استقلال شهرخودرو شاید یکی از تاکتیکی ترین بازی های لیگ تا بدین جای مسابقات باشد . دو تیم بالانشین جدول که در روزهای خوبشان یکدیگر را ملاقات کرده و با تحلیل دقیق و شناخت خوبی که از یکدیگر پیدا کرده بودند یک جدال سخت و نفس گیر را برای یکدیگر رقم زدند . همین که آمار گلزنی استقلال آن تداوم همیشگی را نداشت و در مقابل، شهرخودرو در گلزنی ناکام بود گواه این موضوع است که تاکتیک ها و ضدتاکتیک ها خوب از خجالت هم درآمدند و البته با نگاهی به مربیان دو تیم میتوان به این موضوع رسید که ایتالیایی باهوش در مقابل شاید مرموزترین مربی ایرانی کار ساده ای ندارد .
استقلال با سیستم 3-5-2 این روزهایش و شهرخودرو با سیستم 4-2-3-1 پا به این میدان گذاشتند . رویکرد شهرخودرو ایجاد پرسهای چندگانه در منطق مختلف زمین با دوندگی های بی امان و در صورت بازپس گیری توپ بردن بازی در کمترین زمان به کناره های زمین استقلال بود که در نیمه اول این مهم در چند صحنه منجر به ایجاد خطر روی دروازه استقلال شد و در یکی از موقعیتها توپ به تیرک دروازه استقلال برخورد کرد. که البته این تصمیم بخاطر 3 دفاعه بازی کردن استقلال توسط یحیی گلمحمدی اتخاذ شده بود .
اما فشار پرسینگ تیم یحیی در تمام مناطق زمین و در مقابل همه بازیکنان استقال به یک میزان نبود . مناطقی که بیشترین پرس را تیم یحیی انجام میداد عبارتند از
پرس بسیار شدید علی کریمی برای جلوگیری از بازیسازی و ایجاد مشکل برای رفتن از فاز دفاعی به هجومی استقلال و در وهله بعدی بازپس گیری توپ در یکی از خطرناک ترین مناطق زمین استقلال برای ایجاد ضدحمله
در تصویر بالا شهرخودرو بعد از پرس موفق علی کریمی سریعا با فرار مهاجم سمت راست خود بازی را به کناره زمین استقلال انتقال داد و ایجاد خطر کرد .
پرس شدید شهرخودرو توسط هافبکها و وینگرهایش در کناره های استقلال مخصوصا با هدف قرار دادن وریا غفوری و میلیچ که اینروزها از مهمترین عناصر هجومی و بازیسازی استقلال محسوب میشوند .
دستور یحیی گلمحمدی به هافبکها و مدافعین این بود که دیاباته تحت هیچ عنوانی نباید در فضای آزاد صاحب توپ بشود . چرا که دیاباته از آن دست مهاجمان هدفی ست که مهمترین وظیفه او قبل از گلزنی دریافت توپ و چرخش به سمت دروازه حریف و ارسال پاس به کناره ها و یا مهاجم مکمل دیگر است . اصطلاحا به این پاسها ، پاس قبل از پاس گل نیز گفته میشود که با فرار مهاجم هدف به داخل محوطه جریمه حریف همراه میگردد . و در توپهای هوایی با تاثیر روی توپ با ضربه سر و صاحب توپ کردن یار مکمل روی دروازه حریف ایجاد خطر میکند .
در زمانی هم که استقلال از پرس های شهرخودرو عبور میکرد و وارد فاز هجومی میشد 9 نفر از بازیکنان شهرخودرو پشت توپ قرار میگرفتند و به اصطلاح drop back میکردند که شامل وینگرهای چپ و راست هم میشدند و یکی از مهاجمان این تیم برای استفاده توپهای ارسالی احتمالی و ایجاد ضد حمله و بازیکن دیگر شهرخودرو برای مشایعت و ایجاد پرس لحظه ای در کنار علی کریمی قرار میگرفتند .
اما از بحث شهرخودرو بگذریم استقلال این روزها 3-5-2 خاصی را بازی میکند . حتما طرفداران استقلال به یاد دارند که استراماچونی اولین مربی نیست که از این سیستم استفاده میکند و استقلال در دهه 80 با امیر قلعه نوعی مدتی با این سیستم بازی میکرد و اتفاقا بسیار هم موفق بود ولی باید قبول کرد که این 3-5-2 تفاوتهای زیادی با 3-5-2 های گذشته دارد . از مشارکت 3 مدافع مرکزی در حمله و بازیسازی تا نقش آفرینی های کلیدی دو هافبک دفاعی استقلال در کناره ها و ایجاد مثلث های برنده . از مدل پرسینگ استقلال در کناره ها و اینکه چقدر این سیستم هم اکنون در استقلال شناور پیاده میشود و تصلب و خط کشی های همیشگی مربیان ایرانی برای بازیکنان وجود ندارد و بازیکنان آزادانه وارد مناطق غیر معمول زمین میشوند . اینکه چقدر این سیستم تنوع را در دفاع و حمله به استقلال داده که حتی در زمانی که پرس شدید و تجمع بازیکنان شهرخودرو اجازه بازی همیشگی را به استقلال نمیدهد با بازی مستقیم و ارسال توپ پشت مدافعان شهرخودرو و یک کار ترکیبی روی هوا که کمتر در فوتبال ایران دیده میشود استقلال به گل میرسد .درست است که این بازیسازی بیشتر توسط علی کریمی صورت میگیرد ولی مدافین استقلال نیز در این امر مشارکت زیادی دارند از جمله غلامی و دانشگر . همه این موارد نکات قابل توجه سیستمی ست که استراماچونی برای استقلال اتخاذ کرده است . در تصاویر زیر نمونه هایی از موارد مطرح شده را میتوانید ملاحظه بفرمایید .
حرکت دانشکر به عمق به عنوان یکی از 3 مدافع مرکزی
یا مثلا در این تصویر بالا نفوذ او در حمله و زدن ضربه به دروازه حریف . اتفاقی که بارها و بارها رقم خورد و او برای بازیسازی و حتی گل زدن به دروازه حریف نزدیک شد . به عنوان مثال گل 5امی که استقلال در بازی صنعت نفت توسط میلیچ زد با نفوذ ایچنینی و سانتر محمد دانشگر رقم خورد که نشان از هوش بالای کادر فنی استقلال و شناخت بازیکنان و طریقه بازی گیری از آنها را دارد .
از جمله موارد مطرح شده حرکت هافبکهای دفاعی استقلال در کانالهای کناری ست . جایی که مسعود ریگی گاهی در نقش یک وینگر راست نفوذ کرد و با وریا و یک بازیکن دیگر(بیشتر با فرشید اسماعیلی در فاز حمله و محمد دانشگر در فاز دفاعی) مثلث های برنده ای در کناره های زمین با برتری عددی میسازد . از نکات جالب توجه این حرکت جابجایی مسعود ریگی با وریا غفوری ست که هم در تصویر بالا مشخص است و هم اینکه این جابجایی پایه گذار گل اول استقلال به سپاهان هم بود . این جابجایی ها و شناور بازی کردن استقلال است که در این روزها حریفان استقلال را با مشکل مواجه کرده است .
همچنین این مسئولیت در سمت چپ بر عهده علی کریمی ست .
حرکت میلیچ و وریا غفوری به عمق در حالی که قائدی یا فرشید اسماعیلی به کناره ها رفته باشند از دیگر نکات قابل توجه است که بارها در طول بازی شاهد آن بودیم .
ازجمله مثلث های برنده ای که استقلال همیشه تشکیل میدهد مثلث های دفاعی برای پرس بازیکنان صاحب توپ حریف است که با برتری عددی همراه است . جالب است که بدانید در 20 دقیقه ابتدایی بازی این مثلث ها درست توسط بازیکنان استقلال تشکیل نمیشد و باعث میشد که بازیکنان شهرخودرو از پرس عبور کرده و به کناره ها نفوذ کنند . اما بعد از آن همانطور که استرا در مصاحبه بعد از بازی اشاره کرد دانشگر و غلامی مامور ایجاد پرس شدید تر و قطع توپ در کناره های زمین شدند که در تصویر بالا به عنوان نمونه مشخص است . و بعد از آن شهرخودرو توفیق چندانی در نفوذ نداشت . این شرایط تا پایان بازی و به صورت محسوس تر بعد از گل استقلال بر بازی حکمفرما بود . البته نبود برنامه هجومی قدرتمند برای شهرخودرو (گواه این موضوع 0 ضربه در چارچوب تیم پدیده درکل بازی ست ) مزید بر علت شد که استقلال دیگر در دقایق پایانی غافلگیر نشود و در این بازی تمرین حفظ نتیجه را انجام دهد .