وقتی در قرعه کشی جام جهانی 1998 فرانسه، نام ایالات متحده آمریکا و ایران در گروه F رقابت ها درآمد، رییس فدراسیون فوتبال آمریکا آن را "مادر تمام بازی ها" خواند.
پس از انقلاب سال 1357 که موجب خلع شاه تحت حمایت آمریکا شد، روابط دو کشور به سردی گرایید. 19 سال پس از آن، مسابقه بین این دو کشور باعث شد تا فیفا تدابیر ویژه ای برای آن بیاندیشد.
مهرداد مسعودی ایرانی تبار که مسئول رسانه ای فیفا برای آن دیدار بود، با توجه به حساسیت های دیپلماتیک و امنیتی آن بازی معروف لیون، مسئولیت هایی بسیار گسترده تر داشت.
مسعودی راجع به آن دیدار خاطرات شنیدنی دارد: "یکی از مشکلات اولیه این بود که ایران تیم B بود و آمریکا تیم A، طبق مقررات فیفا، تیم B باید به سمت تیم A حرکت کند و بازیکنان بهم دست دهند، اما رهبر ایران دستور موکدی داده بود که ایرانیان نباید به سمت آمریکایی ها حرکت کنند."
مسعودی در نهایت با مذاکره توانست تیم آمریکایی را مجاب کند که به سمت تیم ایران بیایند، اما این مسئله کمترین نگرانی فیفا بود. سازمان های تروریستی 7000 بلیت مسابقه را خریداری کرده بودند و در نظر داشتند در طول مسابقه اعتراض خود را نمایش دهند. مجاهدین خلق برنامه ریزی گسترده ای برای این بازی انجام داده بود. مقدم آن ها در لیون گرامی نبود، اما کنترل 7000 نفر بین 42000 تماشاچی کار آسانی نبود.
مسعدی در ادامه خاطراتش در این خصوص می گوید: "از طریق منابع اطلاعاتی به ما خبر رسیده بود و ما می دانستیم خرابکاران اصلی چه کسانی خواهند بود. ما با تصویر برداران تلویزیونی هماهنگ کرده بودیم و به آن ها عکس های افراد را نشان داده بودیم تا بدانند از نمایش چه کسانی و چه بنرهایی خودداری کنند. این مسابقه در سرتاسر دنیا پخش می شد و چیزی که نمی خواستیم این بود که این گروه از موقعیت برای بهره برداری های سیاسی خود سو استفاده کند."
هر چند بسیاری از افراد آن گروهک توانستند قطعات بنرها را با خود به ورزشگاه بیاورند و آنجا سرهم کنند، اما دوربین های تلویزیونی از نمایش آن ها اجتناب کردند. با توجه به ناکامی آن ها در نقشه اولیه خود، نیروهای امنیتی در خصوص پلن بی هشیارتر شدند؛ ورود به زمین. پلیس های ضد آشوب فرانسه به صف شدند.
"آن ها وارد ورزشگاه نمی شدند مگر اینکه مورد خاصی وجود می داشت." و این مورد خاصی بود. نیروهای امنیتی بیشتری آن شب وارد استادو گرلاند شدند.
"رییس فدراسیون فوتبال ایران می خواست که از این مسابقه برای نمایش هر چه بهتر کشور خود استفاده کند، بنابراین از مسئول تدارکات درخواست کرد که برای هر بازیکن شاخه گلی تهیه کند. آن گل ها رز سفید بودند، سمبل صلح در ایران."
دو تیم عکسی دسته جمعی گرفتند و سوت آغاز سیاسی ترین بازی تاریخ جام جهانی دمیده شد.
اتفاقات درون بازی، نهایت آمال و آروزهای ایرانیان بود. در مسابقه ای هیجان انگیز و پایاپای، ایران ابتدا با گل به یادماندنی حمید استیلی پیش افتاد سپس فرار مهدی مهدوی کیا بازی را دو بر هیچ به نفع ایران کرد. تا اینکه برایان مک براید در دقایق آخر، گلی بی فایده به ثمر رساند تا ایران اولین بردش در تاریخ جام جهانی را مقابل سرسخت ترین دشمنش جشن بگیرد.
شکست مقابل ایران، موجب قطعی شدن حذف ایالات متحده از جام جهانی شد، اما بازیکنان می دانستند که چه نقش بزرگی را ایفا کردند. جف آگوس، مدافع تیم آمریکا در آن زمان گفت: "ما در 90 دقیقه کاری را کردیم که سیاستمداران در 20 سال انجام ندادند."
18 ماه بعد، دو تیم این بار در بازی ای دوستانه درپاسادنا کالیفرنیا به دیدار هم رفتند. " از بسیاری از جوانب این بازی مهم تر بود، زیرا دوستانه بود و نیازمند همکاری طرفین داشت. اما تنها در صورتی مقدر می شد که تجربه فرانسه 98 موفقیت آمیز می بود."
آن بازی تا پیش از بازی تیم ملی کشورمان مقابل آرژانتین، مهم ترین 90 دقیقه ای فوتبالی کشورمان دررقابت های بین المللی بوده است.