شاید «فینال جام جهانی» را بتوان مورد انتظارترین بازی فوتبال در جهان دانست! طرفداران فوتبال 4 سال برای تماشای این مسابقه صبر میکنند و منتظرند تا قهرمان جدید جهان در این بازی معرفی شود.
تا به حال 13 تا کشور توانستند در فینال این رقابت ها حاضر شوند و 8 کشور هم جام قهرمان را به خانه ببرند. 21 بار از سال 1930 این دیدار برگزار شده که در این مطلب که از منابع مختلف و تجربه شخصی برداشته شده 10 تا از برترین های آن را به ترتیب جذابیت و دراماتیک تر بودن با هم بررسی میکنیم.
مقاله پیشنهادی: تمام گلزنان فینال جام های جهانی
10- 2010) اسپانیا 1_0 هلند
اگر بازی را ندیده باشید و فقط به نتیجه نگاه کنید شاید به نظرتان این بازی لایق حضور در لیست 10 فینال برتر جام جهانی نباشد ولی «نبرد ژوهانسبورگ» دیداری بود که تقریبا همه چیز داشت.
هر دو تیم در صورت برد در این مسابقه به اولین قهرمانی شان در جام جهانی میرسیدند با این تفاوت که هلند سومین فینالش را تجربه می کرد اما این اولین حضور اسپانیا که شاید بهترین بازیکنان آن زمان جهان را داشت در فینال بود! اوج حساسیت بازی از تعداد خطاها و کارت ها مشخص بود؛ این دیدار با 14 کارت زرد و 1 کارت قرمز که حتی میتوانست بیشتر هم باشد( ضربه دی یانگ به سینه ژابی آلونسو) یکی از خشن ترین فینال های تاریخ جام جهانی بود.
هلند میتوانست دیدار را حتی قبل از به پایان رسیدن نود دقیقه به نفع خود تمام کند اما مهار تک به تک روبن توسط کاسیاس آن ها را از این اتفاق دور کرد تا در نهایت در دقیقه 116 آندرس اینیستا پاس فابرگاس را به زیبایی وارد دروازه استکلنبرگ گلر هلند کند و اسپانیا پس از قهرمانی یورو 2008، قهرمان جام جهانی 2010 هم شود. اینیستا پس از به ثمر رساندن گل قهرمانی پیراهنش را درآورد که روی آن نوشته شده بود « دنی خارکه، همیشه با ما» و یکی از به یاد ماندنی ترین صحنه های تاریخ جام جهانی را رقم زد.
9- 2018) فرانسه 4_2 کرواسی
دیدار بین کرواسی که برای اولین بار در کمال شگفتی به فینال جام جهانی رسیده بود و فرانسه که برای بار سوم این اتفاق را تجربه می کرد آخرین فینال جام جهانیِ برگزار شده تا به اینجاست که در روسیه انجام شد.
در این فینال اولین گل به خودی تاریخ فینال های جام جهانی توسط ماریو مانژوکیچ زده شد و اولین پنالتی گرفته شده به وسیله کمک داور ویدئویی هم ثبت شد که گریزمان آن را به گل تبدیل کرد. این دیدار به طور زنده توسط بیش از 1 میلیارد نفر در سطح جهان دیده شد تا از این حیث هم رکورددار باشد.
در دقیقه 18 اولین گل بازی با ضربه سر اشتباه مانژوکیچ وارد دروازه خودی شد و 10 دقیقه بعد ایوان پریشیچ توانست نتیجه را به تساوی بکشاند ولی باز هم 10 دقیقه بعد فرانسه گل دوم را از روی نقطه پنالتی وارد دروازه سوباشیج کروات کرد تا نیمه اول با 3 گل به اتمام برسد و در کنار فینال 1974 پرگل ترین نیمه اول تاریخ فینال ها شود و فرانسه با وجود مالکیت 34% و تنها یک شوت به سمت دروازه برنده به رختکن برود.
در دقیقه 59 پل پوگبا اختلاف را به دو رساند و 6 دقیقه بعد کیلیان امباپه گل چهارم فرانسه را زد تا پس از پله دومین بازیکن نوجوان باشد که موفق به گلزنی در فینال جام جهانی می کند. در دقیقه 69 مانژوکیچ این بار دروازه فرانسه را باز کرد تا ششمین گل فینال را به ثمر برساند و این دیدار از حیث پرگلی از فینال 1966 به بعد رکورددار شود و در نهایت فرانسه برای دومین بار قهرمان جهان شود و همین طور دیدیه دشامپ به سومین شخصی تبدیل شود که جام جهانی را هم به عنوان مربی و هم به عنوان بازیکن برده است!
8- 1962) برزیل 3_1 چکسلواکی
برای دومین بار (بعد از ایتالیا) و آخرین بار تا به اینجا مدافع عنوان قهرمانی توانست قهرمان جام شود و این اتفاق برای برزیل در این جام جهانی پس از قهرمانی در جام 1958 افتاد.
برزیل و چکسلواکی در مرحله گروهی این جام نیز به مصاف هم رفتند که در یک بازی کسل کننده به نتیجه تساوی بدون گل رضایت دادند اما دیدار فینال شباهتی به آن مسابقه نداشت. برزیل همچنان در این دیدار ستاره خود و یکی از عوامل اصلی قهرمانی 1958 یعنی پِله را به دلیل مصدومیت در مرحله گروهی این جام در اختیار نداشت.
در دقیقه 15 گل اول را بازیکن چکسلواکی یوزف ماسوپوست به ثمر رساند اما تنها دو دقیقه بعد آماریلدو روی اشتباه گلر چکسلواکی بازی را به تساوی کشاند، برزیل پا پس نکشید و در دقایق 69 و 78 دو بار دیگر توسط زیتو و واوا دروازه را باز کردند تا برزیل برای دومین بار قهرمان جهان شود.
7- 1950) اوروگوئه 2_1 برزیل
جام جهانی 1950 از نظر فرمت برگزاری با بقیه تورنومنت ها متفاوت بود و دیداری به عنوان فینال مثل بقیه جام های جهانی نداشت اما فیفا این دیدار را به عنوان فینال جام جهانی 1950 شناخت. این جام جهانی اولین دوره مسابقات بعد از جنگ جهانی دوم هم بود!
ماراکانا آن روز 200.000 نفر را به عنوان تماشاچی در خود می دید و این مسابقه رکورد پرتماشاگرترین مسابقه تاریخ فوتبال را داراست، رکوردی که احتمالا تا ابد پابرجا خواهد ماند و بعید است شکسته شود. همانطور که گفتم فرمت این تورنومنت با جام های جهانی دیگر متفاوت بود و چیزی به اسم مرحله حذفی در این جام وجود نداشت و پس از مرحله گروهی اول چهار تیمِ برزیل،اوروگوئه،اسپانیا و سوئد دوباره در یک گروه قرار گرفتند تا صدرنشین این گروه جام قهرمانی را به خانه ببرد. برزیل تا پیش از این دیدار دو تیم اسپانیا و سوئد را با نتایج 6-1 و 7-1 در هم کوبیده بود و در مقابل اوروگوئه سوئد را شکست داده بود در صورتی که مقابل اسپانیا متوقف شده بود و در رده دوم قرار داشت پس با این وجود برزیل حتی با وجود کسب یک نتیجه تساوی در خانه خودش و در کنار حمایت پرشور طرفدار های خودی می توانست جام قهرمانی را صاحب شود؛ گل اول را سفیدپوشان برزیل توسط فرایشا در دقیقه 47 به ثمر رساندند. نکته جالب این لحظه فریاد «حالا، وقت بردنه!» توسط گلر اوروگوئه بود :)
اوروگوئه بازی را در دست گرفت و در دقیقه 66 خوان آلبرتو و در دقیقه 79 گیجیا دو گل برای اوروگوئه به ثمر رساندند و 11 دقیقه بعد اوروگوئه در مقابل دیدگان تماشاگر های برزیلی برای دومین بار قهرمان جام جهانی شد! اتفاقات پس از این دیدار حتی از خود دیدار هم جذابتر بود که گفتن آنها مطلب را طولانی تر می کند ولی برای برزیلی ها این باخت یکی از دردناک ترین باخت های تاریخ کشورشان بود تا حدی که لباس سفید از رنگ پیراهن های برزیل برای همیشه کنار گذاشته شد و این نسل فوتبال برزیل تا حدی منفور شد که نماد ناکامی در کشور برزیل شد! این دیدار از تاریک ترین شب های تاریخ استادیوم ماراکانا و فوتبال برزیل بود.
6- 1974) آلمان غربی 2_1 هلند
شاید بتوان این نسل فوتبال را یکی از بهترین های این ورزش دانست. بازیکنانی بزرگ و نام آشنا برای فوتبال دوستان در ترکیب دو تیم بودند و فینال جام دهم را در استادیوم المپیک مونیخ برگزار کردند.
هلند بازی را بهتر شروع کرد و تنها دو دقیقه پس از شروع مسابقه روی حرکت انفرادی کاپیتان یوهان کرایف صاحب یک ضربه پنالتی شدند که یوهان نیکنز آن ضربه را که اولین پنالتی تاریخ فینال های جام جهانی بود به گل تبدیل کرد؛در طول این دو دقیقه حتی پای یک بازیکن آلمانی هم به توپ نخورده بود! هلند بهتر بازی می کرد و به نظر می رسید به اولین جام قهرمانی خود نزدیک اند که آلمان ها صاحب یک ضربه پنالتی شدند و پائول برایتنر گل تساوی را در دقیقه 25 وارد دروازه نارنجی پوشان کرد. در دقیقه 43 گرد مولر گلزن افسانه ای آلمان آخرین گل خود برای کشورش را به ثمر رساند که گل قهرمانی آن ها در جام جهانی هم بود. نیمه دوم با وجود موقعیت های متعدد گلی نداشت تا آلمان بعد از کسب عنوان قهرمانی یورو 1972 قهرمان جام جهانی هم شود که اسپانیا 36 سال بعد موفق به تکرار این افتخار شد!
البته بعد ها در یک اظهارنظر جنجالی عنوان شد که "قهرمانی آلمان غربی در این مسابقات از پیش تعیین شده بوده!" که جایی اثبات نشد و ما هم در این مطلب به آن نمی پردازیم!
5- 2006) فرانسه 1_1 ایتالیا (3-5)
این دیدار تا ابد به خاطر ضربه سر زیدان به سینه ماتراتزی شناخته می شود و یکی از ماندگارترین صحنه های فوتبال در این دیدار رقم خورد اما در کنار این اتفاق این دیدار پر از اتفاقات فوتبالی زیبا و هیجان انگیز بود و که در نهایت ایتالیا برای 4 امین بار قهرمان جهان شد و بر بام فوتبال دنیا ایستاد!
این دیدار را شاید حتی بتوان دیدار مارکو ماتراتزی هم نامید چون او تقریبا در تمام صحنه های مهم بازی نقش ایفا کرد! او ابتدا با مرتکب شدن خطا در محوطه جریمه یک پنالتی به فرانسه داد که زین الدین زیدان با یک ضربه چیپ به یاد ماندنی تنها 7 دقیقه بعد از شروع بازی دروازه بوفون را باز کرد. در دقیقه 19 روی سانتر آندره پیرلو، مارکو ماتراتزی این بار گل تساوی را به ثمر رساند تا دیدار در نهایت نود دقیقه 1-1 به پایان برسد.
در آغاز وقت های اضافی بوفون با یک مهار استثنایی ضربه سر زیدان را از دروازه درآورد تا فرانسه یکی از جدی ترین موقعیت های گل خود را از دست بدهد. دقایقی بعد در گوشه زمین درگیری لفظی بین زیدان و ماتراتزی پیش آمد و زیدان در حال ترک آن موقعیت بود که ناگهان با یک ضربه شوکه کننده و ناگهانی به قفسه سینه ماتراتزی او را به زمین انداخت و این صحنه از چشم داور مسابقه دور ماند ولی داور چهارم گزارش این اتفاق را به او داد و در دقیقه 110 زیدان برای 14 امین بار در طول دوران فوتبالش و دومین بار در جام جهانی از زمین بازی اخراج شد او همچنین به چهارمین بازیکنی تبدیل شد که در فینال جام جهانی کارت قرمز دریافت می کند.
فرانسه 10 نفره دیدار را به پایان رساند و ضربات پنالتی قهرمان را مشخص کرد. تمام بازیکنان جز دیوید ترزگه ضربات خود را گل کردند تا در نهایت با ضربه پنالتی فابیو گروسو ایتالیا قهرمان جهان شود.
4- 1978) آرژانتین 3_1 هلند
هر دو تیم دومین فینال خود در جام جهانی را تجربه می کردند و هیچ کدام تجربه قهرمانی نداشتند.شاگردان سزار مونتی در طول 30 دقیقه وقت اضافه برتری خود را به نارنجی پوشان ثابت کردند تا هلند برای دومین فینال پیاپی در این بازی شکست بخورد و دستش از جام کوتاه بماند.
این دیدار با کمی تاخیر از طرف میزبان آغاز شد و هلندی ها هم به شدت اعتراض کردند اما در نهایت سوت آغاز بازی زده شد و ماریو کمپس در دقیقه 38 گل اول فینال را وارد دروازه هلند کرد؛این پنجمین گل او در این تورنومنت بود و در نهایت کفش طلای جام جهانی را هم مال خود کرد. تنها 8 دقیقه تا سوت پایان بازی مانده بود که بازیکن تعویضی هلند دیک نانیگا با ضربه سر دروازه میزبان را باز کرد.
بازی در وقت های اضافه برای سفیدآبی پوشان بود، آنها ابتدا در دقیقه 105 دوباره توسط ماریو کمپس و 10 دقیقه بعد توسط دنیل برتونی به گل رسیدند و برای اولین بار قهرمان جهان شدند.
3- 1966) انگلیس 4_2 آلمان غربی
فینال 1966 یکی از دراماتیک ترین و البته جذاب ترین فینال های تاریخ جام های جهانی است. یک گل لحظه آخری، دو گل در وقت های اضافه، تنها هتریک در تاریخ فینال های جام جهانی، یک گل به شدت بحث برانگیز و البته ومبلی پر از تماشاگر!
با 32.3 میلیون بیننده این دیدار پرتماشاگر ترین رویداد فوتبالی تاریخ انگلیس هم هست. گل اول را در دقیقه 12 هلموت هالر آلمانی وارد دروازه گوردون بنکس کرد. ولی 7 دقیقه بعد جف هرست بازی را به تساوی کشاند.12 دقیقه مانده به پایان بازی مارتین پیترز انگلیس را جلو انداخت ولی در دقیقه پایانی دیدار وبِر بازی را به وقت های اضافی کشاند. جف هرست دو بار در وقت های اضافه گلزنی کرد تا تنها هتریک تاریخ فینال جام جهانی را به ثبت رسانده باشد؛ او ابتدا در دقیقه 101 یکی از شک برانگیز ترین گل های تاریخ فوتبال را که هنوز هم درباره آن بحث هست را به ثمر رساند که آلمانی ها معتقد بودند توپ کامل از خط نگذشته و دقیقه 120 و پایانی بازی هم روی یک ضدحمله توپ فرستاده شده از سمت بابی مور را وارد دروازه آلمان کرد تا گل چهارم و تیر نهایی را به آلمان ها بزند. او بعدا عنوان کرد برای کشتن زمان بازی قصد داشته توپ را به بیرون بزند ولی آن را وارد دروازه کرد.
2- 1986) آرژانتین 3_2 آلمان غربی
یکی از به یادماندنی ترین جام های جهانی همین جام بود و شاید دلیل اصلی آن حضور مارادونای افسانه ای بود هر چند او در فینال گلی نزد ولی گل های او به خصوص در آن دیدار معروف مقابل انگلیس باعث رسیدن آرژانتین به این دیدار و در نهایت جام قهرمانی شد.
آلمان غربی دومین فینال پیاپی جام جهانی خود و سومین را در چهار دوره اخیر جام جهانی تجربه می کرد اما در استادیوم آزتک مکزیک این یاران مارادونا بودند که موفق شدند دیدار را با برد به اتمام برسانند. خوزه لوئیس براون در دقیقه 23 گل اول را به ثمر رساند و گل خورخه والدانو در دقیقه 56 آرژانتین را دو گل پیش انداخت. کارل هاینس رومینگه در دقیقه 74 اولین گل خودش در طول تورنومنت و اولین گل آلمان در این فینال را به ثمر رساند تا اختلاف را به حداقل برساند و رودی فولر در دقیقه 81 بازی را مساوی کند و آلمان ها به بازی امیدوارتر شوند اما مارادونا که در تمام طول بازی توسط ماتئوس کنترل شده بود توانست کمی از جادوی خود را به نمایش برساند و دقیقه 84 توپ را به خورخه پروچاگا برساند و دروازه تقریبا خالی هارولد شوماخر را باز کند و گل قهرمانی آرژانتین را به ثمر برساند.
این دیدار در مجموع 6 کارت زرد داشت و سالها به عنوان پر کارت ترین فینال جام جهانی شناخته می شد که در نهایت در فینال 2010 آفریقای جنوبی این رکورد شکسته شد.
1- 1954) آلمان غربی 3_2 مجارستان
تماشاچی هایی که آن زمان این بازی را دیدند قسم میخورند این بهترین فوتبالی است که تا به حال دیده اند! احتمالا واقعا هم همینطور باشد. تیم طلایی مجارستان رکورد 32 بازی بدون شکست را در طول 5 سال داشت و در ترکیبش بهترین بازیکن آن زمان دنیا یعنی فرانس پوشکاش را داشت آن ها آمده بودند تا باخت در جام جهانی دو دوره قبل به ایتالیا را اینجا جبران کنند و در طول تورنومنت هم عملکرد استثنایی از خود به جا گذاشتند و برای مثال همین آلمان که در فینال حریفشان بود را در مرحله گروهی با نتیجه باورنکردنی 8-3 شکست دادند و در مرحله حذفی حتی بدون حضور ستاره تیمشان پوشکاش برزیل و مدافع عنوان قهرمانی اوروگوئه را شکست دادند و به فینال رسیدند ولی این آلمان با آن حریف مرحله گروهی تفاوت داشت!
آلمانی ها از این دیدار به عنوان «معجزه بِرن» یاد می کنند.
پوشکاش در دقیقه 6 گل اول بازی را زد و تنها دو دقیقه بعد تسیبور اختلاف را برای مجار ها به دو رساند! انگار این بازی هم قرار بود یکی از همان قدرت نمایی های مجارستان باشد و خیلی راحت قهرمان جهان شوند ولی سرنوشت طور دیگری برای آنها رقم خورده بود. آلمان خیلی زود خود را پیدا کرد و خیلی زود به بازی برگشت، دقیقه 10 مورلوک و دقیقه 18 هلموت ران بازی را به تساوی کشاندند. دقیقه 84 دوباره هلموت ران برای آلمانی ها گلزنی کرد تا شش دقیقه به پایان بازی مانده آنها جلو بیفتند. دو دقیقه بعد پوشکاش دروازه آلمان ها را باز کرد اما گل از طرف داور مردود اعلام شد و با اعتراض شدید مجار ها همراه شد و در دقیقه پایانی این بار تسیبور این شانس را داشت تا بازی را به تساوی بکشاند اما توپ وارد دروازه نشد تا با سوت داور هم دیدار فینال و هم روند شکست ناپذیری تیم طلایی مجارستان به پایان برسد.
امیدوارم از این مطلب راضی بوده باشید. همچنین میتوانید مطلب جذابترین فینال های لیگ قهرمانان اروپا
را هم در کنار این مطلب بخوانید.