اختصاصی طرفداری- در تمام نقاط دنیا یاغی ها خبرسازترین بازیکنان هستند. همیشه انتقال های جنجالی سال های سال و بلکه تا ابد نقل محافل ورزشی بوده است. از انتقال جنجالی لوییس فیگو گرفته تا اشلی کول و فان پرسی که مربوط به چند سال اخیر می باشد. فوتبال ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. سوای تعارفات رسانه ای و مدیریتی دشمنی سرخابی های پایتخت تمامی ندارد. کل کل های معروف آنها همیشه بوده و هست و البته جابجایی های جنجالی بسیاری بین این دو باشگاه صورت گرفته که در این مقاله به تفکیک از مهم ترین آنها نام خواهیم برد.
1.داریوش مصطفوی (رفاقت)
اولین بازیکنی که به نوعی تابوی نقل و انتقالات دو باشگاه را شکست مصطفوی بود. در سال 1349 بود که روابط صمیمی وی و همایون بهزادی، بازیکن وقت پیکان که به همراه جعفر کاشاني، حسين کلاني و محراب شاهرخي تصمیم بر بازگشت به پرسپولیس گرفته بودند، وی را به باشگاه پرسپولیس کشاند. جالب است که در آن زمان پیکان آماده ترین تیم ایران بود که با داشتن ستاره هایی چون پروین و معینی به مسابقات برون مرزی نیز راه یافته بود. گفته می شود مصطفوی آن زمان به دلیل ادامه تحصیل قصد جدایی از فوتبال را داشته و به بیانی دیگر انتقال وی به باشگاه پرسپولیس را می توان به حساب رفاقت دیرینه اش با همایون بهزادی گذاشت.
2.جواد الله وردی (بانی 6 تایی ها؟؟)
جواد الله وردی از ستاره های ان دوران باشگاه استقلال بود، که البته هنوز هم استقلالی ها از او به عنوان خائن بزرگ دربی 6تایی ها نام می برند.در بازي معروف 6 تايي ها اما وقتي پرويز خسرواني مدير تاجي ها به بازيکنان تيم گفت "شما مايه ننگ هستيد" وی بسیار عصبانی شد و در جواب او گفت:"بنابراين شما رئيس همه ننگ ها هستيد."
پس از همان بازی بود که وی با مبلغ 12 هزار تومان به پرسپوليس پيوست. انتقال او به پرسپوليس باعث شد که عملا تمام شایعه ها و البته تیغ اتهامات به سمت او باشد. هر چند خودش هميشه مي گويد:"فرض کنيد من نبودم، بقيه رفته بودند گل بچينند؟ يک تيم پر از ملي پوش بدون من 10 نفره بايد 6 صفر ببازد؟ اگر من سوتي عمدي دادم چرا دستم شکست؟ یا اگر بد بازي کردم چرا تعويضم نکردند؟
3.شاهرخ بیانی
شاید خیلی ها مصاحبه معروفش در باره قول و قرارهایی که پروین برای مسائل مالی با وی گذاشته بود را به یاد داشته باشند. پروین که به او قول زمین مسکونی را داده بود هیچگاه به قولش عمل نکرد و حتی 2 سال بعد پیوستنش به پرسپولیس وی را به استقلال برگشت داد. خودش می گوید دليل ترک استقلال، اختلافي بود که شاهرخ با سعيد مراغه چيان داشت. شاهدین ماجرا می گویند، علي پروين از اين که شاهرخ در زمان اخراج موقت او از پرسپوليس، با تيم به بنگلادش رفت دلخور بود و وقتي در هنگام بازگشت چشمش به شاهرخ افتاد با حرکات چشم و ابرو به او گفت برگردد استقلال! جالب است که طبق قانون فوتبال تهران در سال هاي 63 و 64، براي رفتن از استقلال به پرسپوليس او بايد يک سال بيرون مي نشست. سال 64 را فقط با پرسپوليس تمرين کرد تا بتواند در سال 65 در پرسپولیس بازی کند.. اتفاقا 2 گل هم به استقلال زد.شاهرخ تا سال 67، جسته و گريخته در تيم فوتبال پرسپوليس ماند و سپس به استقلال برگشت.
4.احمدرضا عابدزاده(معرفت)
عابدزاده در استقلال رشد کرد و به تیم ملی رسید. با این باشگاه و با سرمربی گری منصور پوریحیدری قهرمان آسیا شد. اما وی به علت اختلاف با استقلالي ها در سال 71 از اين تيم جدا شد. به سپاهان رفت. او در سال 72 در بازي تيم ملي برابر تايوان دچار مصدوميتي سنگين شد.شکستگی دست عابدزاده او را چیزی حدود یک سال از میادین دور نگاه داشت. امير عابديني مدير عامل پرسپوليس تلاش زيادي براي رفع مصدوميت او کرد و وی را برای درمان و البته به هزینه باشگاه پرسپولیس به آلمان فرستاد. عابدزاده هم بعد از پايان دوران مصدوميت، نان و نمک را از ياد نبرد و به پرسپوليس رفت. عابدزاده هنوز هم اسطوره دو باشگاه و به نوعی اسطوره ملی است. پرسپولیسی ها او را متعلق به خود می نامند و استقلالی ها هم ادعا دارند که عابدزاده در تیم آنها بود نامی برای خودش دست و پا کرد. خود او نیز هیچگاه به این مساله پاسخ روشنی نداده است.
5.مجيد نامجو مطلق(نان، عشق، هوندا 125)
جریان قرارداد او با سرخابی های پایتخت بسیار جالب بود. طبق معمول وعده و وعید های علی پروین شروع شده بود و بازار نقل و انتقلات پرسپولیس داغ بود. نامجو نیز در آستانه حضور در پرسپوليس بود که علي پروين موتور هوندا 125 پيشنهادي او براي قرارداد را نداد و او برای احقاق حقش استقلال رفت. نامجو مطلق بعد از بازي در استقلال به تيم السد قطر رفت، مدتي هم در پاس بود و مصدوم شد. مصدوميت او در وضعيت نيمه بهبودي بود که به کشاورز رفت و دوباره مصدوم شد. پس از عابدزاده این بار هم عابديني بود که او را به اروپا فرستاد و هزینه درمانش را نیز برعهده گرفت. مجيد هم مثل عابدزاده نمک گير شد و در سال 73 به پرسپوليس آمد.
6.مهدي هاشمي نسب (غش در دربی)
مدافع پرسپولیس با 4 گلی که در دربی ها به استقلال زد اسطوره هواداران شده بود. به دليل اختلاف و درگيري با علي پروين و با پيشنهاد اغوا کننده و 100 ميليوني استقلال در سال 79 به اين تيم رفت. او هم اکنون نیز گران ترین نقل و انتقال تاریخ فوتبال ایران است. کافی است به سال و رقم قرارداد وی نگاه کنید. اما جالب ترین اتفاق پس از این انتقال گلزنی اش در دربی بود. او روز قبل از آن دربی معروف که در نهایت به درگیری شدید انجامید، در مصاحبه ای با روزنامه خبر ورزشی قول داده بود به پرسپولیس گل یزند و پس از گلزنی در دربی به برای چند دقیقه به حالت غش درآمد.
7.بهزاد داداش زاده(رو دست به پروین)
داداش زاده سال 71 به پرسپوليس آمد. سال 75 به پيام مقاومت رفت تا دوران مقدس سربازي را سپري کند. او به علت تراکم بازيکن و بسته شدن فهرست نفرات در سال 76 به ذوب آهن رفت. به دنبال بازگشت علي پروين، او هم قصد بازگشت به پرسپوليس را داشت اما پروين او را نخواست، داداش زاده هم غضب کرد و به تيم رقيب رفت.
8.عليرضا واحدی نيکبخت
هميشه از اصالت پرسپوليسي خود حرف مي زند. در سال 85 بعد از 8 سال حضور در استقلال، رنجيده از ادعاي کساني که او را تمام شده مي دانستند به پرسپوليس رفت؛ او کوه انگیزه بود و با تغییری که دنیزلی در سبک و پست بازی او داد به یکی از ارکان پرسپولیس تبدیل شد، اما هیچگاه نتوانست محبوبیتش را دوباره به دست بیاورد. 3 سال در اين تيم بازي کرد، حدود 30 گل (از جمله يک گل به استقلال) زد و به خواسته قلبي اش رسيد.
9.علي انصاريان (آقای بخیه)
انصاري فرد او را دوست نداشت و با بهانه اي به نام آري هان او را از پرسپوليس کنار گذاشت.تا متعصب ترين بازيکن پرسپوليس،بنا بر رفاقت دیرینه اش نام امير قلعه نويي به استقلال برود. انصاریان قلعه نويي را پروين ثاني مي دانست. البته در سال 85 قلعه نويي سرمربي تيم ملي شده بود اما در استقلال به نوعی همه کاره بود.
آقاي بخيه آبي پوش شد. کسا باورش نمی شد که او به استقلال رفته باشد، اما او به پول قراردادش احتیاج داشت. پدرش بیمار بود و نمی توانست از قرارداد با استقلال بگذرد. پس به استقلال رفت. جالب اینجا بود که هواداران پرسپولیس هیچگاه علیه وی شعار ندادند و همیشه از او به عنوان اسطوره و بازیکن زحمتکش تیمشان یاد کردند.
علی انصاریان را می توان آخرین انتقال جنجالی سرخابی ها دانست. قدیمی های دو باشگاه همواره می گویند در این دو تیم غیرت مرده است. دیگر بازیکنان بازیکن پول هستند و رنگ در فوتبال معنایی ندارد. خیلی ها همین بی تعصبی به پیراهن را بلای جان این دو تیم می دانند.
البته در این بین نقل و انتقالات دیگری نیز در سالهای اخیر انجام شد. آخرین آنها محمد قاضی است که با نارضایتی از پرسپولیس به استقلال رفت. از فراز فاطمی و بائو گرفته تا داوود سید عباسی و داریوش یزدانی و منصور رشیدی و محمد محمدی. حتی جالب است بدانید ناصر حجازی نیز یک بار باپیراهن پرسپولیس به میدان رفته است.
حجازي كه در سال 59 به پوشيدن پيراهن پرسپوليس كاملا نزديك شده بود و حتي در ديدار دوستانه دي سال 59 اين تيم در برابر تيم زندان قصر، در خط حمله پرسپوليس بازي كرده بود، بعد از چهار سال جدايي از استقلال و بازي در تيم شهباز، دوباره به اين تيم برگشت و تا آخر، استقلالي باقي ماند.