این شایعه معروف چند سالی هست که دست به دست شده و ماجرای آن از یک عکس آغاز گردید.
اما حقیقت ماجرا چیست؟ نخست اینکه خود این عکس مشهوری که پخش میشود و منظرهای از دریا با آسمان ابری را نشان میدهد که در آن آبهای سمت چپ رنگ سبز روشنتر و آبهای سمت راست تصویر رنگ سبزتیرهتر دارند، توسط یک عکاس جوان بهنام Kent Smith در ساعت ۳ بعدازظهر روز ۴ جولای ۲۰۱۰ با دوربین Canon EOS 40D از روی یک کشتی تفریحی در کنارهی خلیج آلاسکا و در فاصلهی حدود ۵ مایلی از محل گرفته شده است و این اتفاق در مواقعی خاص (و نه همیشه) روی میدهد. خلیج بخشی از دریا است که در خشکی پیش رفته باشد یا به بیان دیگر به پیشروی آب در خشکی، خلیج میگویند. پس اولین نکته اینجاست که این تصویر اصلا مربوط به دو دریا نیست بلکه مربوط به یک خلیج و یک دریاست! خلیج آلاسکا حاصل پیشروی آبهای اقیانوس آرام به سمت خشکیهای کانادا و آلاسکاست.
این عکاس هرگز فکر نمیکرد که عکسش به یکی از پربازدیدترین عکسهای Flicker تبدیل شود و به رکورد بیش از ۱ میلیون فقط در این سایت برسد! پس از مدتی وی نام Merging Oceans را برای عکسش انتخاب کرد و شاید دردسر اصلی از همینجا شروع شد.
میتوانید در لینک زیر عکس و موقعیت منطقه عکس را مشاهده کنید
http://goo.gl/aeSwB2
وب سایت AlaskaDispatch در تاریخ ۵ فوریه ۲۰۱۳ در مقالهای به قلم Ben Anderson نویسنده و پژوهشگر آلاسکایی تبار به توضیح این رویداد طبیعی پرداخت که به طور خلاصه چنین میگوید:
«این رویداد زمانی رخ میدهد که آبهای مملو از رسوبات ناشی از آبشدن یخها یا رودخانهها به آبهای باز اقیانوس میریزد و این دو جریان آب در خلیج باعث پدید آمدن چنین رویدادی میشود. عنوان جذابی که برای این عکس گذاشته شده با نام «محل اتصال دو دریا»، باعث شده است اشتباهاتی در توضیح این عکس پیش بیاید و گاهی نیز در کنار لینکها و تصاویر دیگر گذاشته شود که مشهورترین آن مرتبط کردن این عکس با یک عنوان اشتباه به صورت «محل اتصال دریای بالتیک و شمال» است. اما عکس مشابهی که قبلتر و در سال ۲۰۰۷ منتشر شد باز هم از همین محل بود و توسط گروهی از پژوهشگران دریایی از جمله پروفسور Ken Bruland از دانشگاه کالیفرنیا با هدف بررسی نقش آهن در خلیج آلاسکا بود و اینکه آهن چطور میتواند به نقاطی از این خلیج برسد.
چطور جریانهای بزرگ و آرام از سواحل آلاسکا تا شعاعهای صدکیلومتری خلیج آلاسکا میچرخند و پیشمیروند. این جریانهای متلاطم مقادیر زیادی از رسوبات یخی را با کمک رودخانه ۲۸۶ مایلی آلاسکا حمل میکند و به خلیج میریزد و این جریان سنگین و پر رسوبات آب در مواجهه با آب اقیانوس در زمانهای خاصی باعث پدید آمدن این منظره شده که کاملا موقتی است و پس از مدتی آبها با هم مخلوط میشوند. ضمنا این مرز هیچگاه ثابت نبوده و بر اثر جریان آب و میزان رسوبات در زمانهای مختلف محل آن تغییر میکند و یا کلا ناپدید میشود. ضمنا فقط جریان رودخانه نیست که این رسوبات را وارد خلیج میکند بلکه وزش بادهای سنگین نیز در این منطقه از دیگر عوامل انتشار رسوبات به داخل خلیج آلاسکاست.»
در علم oceanography (اقیانس شناسی) به این وضعیت Halocline میگویند که اشاره به ورود و ترکیب جریانهای پرفشار با چگالیها و ترکیبات مختلف در اقیانوسها با یکدیگر میشود.
————————
اما دریای بالتیک و دریای شمال کلا هیچ ربطی به این عکس ندارد و آن هم یک داستان دیگر برای خود دارد که شباهتهایی هم با این داستان دارد.
اما اینجا نیز با ترکیب واقعیت و دروغ روبرو هستیم. شهر اسکاگن (Skagen) یک شهر بسیار کوچک در شمال دانمارک با جمعیتی در حدود ۱۰هزار نفر است که بالای آن نیز تنگه اسکاژراک قرار گرفته است و ساحل این تنگه Grenen نام دارد.
دریای بالتیک و دریای شمال هر دو آبشان شور است و همانطور که در نقشههای ماهوارهای مشخص است دریای بالتیک و شمال ارتباطی چندانی به هم ندارند و توسط خشکی از هم جدا شده اند اما این تنگه و این ساحل را محل ارتباط بین دو دریای بالتیک و دریای شمال میشناسند که باز هم هیچ چیز عجیبی در اینجا رخ نمیدهد! به دلیل وزش بادهای ساحلی موجهای کوچکی در امتداد این ساحل پدید آید و در آب کف به وجود بیاید که نمونههای آن در بسیاری از سواحل میتواند دیده شود. در این ساحل آب روی شنهای ساحلی در جریان است و معمولا تا مچ پا آب بالا میآید و اگر از زاویههایی به این ساحل نگاه کنیم بدیهی است که به خاطر عمق کم آب و حرکت آب روی شنهای ساحل اختلاف رنگی در تصویر دیده شود که متاسفانه چنین عکسهایی را بارها همراه با عکس خلیج آلاسکا منتشر کردهاند