غول های دنیای فوتبال در مرحله یک چهارم نهایی مقابل یک دیگر صف آرایی کردند و این ورزشگاه ماراکانا بود که میزبانی این ضیافت بزرگ را برعهده داشت. رویارویی این دو تیم شرایط متفاوتی را برای هریک از طرفین رقم می زد. از یک سو آلمان به دنبال رسیدن به چهارمین نیمه نهایی متوالی خود در جام های جهانی بود و از آن سو فرانسوی ها می خواستند با رسیدن به نیمه نهایی فاجعه دوره پیشین را جبران کنند.
همان طور که انتظار می رفت تغییرات قابل توجهی در دو تیم صورت گرفت:
دیدیه دشام پس از نمایش فوق العاده آنتوآن گریزمان در رویارویی با نیجریه وی را از ابتدا در ترکیب خروس ها قرار میدهد، اولیویه ژیرو را نیمکت نشین می کند تا کریم بنزما فضای بیشتری را به عنوان مهاجم نوک در اختیار داشته باشد و مامادو ساخو بازیکن لیورپول را در قلب دفاع جانشین لوران کوشیلنی آرسنالی می کند.
از آن سو یوآخیم لو نیز برگ برنده اش را به معرض نمایش می گذارد: بردن فیلیپ لام به سمت راست خط دفاعی و قراردادن میروسلاو کلوزه در ترکیب اصلی. این اولین حضور مهاجم 36 ساله لهستانی/آلمانی در جام جهانی برزیل بود. میرو کلوزه تنها یک گل تا شکستن رکورد رونالدوی برزیلی فاصله دارد. کلوزه تنها با یک گل می تواند به بهترین گلزن تاریخ فینال های جام جهانی تبدیل شود. البته توماس مولر نیز با سرعت شگفت انگیزی در حال تعقیب هم وطن خود است.
بازی گرفتن از فیلیپ لام در جایگاه تخصصی او به دو دلیل واضح صورت گرفت: اشکودران مصطفی با مصدومیت دست و پنجه نرم می کرد و ژروم بوآتنگ نیز به ندرت در سمت راست راضی کننده عمل می کند. با این حال باز هم لو به خاطر بازی گرفتن از فیلیپ لام در سمت راست ناراضی به نظر می رسید. سامی خدیرا و باستین شواین اشتایگر نیز در غیاب لام وظیفه حراست از کمربند میانی ژرمن ها را عهده دار شدند. بازگشت هوملس به ترکیب یک آرسنالی دیگر را نیمکت نشین کرد. نیمکت نشینی پرمرته ساکر برای هوملس و آلمان توفیق اجباری بازی شد. ماریو گوتزه نیز دیگر بازیکنی بود که از روی نیمکت بازی جانشین خود میرو کلوزه را تماشا کرد.
بازی در هوای داغ برزیل و با سرعتی بسیار کم آغاز شد. فرانسوی ها اولین شوت را توسط کریم بنزما به سمت دروازه حریف شلیک کردند اما این ژرمن ها بودند که در ده دقیقه ابتدایی مسابقه از نظر مالکیت توپ و میدان برتر از حریف خود عمل کردند. شاگردان لو در ده دقیقه ابتدایی 60% مالکیت توپ را در اختیار داشتند.
(تعداد پاس های دو تیم در ده دقیقه ابتدایی – آبی پاس صحیح، قرمز پاس اشتباه)
پس از حملات بی نتیجه فرانسه، مانشافت بازی را در دست گرفت. پاس بی نقص تونی کروس ارسال می شود، هوملس دوئل برابر رافائل واران را پیروز می شود و توپ را با یک ضربه سر به تور دروازه آبی ها می چسباند. اشتباه واران در زمان بندی برای پرش کار مدافع بوروسیا دورتموند را آسان تر کرد و هوملس به خوبی از این فرصت نهایت استفاده را برد.
(نمایش عملکرد هوملس در دوازده دقیقه ابتدایی)
در 20 دقیقه ابتدایی موقعیت های گل بسیار کمی خلق شد، اما دو نکته حائز اهمیت در این مدت به چشم خورد: آلمان پرس بالایی را به نمایش گذاشت که این سطح بالای فشار آوردن به تیم حریف اغلب به پیروز شدن در دوئل ها و یا تصاحب توپ می انجامید و این اجازه را به فرانسوی ها می داد تا به راحتی در فضای پشت دفاع آلمان حرکت کنند و صاحب توپ شوند. نکته دوم فضای سمت چپ تیم ملی آلمان بود که به خاطر حرکت های متیو والبوئنا و حمایت های پل پوگبا به محلی برای درگیری بیشتر و احتمال ایجاد خطر تبدیل شده بود.
(مقایسه تعداد تکل های صورت گرفته در 20 دقیقه ابتدایی بازی – ضربدر سبز نشانگر تکل موفق)
پل پوگبا بسیار مطمئن نشان می داد. ملی پوش 21 ساله فرانسوی علیرغم گل زودهنگامی که دریافت کردند با اعتماد به نفس بالایی پا به توپ می شد و به مصاف بازیکنان حریف می رفت. (عملکرد پوگبا در رویارویی با آلمانی ها – ستاره سبز نشانگر رویارویی های موفق)
آلمان اما برای نزدیک تر شدن به دروازه آبی ها راهبرد تازه ای را در دستور کار قرار داد: پاس های کوتاه و عمقی در یک سوم دفاعی حریف. هر چند توپ های نهایی به خوبی به مهاجمان آلمانی نمی رسید اما نزدیک شدن به دروازه حریف این اجازه را به آلمانی ها می داد تا فرانسوی ها را از دروازه خود دور نگه دارند.
بیش از سی دقیقه از بازی گذشته بود که مانوئل نویر دروازه بان آلمان یک نجات استثنایی را به نمایش گذاشت. دروازه بان بایرن مونیخ ضربه والی متیو والبوئنا را به خوبی دفع کرد و کریم بنزما نیز نتوانست از توپ برگشتی استفاده کند. ضربه والبوئنا در حالی زده شد که او و گریزمان جای شان را بایکدیگر عوض کرده بودند. فرانسه با این که ضربه های بیشتری به سمت دروازه آلمان زده بود اما هم چنان از لحاظ نتیجه بازنده بازی به شمار می رفت. (رنگ آبی نشانگر نجات دروازه – رنگ سفید نشانگر توپ بلوکه شده)
بقیه نیمه به جز دو موقعیت از دست رفته برای بنزما در آرامش و سکوت گذشت. از این نظر می توان نیمه را پر از آرامش و سکوت خواند که اگر نگاهی به بازی های مشابه جام بی اندازیم متوجه می شویم این دیدار هیچ وجه اشتراکی با دیگر بازی ها ندارد. به جز گل هوملس و دو سه موقعیت بنزما صحنه خاص دیگری دیده نشد. با این حال هر دو تیم سعی داشتند تا با استفاده از ارسال از جناحین روی دروازه حریف خود ایجاد خطر کنند.
برنامه آلمان برای ایجاد موقعیت های گل بیشتر از روی ضربه های شروع مجدد بود که ژرمن ها توانستند سه موقعیت ایجاد کنند اما هیچ کدام آن ها از روی بازی باز شکل نگرفت. از آن سو اما فرانسوی ها با بازی باز توانستند چهار موقعیت ایجاد کنند که هیچ کدام آن ها منجر به بازشدن دروازه حریف نشد.
بازی فرانسه به ندرت باعث دردسر ژرمن ها شد. آلمانی ها از فوتبال مالکانه در نیمه اول نهایت استفاده را بردند و 59% مالکیت را در اختیار داشتند. فرانسوی ها اما هنگامی که در نیمه زمین حریف مالکیت را در اختیار داشتند به ندرت توپ را به میانه زمین بردند. شاید تنها برتری آلمان در مقایسه با شاگردان دشام همین نکته بود، قدرت خط میانی آلمان و هوشیاری هافبک های وسط ژرمن ها.
یک نکته دیگر که باعث برتری آلمان در نیمه اول شد عملکرد نسبتا خوب بندیکت هودس در سمت چپ خط دفاعی مانشافت بود که منجر به از کار افتادن موتور محرک فرانسه (متیو والبوئنا) شد. هودس در برابر والبوئنا شش تکل موفق (100% موفقیت) را به نمایش گذاشت که این عملکرد عالی حرکات والبوئنا را در سمت راست خط هافبک فرانسه محدود و محدودتر کرد.
فرانسه برای رهایی از فشار و درهم شکستن نظام دفاعی آلمان به یک تیزهوشی مثبت در مورد بنزما نیاز داشت که دیدیه دشام به بهترین شکل ممکن این کار را انجام داد. سرمربی آبی ها سعی کرد در ابتدای نیمه دوم بنزما را به سمت چپ متمایل تر کند که مهاجم رئال مادرید توانست یک سانتر خطرناک را ارسال کند. در نیمه اول حرکات بنزما تنها به یک پاس محدود شده بود. این که بنزما پنج ضربه به سمت دروازه حریف می زند نشانگر این مسئله است که مهاجم فرانسوی بیشتر وظیفه تمام کنندگی را به عهده داشته است تا یک مهاجم همه کاره بودن. مشخصا این بدان معناست که بنزما در تاکتیک تیم فرانسه به عنوان هدف اصلی مورد استفاده قرار گرفت تا یک مهاجم آزاد که می تواند در تمامی یک سوم دفاعی حریف بازی کند.
فرانسوی ها در نیمه دوم تیم تهاجمی تر بودند. این نکته به خاطر نتیجه بازی کاملا طبیعی به نظر می رسد. پاتریس اورا فضای مناسبی برای سانتر از روی ضربه شروع مجدد پیدا می کند اما نویر با تجربه بالای خود ضربه سر رافائل واران را در اختیار می گیرد. نکته جالب در تصویر زیر نمود پیدا می کند. آلمانی ها برای تصاحب توپ تکل های بیشتری نسبت به حریف خود می زنند اما با موفقیت کمتری مخصوصا در خط هافبک مواجه می شوند. این درحالی بود که فرانسوی ها به دلیل صبر موفقیت (100%) بیشتری تجربه کردند، صبری که اصلا منطقی به نظر نمی رسید چرا که آبی ها نیاز داشتند هرچه زودتر گل مساوی را وارد دروازه حریف کنند.
این دیدار تقابل دو مهاجم تمام عیار نیز بود. از یک سو کلوزه با تجربه قرار داشت و از سوی دیگر کریم بنزما در خط حمله فرانسه خودنمایی می کرد. مهاجم با سابقه آلمانی بیشتر از مهاجم فرانسوی رئال مادرید در بازی تاثرگذار بود هرچند وی در محوطه خطر حریف چندان موفق عمل نکرد. بنزما اما این فرصت را داشت تا با استفاده از موقعیت ها روند و نتیجه بازی را تغییر دهد که او نیز مانند مهاجم ژرمن ها در انجام هدفش ناموفق بود.
نتیجه این دوئل دونفره بین مهاجمان اصلی دو تیم شکست کلوزه بود که نهایتا یوآخیم لو مجبور به تعویض وی با آندره شورله ای شد که در شش بازی آخر ملی خود شش گل را به ثمر رسانده بود. اولین تغییر دشام آوردن کوشیلنی به جای ساخو در دفاع وسط بود، تغییری که یک هدف عمده داشت: جلوتر بردن خط دفاعی تا نیمه های زمین. چند دقیقه بعد نیز لوئیک رمی جای یوآن کابای را گرفت تا قدرت تهاجمی فرانسوی ها بیش از پیش افزایش یابد. نتیجه این تغییرها این بود که فرانسوی ها در بیست دقیقه پایانی بازی رو به ضربات از راه دور آوردند. زمانی که یک تیم نمی تواند نظام دفاعی حریف خود را برای رسیدن به گل در هم بشکند بهترین راهکار را ضربات پشت محوطه و از راه دور می بیند، دقیقا همان کاری که فرانسوی ها در بیست دقیقه پایانی بازی سعی در انجام آن داشتند.
فرانسه برای رهایی از باخت جلوتر می آید. کریم بنزما یکی از ضربه هایش را بلوکه شده می بیند، در دومین تلاش خود قبل از رسیدن توپ به والبوئنا ضربه ای می زند که باز هم بی نتیجه است و ماتوئیدی در ادامه از زاویه ای بسته شانس خود را می آزماید که باز هم نویر حریف را مغلوب می کند. با ادامه بازی فرانسوی ها درصد مالکیت خود را از 41 به 49 می رسانند اما این نیز بی فایده است. تصویر زیر تعداد پاس های دو تیم را در هشتاد دقیقه بازی نشان می دهد. فرانسوی ها در یک سوم دفاعی خود بیشترین رد و بدل کردن پاس را داشتند که هرچه به زمین حریف نزدیک تر می شدند باز بازی کردن و بردن توپ به کناره ها را در دستور کار خود قرار می دادند. ژرمن ها اما برای فرار از گرفتار شدن در حیله تاکتیکی دشام بیشتر سعی کردند تا از تمامی زمین استفاده کنند، بخصوص آن ها توپ را از کناره های زمین به وسط می آوردند تا هم جلوی ضدحملات حریف را بگیرند و هم از قدرت خط هافبک خود در میانه زمین نهایت استفاده را ببرند.
دشام در آخرین دقایق بازی دست به بازی انتحاری می زند و اولیویه ژیروی بلندقامت را به جای متیو والبوئنای ریزنقش وارد زمین می کند. آلمان ها به خوبی می دانند برای حفظ نتیجه نیاز به فشار آوردن به حریف دارند. اگر بازی آلمان برابر الجزایر و گل دیرهنگام مسوت اوزیل را به یاد آورید متوجه خواهید شد فلسفه به بازی آوردن شورله دقیقا همین نکته است. در آخرین لحظات بازی بنزما یک بار دیگر شانس خود را امتحان می کند اما نویر با یک دست توپ را دفع می کند. شاگردان دیدیه دشام بیشتر از حریف خود تهاجمی عمل کردند اما تلاش و تاثیر آن ها برای تغییر نتیجه کافی نبود. موقعیت های گلی که بر روی دروازه نویر ایجاد شد بسیار بیشتر از آن هایی بود که هوگو لوریس تجربه کرد.
قبل از شروع بازی حرف ها و صحبت ها از بازگشت فیلیپ لام به جایگاه اصلی خود (دفاع راست) بود، اما در بازی نتیجه دیگری رقم خورد و صحبت های به سوی هودس تغییر پیدا کرد. عملکرد هودس که یک دفاع وسط محسوب می شود در دفاع چپ بی نظیر بود. با این که انتقادات زیادی به یوآخیم لو مبنی بر استفاده از مهره های ناکارآمد در دو سمت خط دفاعی وارد شده بود اما باید گفت نمایش هودس خط بطلانی بر تمامی آن انتقادات شد. وی تمامی 9 تکل خود را به صورت موفقیت آمیز پشت سر گذاشت. هودس تنها بازیکنی بود که بیشتر از پنج تکل موفقیت آمیز داشت. پس از وی، متیو دبوشی مدافع راست تیم فرانسه بهترین عملکرد را در این زمینه داشت.
با این که در تمامی بازی فرانسوی ها به لطف باز بازی کردن موقعیت های بیشتری ایجاد کردند اما آلمانی ها نشان دادند ضربات شروع مجدد و هوشیاری بازیکنان می تواند نتیجه بازی را به تنهایی رقم بزند. آلمان یک بار دیگر به نیمه نهایی جام های جهانی رسید. چهارمین نیمه نهایی متوالی ژرمن ها.
حقایق و آمار بازی:
• آلمان اولین تیم در تاریخ جام جهانی است که چهار حضور متوالی در نیمه نهایی جام های جهانی را تجربه می کند.
• در نه بازی مرحله حذفی جام جهانی 2014 برزیل تا کنون تنها 12 گل در نود دقیقه از خط دروازه ها عبور کرده است. (بدون احتساب وقت های اضافی 30 دقیقه ای)
• آلمان اولین ضربه اش را به سمت دروازه تبدیل به گل کرد. ژرمن ها در ادامه بازی تنها دو ضربه دیگر به سمت دروازه حریف زدند.
• دوازده ضربه از مجموع سیزده ضربه فرانسوی ها از داخل محوطه جریمه آلمان شلیک شد اما نتیجه ای در بر نداشت.
• آلمانی ها در این بازی دو کارت زرد دریافت کردند. این در حالی بود که آن ها در چهاربازی قبلی خود در جام جهانی 2014 تنها دو کارت زرد دریافت کرده بودند.
• آلمان با احتساب این نتیجه در سه بازی از چهار بازی مرحله یک چهارم نهایی جام های جهانی دروازه خود را بسته نگه داشته است.
• آلمان در شش بازی از هفت بازی خود در مرحله یک چهارم نهایی جام های جهانی موفق به گلزنی شده است.
• کریم بنزما در نیمه اول پنج شوت به سمت دروازه و تنها یک پاس در کارنامه داشت. آلمان 59% در نیمه اول صاحب توپ بود اما درصد مالکیت توپ برای این تیم در نیمه دوم به 40% کاهش یافت.
• ژرمن ها در نیمه اول تنها چهار خطا انجام دادند. تعداد خطاهای آنان در نیمه دوم به عدد 13 رسید.