طرفداری- آ اس رم در فصل 2018/19، عملکردی کاملا متفاوت نسبت به فصول قبل داشت و اصلا نتوانست در رقابت های داخلی و اروپایی، انتظارات را برآورده کند؛ تصمیم ها و انتخاب های مثلث پالوتا، دی فرانچسکو و مونچی، نه تنها رم را از یک فصل فوق العاده محروم کرد بلکه شاید فصول آینده را هم تحت تاثیر قرار بدهد.
اتفاقات پیش فصل، تغییرات و نقل و انتقالات باشگاه
پس از سپری کردن یک فصل فوق العاده در لیگ قهرمانان اروپا و رسیدن به مرحله نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا، رم بیش از هر تیمی و نزدیک به 100 میلیون یورو از این رقابت ها درآمد داشت. رم پس از مدت ها از شرِ محدودیت های فیرپلی مالی رها شد؛ ضمن اینکه توانست سرانجام با اسپانسرهایی برای تبلیغاتِ رو و پشت پیراهن به توافق برسد. (قطر ایرویز و هیوندای) نوع نگاه ها به این تیم در سطح بین المللی عوض شد و حالا همه به جالوروسی به عنوان یک مدعی در ایتالیا و اروپا نگاه می کردند اما دقیقا یک سال پیش و در ژوئن 2018 کسی انتظار چنین تابستان پر رفت و آمد و خودزنی تاریخی مسئولان رم را نداشت.
درحالیکه به نظر می رسید با توجه به دلایل مذکور، رم پس از سال ها فروش بزرگی نداشته باشد، شالوده ترکیب اصلی اش را حفظ و آنرا تقویت کند اما سیاست های این باشگاه در فصل نقل و انتقالات همچون گذشته و حتی عجیب تر بود. ترکیبی که با حفظ مهره های کلیدی و انجام چند خرید مختصر، آماده سپری کردن یک فصل فوق العاده دیگر و شاید سرانجام فتح جام بود، دچار تحولات عظیم و بعضا بی موردی شد. سیاست یا شاید عادت همیشگی پالوتا در کسب درآمد از فروش ستاره ها، فعالیت افراطی و متکبرانه مونچی در بستن تیمی حاصل از تفکرات خود و در نهایت سکوت دی فرانچسکو و هم سو شدنِ شاید اجباری اش با مونچی، فصل فوق العاده مورد انتظار رمی ها را به یک فاجعه در همان تابستان تبدیل کرد.
مهم ترین خریدها: استیون انزونزی (26.6 میلیون یورو)، خاویر پاستوره (24.7 میلیون یورو)، جاستین کلایورت (17.2 میلیون یورو)، داویده سانتون (9.5 میلیون یورو)، رابین اولسن (8.5 میلیون یورو)، آنته چوریچ (6 میلیون یورو)، برایان کریستانته (20 میلیون یورو)، نیکولو زانیولو (4.5 میلیون یورو)، آنتونیو میرانته (4 میلیون یورو)، دنیل فوزاتو (0.5 میلیون یورو)، ویلیام بیاندا (6.8 میلیون یورو)، ایوان مارکانو (آزاد)
مجموعا 128.3 میلیون یورو
مهم ترین فروش ها: آلیسون بکر (62.5 میلیون یورو)، راجا ناینگولان (38 میلیون یورو)، کوین استروتمن (25 میلیون یورو)، لوکاژ اسکروپسکی (9 میلیون یورو)، مارکو تومینلو (5 میلیون یورو)، خوان ایتوربه (3.8 میلیون یورو)، برونو پرز (1.4 میلیون یورو-قرضی)، دفرل (1.5 میلیون یورو-قرضی)
مجموعا 146.2 میلیون یورو
با توجه به ارقام و اعداد بالا، رم هرگز تیمی فروشنده در تابستان 2018 نبود و کمتر از 20 میلیون یورو سود کرد اما فروش بازیکنان کلیدی و وزنه های روحی تیم، ضربه محکمی به پیکره جالوروسی وارد کرد. از آن بدتر خریدهای مونچی بود که به وضوح سطح کیفی ترکیب را پایین آورد بطوریکه جیمز پالوتا نیز اخیرا تایید کرد همه اختیارات را به مونچی واگذار کرده بود و بیش از فروش ها، کیفیت پایین خریدها به باشگاهش ضربه زد. اوج بی درایتی در این موضوع، فروش آلیسون بکر و جایگزینی او با رابین اولسن بود؛ آن هم در شرایطی که هم ممکن بود آلیسون را حفظ کرد و هم ممکن بود گزینه ای بهتر برای جایگزینی او در نظر گرفت. فروش تلخ و اجباری ناینگولان به اینتر و در اواخر فصل واگذاری استروتمن به مارسی، شوک های دیگر کادر مدیریتی رم به هواداران در فصل نقل و انتقالات بود تا به این شکل، رم سه مهره کلیدی اش را، آن هم در شرایطی که نیازی به فروششان نبود، قربانی کند.
استیون انزونزی و خاویر پاستوره به عنوان جایگزین های دو هافبک متعصب رم با همان سن و سال خریداری شدند اما هرگز نتوانستند سایه ای از استروتمن و نینجا در رم باشند. ناکامی در تقویت پست وینگر و نخریدن زوجی مناسب برای مانولاس در خط دفاعی از دیگر انتقاداتی است که به مونچی و دی فرانچسکو وارد می شود. البته خرید کریستانته، زانیولو و کلایورت که احتمالا آینده ای درخشان خواهند داشت، از نکات مثبت فعالیت های رم در تابستان 2018 بود.
آ اس رم در زمستان 2019 با وجود آگاهی از فشردگی بازی ها و مصدومیت متعدد بازیکنان، تغییری انجام نداد. هیچ بازیکنی به ترکیب جالوروسی اضافه نشد و حتی لوکا پلگرینی نیز به عنوان ذخیره کولاروف راهی کالیاری شد. در اوایل ماه مارس 2019، مهم ترین اتفاقات باشگاه رقم خورد؛ دی فرانچسکو، مونچی، کادر بدنسازی و کادر پزشکی باشگاه با انقلاب پالوتا از سمت خود برکنار شدند؛ هرچند بعدها مشخص شد کمی برای این کار دیر شده بود!
روند تیم در طول فصل و نتایج
مقطع ابتدایی: فصل برای آ اس رم در هفته اول خوب شروع شد و این تیم توانست با نتیجه 1-0 در زمین تورینو برنده شود اما در همان بازی نخست نیز مشخص بود تیم دی فرانچسکو تفاوت زیادی با سال قبل کرده است. تساوی 3-3 مقابل آتالانتا و شکست در خانه میلان، رمِ واقعی فصل 2018/19 را نمایان ساخت. از همان ابتدا، ثبات واژه ای بیگانه برای رم بود. این تیم تا نیم فصل در مقاطعی به فرم ایده آل خود رسید اما ناگهان نتیجه ای غیرمنتظره، اوضاع را دگرگون می کرد. تساوی خانگی مقابل کیه وو، شکست خانگی مقابل اسپال و دو باخت خارج از خانه مقابل تیم های انتهای جدولی بولونیا و اودینزه، نتایجی نبود که هواداران از تیم محبوب خود انتظار داشته باشند. عجیب ترین نتیجه نیم فصل اول، عوض کردن برد 2-0 با تساوی 2-2 در آخرین ثانیه ها مقابل تیم 9 نفره کالیاری بود. با این اوصاف جالوروسی در لیگ قهرمانان اروپا عملکرد خوبی داشت و به لطف گروه مناسب خود توانست پیش از هفته آخر صعودش همراه با رئال مادرید به دور یک هشتم نهایی را مسجل کند.
مقطع میانی: رم در اواسط فصل به وضوح عملکرد بهتری برجای گذاشت و نتایج این تیم، کمی قابل تحمل تر شد. تیمی که تا هفته هفدهم متحمل 5 باخت شده بود، در فاصله هفته 18 تا 25 به شش برد ارزشمند و دو تساوی مقابل میلان و آتالانتا رسید. با این وجود برخی از این بردها همچون پیروزی 3-2 مقابل تورینو، 2-1 مقابل بولونیا و 3-2 مقابل فروزینونه نیز دلچسب نبود و با اما و اگرهای زیادی حاصل شد. از دست دادن برد 3-0 مقابل آتالانتا و عوض کردن آن با تساوی 3-3، بار دیگر انتقادات نسبت به تیم اوزه بیو دی فرانچسکو را افزایش داد. نتیجه ای که در نهایت سهمیه لیگ قهرمانان اروپا را از رم دور کرد. سه روز بعد، باخت عجیب 7-1 مقابل فیورنتینا در کوپا ایتالیا، جایگاه دی فرانچسکو را بیش از پیش به خطر انداخت؛ پالوتا حکم اخراجش را صادر کرد اما با پافشاری مونچی، دی فرا ماندگار شد. بازیکنان رم در این مقطع برای چندمین بار با نظر دی فرانچسکو و مسئولان باشگاه به قرنطینه رفتند اما این اقدام فقط تاثیری موقت و کوتاه مدت روی نتایج تیم داشت.
مقطع پایانی: حساس ترین هفته های رم از راه رسید؛ این تیم برای ارتقای جایگاهش در سری آ دیگر فرصتی برای تعلل نداشت و دو بازی مهم مقابل پورتو در لیگ قهرمانان اروپا در پیش بود. تیم دی فرانچسکو بهترین بازی فصل خود را در دیدار رفت مقابل پورتو به نمایش گذاشت اما با بدشانسی به برد 2-1 در المپیکو بسنده کرد. شکست سنگین 3-0 در دربی دلاکاپیتاله و باخت 3-1 در وقت های اضافه در بازی برگشت مقابل پورتو، فصل خاکستری رم را سیاه کرد. پس از این دو باخت، دی فرانچسکو به همراه مونچی و اعضای کادر پزشکی و بدنسازی باشگاه اخراج شدند و دوران کلودیو رانیری در رم آغاز شد.
رانیری در بحرانی ترین مقطع فصل و در شرایطی که کمتر کسی حاضر به پذیرش همکاری با رم بود، به واسطه تعلق خاطرش به جالوروسی، روی اعتبار خود ریسک کرد و سکان هدایت رم را به طور موقت تا پایان فصل برعهده گرفت. دو شکست مقابل اسپال و ناپولی، شروع خوبی برای او در پایتخت ایتالیا نبود اما گرگ ها در مقطع پایانی فصل سرانجام رنگ ثبات را دیدند. جالوروسی در 9 هفته پایانی شکست نخورد و پیشرفت خیره کننده ای در فاز دفاعی این تیم ایجاد شد اما سرانجام دو تساوی بدموقع خارج از خانه مقابل جنوا و ساسولو، رانیری را از خلق یک شگفتی دیگر محروم کرد تا رم فصل را با 66 امتیاز در رتبه ششم و فاصله سه امتیازی از لیگ قهرمانان اروپا به پایان برساند. هفته های پایانی، تحت تاثیر خبر ناگهانی خداحافظی دنیله ده روسی از رم قرار گرفت تا فصل بد جالوروسی با این اتفاق، پایان تلخی هم داشته باشد.
رمی ها در این فصل مقابل رقیبان مستقیم و تیم های بزرگ ایتالیا عملکرد خوبی نداشتند. امتیازات عجیبی هم مقابل تیم های کوچک از دست رفت؛ به عنوان مثال از دست دادن 6 امتیاز در برابر اسپال برای از دست رفتن سهمیه لیگ قهرمانان اروپا کافی بود تا رم، فصل آینده را در پلی آف لیگ اروپا آغاز کند. در طول فصل، مصدومیت ها بلای جان جالوروسی بود؛ تک تک بازیکنان رم حداقل یک مصدومیت را تجربه کردند و تعداد مصدومیت های متنوع این تیم از مرز 60 مورد گذشت!
تغییرات قطعی و پیش بینی تغییرات احتمالی باشگاه در فصل پیش رو
پیش بینی می شود یک تابستان شلوغ و پر رفت و آمد دیگر در انتظار رم باشد. درحالیکه جالوروسی باید حدود یک ماه دیگر و زودتر از سایر تیم ها، خود را برای حضور در سه دور پلی آف لیگ اروپا آماده کند، هنوز تکلیف مدیر ورزشی و سرمربی جدید مشخص نیست. به نظر می رسد جانلوکا پتراکی، به زودی به عنوان مدیر ورزشی رم انتخاب شود و فقط اعلام رسمی آن باقی مانده است. گزینه های زیادی برای هدایت این تیم مطرح شده اما هنوز با قاطعیت نمی توان از سرمربی فصل آینده رم نام برد.
در بین خروجی ها، رفتن دنیله ده روسی قطعی است. جدایی ادین ژکو، کوستاس مانولاس و الکساندر کولاروف نیز کاملا محتمل به نظر می رسد. رابین اولسن، استیون انزونزی، خاویر پاستوره و دیگو پروتی نیز احتمالا آینده ای در پایتخت ایتالیا نخواهند داشت. در مورد ماندن زانیولو، اوندر و شیک نیز نمی توان با قاطعیت صحبت کرد. با توجه به یک فصل افتضاح و عدم حضور در فصل آتی لیگ قهرمانان اروپا، محدودیت های فیرپلی مالی دوباره رم را تهدید می کند؛ تیمی که هر سال با وجود کسب سهمیه، فروش های مهمی داشت، بعید است در این تابستان بدون سهمیه لیگ قهرمانان اروپا بتواند مهره های کلیدی اش را حفظ کند. در مورد خریدهای جدید هنوز برنامه های باشگاه معلوم نیست و همه منتظر مشخص شدن سرمربی جدید هستند. در هر صورت از شواهد اینطور به نظر می رسد که تابستان برای گرگ ها با چند فروش مهم آغاز شود و سپس همه چیز به نحوه تقویت ترکیب و کیفیت خریدهای جدید بستگی خواهد داشت. خرید یک دروازه بان مطمئن، دو دفاع وسط در حد ترکیب اصلی، یک فول بک چپ، حداقل یک هافبک دفاعی، یک وینگر و یک مهاجم از اولویت های جالوروسی در فصل نقل و انتقالات تابستان است.
- از سری یادداشتهای بررسی عملکرد سالانه تیمهای بزرگ اروپا
مروری بر داستان آرسنال 19-2018؛ پایانی فاجعه بار برای فصلی متوسط