موریس با نام رسمی جمهوری موریس کشوری جزیرهای در جنوب غربی اقیانوس هند است که در حدود ۹۰۰ کیلومتری شرق ماداگاسکار واقع شدهاست. این جمهوری به جز جزیره موریس شامل جزیرههای سنت برندون و رودریگوئس و جزایر آگالگا نیز میشود. موریس بخشی از جزایر ماسکارین بهشمار میرود و جزیره فرانسوی رئونیون در ۱۶۰ کیلومتری جنوب غربی آن قرار دارد. پایتخت موریس شهر پورت لوئیس است.
این جزیره را پرتغالیان در ۱۵۰۵ میلادی کشف کردند و سپس در سال ۱۶۳۸ به مستعمره هلندیان تبدیل شد. هلندیان این مستعمره را به افتخار شاهزاده موریس ناساو، جزیره موریس نامیدند. در خلال سده هجدهم این جزیره در دست فرانسویان بود که به آن نام «ایل دو فرانس» (جزیره فرانسه) دادند. این جزیره در سال ۱۸۱۰ به دست بریتانیاییها افتاد و آنها نام پیشین آن را برگرداندند. موریس اکنون عضو اتحادیه کشورهای همسود (مشترکالمنافع بریتانیا) است. این کشور ابتدا به وسیله دریانوردان مالایی در قرن دهم میلادی کشف شد، پس از آن در قرن شانزدهم میلادی ابتدا مستعمره پرتغال و سپس هلند (قرن ۱۷) شد. در سال ۱۷۱۵ جزیره تحت کنترل فرانسویها درآمد و در طی جنگهای ناپلئونی در سال ۱۸۱۰ جزیره توسط نیروهای انگلیسی اشغال شد. در سال ۱۹۶۸ این کشور استقلال خود را از انگلستان به دست آورد.
نوع حکومت در این کشور جمهوری دموکرات (پارلمانی) است. در حال حاضر کشوری مستقل به پایتختی پورت لوئیس است که دارای ۸ شهر دیگر نیز میباشد. در تاریخ دوشنبه ۱۳۹۶/۰۳/۱۵به دنبال قطع رابطه و تحریم قطر از طرف کشورهای عربستان-امارات-بحرین-مصر-لیبی کشور موریس نیز به این جمع اضافه شد. موریس روابط قوی و دوستانه با کشورهای مختلف قاره آمریکا، آفریقایی، آسیایی، اروپا و اقیانوسیه دارد. موریس روابط دیپلماتیک با چین و روابط دریایی با اتحاد جماهیر شوری در آوریل ۱۹۷۲(میلادی) برقرار کرد. این کشور عضو سازمان تجارت جهانی، مؤسسات ملل متحد، لاهه فرانفویون، اتحادیه آفریقا، جامعه توسعه جنوب آفریقا کمیسیون اقیانوس هند و تشکیل انجمن ریموند اقیانوس هند است. قوانین حاکم تا حدی از قوانین مدنی فرانسه و قانون مشترک بریتانیا مشتق شده. مساحت این کشور ۲۰۴۰ کیلومتر مربع است. (۱۱ برابر شهر واشینگتن و تقریباً ۳ برابر شهر تهران) خط ساحلی دور جزیره ۱۸۰ کیلومتر است که تمامی آن از ماسههای نرم، سفید و درخشان پوشیده شدهاست. این کشور در نیمکره جنوبی زمین واقع شدهاست، بنابراین فصول آن برعکس نیمکره شمالی است. میانگین دمای هوا در زمان سفر نوروزی: روز: ۲۸+ الی ۳۰ + شب: ۲۰+ الی ۲۲+ دمای آب: ۲۶+ الی ۲۸+ درجه سانتیگراد. اختلاف زمان موریس با تهران تنها نیم ساعت است. (زمان رسمی موریس: ۰۴:۰۰، زمان رسمی ایران: ۰۳:۳۰)
جمعیت این کشور ۱٬۳۰۰٬۰۰۰ نفر میباشد که از نژادهای متنوع تشکیل شدهاست. (هندی، چینی، اروپایی و آفریقایی) زبان رسمی اداری این کشور انگلیسی است ولی مردم به دو زبان انگلیسی و فرانسوی تسلط کامل دارند. دین مردم جزیره: ۴۸٪ هندو، ۳۲٪ مسیحی، ۱۷٪ مسلمان و ۳٪ سایر ادیان. کلیه ساکنین آن را افراد مهاجر تشکیل می دهند که البته بسیاری از آن ها دارای اصلیتی هندی هستند. زبان رسمی این کشور، انگلیسی بوده و برخی از مردم نیز با زبان های فرانسوی و زبان بومی منطقه صحبت می کنند. این موضوع که بیشتر مردم این کشور به زبان انگلیسی مسلط هستند، خود به عنوان یکی از نقاط قوت گردشگری آن محسوب شده و این جزیره را محلی ایده آل برای گردشگران و به ویژه انگلیسی زبانان تبدیل کرده است.
اولین نشانههای وجود این جزیره در تاریخ نشان میدهند که اولین بار توسط یک ملوان عرب در حدود سال ۹۷۵ دیده و به نام دینا اروبی نامگذاری شد. در سال ۱۵۰۷ پرتغالیها این جزیره خالی از سکنه را پیدا کردند و آن را به نام یکی از کشتیهای خود سرن یا کرن (Cirne) نامیدند. ملوان پرتغالی دیگری به نام دون پدرو ماسکارین آن را مجمعالجزایر ماسکارین نام نهاد. در سال ۱۵۹۸ یک دریاسالار به نام ویبراند وان وارویک در ناحیه گرند پورت پهلو گرفت و به افتخار پرنس موریس، مباشر جمهوری هلند، نام آن را موریس نهاد. بعدها جزیره به استعمار فرانسه در آمد و نامش به جزیره فرانسه تغییر کرد. در سال ۱۸۱۰ طی جنگهای ناپلئونی، فرانسویها جزیره را تسلیم بریتانیای کبیر کردند. در این زمان انگلیسیها نام آن را به موریس بازگرداندند.
موریس تنها جزیره آتشفشانی واقع در قلب اقیانوس هند است و در شرق ماداگاسکار و جنوب سیشل قرار دارد. این زمین جزیرهای قدیمی با یک فرودگاه، شبکه خوبی از جادهها و تعداد زیادی اقامتگاههای ساحلی و هتلهایی است که امتداد ساحلهای این جزیره را فراگرفتهاند. فاصله تمام هتلها تا فرودگاه کمتر از ۱ ساعت و ۱۵ دقیقه است. قسمت مرکزی جزیره کوهستانی است و با یک گردش در سطح شهر متوجه میشوید که چرا اینجا به قدیمیترین مقصد گردشگاههای ساحلی معروف است. این اقامتگاهها از استانداردهای بالایی برخورداند و بیشتر آنها ۵ ستاره و دارای سرویسدهیهای عالی هستند.
موریس از جاذبههای توریستی متنوع و شگفتانگیزی بهرهمند میباشد؛ علاوه بر سواحل بسیار زیبا، رودخانه، مرداب، کوه، جنگلهای زیبا، گونههای جانوری و گیاهی فراوان، دهانههای آتشفشانی، آبشار و آثار تاریخی را نیز میتوان در این جزیره رؤیایی مشاهده نمود. سازمان جهانی جهانگردی موریس را به عنوان یکی از ده مقصد برتر توریستی دنیا معرفی نمودهاست. مارک توین، نویسنده مشهور آمریکایی، خالق آثاری از قبیل ماجراهای تام سایر، هاکلبری فین، شاهزاده و گدا جزیره موریس را چنین توصیف نمودهاست: «موریس نمونهای از بهشت روی زمین است.» جزیره موریس با وسعتی ۴ برابر شهر تهران (۲۰۴۰ کیلومتر مربع) و ۱۸۰ کیلومتر نوار ساحلی ماسه ای سفید درخشان و طبیعتی گرمسیری و استوایی و سرسبز با جاذبههای فراوان گردشگری خانوادگی و بهرهمندی از دریایی با آبهای کریستالی یکی از ۱۰ مقصد برتر گردشگری جهان از دید معتبرترین سازمان جهانگردی جهان یعنی سازمان جهانی جهانگردی انتخاب شدهاست. یکی از بزرگترین دیوارههای مرجانی جهان در پیرامون این جزیره واقع شدهاست که همین امر باعث شده مکاشفه دنیای ناشناخته اقیانوسی موریس برای گردشگران بسیار جذاب باشد. زیر دریاییهای توریستی اکراینی کلوب بلو سافاری موریس و ساب اسکوترها و کلوپهای متعدد غواصی جزیره شما را به مکاشفه این دنیای شگفتانگیز خواهند برد. قایقهای دو کفه ای بادبانی ملقب به کاتاماران یکی از جاذبههایی در سفر موریس است که توصیه میکنیم حتماً از آن استفاده نمایید. مکاشفه جزایر کوچک پیرامون موریس با این قایقهای زیبا بسیار لذتبخش خواهد بود. جاذبههای گردشگری فراوانی در موریس انتظار شما را میکشند: پارک جنگلی کازلا، باغ پرندگان و پارک لاک پشتهای غول پیکر و پارک ماجراجویی زیپ لاینر، منطقه حفاظت شده بلک ریور و آبشار شاماقل، زمین هفت رنگ، باغ گیاهشناسی سلطنتی موریس، معبد گانگا تالئو، مجسمه شیوا تنها بخشی از دیدنیهای جزیره موریس محسوب میگردند. غذاهای موریسی ترکیبی از غذاهای هندی، چینی و فرانسوی هستند که به غذاهای کریولی شهره هستند. تجربه متفاوت و جالبی هست امتحان کردن غذاهای کریولی اگر شما خواهان تجربههای متفاوت و جدید هستید. موریسیها رقصها و موسیقی مخصوص به خود را دارند که البته بیشتر الهام گرفته از فرهنگ آفریقاییها هست تا آسیاییها.
اینجا زمانی محل زندگی پرنده ای به نام دودو بوده که امروزه نسلش منقرض شده است. این جزیره فرهنگ مختلطی دارد و دلیل اصلی شهرتش را مدیون سواحل شنی، مناطق توریست پسند، آب لاجوردی رنگ و جنگل های انبوه بارانی اش می باشد. به دور از مناطق ساحلی و در درون شهر پایتختی پورت لوئیس، زندگی متضاد و گیج کننده ای خواهید دید که ترافیک های سنگین، مراکز خرید مدرن و پیشرفته ی عمده دارد. دفتر اصلی گردشگری موریس در شهر پورت لوئیس واقع شده خیابان سنت لوئیس واقع شده و با اسکله ی کائودان و میدان ویکتوریا فاصله ی چندانی ندارد و اطلاعات و نقشه های توریستی دارد. در موریس فعالیت های بسیاری برای انجام وجود دارد و اکثر سرگرمی ها و جاذبه های آن در ساحل واقع شده اند. در خلیج تامارین می توانید موج سواری کنید و یا شاهد بازی دلفین ها باشید. اما در دهکده ی ماهیگیری Flic en Flac می توانید شاهد ساحلی مملو از کلوپ ها و رستوران ها تا مناطق طبیعی (Casela) و حتی کارخانه ی سنتی شکر (Medine) باشید. خانواده هایی که برای تعطیلات به اینجا می آیند می توانند در دهکده ی آبی Leisure Villageوقت بگذرانند یا در خلیج زیبای Grand استراحت کنند.
اکثر سفرهای هوایی موریس به مقصد فرودگاه بین المللی Sir Seewoosagur Ramgoolam انجام می شود که 40 کیلومتر با پورت لوئیس فاصله دارد و در 6 کیلومتری جنوب شهر Mahebourg واقع شده است. خط "ایر موریس" اصلی ترین خط هوایی اینجاست که به شهرهای فراوانی سرویس دهی می کند مانند بنگال چنایی، دهلی، فرانکفورت، پاریس، ژنو، هنگ کنگ، کوالالامپور، لندن، ملبورن، میلان، بمبئی، پرت، شانگ های، سنگاپور و سیدنی. سایر خطوط هوایی شامل ایر ماداگاسکار، ایر فرانس، کورس ایرفلای و یوروفلای می باشند. یک خط اتوبوس در تمام روز از فرودگاه به مقصد پورت لوئیس آماده ی سرویس دهی است. تاکسی های زیادی هم هست. در ترمینال اصلی این فرودگاه نیز رستوران، فروشگاه و بانک مستقر شده اند.
برای سفر به جزیره موریس از مقصد ایران، بهترین گزینه سفر به دبی و استفاده از پروازهای مستقیم بین فرودگاه دبی به جزیره موریس است. البته از برخی شهر های اروپایی مانند پاریس نیز پروازهایی به مقصد موریس انجام می شود اما طبیعتا برای گردشگران ایرانی، استفاده از فرودگاه دبی کم دردسرتر خواهد بود. فرودگاه دبی یکی از فرودگاه های پیشرفته و مدرن محسوب می شود که دارای امکانات مطلوبی است و به این ترتیب حتی اگر فاصله دو پرواز شما نسبتا زیاد باشد هم می توانید در چند ساعت توقف بین دو پرواز، وقت خود را در این فرودگاه پهناور سپری کنید. تعداد پروازهای انجام شده از سمت پاریس به سمت جزیره موریس نیز معمولا با توقفی در جزایر ریونیون (Reunion Island) انجام شده و یک پرواز نیز به طور مستقیم در فرودگاه موریس فرود می آید که این پرواز از فرودگاه شارل دوگل (Charles De Gaulle) انجام می شود.
فکت های موریس
1- در سال ۱۹۴۱ میلادی، رضاشاه پهلوی به خواست بریتانیا از سمت خود کنارهگیری کرد و توسط نیروهای بریتانیایی از بندرعباس به جزیرهٔ موریس تبعید شد. سپس وی به شهر ژوهانسبورگ در آفریقای جنوبی منتقل شد و در همانجا در تاریخ ۴ دی ۱۳۲۳ درگذشت.
2- جزیره موریس حدود ۸ میلیون سال پیش به وسیله فعالیتهای آتشفشانی به وجود آمد، از این رو از لحاظ جغرافیایی جوان است.
3- زمانی که جزیره کشف شد، موریس منزلگاه ۴ میلیون سالهی پرندهای به نام دودو، از تیره کبوتریان بود. تاجرانی که کشتیهای خود را در این جزیره متوقف میکردند بسیاری از این پرندهها را شکار میکردند. بعدها که هلندیها وارد این منطقه شدند با خود جانورانی چون میمون، خوک و موش آوردند که تخمهای دودوها (آنها بر روی زمین لانه میساختند) را میخوردند. طی ۱۰۰ سال ورود انسانها، نسل این پرنده ۱ متری منقرض شد.
4- بسیاری از اهالی معتقد هستند که مارک تواین، نویسندهی مشهور، این جزیره را بهشت روی زمین توصیف کرده است. البته مارک تواین بعد از سفرش به موریس در سال ۱۸۹۶، زیبایی خیرهکنندهی طبیعت این کشور را ستایش کرده و در وصف آن مطالبی نوشته است، ولی مقایسهی موریس با بهشت به نظر میرسد که کار یکی از اهالی این جزیره است که به کشور خود میبالد. مارک تواین در یکی از آثار خود نوشته است: «ابتدا موریس ساخته شده و سپس بهشت را از روی موریس ساختهاند.»
5- رمان «پل و ویرجین» نوشتهی ژک هنری برناردن دو سنت پیر، باعث شد که این کشور بیش از پیش به شهرت برسد. اقامت موقتی زوج این رمان، کشور زیبای موریس را به مردم معرفی کرد و نام آن را بر سر زبانها انداخت.
6- تپههای شنی جنوب غربی موریس یکی از جنبههای دیدنی طبیعت این کشور است. در این منطقه تپههای شنی فراوانی وجود دارد که از رنگهای مختلف در حدود ۷ رنگ متمایز، تشکیل شدهاند. البته گردشگران فقط از فواصل دور میتوانند این منظرهی زیبا را تماشا کنند. در تصویر بالا نمونهای از این تپههای رنگارنگ را مشاهده میکنید.
7- به گزارش سازمان صلح جهانی در سال ۲۰۱۷، فقط ۴ کشور هیچ تنشی با کشورهای همسایه نداشتند و اخیرا در هیچ جنگ و منازعهی داخلی و بینالمللی درگیر نبودهاند. موریس یکی از این چهار کشور است.
8- هلندیها این جزیره را از روی نام پرنس موریس نامگذاری کردهاند. موریس یکی از ۲۵ کشور دنیا است که نام آنها از روی اسامی افراد مختلف انتخاب شده است.
.................................................................................................................
آشنایی با کشورها (31) : پاناما
آشنایی با کشورها (30) : سنت وینسنت و گرنادین ها
همه مطالب مرتبط