٔ مشورت قانون استخدامی دارند. آنها هم چنین دارای حق پیشنهاد قوانین جدید به مجلس شورای ملی هستند.
منابع طبیعی آن شامل معادن کبالت، نیکل، آهن، مس، کروم و سیلیکون است. با وجود دولت متمرکز، دولت کوبا درصدد است تا قوانین اقتصادی این کشور را سهل کند. با هدف بهبود کارکرد موسسات تجاری، کاستن کمبود جدی خوراک، بهبود کالاهای مصرفی و خدمات، اصلاحاتی در دهه ۱۹۹۰ میلادی انجام شد. با این حال متوسط استاندارد زندگی هنوز هم بخاطر تحریمهای آمریکا، از پیش از دهه ۱۹۹۰ میلادی و قطع کمکهای شوروی سابق پائینتر است. از اواخر سال ۲۰۰۰ کشور ونزوئلا قراردادی برای همکاری نفتی با این کشور به امضاء رساند و اکنون روزانه ۱۰۰٬۰۰۰ بشکه نفت به این کشور تحویل میدهد. کوبا بخشی از پرداخت خود را بابت نفت به صورت خدمات انجام میدهد. ۲۰٬۰۰۰ کوبایی متخصص پزشکی که در ونزوئلا کار میکنند جزو این برنامه هستند. افزایش قیمت فلزات در سال ۲۰۰۷ موجب بالا رفتن درآمدهای کوبا از تولید کبالت و نیکل شدهاست. هاوانا با هدف کاهش قطع برق که از سال ۲۰۰۴ موجب نارضایتی مردم را فراهم آورده، سرمایهگذاری در بخش انرژی را ادامه میدهد. تولید ناخالص داخلی این کشور ۵۱٫۱۱ میلیارد دلار است که ۴٫۶ درصد آن در بخش کشاورزی، ۲۶٫۱ درصد آن در بخش صنعت و ۶۹٫۳ درصد آن در بخش خدمات تولید میشود. ۴٬۸۵۳٬۰۰۰ نفر نیروی کار این کشور کار میکنند.
نرخ بیکاری در کوبا ۱٫۷ درصد و نرخ تورم ۱٫۵ درصد است. محصولات صادراتی این کشور شامل شکر، نیکل، تنباکو، ماهی، محصولات پزشکی، مرکبات و قهوه است که به کشورهای هلند (۲۱٫۸ درصد)، کانادا (۲۱٫۶ درصد)، چین (۱۸٫۷ درصد) و اسپانیا (۵٫۹ درصد) صادر میشود. محصولات وارداتی این کشور شامل نفت، مواد غذایی، ماشینآلات و تجهیزات و مواد شیمیایی است که از کشورهای ونزوئلا (۲۶٫۶ درصد)، چین (۱۵٫۶ درصد)، اسپانیا (۹٫۶ درصد)، آلمان (۶٫۴ درصد)، کانادا (۵٫۶ درصد)، ایتالیا (۴٫۴ درصد)، آمریکا (۴٫۳ درصد) و برزیل (۴٫۲ درصد) وارد میشود.
مهمترین مادهٔ معدنی کوبا نیکل است که کوبا پس از روسیه دومین منبع بزرگ نیکل جهان محسوب میشود.[۴۳] شرکت بینالمللی کانادایی شریت (Sherritt International) دارای تسهیلات بزرگی در معدن بزرگ نیکل در شهر موئا هستند. کوبا پنجمین تولیدکنندهٔ بزرگ کبالت تصفیه شدهاست که از مواد فرعی استخراج نیکل است.[۴۳] تحقیقات نفتی جدید نشان دادهاست که شمال کوبا قادر به تولید تقریباً ۴٫۶ میلیارد بشکه (۷۳۰ میلیون متر مکعب) تا ۹٫۳ میلیارد بشکه نفت (۱٫۴۸ در ۱۰ به توان ۹ مترمکعب) است. در سال ۲۰۰۶، کوبا آغاز به آزمایش این مناطق برای استخراج احتمالی در آینده نمود.
طبق آمار سال ۲۰۰۶، کوبا تنها کشور جهان است که دارای استانداردهای مورد قبول صندوق جهانی طبیعت در زمینه توسعهٔ پایدار است. جاناتان لوح، یکی از نویسندگان گزارش صندوق جهانی طبیعت، گفتهاست: «طبق شاخص سازمان ملل، کوبا به لطف سطح بالای سواد و طول عمر بسیار بالای خود به سطح خوبی از توسعه رسیدهاست، و از آنجایی که کشوری با مصرف انرژی پائین است، اثرات زیستی آن بزرگ نیست.» به عبارت دقیق تر کوبا بر اساس معیار ردپای بومشناختی (Ecological footprint) دارای امتیاز کمتر از ۱٫۸ هکتار در واحد مساحت است. همچنین امتیاز کوبا بر اساس شاخص توسعه انسانی(HDI) بالاتر از ۰٫۸ است.
زبانهایی که سالها پیش توسط بومیهای کشور کوبا صحبت میشده امروزه دیگر منقرض شدهاند و تقریباً تمام مردم این کشور به زبان اسپانیایی صحبت میکنند. هرچند که لهجهی ریتمیک و استفادهی بیش از حد از دستان هنگام صحبت، فقط به کوبا اختصاص دارد. عقاید مذهبی در این کشور به 2 دلیل، به قوت دیگر کشورهای آمریکای لاتین نیست. اول اینکه در دوران مستعمره بودنشان، بیشتر کشیشهای کاتولیک اسپانیایی بودند و قدرت اسپانیا را به آنها یادآوری میکردند و این خلاف عقاید ملتی بود که به دنبال استقلال میگشت. دوم اینکه در مناطق روستایی و به خصوص در «استان اورینته» (Oriente Province)، به اندازهی کافی کشیش نبود و کسانی که قصد مذهبی شدن داشتند، مذهب خاص خودشان را دنبال میکردند که تلفیقی از باورهای آفریقایی و مذهب کاتولیک به شمار میرفت. «سانتریا» (Santería)، یکی از همین مذاهب تلفیقی است که به «مردم یوروبا» (Yoruba people) در نیجریه تعلق دارد که قبلاً به عنوان برده خریداری میشدند. چندین کلیسا در شهر هاوانا و «سانتیاگو د کوبا» (Santiago de Cuba) وجود دارند و مناسبتهای مخصوص مسیحیت را جشن میگیرند؛ اما این جشنها معمولاً به خیابانها کشیده نمیشود و به همان کلیسا محدود میمانَد. مردم در کوبا مانند کارائیبیها لباس میپوشند. لباس خانمها بسیار شیک و جذاب است و مردان، شلوار جین یا کتان را به همراه پیرهنی گشاد به تن میکنند که به «گایابرا» (Guayabera) معروف است. البته مردم شاید در خیابان راحت لباس بپوشند، اما اگر لباس مخصوص ساحل را پوشیده باشید، احتملاً به شما اجازهی ورود به بیشتر رستورانها و کلابها را نمیدهند. لباسهای سنتی این کشور، از اسپانیا بسیار تأثیر گرفته است؛ اما امروزه آنها را فقط در مناطقی به خصوص بر تن مردم میبینید که بیشتر جنبهی جذب توریست دارد.
موز سبز سرخ شده و سبزیجات در کنار برنج و حبوبات، جزو غذاهای اصلی مردم کوبا به حساب میآیند. خیار در این کشور، فراوان و بسیار ارزان است و امروزه بیشتر مردم، مرغ را جایگزین گوشت گاو کردهاند؛ زیرا از لحاظ اقتصادی برایشان بیشتر میصرفد. همچنین آنها به شدت به شیرینیجات، کیک و بستنی علاقه دارند و معتقدند «کوپلیا» (Copelia)، بهترین بستنی دنیا را تولید میکند. کشاورزی در کوبا بیشتر به شکر اختصاص دارد و به دلیل دخالت بعضی کشورها در امور آنها، تقریباً نیمی از مواد غذایی این کشور از طریق واردات تأمین میشود.
کوباییها به دو ویژگی مهماننوازی و دست و دل باز بودن بسیار اهمیت میدهند. معمولاً دور خانهها را بر خلاف آمریکای مرکزی، حصارهای فلزی نمیکشند و هر زمانی که برایشان مهمان بیاید، خوشحال میشوند. در این کشور مرسوم است که مردم به عنوان سلام و علیک، با همهی مردها دست میدهند و خانمها گونهی هم را میبوسند. کوباییها با هیجان با یکدیگر بحث میکنند و درمورد آنها اینطور گفته میشود که هیچ جر و بحثی به پایان نمیرسد، مگر اینکه همه از شدت خستگی از حال بروند! البته جریان راجع به خصومتهای شخصی فرق دارد و معمولاً به طور مستقیم، این موضوع را مطرح نمیکنند. از همان کودکی، عقاید جامعهگرایی به بچهها یاد داده میشود تا به جای فردگرایی، منافع گروه را بر خودشان ترجیح بدهند و همواره به فکر همکلاسیهاشان نیز باشند. در دوران دبیرستان، نوجوانان یک سال را دور از خانواده میگذرانند تا علاوه بر درس خواندن و پیشرفت مهارتهای اجتماعیشان، بر روی کارهای کشاورزی نیز تمرکز شود و کسانی که میخواهند کشاورزی را به عنوان شغل آیندهشان انتخاب کنند، مهارتهای لازم را از همین جا یاد بگیرند.
فکت های کوبا
1- دو اتفاق مهم در تاریخ کوبا وجود دارد که آنها را با هیاهو و جوش و خروش بسیاری جشن میگیرند. اولین جشن آنها نمادی از پیروزی انقلاب کوبا در روز یکم ژانویهی سال 1959 میلادی است که «باتیستا» به میامی فرار کرد. این روز با جشن سال نو همزمان میشود. دومین اتفاق مهم آنها، روز حملهی فیدل کاسترو و افرادش به پادگان «مونکادا» در 26 ژوئیهی سال 1953 است که سرآغازی برای پیروزی انقلاب کوبا به حساب میآید و با کارناوال بزرگ کوبا همزمان میشود.
2- کوبا با مساحتی حدود ۱۱۰۸۶۰ کیلومتر مربع، بزرگترین جزیره در دریای کارائیب است.
3- خودروهای دولتی در کوبا از نظر قانونی ملزم هستند که افراد پیاده را بهصورت رایگان سوار کنند.
4- سازمان جاسوسی آمریکا، «سیا» برنامهای داشت که میخواست با استفاده از مواد شیمیایی موبر، ریش «فیدل کاسترو» را از بین ببرد!
5- تا سال ۲۰۰۸ داشتن تلفن همراه در کوبا ممنوع بود!
6- «جان اف کندی» دقیقا چند ساعت قبل از امضای تحریم علیه کوبا، ۱۲۰۰ نخ سیگار کوبایی خرید!
7- در سال ۱۹۴۰، پسر ۱۰ سالهای به نام «فیدل کاسترو» در نامهای به رییس جمهور کشورش، خواست که به او یک ۱۰ دلاری بدهد، چون هرگز اسکناس ده دلاری ندیده بود!
8- فیلمهای سریالی کرهی جنوبی در کوبا بسیار محبوب هستند.
9-پرندهی «تروگون» حیوان ملی این کشور است
10- از آنجایی که فیدل کاسترو نمیخواست فرقه یا طرفدار شخصی داشته باشد، در کوبا هیچ خیابان، ساختمان، موسسه یا محلی به نام او وجود ندارد.
11- در سال ۲۰۱۳ کوبا هنگام ارسال سلاح به کرهی شمالی گرفتار شد.
12- ۷۵% حقوق تیم های درمانی کوبایی که در خارج از کشور کار میکنند به دولت کوبا تعلق داره
................................................................
آشنایی با کشورها (50) : بوروندی
آشنایی با کشورها (49) : سودان
کشورهای معرفی شده