فیلم سینمایی «مأمور مخفی» (The Operative) که یک تریلر جاسوسی است، به زودی در سینماهای ایالات متحده اکران میشود تا بازهم آثار سینمایی ضد ایرانی در آمریکا مورد حمایت قرار گیرد.
«مأمور مخفی» به کارگردانی «یوال آدلر» با بازی "دیانه کروگر" و "مارتین فریمن"، درباره زنی جاسوس به نام «راشل» است که از طرف سرویس جاسوسی رژیم صهیونیستی(موساد) مأموریت پیدا میکند تا به ایران برود و اطلاعاتی از برنامه هستهای کشورمان به دست آورد. «مأمور مخفی» برای اولین بار در شصت و نهمین جشنواره فیلم برلین رونمایی شد و محصول مشترک آلمان، رژیم صهیونیستی، فرانسه و آمریکاست و قرار است در سینماهای آمریکای شمالی اکران شود. این فیلم یکی از جدیدترین آثار ضد ایرانی است که بخشهایی از آن در آلمان و تهران فیلمبرداری شده است.
این فیلم اقتباسی از رمان مشهور «معلم زبان انگلیسی» است که توسط «یفتیک ریچیر آتیر» نوشته شده و در سال ۲۰۱۶ یکی از پرطرفدارترین کتابها در آمریکا شده بود، اما گفته میشود که یوال آدلر در نگارش فیلمنامه «مأمور مخفی» به متن کتاب وفادار نبوده است.
در فیلم، راشل به عنوان معلم خصوصی زبان انگلیسی به ایران میآید و و در منطقه پاسداران تهران آپارتمان اجاره میکند و شروع به فعالیت میکند. بخش قابل توجهی از فیلم درباره محیط تهران و روابط مردم در این شهر است، اعم از مهمان نوازی همسایه تا مهمانی های شبانه و این موضوع که در ایران زندگی ها چندگانه و هر شخص دارای راز و رمزی است. در روند داستان راشل وارد رابطه ای عاشقانه با فرهاد رضوی (با بازی کاس انوار، بازیگر ایرانیتبار کانادا) میشود. فرهاد از رؤسای شرکتی است که راشل باید جاسوسیاش را کند و در واقع طعمه ای است که راشل قرار است از طریق وی به اطلاعات مدنظر برسد.
ضعف این فیلم به عنوان یک فیلم جاسوسی، در نقدهایی که در رسانههای معتبر سینمایی بر آن نوشته شده مشخص است.
خبرگزاری آلمان در گزارشی از اکران فیلم در برلین مینویسد: «عوامل سازنده مأمور مخفی اگر چه در بسیاری از جزئیات زیرکی و دانش خود را از اوضاع ایران به نمایش میگذارند، اما در ادامه روند به دام تصاویر مسلط از ایران میافتند و فیلم دستکم در چشم مخاطب ایرانی میتواند دور از واقعیت به نظر برسد، از سر و وضع آدمها در یک مراسم عروسی در ایران تا زخمی شدن راشل در جایی در نزدیکی مرز ترکیه و بعد سوار تاکسی بودن در تهران جوری که ظاهراً فاصله تهران و مرز زیاد فرض نشده است.»
هالیوود ریپورتر هم این فیلم را فاقد توانایی موفقیت در سطح بینالملل عنوان میکند و آن را فیلمی میداند که برای رسیدن به پایان عجله دارد.
ورایتی نیز در نقد این فیلم به عدم تطابق آنچه از تهران در فیلم مأمور مخفی دیده میشود با جغرافیای تهران اشاره میکند. این رسانه همچنین از بازیهای فیلم و درنیامدن رابطه میان راشل و فرهاد انتقاد میکند. «ورایتی» فیلم «مأمور مخفی» را ضعیفتر از فیلم قبلی کارگردان و در کل آن را غیرقابل توجه میداند.
گاردین «مأمور مخفی» را "غیرهیجانانگیز" و "به همریخته" توصیف کرده و فیلم را قابل مقایسه با نمونههای موفق ژانر تریلر جاسوسی ندانسته است.
از نکات قابل توجه فیلم «مأمور مخفی» فیلمبرداری بخشهایی از فیلم در تهران است. گویا عواملی در داخل ایران حاضر شدهاند تصاویری از تهران را در اختیار تیم سازنده فیلم قرار دهند و به عنوان بازیگران بدل به جای بازیگران اصلی در صحنههای مربوط به تهران این فیلم را بازی کنند. یک رسانه درباره ترفند کارگردان برای فیلمبرداری در تهران مینویسد: «او یک واحد فیلمبرداری در تهران داشته است و موضوع برای آنها به این شکل بوده که با گروهی در بلژیک کار میکنند. فرد رابط از طریق آیفون به صورت آنلاین و همزمان فیلمبرداری صحنهها را که در آن بدل بازیگر راشل (دیانه کروگر) در خیابانهای تهران و بازار و... حضور داشته است به کارگردان حتی در ساعت ۳ شب در نیویورک نشان میداده و او کارگردانی میکرده است و مثلاً میگفته "حالا بپیچ راست" و...»
در سالهای اخیر به غیر از فیلم «آرگو» اکثر آثار ضدایرانی که در آمریکا و اروپا ساخته شدهاند از سوی گروههای گمنام و کارگردانهای تازهکار ساخته شدهاند. به نظر میرسد سرمایه گذاران کمپانیهای فیلمسازی تمایل چندانی به صرف هزینه برای آثار ضدایرانی ندارند. «مامور مخفی» نیز از جمله همین آثار است که رسانههای معتبر نیز در نقدهایشان بر اینکه این فیلم اقتباسی از رمان اصلی عقبتر است و نتوانسته فیلم موفقی باشد، تأکید کردهاند.
به رغم اینکه فیلمهایی از جنس «مأمور مخفی» بخشی از پروژه ایران هراسی هستند و برای ساخت و معرفی آنها به فستیوالهایی مانند «برلین» هزینه میشود و ضعف غیر قابل انکار آنها در ساخت؛ جایگاهی برای تاثیر گذاری آنها در نمایش چهره غیر واقعی از ایران نمیتوان متصور بود.