طرفداری - بارسلونا در فصلی که قطعا تا پیش از بازی برگشت با لیورپول از بهترین فصول تاریخش بود، دست آخر از سه گانه به تنها قهرمانی در لالیگا بسنده کرد.
اتفاقات پیش فصل، تغییرات و نقل و انتقالات باشگاه
مهم ترین تغییر تابستانی بارسا مطمئنا قطع همکاری با رابرت فرناندز و روی کار آمدن اریک آبیدال و رامون پلانس به عنوان مدیرفنی تیم بود. سگوارا به عنوان مدیرورزشی دلیل انتخاب آبیدال را بازار داغ بازیکنان فرانسوی برشمرد و بعدها مشخص شد حق با سگوارا بود چرا که بارسا در خرید بازیکنان فرانسوی حضور فعالی داشت. بارسا در تابستان چهار بازیکن خریداری کرد. مالکوم با 41 میلیون یورو از بوردو خریداری شد در حالی که والورده روی جذب ویلیان از چلسی اصرار داشت اما آبیهای لندن پیشنهادهای هنگفت بارسا را رد کردند تا باشگاه قید این بازیکن را بزند. کلمنت لنگلت با 36 میلیون یورو از سویا خریداری شد تا خط دفاعی تقویت شود. آرتور ملو که خریدش از مدتها پیش رسمی بود، نهایتا با 31 میلیون یورو از گرمیو راهی نیوکمپ شد و در نهایت بزرگ ترین خرید تابستانی باشگاه یعنی آرتورو ویدال نیز با تنها 18 میلیون یورو از بایرن مونیخ جذب شد. خرید ویدال البته به دنبال فروش پائولینیو به گوانگژو صورت گرفت.
در سمت مقابل بارسا فعالیت زیادی در فروش بازیکنانش داشت. باشگاه به طور مشخص تمرکزش را روی درآمدزایی از فروش بازیکنان مازاد گذاشته بود و در این زمینه به هدفش نیز رسید. پائولینیو، یری مینا، لوکاس دینیه، جرارد دلوفئو، الیکس ویدال، آندره گومز، مارلون سانتوس، پاکو آلکاسر، داگلاس، کوکوریا و مونیر الحدادی همگی از بارسا جدا شدند. بارسا رقم بسیار خوبی از فروشها به جیب زد و بازیکنانی که به دیگر تیمها قرض داده شدند، با عملکرد خوبی که داشتند، راه را برای فروششان با رقمی مطلوب باز کردند. نهایتا بارسا تابستان را علی رغم هزینه بالغ بر 100 میلیون یورویی در خریدها، با تراز مالی مثبت به پایان رساند که در نوع خودش کم نظیر بود.
مهم ترین تغییر ترکیب بارسا برای این فصل نیز مطمئنا خروج آندرس اینیستا بود. اسطوره و ستارهای که پس از سالها درخشش نهایتا به دورانش در پیراهن آبی اناری پایان داد و راهی ژاپن شد. هواداران بارسلونا اما امیدوار بودند کوتینیو بتواند جای خالی کایپتان را پر کند چرا که در نیم فصل دوم فصل گذشته عملکرد بسیار خوبی داشته بود. تیم تمرینات پیش فصلش را در آمریکا سپری کرد و سپس توانست سویا را در سوپرکاپ اسپانیا با سوپرگل دمبله شکست بدهد و همه چیز برای شروع یک فصل خوب آماده و مهیا به نظر میرسید.
روند تیم در طول فصل و نتایج
تیم والورده مطابق انتظار لیگ را عالی شروع کرد. چهار برد متوالی بارسا را به صدر جدول رساند اما اولین افت تیم از راه رسید. بین هفتههای پنجم تا هشتم لالیگا بارسا رنگ برد را ندید و با کسب سه تساوی و یک باخت، به رده دوم جدول سقوط کرد. بارسا واکنش بسیار خوبی در سه بازی بعدی از خودش نشان داد و توانست سویا، رئال مادرید و رایو وایکانو را بدون مسی از پیش رو بردارد. مسی مصدوم شده بود و سه هفتهای از میادین دور بود. اولین باخت خانگی فصل از راه رسید. بتیس دست به کار بزرگی زد و بارسا را در نیوکمپ با نتیجه 3-4 شکست داد. تیم والورده دیگر تا زمانی که قهرمان لالیگا شد، نباخت. واکنشی قهرمانانه از تیمی که مشخص بود عوض شده است. بارسا هفته بعد توانست در خانه اتلتیکو مادرید با گل دمبله یک امتیاز بگیرد و از همان زمان دیگر صدر جدول را از دست نداد. بردها یکی پس از دیگری به دست آمد و دو برد مقابل اتلتیکو مادرید و رئال مادرید کار را تمام کرد. تیم والورده برای دومین فصل متوالی قهرمان لیگ شد که البته قابل انتظار هم بود.
در کوپا دل ری بارسا به وضوح امسال این جام را دست کم گرفته بود. والورده برخلاف سال گذشته در بازیهای رفت این تورنمنت به بازیکنان اصلی تیم استراحت کامل داد و اگرچه این تصمیمش به دو باخت تیم در خانه لوانته و سویا منجر شد اما بارسا در هر دو بازی برگشت توانست جبران کند و راهی نیمه نهایی شود. در این مرحله ال کلاسیکو برگزار شد و بارسا بدون مسی، در نیوکمپ متوقف شد اما در برنابئو با 3 گل به پیروزی رسید و به فینال رسید. اگرچه این بار به والنسیا باخت و نتوانست رکورد تاریخی 5 قهرمانی متوالی در این جام را به ثبت برساند.
در لیگ قهرمانان اروپا بارسا عملکردی فوق العاده داشت. تیم والورده کارش را با برد درخشان 4-0 مقابل آیندهوون شروع کرد و در لندن هم تاتنهام را با نتیجه 4-2 شکست داد. برد 2-0 خانگی مقابل اینتر آن هم بدون مسی نشان داد بارسا روی فرم است. در دور برگشت مرحله گروهی نیز بارسا یک برد و دو تساوی کسب کرد و مقتدرانه به عنوان صدرنشین راهی مرحله یک هشتم شد. در این مرحله تیم والورده در دو بازی رفت و برگشت برتر از لیون بود و نهایتا هم با حساب 5-1 برد و به یک چهارم رسید. این بار حریف منچستریونایتد بود. برد 1-0 در اولدترافورد به معنای پایان طلسم ناکامیهای خارج از خانه بارسا در مراحل حذفی بود. تیم والورده در بازی برگشت هم با درخشش مسی توانست با 3 گل به پیروزی برسد و پس از سه سال، راهی نیمه نهایی شود. لیورپول، مانعی بزرگ برای رسیدن به فینال بود. در بازی رفت مسی درخشید تا بارسا با 3 گل به پیروزی برسد و در حالی که همه چیز مهیای سه گانه به نظر میرسید، یک کابوس دیگر این بار در آنفیلد تجربه شد تا بارسا با تحمل شکست دور از انتظار 4-0، در کمال ناباوری حذف شود! این باخت به طور کامل همه عملکرد فوق العاده تیم در طول فصل را تحت الشعاع قرار داد تا جایی که صحبت از اخراج والورده هم بود. بارسا پس از این بازی دیگر انگیزهای نداشت و فصل را با تنها قهرمانی در لالیگا به پایان برد. فصلی که قرار بود سومین سه گانه تاریخ باشگاه را به ارمغان بیاورد.
تغییرات قطعی و احتمالی تیم در فصل پیش رو
با همه انتقاداتی که نسبت به والورده مطرح بود، بارتومئو تصمیم گرفت این سرمربی را ابقا کند. بنابراین او یک فصل دیگر هم روی نیمکت خواهد بود. بارسا به وضوح کمبود یک مهاجم گلزن به جز مسی را به خصوص در بازیهای بزرگ اروپایی احساس میکند. سوارز فصل گذشته در همه بازیهای لیگ قهرمانان فقط 1 گل به ثمر رساند! از این رو قطعا یک مهاجم جدید که احتمالا آنتوان گریزمان خواهد بود، جذب میشود. صحبت از جذب یک مهاجم نوک ذخیره برای سوارز نیز هست که بستگی به بودجه باشگاه دارد. در خط میانی بارسا به موقع حرکت کرد و توانست ستاره این روزهای فوتبال هلند یعنی فرنکی دی یونگ را با 75 میلیون یورو از آژاکس خریداری کند. بارسا در خط دفاعی نقطه ضعف خاصی ندارد. باشگاه مایل است در صورت امکان ماتیاس ده لیخت را هم جذب کند اما اگر این اتفاق نیفتاد، مدافع دیگری جذب نخواهد شد. البته ظاهرا نلسون سمدو درخواست خروج داده و احتمالا دفاع راستی به جای او خریداری خواهد شد. درون دروازه به احتمال قریب به یقین یاسپر سیلسن جدا میشود و با این حساب شاید یک دروازه بان جدید خریده شود. یک دفاع چپ جدید نیز قطعا خریداری میشود تا آلبا دیگر مجبور نباشد هر 60 بازی فصل را به میدان برود.
بارسا چندین خروجی هم خواهد داشت. فیلیپه کوتینیو بزرگ ترین نامی است که انتظار میرود بارسا را ترک کند. این ستاره برزیلی فصلی ناامید کننده را در نیوکمپ سپری کرد و به نظر نمیرسد دیگر جایی در بارسا داشته باشد. دمبله احتمالا ماندنی است. اگرچه او هم در طول فصل بی انضباطیهای زیادی داشت و باز هم با کابوس مصدومیت دست به گریبان بود. بارسا در صورت رسیدن پیشنهادی خوب، مالکوم را هم خواهد فروخت. در خط میانی یک نفر باید قربانی دی یونگ شود که احتمالا راکیتیچ خواهد بود. دیگر هافبکهای تیم ماندنی هستند. بازیکنانی نظیر دنیس سوارز، آندره گومز، کوکوریا، پالنسیا، رافینیا، بواتنگ، موریو نیز به طور قطع برای همیشه با بارسا خداحافظی خواهند کرد. گرچه رافینیا شاید به دلیل مصدومیت شدیدی که داشته مشتری جدی نداشته باشد.
با حضور ستارهای چون دی یونگ در کنار هافبکی به نام آرتور ملو که از پدیدههای امسال بارسا بود و البته مهاجمی جدید - احتمالا گریزمان - بارسا فصل بعد هم ترکیب کامل و فوق العادهای در اختیار خواهد داشت که باید دید در رقابت با رئال مادریدی که بار دیگر تا دندان مسلح شده چه سرنوشتی را برای خودش رقم خواهد زد.