اختصاصی طرفداری - همان طور که اعتراضات پارک گزی باعث شده آسمان سیاست ترکیه ابری شود و کشورهای غربی به خاطر برخورد شدید مامورین پلیس با معترضین ابراز نگرانی کنند، آسمان فوتبال ترکیه هم ابری است!
این روزها همه در فوتبال ترکیه از تصمیم جدید فدراسیون فوتبال می گویند: دمیراورن، رئیس فدراسیون اعلام کرده است باشگاه های ترکیه در فصل آتی سوپرلیگ ترکیه حق دارند از شش بازیکن خارجی در ترکیب تیم خود استفاده کنند و در کل ده بازیکن خارجی در لیست 18 نفره داشته باشند. این تصمیم با مخالفت شدید مدیران عامل باشگاه های ترک مواجه شده است.
مدیران عامل باشگاه های سوپرلیگ ترکیه می گویند در صورت اجرای این حکم، رئیس فدراسیون فوتبال ترکیه باید استعفا کند و برود! آنها معتقدند این نوع محدودیت ها در تناقض با فوتبال مدرن روز است و نمی توان دست و پای باشگاه های حرفه ای را برای جذب نیروهای خارجی بست. اونال آیسال، رئیس باشگاه گالاتاسارای ترکیه سردرمدار معترضین است و با تندترین سخنان به تصمیم مدیران ارشد فوتبال ترکیه می تازد! او می گوید نباید با چنین تصمیمات خام و عجیبی راه پیشرفت باشگاه های ترکیه در اروپا را بست.
گفتنی است فنرباحچه سال گذشته تا نیمه نهایی لیگ اروپا پیش رفت و در مقابل بنفیکا بازنده شد. گالاتاسارای هم تا یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان صعود کرد اما مغلوب رئال مادرید شد. حالا باشگاه های ترکیه می خواهند با جذب ستاره های بیشتر کادر بازیکنان خود را برای سال آینده غنی تر کنند اما این تصمیم فدراسیون فوتبال باعث خواهد شد آنها چند بازیکن خارجی فعلی خود را هم از دست بدهند!
سال هاست شاهد آن هستیم که بازیکنان خارجی به راحتی در لیگ های معتبری چون لیگ برتر انگلیس، سری آ ایتالیا و لالیگای اسپانیا بازی می کنند و به هیجان و زیبایی فوتبال در این کشورها می افزایند. کار تا جایی پیش رفت که تیم هایی چون چلسی و آرسنال انگلیس و اینترمیلان ایتالیا در مقاطعی بدون حضور بازیکن بومی یا با حداقل تعداد بازیکنان بومی وارد زمین شدند و در واقع مدیران، مجموعه ای بهترین بازیکنان جهان را برای نبرد با رقبا به میدان فرستادند!
در کشور ما ایران هم هر باشگاه می تواند از حضور سه بازیکن خارجی در ترکیب یازده نفره خود استفاده کند و البته قوانین سفت و سختی برای جذب بازیکنان باکیفیت خارجی وجود ندارد. در این سال ها تعداد بازیکنان خارجی موفق حاضر در لیگ برتر انگشت شمار بوده است: ساها برای پرسپولیس، پطروسیان و توره برای سپاهان، جانواریو برای استقلال، فلاویو برای تراکتورسازی تبریز، ادینهو برای مس و... . در ضمن گاه و بیگاه قوانین عجیبی چون ممنوعیت جذب دروازه بان خارجی در لیگ برتر ایران وضع می شود. البته سال گذشته این قانون حذف شد و شاهد هنرنمایی نیلسون، دروازه بان برزیلی در دروازه پرسپولیس تهران بودیم.
حالا سوال اینجاست که اعمال محدودیت بر جذب بازیکن خارجی به نفع لیگ است یا به ضرر آن؟ گروهی از کارشناسان فوتبال می گویند جذب بی رویه بازیکنان خارجی و میدان ندادن به بازیکنان جوان انگلیسی باعث شده تیم ملی انگلیس همیشه در تورنمنت های یورو و جام جهانی با فقر بازیکن کلاس جهانی مواجه باشد. از سوی دیگر حضور بازیکنان خارجی باعث جذاب شدن لیگ و افزایش تماشاگران تلویزیونی و سود مالی بیشتر باشگاه ها می شود.
در کشورهای آسیایی هم معمولا از حضور بازیکنان خارجی برای ارتقای سطح کیفی تیم و کسب تجربه از سوی بازیکنان بومی استفاده می شود. همان طور که شاهد بودیم در سالیان اخیر باشگاه های عربی با هزینه های سرسام آور، ستاره های اروپایی و آفریقایی را به ترکیب تیم خود اضافه کردند و نمایش های چشمگیری در برابر نمایندگان ایران در لیگ قهرمانان آسیا داشتند.
نظر شما در مورد اعمال محدودیت بر جذب بازیکن خارجی چیست؟