به نام خداوند بخشنده مهربان
دوست در زندگی انسان تأثیر بسیاری داشته و نقش مهمی را بازی می کند به همین دلیل اسلام تأکید فراوانی روی شناخت دوست و همنشین دارد.
طبق آیه قرآن یکی از افسوس ها و حسرت های قیامت اینه که شخص میگه: وای بر من، ای کاش که فلان (مرد کافر و رفیق فاسق) را دوست نمیگرفتم. (سوره فرقان آیه۲۸)
همنشین خوب چه کسی است؟
درباره همنشین خوب، پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) معیارهایی را معرفی می فرماید:
ایشان در پاسخ به این سۆال که همنشین خوب کیست؟ معیارهای زیر را بیان می دارند:
الف). دیدارش شما را به یاد خدا بیندازد.
ب) گفتارش بر علم شما بیافزاید
ج) عَمَلَش آخرت رو به یاد شما آرد
توضیح کسی که دیدارش شما را به یاد آخرت بیندازد :
یعنی دوست خوب کسی است که شما با دیدن او، خدا را به یاد آرید؛ یعنی این که رنگ خدایی داشته باشد.
خدا به پیامبرش چنین می فرماید: از دور خدا پراکنده مکن (ترک معاشرت مکن) با کسانی که به هر صبح و شام، خدا را خالصانه عبادت می کنند.
و در مقابل می فرماید: «با کسانی باش که هر صبحگاه و شامگاه، خدا را خالصانه عبادت می کنند. (آیه ۲۸ سوره کهف)
معاشرت با افرادی که انسان با دیدن آنها یاد خدا می افتد، مایه پیرایش انسان از زشتی ها است. چون انسان در مقابل چنین افرادی، اجازه گناه و معصیت به خود نمی دهد.
توضیح کسی که گفتارش بر علم شما بیافزاید:
معاشرت با عالم، از معاشرت های بسیار ممدوح، و مورد تأکید اسلام است. معاشرت با عالم، در درجه اول، انسان را از ضررهایی که همنشینی با نادان دربر دارد، مصون می دارد و علاوه بر این، مایه آشنایی انسان با علم و ادب است.
امام علی(علیه السلام) در نامه ای به مالک اشتر می نویسد: با دانشمندان زیاد به گفتگو بنشین و با اندیشمندان بسیار به بحث بپرداز.
و امام موسی بن جعفر(علیه السلام) به نقل از پیامبر(صلی الله علیه و آله) می فرماید: از علما سۆال کن، با حکما آمد و شد داشته باش و با فقرا مجالست نما.
توضیح کسی که عَملش، آخرت را به یاد شما آرد:
سومین معیاری که در حدیث پیامبر(صلی الله علیه و آله) آمده، این است که، می باید با کسی همنشین شد که به واسطه ترس از دوزخ و قیامت، خود را به گناه نمی آلاید؛ و همین امر باعث می شود که انسان با دیدن او و ترسی که از قیامت در وجودش می باشد به یاد آخرت و قیامت افتد. یاد قیامت مهمترین عاملی است که انسان را از گناه باز می دارد.
خداوند درباره پیامبران خود می فرماید: ما آنان را خالص و پاکدل برای تذکر سرای آخرت گردانیدیم. (سوره ص آیه۴۶)
اگر انسان دوستی را انتخاب نماید که با دیدنش به یاد آخرت افتاده و گناه ننماید، دوست کاملی را اختیار کرده است و از مسیر انسانی منحرف نخواهد شد.
حضرت امیرالمؤمنین امام علی علیه السلام فرمود :دوست هنگامى به حقيقت دوست است كه دوستى برادر خويش را در سه حال نگاه دارد، در روزگار گرفتاری، آن هنگام که حضور ندارد، و پس از مرگ.
🌷از دوستی با بی خردان و خلافکاران بپرهیز.
ان شاءالله مواظب دوستی هامون در دنیای مجازی و حقیقی باشیم