مراقبه کردن علاوه بر فواید معنوی که دارد می تواند موجب بهتر شدن قدرت حافظه، تسهیل فرآیند یادگیری، هماهنگی بین ذهن و بدن و افزایش آگاهی شود.
مراقبه کردن به جهت آنکه باعث افزایش تمرکز فکر می شود و تمرکز کردن هم یکی از مقدمات مهم توجه بر یک موضوع و غرق شدن در یک مطلب است بنابراین قدرت یادگیری را افزایش داده و چنانچه دانش آموزان یا دانشجویان، قبل از مطالعه دروس خود، اندکی به مراقبه کردن مشغول شوند و ذهن خود را از حواس پرتی ها خالی کنند آمادگی بیشتری برای یادگیری داشته و مطالب درسی را بهتر درک می کنند و به حافظه می سپارند.
مراقبه می تواند شکل های مختلفی داشته باشد حتی به صورت نماز. گفته می شود ابن سینا هر وقت از حل یک مسئله عاجز می ماند آن را رها می کرد و به نماز می پرداخت. سپس پاسخ سوال خود را پیدا می کرد. این خلوت ذهنی به مغز امکان خلاقیت و پیدا کردن راه حل در سطح ناخودآگاه را بهتر فراهم می کند.
دلایل انجام مراقبه قبل از مطالعه
۱- مراقبه موجب بهبود حافظه می شود
از دست رفتن قدرت حافظه علاوه بر عامل افزایش سن به تنبلی ذهن و عدم قدرت توجه کردن بر یک موضوع و در نتیجه فراموشی سریع تر آن بستگی دارد. مراقبه باعث می شود نه تنها مغز انسان در برابر پیری تقویت شود بلکه فضایی را آماده می کند تا حوصله و صبر انسان بالا رفته و با دقت بیشتر بر جزئیات، آنها را به خاطر بسپارد.
۲- مراقبه باعث کاهش استرس و اضطراب می شود
نگرانی ها و اضطراب هایی که ما در زمان قبل از امتحانات داریم می تواند باعث کاهش عملکرد ذهنی و بر هم خوردن تعادل بین ذهن و جسم شود.
زمانی که به مراقبه مشغول می شویم میزان استرس کاهش پیدا کرده و ذهن به حالت ریلکس و آرامش باز می گردد. در این حالت جذب مطالب درسی راحت تر صورت می گیرد.
۳- مراقبه باعث افزایش درک خواندن می شود
تحقیقات نشان داده است که انجام مراقبه قبل از مطالعه می تواند توانایی درک مطلب ما را بالا برده و میزان کسب اطلاعات از خواندن یک نوشته را بیشتر کند.
مراقبه کمک می کند تا بتوانیم به مدت طولانی تری با ذهن شفاف به خواندن ادامه دهیم. ولی وقتی مشغول خواندن باشیم اما حواسمان جای دیگر باشد تعادل عاطفی ما بر هم می ریزد.
روش انجام مراقبه قبل از درس خواندن
لازم نیست کار پیچیده ای انجام دهید. فکر کردن به پیچیده بودن یک کار، خود باعث تولید استرس می شود. یک مراقبه ساده انتخاب کنید. برای مثال چند دقیقه قبل از مطالعه چشمهای خود را ببندید و به جریان تنفس خود توجه کنید. یا می توانید در حالی که چشمهای شما باز است صداهای اطراف را تا هر تعداد که ممکن است تشخیص دهید تا به خوبی فکر شما به آنها مشغول شده و فرصت کافی برای فکر کردن به چیزهای بیهوده نداشته باشید. وقتی احساس کردید به اندازه کافی در لحظه حال حضور دارید می توانید مطالعه را شروع کنید.