با درود
در فرسته های پیشین با نگاه خصمانه هرودوت_مورخ یونانی_ پیرامون مشرق زمین و به طبع ایران آشنا شدیم.
نگاه شود به:تاریخ هرودوت و لاطائلاتش (۱): وحشی نشان دادن ماساگت ها. امروز اما به بررسی لایه های دیگری از دروغ ها و لاطائلات هرودوت خواهیم پرداخت.
تضاد گفته های هرودوت پیرامون کمبوجیه با مقایسه اسناد موجود
اختصاصی طرفداری_ برخلاف گفته های هرودوت مبنی بر رفتار خصمانه کمبوجیه با مصریان و عقاید آن ها اما شواهد و مدارک خلاف این داستان های خصمانه هرودوت را به ما نشان می دهد.
با پیشرفت علم باستان شناسی و صرف هزینه های بسیار برای کشف آثارباستانی و چگونگی رخداد های تاریخی در هزاره های پیشین، آثار بسیاری همچون مجسمه ابولهول و کاخ های آپادانا معبد چغازنبیل و.... طی قرون گذشته از زیر خاک بیرون آورده شده و کتیبه های بسیاری کشف شده تا منابع تاریخی را از انحصارِ افسانه های هرودوت و مورخان یونانی و لاطائلاتشان بیرون بیاورد.
یکی از این آثار باستانی کشف شده مجسمه اوجاهورسنت که پیش تر به شکل گذرا در زمان بررسی آثار هخامنشیان در مصر به آن پرداختیم می باشد که مطمئنا از نوشته های سرشار از کینه و نفرت و افسانه ای هرودوت که کیلومتر ها آن طرف تر از مصر بر اساس حدسیات خویش نوشته است، قابل اعتماد تر می باشد. لازم به ذکر است که هرودوت کردار کمبوجیه را ابتدا همچون پدرش کوروش بزرگ بیان می کند و بیان میدارد که کمبوجیه نیز در ابتدا به عقاید مصریان احترام می گذاشته و اما به دلایلی که هرودوت مشخص نکرده و احتمال می رود شکست های در فتح کامل لیبی و مناطق جنوبی رود نیل بوده، کمبوجیه دچار جنون می شود و نسبت به مصریان تغییر رفتار می دهد که هرودوت مهم ترین اقدامات کمبوجیه علیه مصریان را کشتن گاو مقدس آپیس می پندارد و می گوید که بعدها شاهنشاه داریوش بزرگ دستور تهیه گاوی مقدسی برای مصریان را می دهد. اما بررسی کتیبه کشف شده در مصر پیرامون گاو مقدس آپیس خلاف این موضوع را بیان می دارد و می توان گفت کمبوجیه چنین رفتاری ننموده بلکه وی دستور داده بود که یک تابوت سنگی از گاو تهیه و عباراتی همانند آن چه فرعونهای مصر بر روی تابوت مینوشتهاند، بنویسند.
گاو آپیس در سال 35 شاهنشاهی برابر با 524 ق.م هنگامی که کمبوجیه در مصر نبود و به حبشه و دیگر نواحی آفریقایی رفته بود، می میرد و گاو آپیس پس از او، در سال پنجم پادشاهی کمبوجیه زاییده شد و تا سال چهارم پادشاهی داریوش بزرگ (سال 39 شاهنشاهی برابر با 518 ق.م) زنده بوده است.
سنگ نگاره ای از کمبوجیه در حال ادای احترام به گاو مقدس مصریان
نمایی از تابوت گاو مقدس مصریان
پس ما تا اینجا به مردود بودن یاوه های هرودوت پیرامون کمبوجیه و گاو مقدس آپیس پی بردیم و متوجه شدیم که داریوش بزرگ فرمان تهیه گاو مقدسی دیگر را پس مرگ آپیس پیشین که به گفته هرودوت توسط کمبوجیه کشته شده بوده را نداده بلکه گاو دیگری بوده که در اواخر زمان پادشاهی کمبوجیه تهیه و هم در زمان شاهنشاهی داریوش بزرگ در مصر وجود داشته است، نه اینکه داریوش فرمان تهیه گاو دیگری را برای مصریان داده است!
دیگر آثار مهمی که شاید مهم ترین اثر بجای مانده از رفتار فراعنه هخامنشی در مصر بتوان یاد کرد مجسمه اوجاهورسنت، (تندیسی بدون سر از پسر کاهن اعظم مصری ها باشد) که به خط هیروگلیف در آن نوشته شده:
هنگامی که کمبوجیه، شاه بزرگ و شاه تمام کشورها به مصر وارد شد، با او مردان بسیاری از کشورهای مختلف بودند. او در این کشور به پادشاهی رسید.. سپس پادشاه به معبد سایس رفت و در برابر الهه نیت به خاک افتاد… او مرا پزشک بزرگ نامید و من به دستور پادشاه، زمینهای خوب به کاهنان دادم، کودکان را غذا دادم، کارهای سودمند برای تنگدستان و یتیمان انجام دادم و به فرمان شاه، همه را از گرفتاریهای بزرگ رهانیدم»
تندیس اوجاهورسنت که امروزه در موزه واتیکان نگهداری می شود
با بررسی آثار و منابع فوق به نادرستی گفته های هرودوت پیرامون کمبوجیه پی بردیم. در مجموع هرودوت همواره وقایع تاریخی را به شکلی گزینشی به نگارش در می آورده و هیچگاه نمیتوان گفته های هرودوت را منبعی قابل اعتماد یاد کرد چرا که در بالا دیدیم هرودوت نه بر اساس واقعیات بلکه بر اساس توهمات خود یک واقعه را به میل خود تغییر می داده و شخصیت سازی می کرده است و یا حتی شاید بتوان گفت نوشته هایش به مرور زمان دچار تحریف شده است.
مصداق مشابه این رفتار و شیطنت های هرودوت را پیش تر پیرامون چگونگی مرگ کوروش بزرگ از اینجانب خواندید و در آن فرسته نیز گفته های هرودوت را مردود دانستیم.
نگاه کنید به: تاریخ هرودوت و لاطائلاتش (۲): مرگ کوروش توسط ماساگت ها
ما به وضوح و با استناد به آثار باستانی برجای مانده ثابت کردیم که گفته های هرودوت در بسیاری از موارد افسانه ای بیش نیست و دانستیم که کمبوجیه نیز همچون پدر خویش رفتار نیکی را با مردم و عقاید و دین و مذهب سرزمین های فتح شده داشته است و بررسی موضوع گاو آپیس و کمبوجیه، تنها یک مشت از خروار ها منفی سازی هرودوت پیرامون کمبوجیه بوده است چرا که هرودوت با لاطائلات خود کیلومتر ها آن طرف تر حتی خصوصی ترین دیالوگ های شخصی کمبوجیه و دیگر پادشاهان هخامنشی در رخت خواب را نیز به ثبت رسانیده!!!
همچون گذشته خرد و اندیشه نگهدارتان 🌹🌹🌹🌹