مطلب ارسالی کاربران
جام جهانی چگونه آغاز شد؛ ژول ریمه که بود؟
اگرچه فوتبال در سال 1904 با تاسيس فدراسيون بين المللي فوتبال (فيفا) رسما موجوديت يافت، اما تا سال 1924 که بازي هاي المپيک در پاريس برگزار شد، اين ورزش به جايگاه شايسته خود در مسابقات دست نيافته بود.در آن بازي ها، براي نخستين بار تيم هايي از ساير قاره هاي جهان به مصاف حريفان اروپايي رفتند. مسابقات فوتبال المپيک به موفقيت بي نظيري دست يافت و 50 هزار نفر مسابقه فينال بين دو تيم اروگوئه و سوييس را تماشا کردند. شرکت نکردن بسياري از کشورها در المپيک 1928 آمستردام، آغاز تولد يک مسابقه مستقل فوتبال بود.
فکر برپایی جام جهانی فوتبال از سال 1919 که ژول ریمه(1956_1873) به ریاست فدراسیون فوتبال فرانسه برگزیده شد به میان آمد.وی 11 سال تمام ایده خود را دنبال کرد تا سرانجام رئیس مبتکر و خلاق فدراسیون فوتبال فرانسه توانست این جام را طرح ریزی کند.
ریمه، برای رسیدن به اهداف و ایده هایش تلاش کرد و تنها کسی که او را در این امر یاری کرد هانری دولونای ،هموطن و دبیر فدراسیون فوتبال فرانسه بود. کوشش ریمه در ارتباط و هم عقیده ساختن رؤسای فدراسیون های فوتبال در تمامی قاره های جهان بسیار متفکرانه و همراه با سیاستی مناسب بود.
راضی کردن کشورها به انجام چنین مسابقاتی با هزینه زیاد و زمان بر بسیار سخت تر از ایجاد سازمان ملل متحد پس از جنگ جهانی اول بود، اما هانری دولونای در یک سخنرانی تاریخی ضمن تحریک روحیه ناسیونالیستی تمام کشورها و اشاره به این نکته مهم که بازیکنان حرفه ای قادر نخواهند بود در مسابقات فوتبال المپیک که اختصاص به آماتورها دارد شرکت نمایند و شاید در این امر دست به خلاف بزنند واکنشی مثبت را در بین کشورها پدید آورد. بدین ترتیب در کنگره بارسلون پیشنهاد برگزاری جام جهانی مورد تصویب قرار گرفت و کشور اروگوئه به دلیل قهرمانی در مسابقات المپیک و جشن یکصدمین سال استقلال کشورش انتخاب شد تا به جز احداث ورزشگاه یکصد هزار نفری، هزینه حضور تمامی کشورها را نیز بر عهده بگیرد. دوسال پیش از افتتاحیهٔ جام جهانی فوتبال ۱۹۳۰، فیفا قانونی را به تصویبرساند که طی آن، باید جامی به برندهٔ جام جهانی فوتبال اهدا میگردید. این جام را یک مجسمهساز فرانسوی به نام آبل لافلئور طراحیکرد و ساخت.این جام از سال ۱۹۳۰ تا ۱۹۷۰ به تیم قهرمان جام جهانی اهدا میشد. نام اصلی این جام «پیروزی» است و با نام «کوپ د موند» بهمعنای «جام جهانی» شناخته میشود و در سال ۱۹۴۶، بهافتخار ژول ریمه، رئیس فیفا که تا سال ۱۹۵۴ در سمت خود باقی ماند ودر پنج دوره جام جهانی ناظر انجام این مسابقات و اهداءکننده جام بود تغییر نام یافت.
مسابقات جام جهانی فوتبال در ابتدا با حضور سیزده تیم شکل گرفت که از سال ۱۹۹۸ به یکصد و شصت و هشت کشور افزایش یافت و تعداد تیم ها در دور نهایی به سی و دو تیم ارتقاء پیدا کرد. البته جنگ جهانی وقفه ای دوازده ساله در این مسابقات ایجاد کرد، اما مانع قطع شدن آن نشد. بر طبق مقررات ،هر تیمی که سه بار فاتح جام می شد آن را برای همیشه به خانه می برد که برزیل در سال ۱۹۷۰ برای سومین بار جام ژول ریمه را فتح کرد و صاحب همیشگی آن شد. با گذشت 19 دوره از جام جهانی تنها هشت تیم اروگوئه، ایتالیا، برزیل، آرژانتین، آلمان، فرانسه و انگلستان و اسپانیا موفق به فتح جام شده اندو همینطور تاکنون 16 کشور میزبان این باشکوهترین مسابقات دنیای ورزش بودهاند. (مکزیک، ایتالیا و فرانسه و برزیل هر یک دو بار و ژاپن و کرهجنوبی به طور مشترک و کشورهای اروگوئه، آفریقای جنوبی، سوئد، آلمان، سوئیس، شیلی، انگلستان، آرژانتین، اسپانیا، ایالات متحده هر یک یک بار میزبان جام جهانی بودهاند.)ابتدا تنها بازی و سرگرمی بود اما خارج از میدان حوادثی به وجود آمد تا جام جهانی فوتبال به ابعاد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی دیگر ارتقا پیدا کند و به رویدادی جهانی و تجارتی میلیارد دلاری در تمام زمینه ها مبدل گردد.
_______________________________________________
مراجعه شود به تریلر فیلم هیجان همگانی:
http://www.aparat.com/v/MzqTX