رتبه بندی برای شرکت های مشاور و پیمانکار مهم است زیرا میزان توانایی آن ها را در ارائه خدمات مرتبط با رشته فعالیتشان مشخص می نماید. بنابراین رتبه بندی می تواند کیفیت و کمیت خدمات یک شرکت مشاور یا پیمانکار را تضمین کند. همچنین در فضای رقابتی کنونی، رتبه بندی، شرکت ها را از یکدیگر متمایز نموده و زمینه رشد و توسعه آن ها را فراهم می نماید. هر شرکت که قصد عقد قرارداد با ارگان ها، سازمان های دولتی را دارد باید دارای رتبه پیمانکار یا رتبه مشاور باشد و بدون اخذ رتبه بندی مجاز به انجام این کار نیست.
شرکت ها جهت اخذ رتبه بندی از نظر شرایط مالی و فنی توسط کارشناسان مربوطه ارزیابی می گردند و با توجه به نتایج حاصل شده، رتبه ای برای آن ها در نظر گرفته می شود. برای رتبه پیمانکار عددی بین ۱ تا ۵ و برای رتبه مشاور عددی بین ۱ تا ۳ به شرکت ها اعطا می گردد. عدد ۵ پایین ترین رتبه و عدد ۱ بالاترین رتبه پیمانکار است. همچنین عدد ۳ پایین ترین رتبه و عدد ۱ بالاترین رتبه مشاور می باشد.
شرکت ها باید تلاش کنند و فعالیت های خود را بهبود ببخشند تا به بالاترین درجه رتبه بندی دست یابند. شرکت هایی که از نظر رتبه بندی در جایگاه بهتری باشند می توانند رضایت مشتریان خود را بیشتر از دیگران جلب کنند و در زمینه کاری خود به عنوان یک شرکت برتر معرفی گردند.
اخذ رتبه مشاور
برای اخذ رتبه مشاور باید از طریق سایت ساجات اقدام کنید. اما قبل از آن بهتر است با افرادی که در این زمینه آگاهی و تجربه کافی دارند مشورت نمایید. بدین ترتیب می توانید روند اخذ رتبه مشاور را با کمترین اشتباه طی نموده و به بالاترین رتبه ممکن دست پیدا کنید.
رتبه مشاور، شاخصی برای تعیین توانمندی و شایستگی مشاورین برای انجام نظارت، طراحی و مطالعه بر روی پروژه های گوناگون است. داشتن رتبه مشاور، صلاحیت فرد یا شرکت مشاوره دهنده را نشان می دهد. مشاورین متقاضی تمدید یا ارتقای رتبه بندی با توجه به سابقه، امکانات نرم افزاری و فنی و همچنین توان مهندسی، درخواست خود را از طریق سایت ساجات به همراه مدارک مورد نیاز برای معاونت نظارت راهبردی ریاست جمهوری ارسال می کنند و کارشناسان مربوطه در آن نهاد پس از بررسی سوابق و مدارک نسبت به تمدید یا ارتقای رتبه مشاور اقدام می نمایند.
رتبه مشاور در رشته های راه و ترابری، معماری و شهرسازی، مهندسی آب، پست و مخابرات، مطالعات کشاورزی، انرژی، نفت و گاز، صنعت، معدن و گروه های تخصصی مشترک اعطا می گردد.
اخذ رتبه پیمانکار
شرکت پیمانکار، شرکتی است که با موضوع پیمانکاری به صورت قانونی ثبت شده است. این شرکت به وسیله عقد قرارداد با اشخاص حقوقی و حقیقی، اموری مانند ساخت، اجرا، حمل، نصب و … را انجام می دهد. اخذ رتبه پیمانکار نیازمند برخورداری از امکانات و شرایطی است که معاونت نظارت راهبردی نهاد ریاست جمهوری تعیین نموده است.
همانطور که اشاره کردیم اولین شرط برای اخذ رتبه پیمانکار ثبت قانونی شرکت است. شرط دیگر نداشتن سو پیشینه حرفه ای شرکت متقاضی می باشد. همچنین دو سوم اعضای هیئت مدیره به همراه مدیر عامل باید دارای مدرک کارشناسی باشند.
شرط دیگر این است که یکی از مهندسین شرکت دارای ۷ سال سابقه کار با پرداخت بیمه بوده و نفر دیگر نیاز به سابقه بیمه ندارد اما باید مدرک مهندسی داشته باشد. در این صورت شرکت فقط می تواند در یک رشته نسبت به اخذ رتبه پیمانکار اقدام نماید. البته اگر دو نفر دارای مدرک مهندسی و سه سال سابقه پرداخت بیمه باشند نیز مورد قبول است با این مزیت که شرکت می تواند نسبت به اخذ رتبه پیمانکار در دو رشته اقدام نماید.
شرکت برای اخذ رتبه پیمانکار باید از طریق سایت ساجات اطلاعات و مدارک مورد نیاز را وارد نماید. مدارکی که برای اخذ رتبه پیمانکار مورد نیاز است شامل اساسنامه شرکت، شرکت نامه برای شرکتهای با مسئولیت محدود و اظهارنامه برای شرکت های سهامی خاص، آگهی تاسیس و تغییرات شرکت همراه با صورتجلسات مربوطه، صورتجلسات نقل و انتقال سهام، صورت قراردادهای شرکت، مدارک تحصیلی و هویتی مدیر عامل و اعضای امتیازآور به همراه سوابق بیمه ای و کارت پایان خدمت آن ها در صورتی که مذکر هستند و همین طور آخرین اظهارنامه مالیاتی می باشد.
اگر در سامانه ساجات حساب کاربری ندارید باید نسبت به ثبت نام اولیه اقدام کنید و وارد حساب کاربری خود شوید. سپس اطلاعات مورد نیاز را در محل های مشخص شده وارد نموده و تصویر مدارک لازم را بارگذاری نمایید. اطلاعات و مدارک شما به وسیله کارشناسان حوزه مربوط به فعالیت شرکت، بررسی و ارزیابی می گردد و اگر ایراد یا کاستی نداشته باشد، پرونده به استانداری محل فعالیت شرکت ارسال می گردد. پس از اطلاع رسانی توسط سامانه، متقاضی اخذ رتبه پیمانکار به استانداری مراجعه نموده و اصل مدارکی که در سایت بارگذاری کرده را تحویل می دهد. در صورتی که مدارک مطابقت داشته باشد رتبه پیمانکار برای او صادر می گردد.