اختصاصی طرفداری - دو تیم ایران و چین از مرحله یک چهارم پایانی جام ملت های آسیا به مصاف یکدیگر رفتند که در پایان ایران با برتری قاطع 3-0 مقابل چین، توانست جواز حضور در مرحله نیمه نهایی این مسابقات را به دست آورد.
تیم ایران از همان ابتدای این دیدار، با یک بازی پرفشار و درگیرانه توانست خط هافبک مردانِ لیپی را از کار انداخته و بر کل بازی مسلط باشد. ایران در تعداد شوت، شوت به چارچوب، پاس، سانتر و درصد تملک توپ نسبت به حریف چینی خود برتری مشهودی داشت. فشار حملات ایران در همان نیمه اول و درخشش زوج خط حمله تیم ملی در این دیدار، سبب شد که قبل از سوت پایان بازی در نیمه اول، مارچلو لیپی شکست را قبول کند. ایران حالا باید در نیمه نهایی به مصاف تیم قدرتمند ژاپن برود که هدایت آن را هاجیمه موری یاسو برعهده دارد. سرمربی بادانشی که عهده دار هدایت همزمان دو تیم ملی و المپیک ژاپنی هاست و ملی پوشان ایران برای راهیابی به فینال این مسابقات، باید از سد شاگردان او نیز عبور کنند. در این یادداشت تحلیلی قصد داریم تا شما را با جزییات پنجمین بازی ملی پوشان ایران در جام ملت های آسیا 2019 بیشتر آشنا سازیم.
گفتنی است تمام آمارهای درج شده در این یادداشت، از سایت AFC اخذ شده است.
ترکیب ابتدایی و آمار بازی
![](https://ts2.tarafdari.com/users/user389018/2019/01/25/01_0.jpg)
چین |
ایران |
آمار بازی |
0 |
3 |
گل ها |
5 |
18 |
اقدام به شوت |
1 |
7 |
شوت در چارچوب |
365 |
394 |
تعداد کل پاس ها |
74.2% |
75.6% |
درصد صحیح پاس ها |
12 |
16 |
سانتر |
2 |
0 |
آفساید |
0 |
6 |
کرنر |
14 |
18 |
خطا |
1 |
1 |
کارت زرد |
48.1% |
51.9% |
درصد مالکیت توپ |
ایران بر خلاف دو بازی پیشین خود برابر عراق و عمان، با آرایش 1-3-2-4 پا به میدان مسابقه گذاشت. چیدمانی که البته در موقع حملات مثل سابق به 3-3-4 تغییر پیدا می کرد. سردار در این چیدمان مهاجم نوک ایران محسوب شده و پشت سر او نیز بازیکنانی چون مهدی طارمی، اشکان دژاگه و علیرضا جهانبخش حضور داشتند. در آن سوی میدان نیز لیپی تیم خود را با آرایش 2-4-4 به بازی مقابل ایران فرستاده بود و دو مهاجم خطرناک این تیم یعنی وو لی و گائو لین در پیشانی خط حمله این تیم حاضر بودند. دو مهاجم زهرداری که مدافعان تیم ایران به خوبی از پس مهار آن ها برآمدند و آمار تنها یک شوت درچارچوب تیم ملی فوتبال چین در کل زمان این بازی، موید حرف های ما می باشد. پس از بازی ضعیف مجید حسینی در بازی برابر عمان، کارلوس کی روش باز هم به محمدحسین کنعانی زادگان اعتماد کرد و او را از ابتدا در ترکیب این بازی حساس گذاشت. مدافعی که یکی از بهترین بازیکنان ایران در این بازی بود و به کمک مرتضی پورعلی گنجی باعث شدند تا علیرضا بیرانوند، شب نسبتا آرامی را در ورزشگاه محمد بن زاید تجربه نماید. چیزی که بیشتر در این دیدار خودنمایی می کرد، دوندگی بالای دو مهاجم تیم ملی ایران، یعنی سردار آزمون و مهدی طارمی بود. دو بازیکنی که هرکدام یک گل و یک پاس گل در این بازی به ثمر رساندند و بیش از ده شوت روانه دروازه چینی ها نمودند. بدون هیچ تردیدی ستاره پرفروغ ایران در این بازی و به خصوص نیمه اولف سردار آزمون بود که با توپ ربایی های خود، بلای جان مدافعان پراشتباه چینی گشت و با بازی درخشان خود، کار تیم مارچلو لیپی را در همان نیمه اول، تمام کرد. ایران با درخشش او و دیگر ملی پوشان، توانست به جمع چهار تیم پایانی جام راه یابد تا به نوعی انتقام خود را نیز از تیم ملی چین در جام ملت های سال 2004 به خوبی بگیرد.
![](https://ts2.tarafdari.com/users/user389018/2019/01/25/57818920.jpg)
تحلیل روند کلی بازی
نگاهی گذرا به آمار بازی
ایران در این بازی به عنوان تیم میهمان (Away) از سوی مسئولان برگزاری بازی انتخاب شده بود و تیم چین نیز در این دیدار میزبان (Home) بود. همان طور که در تصویر زیر می توانید مشاهده کنید 54.3% زمان و گردش توپ بازی در میانه میدان سپری شده بود و 22.6 در یک سوم میانی تیم ایران و مابقی که 23.1% است، هم در زمین تیم چین توپ در جریان بوده است. همان گونه که پیش تر گفته شد، ایران در تمامی آیتم های مهم و کلیدی بازی به نسبت چین قوی تر ظاهر شده است. بازیکنان ایران در این دیدار 394 پاس با دقت 75.6% بین خود رد و بدل کردند که به نسبت تیم چین با 365 پاس و دقت 74.27% برتری محسوس تیم ملی کشورمان را نشان می دهد. همین دقت و تعداد پاس بالاتر، در نهایت منجر به مالکیت بالاتر ایران به نسبت چین که 51.9% به 48.1% بوده، شده است.
![](https://ts2.tarafdari.com/users/user389018/2019/01/25/02.jpg)
چیدمان بازیکنان
اگر به چیدمان تک تک بازیکنان ایران در حین بازی نگاهی دقیق تر بیاندازیم، متوجه می شویم که در بیشتر زمان این دیدار، تنها 5 از 11 بازیکن ایران (دایره های آبی رنگ)، در زمین چین حاضر بوده اند و دیگر بازیکنان کشورمان یا در میانه میدان حضور داشته اند و یا در زمین خودی در ساختار دفاعی قرار داشتند. دوندگی بی امان دو مهاجم ایران (شماره های 20 و 17) در کنار پرس اشکان دژاگه و احسان حاج صفی (21 و 3) باعث شده بود تا چینی ها بیشتر تمرکز خود را یا در خط دفاع و یا در میانه میدان به کار گیرند و به همین دلیل نیز در یک سوم دفاعی ایران، به آن شکل خبری از بازیکنان چینی در این دیدار نبود. در تصویر زیر به خوبی می توانید، میانگین جاگیری تاکتیکی بازیکنان دو تیم در طول بازی را مشاهده فرمایید.
![](https://ts2.tarafdari.com/users/user389018/2019/01/25/03.jpg)
طرح ریزی حملات
به مانند بسیاری از بازی هایی که ایران در این تورنمنت به معرض نمایش گذاشته، بیشتر حملات این تیم از سمت راست پی ریزی شده است. بازی با چین هم از این قائده مستثنی نبود و سمت راست تیم ملی با حضور رامین رضاییان و علیرضا جهانبخش، نقطه قوت تیم ملی در طرح ریزی حملات بوده است. در نیمه اول بیش از 50 درصد از حملات شاگردان کی روش از این سمت پی ریزی شده است. در نیمه دوم، عملکرد هجومی ایران شکلی کاملا متفاوت به خود گرفت و این بار 42.6% از حملات ایران از سمت چپ جایی که میلاد محمدی، حاج صفی و طارمی در آن سمت قرار داشتند، شکل گرفته است. در آن سوی میدان نیز چینی ها هم به مانند ملی پوشان کشورمان در حملات خود، دو نیمه متفاوت داشته اند. آن ها در نیمه اول بیشتر بار هجومی خود را از سمت چپ بنا نهاده بودند که در نیمه دوم با تغییراتی که لیپی در تیم خود اعمال نمود، طرح ریزی حملات آن ها از سمت چپ بوده است. در کل و در مجموع دو نیمه می توان برتری را در فاز هجومی ایران با 42.1% از سمت راست بوده است. هر سه تصویر زیر به خوبی نشان از وضعیت حملات دو تیم در طول این بازی می دهند.
![](https://ts2.tarafdari.com/users/user389018/2019/01/25/attack-first-time.jpg)
عملکرد هجومی دو تیم در نیمه اول بازی
![](https://ts2.tarafdari.com/users/user389018/2019/01/25/attack-second-time.jpg)
عملکرد هجومی دو تیم در نیمه دوم بازی
![](https://ts2.tarafdari.com/users/user389018/2019/01/25/attack-fulltime.jpg)
عملکرد هجومی دو تیم در تمام زمان بازی
برترین بازیکنان از نظر ارسال پاس
از نظر تعداد پاس هایی که دو تیم در بین خود رد و بدل کردند، شاهد آمارهایی نزدیک از بازیکنان ایران و چین بودیم. ملی پوشان ایران با 394 پاس در مقابل 365 پاس چینی ها، برتری محسوسی را از این نظر داشتند. دقت پاس های دو تیم هم در بازی پنج شنبه شب به زیر 80% رسیده بود. همین برتری محسوس تعداد پاس های شاگردان کی روش باعث برتری آن ها در مالکیت توپ نیز شده بود. جالب است بدانید بیشترین تعداد پاس در این دیدار را ژنگ ژی با 51 پاس به خود اختصاص داده بود و پس از او امید ابراهیمی با 46 و هائو ژو مین با 44 پاس در رتبه های بعدی قرار می گرفتند. در تیم ایران امید ابراهیمی، جنگجوی خستگی ناپذیر میانه میدان کی روش، با 46 پاس بهترین عملکرد را در تیم کشورمان در زمینه تعداد پاس های ارسالی داشته است. امید بیشترین پاس خود را به رامین رضاییان (9 پاس)، احسان حاج صفی (7 پاس) و میلاد محمدی (6 پاس) داده است. پس از شماره 9 تیم ملی، کاپیتان اشکان دژاگه با 37 پاس صحیح در رتبه دوم قرار می گیرد و مرتضی پورعلی گنجی که معمولا در صدر بهترین پاسورهای تیم ایران قرار داشت، در این بازی با 33 پاس در جایگاه سوم قرار می گیرد. اشکان دژاگه این آمار را از 38 پاس کلی خود به دست آورده، یعنی درصد پاس های صحیح او در این بازی به 97% رسیده است. در ادامه می توانید، گراف های سه بازیکن برتر ایران از نظر تعداد پاس را مشاهده فرمایید.
![](https://ts2.tarafdari.com/users/user389018/2019/01/25/pass-omid_ebrahimi.jpg)
تمام پاس های امید ابراهیمی در بازی برابر چین
![](https://ts2.tarafdari.com/users/user389018/2019/01/25/pass-ashkan.jpg)
تمام پاس های اشکان دژاگه در بازی برابر چین
![](https://ts2.tarafdari.com/users/user389018/2019/01/25/pass-morteza.jpg)
تمام پاس های مرتضی پورعلی گنجی در بازی برابر چین
عملکرد بازیکنان برتر
در بازی برابر چین اکثر بازیکنان تیم ملی کشورمان در فرم خوب خود ظاهر شدند و با عملکرد مثبت آن ها، ایران توانست چین را 3-0 شکست دهد. باز هم در بخش بازیکنان تاثیرگذار ایران ردپای نفراتی چون امید ابراهیمی، اشکان دژاگه و سردار آزمون به چشم می خورد. البته در این بخش یک بازیکن جدید هم به این جمع اضافه شده و آن هم کسی جز محمدحسین کنعانی زادگان نیست. در بخش پایانی قصد داریم از زوج سازی بازیکنان ایران در دو بخش حمله و دفاع بپردازیم.
زوج سردار آزمون - مهدی طارمی
همانطور که در مقدمه این تحلیل اشاره شد، آرایش بازی ایران در هنگام حملات به 3-3-4 تغییر وضعیت پیدا می کرد و طارمی که در پست وینگر از ابتدا در ترکیب به کار گرفته می شود، در هنگام حملات ایران به سردار نزدیک تر می شد. حملات ترکیبی این دو بازیکن و زوج سازی های آن ها بارها در این تورنمنت بلای جان تیم های مختلف شده است که آخرین قربانی این دو نیز چینِ لیپی بوده است. در بازی برابر عمان و طبق آمار AFC سردار آزمون و مهدی طارمی در کل بین خودشان 12 بار توپ را رد و بدل کرده اند. در دیدار برابر چین، هرچند این آمار کاهش پیدا کرده (5 پاس) اما همین تعداد پاس نیز در به ثمر رسیدن گل های ایران نقشی اساسی داشته است. نکته دیگر مهم در مورد این دو بازیکن، دوندگی بالای آن هاست که مرتب دفاع های تیم ملی چین را درگیر می کردند و با اشتباهات آن ها به نوعی تمامی گل های ایران به ثمر رسید. طارمی بازیکنی خستگی ناپذیر است و حتی در دقیقه 91 سماجت و اصرار او بر تعقیب توپ و در ادامه اشتباه مدافع چینی با پاس گل او به کریم انصاری فرد همراه بود. در بازی برابر ژاپن، ایران مهدی طارمی را در اختیار نخواهد داشت؛ مهره ای موثر و حتی بدون جایگزین که قطعا نبود او به چشم خواهد آمد. به احتمال زیاد در نبود طارمی، کی روش در برابر ژاپن تیمش را تدافعی تر و با یک مهاجم روانه میدان خواهد کرد و دوندگی و پرس طارمی برعهده بازیکنانی چون وحید امیری و یا بازیکنان دیگر در آن منطقه از زمین خواهد بود.
![](https://ts2.tarafdari.com/users/user389018/2019/01/25/1967898_589.jpg)
زوج مرتضی پورعلی گنجی - محمدحسین کنعانی زادگان
دیگر زوج تاثیر گذار بازی مقابل چین، حضور مدافعان میانی ایران یعنی پورعلی گنجی و کنعانی زادگان بود. در مورد مرتضی پورعلی گنجی و اثرگذاری او چه در تعداد پاس هایی که بین بازیکنان خودی رد و بدل می کند و چه عملکرد مثبت دفاعی، در تحلیل ها و یادداشت های قبل صحبت کرده ایم. در اینجا قصد داریم به عملکرد مثبت محمدحسین کنعانی زادگان و تاثیر مثبت او در دفاع میانی ایران بپردازیم. این مدافع در بازی با چین، سومین حضور خود در جام ملت ها را تجربه می کرد و پس از عملکرد ضعیفِ مجید حسینی در دیدار برابر عمان، به جای او از ابتدا در ترکیب ایران به میدان رفت. شاید تعجب کنید ولی کنعانی زادگان بهترین بازیکن ایران در نبردهای تن به تن مقابل چین بود. آمار او از این لحاظ 83% بوده و 7 عملکرد موفق دفاعی نیز به نام او به ثبت رسیده است. در یک کلام، کنعانی زادگان در بازی برابر چین بی نقص و بی اشتباه بازی کرده است. مدافع شماره 13 تیم ایران، در فاز هجومی نیز عملکرد خوبی داشته و در بسیاری از ضربات ایستگاهی و کرنر، حضور موثری داشته است. کنعانی زادگان در یکی از همین ضربات شروع مجدد یکی از بهترین موقعیت های بازی را برای طارمی فراهم ساخت که با بی دقتی شماره 17 ایران، این بخت مسلم گلزنی از دست رفت. در این بازی بین زوج دفاع میانی کشورمان، 20 پاس رد و بدل شده که بیشترین پاسی که کنعانی زادگان در این بازی بین بازیکنان ارسال کرده، به مرتضی بوده است. همین موضوع نشان از هماهنگی بالای این دو بازیکن خوب کشورمان می دهد و به نظر می رسد، کارلوس کی روش در بازی بعدی مقابل ژاپن نیز از کنعانی زادگان استفاده نماید.
![](https://ts2.tarafdari.com/users/user389018/2019/01/25/af8aaa5e-75ee-49b9-9b39-c649059c1f18.jpg)
امید ابراهیمی
فرمانده میانه میدان ایران در جام ملت های آسیا، باز هم یک بازی بی نقص و تاثیرگذار از خود در بازی با چین به نمایش گذاشت. امید ابراهیمی با 46 پاس صحیح، بهترین بازیکن ایران از نظر تعداد پاس بوده است. پرکارترین بازیکن ایران در مقابل چینی ها، 68 لمس توپ داشته و با از خودگذشتگی بالایی که از خود در این بازی ها نشان داده، به یکی از کلیدی ترین و دونده ترین بازیکنان کارلوس کی روش در کنار اشکان دژاگه در میانه میدان تبدیل شده است. او در کنار علیرضا بیرانوند بیشترین دقایق حضور در ترکیب تیم ایران را نیز به نام خود به ثبت رسانده است. هافبک دفاعی ایران در دیدار مقابل چین در 70% از نبردهای تن به تن (7 از 10) موفق عمل کرده و با پرس خود در دایره میانی زمین مشغول قطع پاس های تیم حریف بوده است. البته نکته ای که شاید کمتر کسی به آن توجهی داشته باشد این است که امید در سه بازی اخیر ایران در جام ملت ها، به آن شکل شوتی را روانه دروازه حریفان نکرده است. یکی از خصوصیات بارز ابراهیمی، شوت های سنگین و دقیق این بازیکن است که علت این امر تنها به دلیل وظایف تدافعی تر امید نسبت به بازی های قبل تیم ایران و باشگاهی او می باشد.
![](https://ts2.tarafdari.com/users/user389018/2019/01/25/12.jpg)
اشکان دژاگه
اشکان دژاگه از نظر تعداد پاس (37) دومین بازیکن برتر ایران و از نظر دقت در ارسال پاس ها (97%) بهترین بازیکن ایران و زمین بوده است. کاپیتان تیم ایران، تنها بازیکنی در بازی برابر چین به حساب می آید که درصد پاس های او بالای 90% بوده است. اکثر پاس های اشکان رو به جلو بوده که به این معنی است که پاس های کاپیتان ایران موتور محرک و راه انداز بخش هجومی ایران بوده است. او همچنین در این بازی دو پاس کلیدی و چهار پاس درون محوطه جریمه نیز داده است. خوشبختانه کاپیتان تیم ملی در فرم ایده آل خود قرار دارد و در دیدار نیمه نهایی یکی از برگ های برنده کارلوس کی روش در برابر هافبک های تکنیکی و سرعتی ژاپن خواهد بود. ما به پاس های کلیدی و راه انداز اشکان در بازی برابر ژاپن نیاز مبرم داریم و امیدواریم با بازی خوب او و دیگر بازیکنان تیم ملی بتوانیم از سد سامورایی ها نیز گذشته و پس از 43 سال به فینال این رقابت ها برسیم.
![](https://ts2.tarafdari.com/users/user389018/2019/01/25/11.jpg)
طراحی کاور: محمدامین یزدان پناه